Καλημέρα θα ήθελα να ρωτήσω αν είναι φυσιολογική η αντίδραση μου στον θάνατο της μητέρας μου .Την έχασα πριν 3 μήνες και δεν έχω βιώσει το πένθος όπως διαβάζω με τα στάδια .Ήμουν δεμένη πολύ .της είχα αδυναμία και λόγω της δουλειάς μου ( νοσηλεύτρια) οποτε χρειάστηκε ιατρό αναλάμβανα να την πάρω και να πηγαίνουμε.και την αποχωρίστηκαν λόγω προβλημάτων υγείας ενώ ήταν 1 μήνα στο νοσοκομείο.Νιωθω ενοχικά γιατί δεν έκλαψα πολύ δεν την αναζητώ συχνά.Εκανα μικρά ξεσπασματα με αφορμή ρούχα φωτογραφίες και αλλά .Τι μου συμβαίνει;
Καλησπέρα. Τα θερμά μου συλλυπητήρια για την μητέρα σας. Όταν χάνουμε ένα δικό μας μας πρόσωπο και ειδικά όταν είναι τόσο πολύτιμο όπως ο γονέας, είναι απολύτως φυσιολογικό να βιώνουμε το πένθος με τρόπους που δεν ακολουθούν απαραίτητα τα γνωστά στάδια πένθους.
Το πένθος δεν είναι μια γραμμική διαδικασία, αλλά μια σύνθετη και πολυδιάστατη εμπειρία, που διαφέρει στον καθένα μας. Σε αυτό ρόλο παίζουν τα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, το οικογενειακό και κοινωνικό πλαίσιο, προηγούμενα βιώματα και προσωπικές στρατηγικές αντιμετώπισης δυσκολιών/προκλήσεων/άγχους.
Το αίσθημα της ενοχής που αναφέρετε ότι δεν κλάψατε (ίσως όσο αναμένατε λόγ...ω εσωτερικευμένων κοινωνικών προτύπων;) συνδέεται με τον τρόπο που το σύστημά σας λειτουργεί για να διαχειριστεί την ένταση του συναισθηματικού πόνου και της απώλειας.
Χωρίς να σας γνωρίζω, μια πιθανή υπόθεση θα μπορούσε να είναι η ύπαρξη μιας εσωτερικευμένης ανάγκης να είστε "ισχυρή" και "λειτουργική", δεδομένου του επαγγελματικού σας ρόλου ως νοσηλεύτρια, που μπορεί να λειτουργεί ως μηχανισμός αυτοπροστασίας, αποτρέποντας τόσο την αποδοχή της απώλειας όσο και την εσωτερική σύγχυση ή σύγκρουση.
Αυτός ο μηχανισμός μπορεί να θεωρηθεί ως μια "προσαρμοστική στρατηγική", που σας επιτρέπει να διατηρείτε τη συνοχή της ταυτότητάς σας στον ρόλο της φροντίδας και της επαγγελματικής ευθύνης και αποτρέπει την υπερφόρτωση, προστατεύοντας την ψυχολογική σας σταθερότητα. Η διερεύνηση αυτών των αντιδράσεων και των μοτίβων επικοινωνίας και σύνδεσης σε ένα ασφαλές θεραπευτικό πλαίσιο, θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις εσωτερικές σας ανάγκες και να αναγνωρίσετε τι σας εγκλωβίζει.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο τρόπος που βιώνετε το πένθος σας είναι μοναδικός, όπως μοναδική ήταν και η σχέση σας μαζί της.
Για ό,τι χρειάζεστε, στη διάθεσή σας.
Με εκτίμηση.
Διάβασε περισσότερα
Θα σας βοηθήσει σημαντικά να επισκεφθείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.
Καλησπέρα. Το πένθος έχει πολλές μορφές. ο κάθε άνθρωπος το περνάει διαφορετικά. Μια τέτοια μορφή είναι και το αναβλητικό πένθος το οποίο περιγράφετε. Στην ουσία είναι η άρνηση της απώλειας, η οποία δεν προκαλεί κάποια αντίδραση ( κλάμα) . Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πενθείτε, όμως θα πρέπει σιγά σιγά να εξοικειωθείτε με το γεγονός της απώλειας, να το διαχειριστείτε για να μην φτάσει να πάρει άλλη μορφή με ψυχοσωματικά. Αν δεν μπορείτε να το διαχειριστείτε καλό θα ήταν να πάρετε μια μικρή βοήθεια από ειδικό.
Καλημέρα σας,
Ο τρόπος που βιώνετε το πένθος είναι απολύτως προσωπικός και δεν χρειάζεται να ακολουθεί τα τυπικά στάδια που περιγράφονται. Από τη συστημική σκοπιά, οι αντιδράσεις σας μπορεί να επηρεάζονται από το ρόλο σας ως φροντίστρια στη ζωή της μητέρας σας, καθώς και από τη σχέση σας με την απώλεια. Τα ενοχικά συναισθήματα συχνά προκύπτουν όταν οι άνθρωποι αισθάνονται πως «δεν κάνουν αρκετά» για να τιμήσουν τη μνήμη του αγαπημένου τους, όμως αυτό είναι μέρος της προσπάθειας να νοηματοδοτήσουν την απουσία.
Το γεγονός ότι δεν εκδηλώνετε έντονα συναισθήματα δεν σημαίνει ότι δεν πενθείτε. Ίσως έχετε αναπτύξει μηχανισμού...ς που σας βοηθούν να διαχειρίζεστε την απώλεια, αλλά είναι εξίσου πιθανό τα συναισθήματα να εμφανιστούν αργότερα. Η αναζήτηση βοήθειας από έναν ψυχοθεραπευτή θα μπορούσε να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τη σχέση σας με τη μητέρα σας, να εξετάσετε πώς επηρεάζει τη δική σας ισορροπία η απώλεια της και να δώσετε χώρο στα συναισθήματα σας, με τον τρόπο που σας ταιριάζει.
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας και θερμά συλλυπητήρια. Καθώς το πένθος σας είναι πρόσφατο, χρειάζεται χρόνος για να γίνει η επεξεργασία του γεγονότος, ο οποίος μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, αν και μετά από την πάροδο ικανού χρόνου που μπορεί να φτάνει και πέραν του έτους αν η δυσκολία στα συναισθήματα επιμένει, ίσως βοηθηθείτε και από την ψυχοθεραπεία. Το σημαντικό που πρέπει να γνωρίζετε ωστόσο είναι ότι τα στάδια του πένθους δε βιώνονται απαραίτητα με τη σειρά που ξέρουμε μέχρι τώρα, ούτε με την ίδια ένταση και διάρκεια το καθένα ξεχωριστά, αλλά μπορεί κάποιος να πηγαίνει π.χ από το πρώτο στάδιο που είναι η άρνηση-σοκ, το οποίο συνοδεύεται από πάγω...μα του συναισθήματος (μοιάζει με αυτό που περιγράφετε στην παρούσα φάση της ζωής σας) στο τέταρτο που είναι η κατάθλιψη, χωρίς να έχει περάσει από τον θυμό (2ο στάδιο) ή εκεί που νομίζει κάποιος ότι φτάνει στην αποδοχή να "κυλάει" σε προγενέστερο στάδιο. Αυτό συμβαίνει γιατί η διαδικασία του πένθους κάνει κύματα και πηγαίνει από το ένα στάδιο στο άλλο χωρίς απαραίτητα τη σειρά που γνωρίζουμε. Οπότε στην παρούσα φάση είναι φυσιολογικά τα συναισθήματα που βιώνετε ούτε είναι ανάγκη ο πόνος να εκδηλώνεται πάντοτε με κλάμα, αλλά κάποια στιγμή ίσως θα εκδηλωθεί και έτσι, όταν θα υπάρχει πίεση επειδή καταπνίγηκε και συσσωρεύτηκε. Αν βιώνετε δυσκολία θα σας βοηθήσει η ψυχοθεραπεία, όχι όμως πριν την πάροδο 6 μηνών από τον θάνατο, για τους λόγους που σας ανέφερα και προκειμένου να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να βιώσει αβίαστα όποιο συναίσθημα έρθει, εκτός αν νιώθετε έντονη την ανάγκη για αναζήτηση βοήθειας από ειδικό. Στη διάθεσή σας, με εκτίμηση και καλή δύναμη, καλές γιορτές! Διάβασε περισσότερα
Καλημέρα σας. Η αντίδρασή σας στον θάνατο της μητέρας σας μπορεί να είναι πολύπλοκη και διαφορετική από αυτά που περιγράφετε ή αυτά που διαβάζετε για τα στάδια του πένθους, και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό. Κάθε άτομο βιώνει το πένθος με τον δικό του τρόπο, και δεν υπάρχει "σωστός" ή "λάθος" τρόπος να το κάνετε.
Η σχέση που είχατε με τη μητέρα σας φαίνεται να ήταν πολύ στενή και η δέσμευση που είχατε ως νοσηλεύτρια μπορεί να έχει επηρεάσει τον τρόπο που διαχειριστήκατε την απώλεια. Οι συνθήκες της απώλειας, όπως η διάρκεια της ασθένειας της και η φύση της δουλειάς σας, μπορεί να σάς έβαλαν σε μια κατάσταση "...;λειτουργίας" και "εκπλήρωσης ευθυνών" που έθεσε σε δεύτερη μοίρα την επεξεργασία των συναισθημάτων σας. Όταν χάνουμε κάποιον αγαπημένο, και ιδιαίτερα όταν έχουμε σημαντική επαγγελματική ή φροντιστική ευθύνη, το άτομο μπορεί να βιώσει τα συναισθήματα του πένθους με έναν πιο περιορισμένο ή διαφορετικό τρόπο. Μπορεί να υπάρξει εσωτερική σύγκρουση μεταξύ της ανάγκης να παραμείνετε "ισχυροί" και της ανάγκης να εκφράσετε τη θλίψη σας.
Το ότι δεν έχετε βιώσει το πένθος όπως το περιγράφετε ή δεν εκλαψατε πολύ δεν σημαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να σημαίνει ότι ο τρόπος που επεξεργάζεστε την απώλεια είναι απλώς διαφορετικός. Το γεγονός ότι βιώνετε στιγμές πένθους, όπως τα ξεσπάσματα που περιγράφετε με τα ρούχα και τις φωτογραφίες, δείχνει ότι τα συναισθήματα του πένθους και της θλίψης υπάρχουν, αλλά ίσως χρειάζονται περισσότερο χρόνο και χώρο για να εκδηλωθούν πλήρως.
Η ενοχή που αισθάνεστε μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας, καθώς πολλά άτομα νιώθουν ότι πρέπει να εκφράσουν τη θλίψη τους με έναν συγκεκριμένο τρόπο, κάτι που συχνά δεν συμβαίνει. Το πένθος είναι μια μοναδική και προσωπική διαδικασία που δεν ακολουθεί πάντα τα ίδια στάδια ή τη σειρά που βλέπουμε στις θεωρίες ή τα βιβλία.
Το να αναγνωρίσετε τα συναισθήματα που έχετε και να τα αποδεχτείτε χωρίς να τα κρίνετε, καθώς και να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας, είναι σημαντικά βήματα. Αν νοιώθετε την ανάγκη για περισσότερη υποστήριξη, μπορεί να είναι χρήσιμο να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή που θα σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε αυτά τα συναισθήματα και να κατανοήσετε τη διαδικασία του πένθους που περνάτε.
Θυμηθείτε ότι το να αισθάνεστε έτσι δεν σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά, και δεν υπάρχει σωστός χρόνος ή τρόπος για να βιώσετε την απώλεια.
Διάβασε περισσότερα
Κλινική Ψυχολόγος
Τα στάδια του πένθους κατά Kubler-Ross είναι : άρνηση, θυμός, διαπραγμάτευση, κατάθλιψη και αποδοχή. Αυτά τα στάδια μπορεί να μην επισυμβούν με την παραπάνω σειρά. 'Αρα αφήστε την διαδικασία να εξελιχθεί φυσιολογικά και αφήστε τις ενοχές. Καλή τύχη.
Όσο περνάει ο καιρός τόσο περισσότερο θα σας λείπει η μητέρα σας. Είναι πολύ νωρίς τρεις μήνες. Προσωπικά ο πόνος της απουσίας της μητέρας μου ήταν χειρότερος στα τρία χρόνια
Το πένθος θελει χρόνο και δεν σημαίνει ότι επειδή δεν αντιδράσετε ότι δεν πονάνε. Κάθε άνθρωπος θέλει το χρόνο του για να συνειδητοποιήσει και να μετουσίωση το πενθος
Η απώλεια βιώνεται διαφορετικά από τον καθένα και δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος να πενθήσεις. Τα ενοχικά συναισθήματα και η έλλειψη έντονης θλίψης ίσως συνδέονται με την προσπάθεια να προστατευτείς ή να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου. Επίσης, μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να εκφραστεί ο πόνος σου.
Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τη διαδικασία σου, να εξερευνήσεις τα ενοχικά συναισθήματα και να δώσεις χώρο στο πένθος. Αν θέλεις, μπορούμε να το συζητήσουμε περισσότερο και να δουλέψουμε μαζί σε αυτό.
Δεν πρέπει νσ ανησυχείτε καθένας βιώνει το πένθος αναλόγως την ψυχοσύνθεσή του διαφορετικά.
Καλησπέρα σας. Η ενοχή είναι σύμπτωμα πένθους. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι δεν πενθουμε όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο χρόνο. Πολλές φορές συνυπάρχουν ταυτόχρονα πολλά και αντικρουομενα συναισθήματα.
Λύπη, αίσθημα απώλειας νοήματος, αίσθημα κενού μαζί με ενοχή, συγχιση και καμιά φορά λυτρωση.
Επιείκεια, συμπόνια και χρόνο χρειάζεστε απέναντι στον εαυτό σας.
Η αντίδρασή σας στον θάνατο της μητέρας σας είναι προσωπική και δεν υπάρχει "σωστός" ή "λάθος" τρόπος να βιώσετε το πένθος. Είναι σημαντικό να επιτρέπετε στον εαυτό σας να επεξεργαστεί το πένθος με το δικό του ρυθμό.
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.