• Κατάθλιψη
  • Υποβλήθηκε 29/12/2022

Γειά σας εχω χάσει τη μητέρα μου προσφατα ειμασταν πολυ δεμενες μεσα προσπαθώ συνέχεια να απασχολουμε με κατι ωστε να μην σκέφτομαι υπαρχουν στιγμές που δεν μπορω να ελέξω τον εαυτο μου και γινομαι πολυ οξύθυμη αποτι είμαι ακόμα υπαρχουν στιγμες που θελω να κλειστο στο δωμάτιο μου και να μην μου μιλαει κανενας. Ξερω οτι η μητέρα μου θα ηθελε να προχωρησω τη ζωη μου, αλλα νιωθω οτι δεν εχω κουραγιο και δύναμη να ζησω και να παλέψω για τα ονειρα μου. Τι πρεπει να κανω πως μπορώ να το διαχειριστω. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

50 ειδικοί απάντησαν

  • Γεια σου αγαπητέ, «αυτό που έρχεται φεύγει», που σημαίνει ότι πιστεύω ότι ένα συναίσθημα θα φύγει μόλις γίνει πλήρως αισθητό. Ίσως θα έπρεπε να επιτρέψετε στον εαυτό σας να είναι λυπημένος και στεναχωρημένος για όσο χρειαστεί. Κάντε ένα διάλειμμα, αφιερώστε χρόνο να νιώσετε τα συναισθήματά σας, θα είναι δύσκολο αλλά θα βγείτε πιο δυνατοί. Μπορείτε επίσης να γράψετε ένα γράμμα στη μαμά σας λέγοντας ότι θέλετε να το πείτε και να το κάψετε. Όταν αντιστεκόμαστε, θα επιμείνει, και είναι κουραστικό. Μπορούμε να συζητήσουμε για άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε που μπορεί να σας βοηθήσουν, όπως η αναπνοή breathwork και ο διαλογισμός.

    Λέσση Ατζέλικα

    Life coach

    Παλαιό Φάληρο

  • Άμεσα αποτελέσματα
    Σχεδιασμένο από επιστήμονες
    Πιστοποιημένη μέθοδος

    MindTime Clinic: 360º φροντίδα για την ψυχική υγεία

    Κάνε δωρεάν το πιστοποιημένο Τεστ Κατάθλιψης (PHQ-9) και δες αν έχεις συμπτώματα, απαντώντας σε 9 απλές ερωτήσεις

    Κάνε το τεστ Μάθε περισσότερα
  • Τα στάδια του πένθους περιγράφηκαν για πρώτη φορά από την ψυχίατρο Elisabeth Kubler-Ross στο βιβλίο της το 1969 «On Death and Dying». Τα πέντε στάδια της θλίψης είναι:

    Άρνηση: Αίσθημα δυσπιστίας και μουδιάσματος, καθώς το άτομο αγωνίζεται να αποδεχθεί την πραγματικότητα της απώλειας.

    Θυμός: Μια αντίδραση απέναντι στην αδικία της απώλειας, με συναισθήματα απογοήτευσης, θυμού και αγανάκτησης.

    Διαπραγμάτευση: Αίσθημα απόγνωσης, καθώς το άτομο προσπαθεί να κάνει συμφωνίες ή παζάρια για να αλλάξει την κατάσταση.

    Κατάθλιψη: Μια βαθιά θλίψη, που συνοδεύεται από συναισθήματα απελπισίας και απόγνωσης.
    ... Διάβασε περισσότερα

    Μάμαλη Αναστασία

    Ψυχολόγος

    Κηφισιά

  • Ευχαριστώ πολύ για το μήνυμα σας και συλλυπητήρια για την απώλεια σας. Το πένθος είναι μια διαδικασία δύσκολη, ειδικά όταν χάνουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Προτείνω όλο αυτό να μην το περάσετε μόνη και να ζητήσετε την υποστήριξη από έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ψυχίατρο ή ψυχολόγο, ο οποίος να είστε σίγουρη ότι θα σας βοηθήσει πολύ!

    Αναγνωστάκος Γρηγόριος

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Κολωνάκι

  • Συλλυπητήρια... Το πένθος είναι μια απόλυτα φυσιολογική, ανθρώπινη αντίδραση στην απώλεια ενός αγαπημένου μας προσώπου και δεν θεωρείται παθολογικό. Ο λόγος που συνήθως καθίσταται παθολογικό, είναι η μη αποδοχή των απόλυτα φυσιολογικών συναισθημάτων που ακολουθούν την απώλεια. Είναι πολύ λογικό να συνεχίσετε να είστε έτσι για το επόμενο διάστημα. Αν ωστόσο δείτε ότι το πένθος δεν υποχωρεί ακόμα και μετά τους 6 μήνες με ένα χρόνο, τότε ίσως θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας.

    Μυλερός Γιάννης

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Μεταξουργείο

  • Περνάτε περίοδο πένθους και είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε έτσι. Ζείτε μια σημαντική απώλεια, αυτής της αγαπημένη σας μητέρας , πονάτε και η επούλωση θα επιτευχθεί σταδιακά. Αποδεχτείτε ότι το πένθος δημιουργεί απρόσμενα συναισθήματα, φροντίστε τον εαυτό σας συναισθηματικά και σωματικά, ζητήστε τη συντροφιά ανθρώπων που σας αγαπάνε, κάντε δραστηριότητες που σας αρέσουν. Αν δυσκολεύεστε μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια και κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας. Καλή δύναμη

    Μπογδάνη Ελευθερία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Άλιμος

  • Το πένθος είναι μια φυσιολογική και υγιής φάση μετά την απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου. Έχει στάδια και χρειάζεται χρόνος. Είναι σημαντικό να επιτρέψετε στον εαυτό σας να το βιώσει, χωρίς να κρίνετε ή να ενοχοποιείτε τον εαυτό σας. Θα βοηθούσε να ζητούσατε ψυχολογική υποστήριξη αυτή τη περίοδο.

    Σαλιβέρου Ελισάβετ

    Ψυχοθεραπεύτρια-Οικογενειακή θεραπεύτρια

    Παπάγου

  • Καλησπέρα σας και Καλή Χρονιά! Αρχικά, συλλυπητήρια για την απώλεια της μητέρας σας. Κατανοώ αυτό που βιώνετε και θεωρώ "φυσιολογική" αυτή σας την αντίδραση. Με τον όρο "φυσιολογική" εννοώ ότι είναι μια περίοδος πένθους για εσάς και είναι λογικό να βιώνετε όσα μου αναφέρατε παραπάνω. Πάρτε για λίγο τον χρόνο σας αλλά σιγά σιγά προσπαθείστε να επανέλθετε στην καθημερινότητα σας. Εάν δεν έχετε όρεξη να βγείτε έξω από το σπίτι φωνάξτε μια φίλη σας, συζητήστε και κάντε πράγματα για εσάς που νιώθετε ότι σας κάνουν να αισθάνεστε καλύτερα. Θέστε μικρούς στόχους μέσα στη μέρα σας έτσι ώστε να σας κρατάνε σε εγρήγορση και να μην μέ... Διάβασε περισσότερα

    Χανή Αναστασία

    Ψυχολόγος

    Πολύγωνο

  • Καλησπέρα. Θα σας πρότεινα να απευθυνθείτε σε θεραπεία για διαχείριση πένθους καθώς είναι μεγάλη απώλεια και δύσκολο να το διαχειριστεί κανεις μόνος του, έτσι όπως τα περιγράφετε.

    Θεργιάκη Καλλιόπη (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Ψυχοθεραπεύτρια

    Αμπελόκηποι

  • Είναι πολύ λογικό να νιώθετε έτσι, εφόσον ο χαμός της είναι πολύ πρόσφατος. Χρειάζεται να βιώσετε το πένθος. Αν, όμως, δυσκολεύεστε να διαχειριστείτε την καθημερινότητά σας και δεν είστε λειτουργική, επισκεφτείτε έναν ειδικό ώστε να σας βοηθήσει να το διαχειριστείτε καλύτερα.

    Αγωγιάτου Χριστίνα

    Ψυχολόγος

    Καλαμαριά

  • Το πένθος ,είναι μια πολύπλοκη συναισθηματική διαδικασία που εμπεριέχει την θλίψη, ακόμα και τον
    θυμό που αναφέρετε. Εχθρικές αντιδράσεις , θυμός, ανικανότητα διατήρησης της προηγούμενης
    λειτουργικότητας, ανάγονται στα στάδια του πένθους, που η διάρκεια τους ,δεν είναι ίδια για όλους.
    Μέρος της διαδικασίας θλίψης ,είναι να αποδεχτεί το άτομο, ότι η σχέση με τον θανόντα,τον κόσμο
    και τον εαυτό του , είναι διαφορετική.
    Χρειάζεστε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον ,στο οποίο να μπορείτε να εκφράσετε όλα τα συναισθήματά σας. Το προσωπικό σας δίκτυο υποστήριξης ,δεν πρέπει να βρεθεί στο περιθώριο,
    αν θέλετε να παραμείνετε μέρ
    ... Διάβασε περισσότερα

    Κέντρο Συμβουλευτικής & Ψυχοθεραπείας Λαφαζάνογλου Μαρία & Συνεργάτες

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Νέα Ερυθραία

  • Το πένθος είναι αναμενόμενο και μια υγιής αντίδραση στην απώλεια. Η απώλεια ενός γονέα είναι ένα γεγονός που συχνά μας φέρνει αντιμέτωπους με βαθύτερες υπαρξιακές αγωνίες αλλά και στην καθημερινότητα έχουμε να προσαρμοστούμε σε μια νέα πρωτόγνωρη και συχνά απειλητική πραγματικότητα. Ο θυμός, η θλίψη, η τάση για απομόνωση και όσα περιγράφετε είναι αναμενόμενα σε μια τέτοια συνθήκη. Είναι σημαντικό να υπάρχει ένα υποστηρικτικό πλαίσιο γι' αυτό το δύσκολο διάστημα. Επίσης η βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας (ψυχολόγο, σύμβουλο ψυχικής υγείας) μπορεί να φανεί ευεργετική και να μας βοηθήσει να επεξεργαστούμε το πένθος και την απώλεια με τ... Διάβασε περισσότερα

    Παναγιωτακοπούλου Ελένη & Συνεργάτες

    Ψυχολόγος

    Νέα Σμύρνη

  • Καλησπέρα σας, ο κάθε άνθρωπος βιώνει την απώλεια ενός αγαπημένου διαφορετικά αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι ότι πονάει πολύ! Τα συναισθήματα ποικίλλουν από βαθιά θλίψη, νοσταλγία, ενοχές, μοναξια, άρνηση και αρκετές φορές θυμό.
    Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι αυτό που βιώνετε είναι φυσιολογικό και ονομάζεται πένθος.
    Είναι αρκετά βοηθητικό να μιλάτε για τη θλίψη σας και για όλα τα δύσκολα συναισθήματα σας με ανθρώπους που έχουν την διάθεση να σας ακούσουν.
    Ένα σύστημα υποστήριξης που αποτελείται από φίλους/ συγγενείς μπορεί να διευκολύνει τη διαδικασία του πένθους. Μην περιμένετε να έρθουν εκείνοι σε εσάς ζητήστε βοήθεια, ε
    ... Διάβασε περισσότερα

    Μιχαλοπούλου Βασιλική

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια

    Βύρωνας

  • Καλή χρονιά! Από τα λεγόμενά σας, φαίνεται πως διανύετε μια περίοδο πένθους, τόσο σε ψυχολογικό όσο και συναισθηματικό επίπεδο. Αυτό είναι φυσιολογικό εφόσον χάσατε κάποιον που αγαπάτε πολύ. Το πένθος είναι μια καθαρά προσωπική και πολλές φορές επώδυνη διαδικασία. Ωστόσο με τη βοήθεια ενός ειδικού θα μπορέσετε να περάσετε από όλα τα στάδια του πένθους ώστε να φτάσετε στο τελικό στάδιο της αποδοχής, στο οποίο και θα μπορέσετε να βρείτε τη λειτουργικότητά σας και την αυτοφροντίδα σας.

    Δόνου Αρετή

    Ψυχολόγος

    Περιστέρι

  • Καλησπέρα σας καταλαβαίνω ότι το πένθος είναι μία δύσκολη διαδικασία χρειάζεται όμως να περαστεί και να νιώσετε αυτά που αναφέρεται. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να περιτριγυρίζεσαι από ανθρώπους με αποδοχή και αγάπη και να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό ώστε να ελαφρύνουμε λίγο αυτό τον πόνο. Με εκτίμηση Γεωργουδάκη Μαρία Διονυσία ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια

    Γεωργουδάκη Μαρία Διονυσία (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Ψυχολόγος

    Λαύριο

  • Αναφέρετε πως χάσατε πρόσφατα την μητέρα σας με την οποία όπως λέτε είχατε μια πολύ κοντινή σχέση. Είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώνετε όλα όσα μας περιγράψατε αφού περνάτε μια διαδικασία πένθους.
    Εάν νιώθετε πως χρειάζεται να μιλήσετε σε κάποιον και να λάβετε υποστήριξη προκειμένου να βοηθηθείτε σε αυτήν την δύσκολη περίοδο που διανύετε μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχοθεραπευτή.
    Θα σας βοηθήσει σε αυτήν την διαδρομή του πένθους.


    Τζο Γρηγοριάδου, Ψυχολόγος, Msc

    Creating Narratives

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Εξάρχεια

  • Αν όλα αυτά επηρεάζουν την καθημερινότητα(Εργασία/κοινωνικές σχεσεις/ελεύθερο χρονο/ύπνο) τοτε θα ήταν οφέλιμη η επαφή με ειδικό ψυχικής υγείας.

    Παπαμιχαήλ Νικόλαος PGDip

    Ψυχίατρος

    Χαλκίδα

  • Καλημέρα σας και καλή χρονιά. Η απώλεια ενός γονέα είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο στην ζωή κάθε ανθρώπου. Η περίοδος του πένθους είναι μια απαραίτητη περίοδος προσαρμογής στην νέα πραγματικότητα, και χαρακτηρίζεται από εξάρσεις θυμού αλλά και απομόνωση. Δεν υπάρχει κάποιος χρονικός κανόνας, αλλά εντός 6 μηνών από την απώλεια όλες αυτές οι αντιδράσεις θεωρούντε φυσιολογικές. Επομένως, μην αγχώνεστε και μην πιέζετε τον εαυτό σας να νιώσετε καλύτερα από ότι τώρα. Πάρτε το χρόνο να βιώσετε το πένθος, περνώντας από όλα τα στάδια των οποίων τελικό είναι η αποδοχή. Επικεντρωθείτε στο να κάνετε πράγματα που θέλετε και όχι πράγματα που "πρέπει&... Διάβασε περισσότερα

    Κωστής Νίκος

    Ψυχοθεραπευτής

    Μαρούσι

  • Zείτε μάλλον ένα έντονο πένθος , το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί φυσιολογικά και να ολοκληρωθεί ως βίωμα απώλειας αγαπημένου προσώπου το οποίο θα μπορείτε να θυμάσθε και να μνημονεύετε συνεχίζοντας την ζωή σας. Εάν δεν εξελιχθεί έτσι η κατάσταση (οπότε θα μιλούσαμε ίσως για επιπεπλεγμένο πένθος) θα μπορούσατε να αναζητήσετε ψυχοθεραπευτική βοήθεια .

    Μωρόγιαννης Κωνσταντίνος

    Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής

    Ιλίσια

  • Λυπάμαι πολύ για την απώλεια σας. Ο θάνατος της μητέρας είναι από τα πιο επεισοδιακά βιώματα της ζωής του καθενός. Η έντονη συναισθηματική σας κατάσταση είναι απολύτως δικαιολογημένη, ειδικά αν η μητέρα σας αποτελούσε ένα στήριγμα και τώρα αισθάνεστε μετέωρη. Προσπαθήστε να θέσετε απλούς καθημερινούς και εφικτούς στόχους προκειμένου να μην βαλτώνετε και να μη σας παρασύρει η αρνητική σας συναισθηματική κατάσταση. Αν δείτε πως σε βάθος χρόνου η κατάσταση δεν βελτιώνεται επικοινωνήστε με έναν ειδικό.

    Μπούρα Παρασκευή

    Ψυχολόγος

    Πειραιάς

  • Γεια σας. Θα σας πρότεινα να επισκεφτείτε κάποιον ψυχίατρο ή ψυχολόγο, έτσι ώστε να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το πένθος που βιώνετε.

    Νόησις - Τσορμπατζούδη Αναστασία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Αλεξανδρούπολη

  • Καλησπέρα σας και αρχικά συλλυπητήρια. Αρκετά βοηθητική είναι η συνοδεία της ψυχοθεραπευτικης διαδικασίας για την καλύτερη διαχείριση μιας τέτοιας συνθηκης

    Συνύπαρξη Κε.Ψυ.Υ.Π. (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Ψυχολόγος

    Θεσσαλονίκη

  • Καλησπέρα σας, συλλυπητήρια. Είναι πολύ δύσκολο και επώδυνο αυτό που περνάτε. Οσα περιγράφεται είναι συμπτώματα πένθους και είναι φυσιολογικά όταν χάνουμε έναν αγαπημένο μας άνθρωπο, πόσο μάλλον τη μητέρα σας με την οποία ήσασταν πολύ δεμένη. Ο καλύτερος τρόπος για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας και να μπορέσετε σιγά σιγά να αισθανθέιτε καλύτερα και να προχωρήσετε είναι η ψυχοθεραπεία. Οποτε θέλετε μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου και να συζητήσουμε περεταίρω.

    Κατσούλη Αναστασία

    Ψυχολόγος

    Αγία Παρασκευή

  • Καλησπέρα σας και καλή χρονιά!!
    Η δυσκολία την οποία αντιμετωπίζετε προφανώς χρήζει αρωγής από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Εφόσον δεν μπορείτε μόνη σας να αντιμετωπίσετε τη δύσκολη αυτή κατάσταση, η επίσκεψη σε έναν ειδικό θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε και να αντιμετωπίσετε καλύτερα τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας.
    Με εκτίμηση

    Πράπας Ιωάννης

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπευτής

    Γέρακας

  • Καλησπέρα σας και καλή χρονιά.
    Αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία σας. Αυτή η καταθλιπτική συμπτωματολογία που περιγράφετε πιθανότατα να ενισχύεται από συνθήκες στο παρόν ή και να έχουν διαμορφωθεί απο γεγονότα και συνθήκες που δε συμβαίνουν απαραίτητα τώρα στη ζωή σας. Το γεγονός ότι χάσατε τη μητέρα σας πρόσφατα πιθανότατα να συμβάλλει στο πώς νιώθετε καθοριστικά, κυρίως λόγω των σταδίων του πένθους που περνάει ένας άνθρωπος ,όταν χάνει κάποιον αγαπημένο του.
    Σε αυτές τις περιπτώσεις σημαντικό είναι να περάσουμε από όλα τα στάδια, ώστε να βγούμε ύστερα πολύ δυνατότεροι.
    Ίσως αυτή τη στιγμή που η συμπτωματολογία είναι αρκετά έντονη και δ
    ... Διάβασε περισσότερα

    Τσοπανάκη Γρηγορία

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Καλαμάτα

  • Το πένθος είναι μεν μια φυσιολογική ψυχολογικη διεργασία όμως όντως πρέπει να προχωρούμε. Μετά από εξάμηνο χωρίς λύση του πένθους θα το έψαχνα ψυχοθεραπευτικα επειδή πάντα μπορεί να υπάρχουν βαθύτεροι λογοι επιπλεγμενου πενθους

    Γκιουζέλης Ιωάννης (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Ψυχίατρος

    Πλατεία Μαβίλη

  • Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά. Είναι προφανές ότι βρίσκεστε σε μία περίοδο ενεργού πένθους καθώς βιώσατε την απώλεια ενός προσώπου στη ζωή σας εξαιρετικά σημαντικού. Η μητέρα είναι το πρόσωπο που μας έφερε στη ζωή και μας συντροφεύει, οπότε ο θάνατος λειτουργεί σαν το κόψιμό αυτού του δεσμού αφήνοντας μια αίσθηση ορφάνιας. Το πένθος και τα στάδια του είναι διαφορετικό για κάθε άνθρωπο οπότε και η διαχείριση του είναι εξατομικευμένη. Σίγουρα η επαφή σας με ψυχολόγο θα βοηθήσει πολύ, βρίσκομαι στη διάθεση σας.

    Βασιλάκη Άννα (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Ψυχολόγος

    Ιλίσια

  • Η απώλεια ενος αγαπημένου προσώπου είναι πάντα μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Ο χρόνος καθώς και ο τρόπος για να μπορέσει κάποιος να ξεπεράσει το πένθος του είναι κάτι τελείως προσωπικό και διαφέρει απο άτομο σε άτομο. Το πένθος, εκτός απο τον βαθυ πόνο που προκαλεί, μπορεί να φέρει στην επιφάνεια κι άλλα βαθύτερα θέματα τα οποία παραμένουν άλυτα. Απο αυτά που αναφέρετε, φαίνεται οτι είχατε μια εξαρτητική σχέση με την μητέρα σας και τώρα μένοντας μόνη δεν ξέρετε πώς να προχωρήσετε στην ζωή σας. Θα ήταν πολύ βοηθητικό να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία για να μπορέσετε να καταλάβετε τα αίτια αυτης της ακινητοποιησης σας, και να μπορέσετε να βρείτε την δύνα... Διάβασε περισσότερα

    Παππά Χριστίνα

    Ψυχολόγος

    Ανάβυσσος

  • Καλημέρα σας,

    Απο αυτά που λέτε μάλλον είστε στην διεργασία της θλίψης και του πένθους. Δεν χρειάζεται να το περνάτε μόνη σας. Έχετε σκεφτεί να μιλήσετε σε κάποιον ειδικό;

    Καλή Χρονιά!

    Γκανάς Στυλιανός

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Γέρακας

  • Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά. Η διαδικασία του πένθους είναι απαραίτητη και όσο περίεργο κι αν ακούγεται, την χρειαζόμαστε ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας. Το ζητούμενο δεν είναι να νιώσουμε καλύτερα αλλά αντίθετα να βοηθήσουμε τα συναισθήματα μας να εκφραστούν και να βιωθούν. Η ψυχοθεραπεία είναι μία διαδικασία που μπορεί να βοηθήσει επειδή εκεί μπορούμε να βρούμε έναν χώρο ασφαλή όπου θα εκφράσουμε όσα νιώθουμε χωρίς αγωνία ή φόβο.

    Λέτση Αγγελική (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Καισαριανή

  • Καλησπέρα. Το πένθος χρειάζεται χρόνο και εργασία με τον εαυτό. Είναι μια σύνθετη διαδικασία με συγκεκριμένα βήματα που συμπεριλαμβάνει εκτός των άλλων και την αποδέσμευση όλων των συναισθημάτων που συνοδεύουν ένα τόσο σημαντικό γεγονός της ζωής ενός ανθρώπου αλλά και τη χάραξη μιας νέας πορείας στη ζωή μας. Έχει να κάνει με αποχαιρετισμό του γονέα, συγχώρεση και δημιουργία μιας νέας κατεύθυνσης ζωής δίχως τη φυσική παρουσία του αλλά με το πνευματικό του αποτύπωμα στην ψυχή μας.

    Μπαρμπαρήγος Παναγιώτης

    Behavioral Strategist - NLP Coach

    Κορωπί

  • Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά,
    Καταννούμε τον πόνο που βιώνετε και μακάρι να είχαμε τα κατάλληλα λόγια να σας πούμε ώστε να απαλύνουμε τον πόνο που βιώνετε.
    Αυτήν την στιγμή βιώνετε ένα από τα 5 στάδια του πένθους και είναι φυσιολογικό να νιώθετε έτσι. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας να κατανοήσει τι έχει συμβεί και μην τον πιέζετε να προσχωρήσει μπροστά αν δεν αισθάνεστε έτοιμη. Σε αυτήν την δύσκολη στιγμή θα χρειαστείτε άτομα δίπλα σας για να μπορέσουν να σας βοηθήσουν. Στο site μας μπορείτε να διαβάσετε για τα 5 στάδια του πένθους και είναι σημαντικό να θυμάστε πως είμαστε όλοι διαφορετικοί και ο καθένας μας βιώνει με τον δικό του τρ
    ... Διάβασε περισσότερα

    Μind Esti

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Χαριλάου

  • Καλημέρα σας και Χρόνια πολλά! Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου αντιμετωπίζεται διαφορετικά από κάθε άτομο. Ανάλογα με την σημαντικότητα και τον συναισθηματικό δεσμό που έχει κάποιος με το άτομο, ποικίλλουν η ένταση, ο τρόπος διαχείρισης και οι συναισθηματικές αντιδράσεις του. Η προσπάθεια για νοηματοδότηση της απώλειας, εισάγει το άτομο συχνά σε μια διαδικασία πένθους. Κατά την διαδικασία αυτή υπάρχουν διαφορετικά στάδια στα οποία υπεισέρχεται το άτομο. Αν και τα στάδια αυτά δεν είναι απαραίτητα σταθερά για όλους και δεν είναι ίδια η χρονική στιγμή για τον καθένα, ωστόσο σε ένα βαθμό αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο κάποιος διαχειρί... Διάβασε περισσότερα

    Θελούρας Νικόλαος

    Ψυχολόγος

    Ηλιούπολη

  • Καλησπέρα σας. Λυπάμαι ειλικρινά. Εύχομαι θερμά συλλυπητήρια! Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ που αναζητάτε βοήθεια για τον εαυτό σας. Η απώλεια ενός τόσο κοντινού προσώπου σίγουρα είναι πολύ επιβαρυντική για τη ψυχολογία ενός ατόμου. Οποιεσδήποτε "μη φυσιολογικές" αντιδράσεις μετά από ένα τέτοιο γεγονός είναι σίγουρα αναμενόμενες και εν τέλει φυσιολογικές, όμως αυτό εξαρτάται και από την ένταση ή/και τη διάρκειά τους. Υπάρχει μία διαδικασία πένθους από την οποία οφείλουν να περάσουν όλα τα άτομα προκειμένου να θρηνήσουν το άτομο που έφυγε και τελικά να ανακάμψουν. Μπορώ να σας δώσω κάποιες συμβουλές για το τί να κάνετε και πώς να το δ... Διάβασε περισσότερα

    Γουλανδρής Γιώργος

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Βούλα

  • διαχειριση πενθους, θα σας βοηθουσαν θεωρω συνεδριες με ψυχολογο για να το αντιμετωπισετε. Τα θερμα μου συλληπητηρια

    Δημητρίου Τατιάνα

    Νευροεπιστήμων

    Χαλάνδρι

  • Λυπάμαι για την απώλειά σας. Ότι έχετε πρόσφατα όπως αναφέρετε χάσει τη μητέρα σας δικαιολογεί όσα περιγράφετε ότι αισθάνεστε. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται να φροντίσετε τον εαυτό σας προσφέροντάς του κατανόηση και αποδοχή όλων αυτών των δύσκολων συναισθημάτων που νιώθει. Μη βιάζεστε να νιώσετε κάτι άλλο. Μπορεί να σας βοηθούσε να μοιραστείτε τις σκέψεις σας και να μιλήσετε για τα συναισθήματά σας με κάποιον ψυχολόγο ακόμα και αν νιώθετε ότι δεν θα μπορούσε να σας βοηθήσει... Εαν έχετε φίλους μιλήστε τους, η έστω αναζητήστε τη συντροφιά ανθρώπων που αγαπάτε. Προσφέρετε μια αγκαλιά στον εαυτό σας για όσο χρόνο τη χρειάζεται και τα υπόλοιπα θα έρθ... Διάβασε περισσότερα

    Μουστάκα Άννα

    Ψυχολόγος - Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια

    Κολωνάκι

  • Γεια σου!! Η απώλεια συνοδεύεται από το πένθος, που χρειάζεται να κάνει τον κύκλο του! Γίνεσαι οξύθυμη ,επειδή ,προφανώς και είσαι πιεσμένη. Η εγκατάλειψη του εαυτού ,επίσης είναι σημάδι κατάθλιψης. Καλό θα ήταν να επισκεφτείς κάποιον ειδικό, καθώς όλη αυτή η διαχείριση της κατάστασης , προϋπήρχε και με την απώλεια πυροδοτήθηκε. Λυπάμαι για την μητέρα σου, καταλαβαίνω την θλίψη σου. Εύχομαι σύντομα να πατάς πάλι στα πόδια σου!

    Ευσταθίου Λάζαρος

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Νίκαια

  • Καλησπέρα και χρόνια πολλά! Λυπάμαι πολύ για την απώλεια σου. Είναι πολύ φυσιολογικό να αισθάνεσαι έτσι. Είναι πολύ νωρίς ακόμη. Δυστυχώς ή ευτυχώς ο πόνος, όσο δυνατός και να είναι δεν μπορεί να μας σκοτώσει, είμαστε αναγκασμένοι να τον βιώσουμε μέχρι να περάσει. Αυτό σημαίνει πως δεν θα νιώθεις για πάντα έτσι, θα έρθει η ώρα που θα μάθεις να ζεις με την απώλεια της μαμάς σου χωρίς όμως να πονάς συνέχεια και τόσο πολύ. Θα σου πρότεινα, αν μπορείς και θέλεις να ζητήσεις την βοήθεια κάποιου ειδικού ψυχικής υγείας ο οποίος θα σε βοηθήσει πάρα πολύ να διαχειριστείς αυτό που αισθάνεσαι και θα σταθεί δίπλα σου σε όλο αυτό το επώδυνο ταξίδι. Αν πάλ... Διάβασε περισσότερα

    Γκότσης Κωνσταντίνος

    Ψυχολόγος

    Αρτέμιδα

  • Μπορειτε να ξεκινήσετε μια βραχυχρόνια ψυχοθεραπεία για να διαχειριστείτε το πενθος σας.

    Βλάχου Ιωάννα (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια

    Αμπελόκηποι

  • Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθετε αυτό που περιγράφετε καθώς περνάτε μια πολύ σημαντική απώλεια στη ζωή σας. Όπως λέτε η απώλεια ειναι πρόσφατη οπότε ίσως θα έπρεπε να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να την επεξεργαστεί χωρίς να τον κατηγορείτε για αυτό. Αν δείτε ωστόσο ότι αυτή η κατάσταση επιμένει για πάνω από 6 μήνες χωρίς να βλέπετε ότι σιγά σιγά μειώνεται, θα ήταν καλό να μιλήσετε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας

    Τσιάκαλος Μίλτος

    Life Coach - Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

    Κουκάκι

  • Μια απώλεια φέρνει διάφορες δυσκολίες στο άτομο που την αντιμετωπίζει. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Κούμπλερ-Ρος υπάρχουν πέντε στάδια πένθους. Αν μιλήσετε με ειδικό ψυχικής υγείας θα σας βοηθήσει να το διαχειριστείτε.

    Μανουσάκης Βασίλης

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Νέο Ψυχικό

  • Καλησπέρα τα στάδια του πένθους κατά την απώλεια ενός δικού μας ανθρώπου σχετίζονται με την άρνηση του γεγονότος, την διαπραγμάτευση, την θλίψη, τον θυμό και τέλος την αποδοχή. Όλα αυτά τα στάδια είναι υγιή ώστε να αποδεχτούμε το γεγονός της απώλειας. Ωστόσο καλό θα ήταν να συζητήσετε με έναν ειδικό αυτό που αισθάνεστε ώστε να μην χάσετε τον εαυτό σας με την απώλεια της μητερας σας και να μάθετε να ισσοροπείτε πλέον διαχειριζόμενη μια διαφορετικη πραγματικότητα !

    Λιοντήρη Αφροδίτη - Φωτεινή

    Ψυχολόγος - Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια

    Κολωνάκι

  • Αγαπητή κυρία τα συμπτώματα που αναφέρετε, ειναι συνήθη στο πένθος. Ωστόσο θα πρεπει να πούμε οτι θεωρούνται φυσιολογικά εφ οσον το διάστημα που εχει μεσολαβησει από την απώλεια σας δεν υπερβαίνει τα δυο χρόνια. Αν υπερβαίνει τη διετία τοτε πρόκειται για μια κατάσταση που ονομάζεται Περιπεπλεγμένο Πένθος και εχει χαρακτηριστικά κατάθλιψης όποτε χρειάζεται η κατάλληλη αγωγή. Σε καθε περίπτωση ειτε χρειαστείτε φάρμακα ειτε οχι η Ψυχοθεραπεία θα σας είναι πολύ βοηθητική, απαραίτητη θα ελεγα. Καλή Χρονιά σας εύχομαι !

    Απότσος Παναγιώτης

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής - Kλινικός ΨυχοΣεξολόγος

    Κυψέλη

  • Είναι πολυ φυσιολογικό να αισθάνεστε θλιμμένη για το χαμό της μητέρας σας. Τη θλίψη είναι καλό να επιτρέπουμε να τη βιώνουμε γιατί μόνο βιώνοντας τη θα μπορέσετε να ξεπεράσετε το θάνατο της μητέρας σας. Δεν θα σας βοηθήσει το να αποφύγετε να νιώσετε. Αν δεν αντέχετε να το περάσετε όλο αυτό μόνη σας θα σας συμβούλευα να ζητήσετε βοήθεια απο ειδικό.

    Μπούρα Ευγενία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Γλυφάδα

  • Καλησπέρα,

    Το πένθος είναι κάτι που ο κάθε άνθρωπος βιώνει διαφορετικά. Δεν έχει συγκεκριμένο τρόπο η χρονικό πλαίσιο. Καλό θα ήταν να μιλήσετε με κάποιον ειδικό για να σας βοηθήσει. Προσωπικά εχω εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα, αν πιστεύετε ότι θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε επικοινωνήστε μαζί μου για να κανονίσουμε την πρώτη μας συνέδρια.

    Με εκτίμηση

    Ψωμαδάκης Γιάννης

    Ψυχολόγος

    Κολωνάκι

  • Το κομμάτι του πένθους που αναφέρεστε, φαίνεται πως σας έχει δυσκολέψει και έχει φέρει στην επιφάνεια κάποια συναισθήματα που δε μπορείτε να διαχειριστείτε εύκολα. Νομίζω πρέπει να επικοινωνήσετε με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για να ξεκινήσετε συνεδρίες

    Σπανουδάκης Στράτος

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Χανιά

  • Γεια σας.Απευθυνθείτε σε ειδικό ψυχικής υγείας, αλλά πολλά απο αυτά που αναφέρετε είναι φυσιολογικά κομμάτια του πένθους, σημασία έχει αν μπορείτε να λειτουργησετε όπως πριν την απώλεια. Σε περίπτωση που αυτό ισχύει μην ανησυχείτε για κάτι, αλλά μπορείτε να κάνετε κάποιες συνεδρίες για διαχείριση πένθους.

    Συνετός Διονύσιος

    Ψυχολόγος

    Χαλάνδρι

  • Εάν έχετε χάσει πρόσφατα τη μητέρα σας, θα πρέπει να κάνετε λίγη υπομονή. Είστε σε φάση που πενθειτε και θα πρέπει να περάσετε από αυτό το στάδιο. Καλό είναι να βρείτε μια δραστηριότητα να κάνετε για να σας καλύψει αυτό το κενό της απώλειας που νιώθετε και να κάνετε μικρά βήματα στη ζωή σας, ώστε να επανέλθετε στους κανονικούς σας ρυθμούς. Μην πιέζετε τον εαυτό σας, δώστε χρόνο. Εάν τα συμπτώματα επιμείνουν για τουλάχιστον έξι μήνες καλό είναι να ζητήσετε βοήθεια

    Ρανούτσου Γεωργία

    Ψυχολόγος

    Ηράκλειο Κρήτης

  • Καλησπέρα σας και Χρόνια πολλά.
    Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι κάτι που ο κάθε άνθρωπος διαχειρίζεται με τον δικό του τρόπο και στο δικό του χρόνο. Εάν λάβουμε υπόψη και την στενή σχέση που είχατε μαζί της, το κάνει ακόμα πιο δύσκολο.
    Ισως θα ήταν χρήσιμο να 'μείνετε' στη θλίψη που έχετε, καθώς είναι κάτι φυσιολογικό. Για να καταφέρετε να προχωρήσετε, πρέπει πρώτα να 'σταθείτε' να δώσετε χώρο στα συναισθήματα που νιώθετε, παρά να πιέζετε τον εαυτό σας διαρκώς να κάνει πράγματα ή να νιώθει κάπως.
    Επίσης είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως το πένθος και την δυσκολία δεν είναι ανάγκη να το βιώνουμε μόνοι μας
    ... Διάβασε περισσότερα

    Πολίτη Δανάη

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Κολωνάκι

  • Γειά σας!
    Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, είναι φυσικό να δημιουργεί μια σειρά από αντιδράσεις τις οποίες περιγράφουμε με τον γενικό όρο πένθος!
    Όταν όμως ξεπερνούν ένα επίπεδο σε διάρκεια και ένταση (επιπλεγμένο πένθος) πρέπει να ζητήσουμε εξειδικευμένη βοήθεια!
    Τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε, ( "δεν μπορω να ελέξω τον εαυτο μου", "θέλω να κλειστώ στο δωμάτιο μου και να μην μου μιλάει κανένας") πρέπει να τα συζητήσετε αναλυτικά με έμπειρο Ψυχολόγο ο οποίος θα σας προτείνει και την κατάλληλη αντιμετώπιση...

    Δημήτριος Παπαθανασίου Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής

    Παπαθανασίου Δημήτριος

    Ψυχολόγος

    Αιγάλεω

  • Είναι λογικό να πενθείτε την μητερα σας και να περνάτε όλα τα στάδια της θλίψης και της απώλειας .
    Όλα αυτά που περιγράφεται είναι σημάδια πένθους !
    Καλό είναι βέβαια αυτά τα συμπτώματα να μην διαρκούν πολύ και να μην είναι αντίθετα με την λειτουργικότητα σας.
    Θα σας προτείναμε να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο - ψυχοθεραπευτή όπου θα σας βοηθήσει να διεργαστείτε το πένθος σας.
    Στο κέντρο μας εξειδικευόμαστε στην θεραπεια του πένθους και της απώλειας.
    Καλέστε μας για να κλείσουμε το ραντεβού σας

    Κέντρο Ψυχοθεραπείας in-between (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Πανόρμου

Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Χρειάζεσαι να δεις έναν επαγγελματία υγείας άμεσα;

Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά

Mobile Image
success envelop Λάβαμε την ερώτησή σας!

Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.

docontime

Δε θες να περιμένεις; Πάρε άμεσες απαντήσεις από γιατρό μέσω chat!

Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.