Καλησπέρα σας, θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη διάγνωση της κατάθλιψης, ποια ειδικότητα θεωρείται η κατάλληλη; ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτης ή ψυχίατρος; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Καλησπέρα Σας,
Θα μπορούσατε να απευθυνθείτε είτε σε ψυχίατρο είτε σε κλινικό ψυχολόγο.
Και οι δύο ειδικότητες είναι εξίσου καταρτισμένες στον τομέα αυτό, ως προς τη διάγνωση.
Ωστόσο, επίσημες υπογεγραμμένες διαγνώσεις, δίνονται μόνο από δημόσιους φορείς.
Αν επιθυμείτε να κάνετε ψυχοθεραπεία, είτε απευθυνθείτε σε ψυχολόγο είτε σε ψυχίατρο, πρέπει να δείτε ότι ο εκάστοτε ειδικός έχει λάβει ΕΠΙΠΛΕΟΝ πέραν των βασικών του σπουδών εκπαίδευση σε κάποια προσέγγιση ψυχοθεραπείας.
Καλησπέρα σας, και οι δύο μπορούν να αναγνωρίσουν τα σημάδια της κατάθλιψης. Ωστόσο, η επίσημη διάγνωση γίνεται από ψυχίατρο.
Καλησπέρα σας,
Για να διαγνωστεί επίσημα η κατάθλιψη χρειάζεται μια επίσκεψη σε ψυχίατρο. Σε επόμενο χρόνο, χρήσιμη είναι η βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας (ψυχολόγος, ψυχοθεραπευτής) για την καλύτερη θεραπευτική πλαισίωση του ατόμου.
Νατάσσα Παπαϊωάννου
Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος, MSc
Η διάγνωση γίνεται από ψυχίατρο. Η αγωγή αν χρειαστεί χορηγείται από ψυχίατρο. Η ψυχοθεραπεία γίνεται από ψυχολόγο που έχει εξειδικευτεί στη ψυχοθεραπεία ή από ψυχίατρο που έχει εξειδικευτεί στην ψυχοθεραπεία αντίστοιχα.
Για οποιαδήποτε διάγνωση κατάλληλος στην Ελλάδα είναι μόνο ο ψυχίατρος. Οι ψυχολόγοι δεν έχουν το νομικό δικαίωμα να δώσουν διάγνωση.
Καλησπέρα σας. Πολλές φορές (αν όχι τις περισσότερες) χρειάζεται και ψυχιατρικη και ψυχοθεραπευτική παρακολουθηση. Η πιο αποτελεσματική ψυχοθεραπευτική προσέγγιση είναι βάσει μελετών και κλινικής εμπειρίας η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία.
Ψυχοθεραπεύτρια
Αμπελόκηποι
Κοιτάξτε το θέμα δεν είναι η διάγνωση ... αλλά η θεραπεία! Ανάλογα με το τι θέλετε να κάνετε θα απευθύνθείται σε ψυχίατρο εάν θέλετε να πάρετε φάρμακα ή σε ψυχολόγο εάν θέλετε να το αντιμεετωπίσετε με άλλο τρόπο
Ψυχολόγος
Γλυφάδα
Και τα δύο είναι βοηθητικά. Αν χρειαστεί κάποια φάρμακα όπως αντικαταθλιπτικά τότε μόνο ένας ψυχίατρος μπορεί να σας τα γράψει. Όμως δεν σημαίνει πως η μόνη θεραπεία είναι πάντα φαρμακευτική.
Ψυχολόγος
Νέος Κόσμος
Καλησπέρα και καλή χρονιά.Η διάγνωση της κατάθλιψης γίνεται από ψυχίατρο. Η αντιμετώπιση της γίνεται από κάποιον ψυχοθεραπευτή είτε ψυχολόγο είτε ψυχίατρο.
Η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλωθεί είτε σαν μια μελαγχολία και θλίψη, είτε να είναι κατάθλιψη με ψυχωσικά στοιχεία. Αρχικά λοιπόν θα πρέπει να επισκεφθείτε ένα ψυχίατρο, ο οποίος διαθέτει τις απαιτούμενες γνώσεις, θα πραγματοποιήσει την αρχική διάγνωση μετά από μια πλήρη αξιολόγηση και θα συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Στην συνέχεια αν ακολουθήσετε τον δρόμο της ψυχοθεραπείας, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ένα ψυχίατρο εκπαιδευμένο σε ψυχοθεραπεία, ή σε κάποιο ψυχολόγο ο οποίος θα βρίσκεται σε επικοινωνία με τον ψυχίατρο (αν χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή) και ο οποίος θα είναι επίσης εκπαιδευμένος στην ψυχοθεραπεία. Άρα ο πρώτος... επιστήμονας ο οποίος θα θέσει την διάγνωση της κατάθλιψης θα πρέπει να είναι ψυχίατρος. Διάβασε περισσότερα
Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής, Πραγματογνώμων
Σύνταγμα
Καλησπέρα, διαγνώσεις σε ψυχιατρικά νοσήματα κάνουν μόνο οι Ψυχίατροι!
Καλησπέρα σας! Την διάγνωση επίσημα την δίνει ο Ψυχίατρος, όπως και την φαρμακευτική αγωγή, αν κρίνει πως χρειάζεται. Στην συνέχεια όμως είναι απαραίτητη η ψυχοθεραπεία για την διαχείριση της συμπτωματολογίας. Συνεργάζομαι με μια Ψυχίατρο αν θέλετε να σας προτείνω.
Ψυχολόγος
Περιστέρι
Γεια σας. Υπάρχουν διάφορες ψυχομετρικές κλίμακες διερεύνησης της κατάθλιψης που εφαρμόζονται τόσο από ψυχολόγους όσο και από ψυχιάτρους. Οι ψυχίατροι κατά κύριο λόγο εστιάζουν στη θεραπεία μέσω φαρμακευτικής αγωγής, ενώ οι ψυχολόγοι σε θεραπεία μέσω λόγου. Σε κάποιες περιπτώσεις είναι αποτελεσματική μόνο η ψυχοθεραπεία αλλά σε κάποιες άλλες απαιτείται ο συνδυασμός και των δύο θεραπειών.
Γεια σας, οι διαγνώσεις των ψυχικών διαταραχών είναι κάτι που δύναται να το κάνει μόνο ψυχίατρος, όπως επίσης και τη χορήγηση κάποιας αγωγής η οποία θα δοθεί στη βάση της διάγνωσης. Όσων αφορά το ζήτημα της ψυχοθεραπείας και ποιος δύναται να την προσφέρει , ψυχοθεραπεία μπορεί να προσφέρει οποιοσδήποτε ψυχιατρος ή ψυχολόγος ο οποίος είναι εκπαιδευμένος σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση.
Ξεκινάμε πάντα με ψυχίατρο ο οποίος θα διερευνήσει την ψυχοπαθολογια. Έπειτα καθορίζεται η κατάλληλη αντιμετωπιση
Ψυχίατρος
Πλατεία Μαβίλη
Καλημέρα σας και Χρόνια Πολλά, ο ειδικός για την διάγνωση αν όντως είναι κατάθλιψη είναι Ψυχίατρος, και σε δεύτερο χρόνο συνδυαστική ψυχοθεραπεία.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Ιλίσια
Πρέπει να γίνει εκτίμηση από ψυχίατρο και να καθοριστεί η κατάλληλη αντιμετώπιση (φαρμακευτικη αγωγή η ψυχοθεραπεία)
Καλησπέρα σας,
η διάγνωση της κατάθλιψης γίνεται από ψυχίατρο, παρόλο που και ο κλινικός ψυχολόγος μπορεί να τη διαγννώσει. Αν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή τότε ο ψυχίατρος είναι ο ειδικός που συνταγογραφεί. Ωστόσο, παράλληλα συστήνεται η ψυχοθεραπεία ώστε τα φάρμακα να μην είναι το μόνο καταφύγιο, αλλά και να γίνει η χρήση τους για εύλογο χρονικό διάστημα και όχι δια βίου.
Καλησπέρα. Για τη διάγνωση της κατάθλιψης καταλληλότερος είναι ένας ψυχίατρος που θα μπορέσει να σας κατευθύνει και να σας συστήσει φαρμακευτική αγωγή ή ψυχοθεραπείες.
Ανάλογα της έντασης και της συχνότητας των συμπτωμάτων και ανάλογα και την ειδίκευση του καθενός, ο ψυχολόγος και ο ψυχίατρος είναι οι κατάλληλοι για την διάγνωση της κατάθλιψης. Παρέχονται τεστ και δοκιμασίες και από τις δυο ειδικότητες ώστε να μπορέσει να γίνει η σωστή διάγνωση. Σε περίπτωση που όντως διαγνωστεί κατάθλιψη και χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή παρέχουν μόνο οι ψυχίατροι, κάτι βέβαια που δεν είναι απαραίτητο για κάθε περιστατικό κατάθλιψης. Ορισμένες φορές, για τη θεραπευτική διαδικασία και για μια ολοκληρωμένη και ολιστική παρέμβαση, χρειάζονται στην πορεία και οι δύο ειδικότητες σε συνεργασία. Καλές γιορτές!
Ο ψυχολόγος συνήθως πάντα χρησιμοποιά ως μέσω την ψυχοθεραπεία στις συναντήσεις.
Δεν προτείνω ποτέ η πρώτη επιλογή να είναι ο ψυχίατρος, αλλά ο ψυχολόγος και αό εκεί και πέρα θα σας κατευθύνει ο ψυχολόγος σας. Η φαρμακευτική αγωγή είναι η μισή δουλειά, άρα όπως κι αν έχει θα χρειαστεί η ψυχοθεραπεία (από ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή)
Ψυχολόγος
Λεμεσός
Καλησπέρα σας, η διάγνωση θα πρέπει να γίνει από την/τον ψυχίατρο.
Για τις διαγνώσεις αρμόδιος είναι ο ψυχίατρος. Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης μπορεί να γίνει από ψυχολόγο - ψυχοθεραπευτή, ο οποίος θα σας κατευθύνει αν χρειάζεται και φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται μόνο από ψυχίατρο.
Και οι δύο μπορούν να δουν χαρακτηριστικά και συμπτώματα μιας καταθλιπτικής αντίδρασης. Ωστόσο, διάγνωση δίνει μόνο ένας ψυχίατρος
Ψυχολόγος
Θεσσαλονίκη
Για διαγνώσεις ο ψυχίατρος. Για ψυχοθεραπεία ο ψυχολόγος - ψυχοθεραπευτης.
Καλημέρα σας. Για την κατάθλιψη, ενδεχομένως να χρειάζεται συνδιασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής. Αγωγή μπορεί να δώσει μόνο ο ψυχίατρος. Η ψυχοθεραπεία είναι πολύ σημαντικό κομμάτι της θεραπείας και μπορεί να την αναλάβει ψυχίατρος ή ψυχολόγος, αρκεί να έχουν ολοκληρώσει εκπαίδευση ψυχοθεραπευτή.
Καλησπέρα σας! Ευχαριστούμε για την ερώτησή σας. Καλό είναι να προηγηθεί κάποια επίσκεψη σε ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή, για να εκτιμηθεί η σοβαρότητα της κατάθλιψης και η πιθανότητα προσέγγισής της καθαρά ψυχοθεραπευτικά. Εάν, ωστόσο αυτό φαίνεται να μην λειτουργεί αποτελεσματικά για τον πελάτη, τότε καλό είναι να υπάρχει κάποια παράλληλη παρακολούθηση από ψυχίατρο. Όλες οι ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης, έχοντας βέβαια επιμέρους διαφορές. π.χ. Η συστημική και η προσωποκεντρική προσέγγιση τείνουν να προσεγγίζουν την κατάθλιψη σφαιρικότερα, σε συνάρτηση με το κοινωνικό περιβάλλον και τα πρώτερα ...βιώματα, ενώ η γνωσιακή-συμπεριφοριστική εστιάζει περισσότερο στο σύμπτωμα. Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας. Συνήθως οι διαγνώσεις γίνονται από ψυχιάτρους προκειμένου να διευκρινιστεί αν υπάρχει ανάγκη φαρμακευτικής αγωγής και στην συνέχεια μπορείτε να συνεχίσετε με συνεδρίες ψυχοθεραπείας.
Καλησπέρα σας! Την διάγνωση την καθορίζει ο ψυχίατρος. Αν δοθεί αυτή η διάγνωση είναι σημαντικό το άτομο να παρακολουθείται παράλληλα από κάποιον ψυχολόγο- ψυχοθεραπευτή.
Η επίσκεψη σε κάποιον ψυχίατρο θα μπορούσε να σας βοηθήσει στη διάγνωση της κατάθλιψης και στο ενδεχόμενο φαρμακευτικής αγωγής για την αντιμετώπιση της. Είναι όμως πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο/ψυχοθεραπευτή ώστε ολοκληρωμένα να διερευνήσετε και να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα που σας απασχολούν και να εμβαθύνετε.
Υπεύθυνη διάγνωση κάνει μόνον ο ψυχίατρος που αν πρόκειται για επιβεβαιωμένη διαταραχή, θα γράψει και φάρμακα. Θεωρητικά και ο ψυχολόγος δύναται από το νόμο, αλλά δεν μπορεί να συνταγογραφήσει. Σε κάθε περίπτωση, την παραπομπή σε ψυχίατρο μπορούν μετά από μια τουλάχιστον συνάντηση να την κάνουν και απλοί ειδικοί ψυχικής υγείας όπως σύμβουλοι ή ψυχοθεραπευτές, αν και εφόσον το κρίνουν απαραίτητο. Μια διάγνωση δεν είναι απαραίτητα σωματική ασθένεια. Πολλές φορές το «ταμπελάκι» με τη διάγνωση μας γίνεται ταυτότητα ενώ μια φαρμακευτική αγωγή είναι χρήσιμη για να βοηθήσει όσο γίνεται η ουσιαστική θεραπευτική/συμβουλευτική συνεδρία.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Παλαιό Φάληρο
Εξαρτάται από τη βαρύτητα και την χρονιότητα της κατάθλιψης. Αν τα συμπτώματα της κατάθλιψης είναι πρόσφατα και σχετίζονται κυρίως με μια πρόσφατη ψυχοφθόρα κατάσταση που δημιουργεί άγχος και στρες και εφόσον ο ασθενής θέλει να μιλήσει για τα προβλήματά του, τότε η καλύτερη λύση είναι η επίσκεψη στον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή/σύμβουλο ψυχικής υγείας ο οποίος και θα κρίνει την αναγκαιότητα ή όχι μιας ψυχιατρικής εκτίμησης.
Γεια σας,
Ο ψυχίατρος είναι αρμόδιος για την κλινική διάγνωση και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής εάν χρειαστεί.Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας αφορά τη δουλειά με τον εσωτερικό κόσμο του "ασθενή", ώστε να βοηθηθεί να ξεπεράσει την αιτία της κατάθλιψης.Συνηθως οι δύο ειδικότητες δουλεύουν λοιπόν ταυτόχρονα και συνδυαστικά.Αν όμως θεωρείτε πιο ήπια τα συμπτώματα που παρατηρείτε στον ασθενή,ίσως και μόνο η διαδικασία της ψυχοθεραπείας να είναι επαρκής (χωρίς επίσκεψη σε ψυχίατρο). Μετά από κάποιες συναντήσεις ο ψυχοθεραπευτής θα μπορεί να κρίνει αν ο ασθενής χρειάζεται επιπλέον να δει και ψυχίατρο και να τον προτρέψει προς αυτήν την ...κατεύθυνση.
Διάβασε περισσότερα
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Αγία Παρασκευή
Διαγνωση θα κανει ο ψυχιατρος που θα σας εξετασει...μπορει φυσικα και ο ψυχολογος ομως υπευθυνος να διαγνωσει και να σας βοηθησει φαρμακευτικα ειναι ο ψυχιατρος.Κατοπιν αναγκαια θα ηταν η φαρμακευτικη αγωγη να συνδιαζεται με ψυχοθεραπεια.
καλησπέρα σας. Πιο κατάλληλη ειδικότητα για να κάνει διάγνωση, θεωρώ ότι είναι η ειδικότητα του ψυχιάτρου.
Καλησπέρα σας,
Πολλοί συνάδελφοι είναι είτε είναι εκπαιδευμένοι σε εργαλεία κλινικής συνέντευξης, είτε διαθέτουν μεταπτυχιακή ειδίκευση στην κλινική ψυχολογία, επομένως είναι κατάλληλοι να διαγνώσουν οποιαδήποτε ψυχική νόσο. Σε περίπτωση που δε διαθέτουν τίποτα από τα παραπάνω, οφείλουν να παραπέμψουν σε ψυχίατρο , ο οποίος είναι έτσι και αλλιώς ικανός να γνωματεύει, όταν εντοπίσουν συγκεκριμένες δυσκολίες στη διάθεση ή / και έκπτωση στη λειτουργικότητα.
Παραμένω στη διάθεση σας για ό,τι χρειαστείτε.
Εμμανουέλα-Μαρίνα Βιντιάδη
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια MSc
Καλησπέρα σας. Παρ' ότι οι ψυχολόγοι γνωρίζουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης, η σωστή και έγκυρη διάγνωση μπορεί να γίνει μόνο από ψυχίατρο.
Γεια σας,
Για τη διάγνωση ψυχικών ασθενειών, η κατάθλιψη, υπεύθυνος είναι μόνο ο ψυχίατρος.
Τη διάγνωση μπορεί να την κάνει και Ψυχολόγος και Ψυχίατρος. Καλό είναι όμως εάν πάτε σε Ψυχολόγο να δείτε πρώτα εάν εξειδικεύεται σ' αυτό, ο οποίος εάν σας διαγνώσει με κατάθλιψη, θα κρίνει εάν χρειάζεστε αγωγή ή όχι και μόνο εάν χρειάζεστε θα σας προτείνει να πάτε σε Ψυχίατρο.
Καλησπέρα σας, για την εξέταση και την διάγνωση οποιασδήποτε ψυχικής διαταραχής συμπεριλαμβανομένης και της κατάθλιψης που αναφέρατε, απαιτείτε γιατρός ψυχίατρος. Σε δεύτερο στάδιο συνεπικουρικά ο ασθενής μπορεί να παρακολουθεί κάποιον ψυχολόγο ψυχοθεραπευτή οποίος θα τον βοηθήσει στην βελτίωση της συμπτωματολογίας που σχετίζονται με την καθημερινή λειτουργικότητα και την συναισθηματική κατάσταση του ασθενή. Σε κάθε περίπτωση όμως ο ψυχίατρος είναι εκείνος που θα αποφανθεί για το αν συντρέχουν λόγοι κάποιας ψυχιατρικής διαταραχής ή όχι καθώς και το αν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή ή απλά ψυχοθεραπεία. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία αποτελε...ί μία αρκετά αποτελεσματική μέθοδο όσον αφορά την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της κατάθλιψης. Ελπίζω να σας κάλυψα στην ερώτηση σας. Διάβασε περισσότερα
Και οι δύο ειδικότητες, του ψυχιάτρου και του ψυχολόγου, μπορούν να διαγνώσουν την κατάθλιψη. Η διαφορά έγκειται, στο, αν χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή, ο ψυχολόγος δεν είναι αρμόδιος. Μόνο ο ψυχίατρος δικαιούται να συνταγογραφεί. Επιπλέον, επειδή η κατάθλιψη , εμφανίζεται σαν σύμπτωμα, σε πολλές διαταραχές, ή/και νοσήματα, θεωρώ οτι ο ψυχίατρος, σαν ιατρός, είναι σε θέση να διακρίνει και να διευκρινήσει πιο ουσιαστικά και σύντομα την νοσηρότητα.
Ροζ-Ανν Καλλινίκου
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Παπάγου
Καλησπέρα,
Μπορεί να είναι κατάλληλος ένας ψυχίατρος - ψυχοθεραπευτής ή ένας κλινικός ψυχολόγος που είναι πιστοποιημένος ( ή εκπαιδευόμενος) σε κάποια μορφή ψυχοθεραπείας που είναι κατάλληλη για κατάθλιψη. Ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάθλιψης μπορεί να χρειάζεται ψυχοθεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή συνδυασμός. Όταν επιλέγεται ο συνδυασμός, μπορεί να αναλάβει ψυχίατρος και τα δύο κομμάτια ή μόνο τη φαρμακοθεραπεία (συνεργαζόμενος με τον ψυχολόγο που προσφέρει την ψυχοθεραπεία). Άλλη περίπτωση είναι να μη θέλει ο ασθενής να κάνει ψυχοθεραπεία (ή αυτή να μην ενδείκνυται) αλλά να θέλει να λάβει κάποιο αντικαταθλιπτικό. Τότε κατάλληλος να κρίν...ει αν και τι φάρμακο ενδείκνυται είναι μόνο ένας ψυχίατρος.
Διάβασε περισσότερα
Ο κλινικός ψυχολόγος ή ο ψυχίατρος είναι οι καταλληλότερες ειδικότητες. Ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει πολύ αφού γίνει η διάγνωση (ή και χωρίς να γίνει διάγνωση μερικές φορές).
Καλησπέρα σας
Εξαρτάται από το βαθμό της κατάθλιψης. Όλες οι ειδικότητες θεωρούνται κατάλληλες και δύνανται να έχουν αποτελέσματα. Στον ψυχίατρο απευθύνεστε όταν υπάρχει ανάγκη φαρμάκων. Διαφορετικά είναιν αποτελεσματική και η ψυχοθεραπεία
Καλησπέρα. Θα σου απαντήσω πολύ εξειδικευμένα. Ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσεις την κατάθλιψη είναι να δεις έναν ψυχίατρο για να παρακολουθήσει την αγωγή σου (θα έλεγα για εκτίμηση, μετά σε 3 εβδομάδες για να δει αν σε έχει "πιάσει" η αγωγή και αν όλα πάνε καλά ανά δύο ή τρεις μήνες) και παράλληλα να δεις εβδομαδιαία κάποιον ψυχολόγο, κατά προτίμηση με ειδίκευση στην κλινική ψυχολογία και γνωστική-συμπεριφορική κατεύθυνση. Αυτές τις πληροφορίες θα τις πάρεις εύκολα από το Ίντερνετ, διαβάζοντας τα βιογραφικά τους.
Σε περίπτωση που η κατάθλιψη που βιώνεις δεν είναι πολύ "βαριά" και την αντέχεις για μερικούς μήνες, θα... μπορούσες να παραλείψεις την ψυχιατρική αγωγή. Όμως, συνήθως η αγωγή βοηθάει πολύ (όχι πάντα).
Διάβασε περισσότερα
Καλημέρα. Για τη διάγνωση θα πρότεινα την ειδικότητα του ψυχίατρου.
Καλημέρα, αν χρειάζεται επίσημη διάγνωση θα χρειαστεί η εκτίμηση να γίνει από ψυχίατρο, ο οποίος θα μπορέσει να δώσει και φαρμακευτική αγωγή εάν και εφόσον θεωρηθεί αναγκαίο. Σε όποια περίπτωση καλό θα ήταν να συνδυαστεί με ψυχοθεραπευτική παρέμβαση προκειμένου να βοηθηθεί το άτομο και μακροπρόθεσμα.
Με εκτίμηση,
Ξένια Φουρτούνα
Καλημέρα σας,
Η κλινική κατάθλιψη αφορά συγκεκριμένη συμπτωματολογία, συγκεκριμένης έντασης και δε θα πρέπει να συγχέεται με τη στενοχώρια ή το πένθος, με φυσιολογικές δηλαδή αντιδράσεις που συνδέονται με κάποιο δυσάρεστο γεγονός και αποδράμουν με την επίλυσή του ή εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Προκειμένου να διαχωρίσουμε και να κατανοήσουμε τί μας συμβαίνει χρειάζεται να γίνει αρχικά διαγνωστική εκτίμηση από ψυχίατρο.
Στην περίπτωση που γίνει διάγνωση κλινικής κατάθλιψης (ή άλλης ψυχικής διαταραχής), σε συνεργασία με τον θεράποντα ψυχίατρο συστήνεται πιθανά φαρμακοθεραπεία ή συνδυασμός φαρμακοθεραπείας και ψυχοθεραπείας. Συγκε...κριμένα, η φαρμακοθεραπεία αφορά τη συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής η οποία μπορεί να γίνει αποκλειστικά από ψυχίατρο. Η συνεργασία και τακτική παρακολούθηση από τον θεράποντα ψυχίατρο είναι σημαντική προκειμένου να βρεθεί η βέλτιστη δοσολογία ή/και συνδυασμός φαρμάκων, να καθοριστεί ο χρόνος που χρειάζεται να λαμβάνει το άτομο την αγωγή, τυχόν τροποποιήσεις αυτής ή πιθανή διακοπή. Αντίστοιχα, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει, εφόσον υφεθούν και με τη βοήθεια της φαρμακοθεραπείας τα έντονα συμπτώματα, ώστε το άτομο να δουλέψει επιδιορθωτικά προς όσα το θλίβουν και το εμποδίζουν να νιώσει ικανό και να δώσει νόημα στη ζωή του.
Στην περίπτωση μη διάγνωσης κλινικής κατάθλιψης η σύσταση αφορά ψυχοθεραπεία με ψυχοθεραπευτή (ψυχολόγο ή ψυχίατρο που έχει ειδικευτεί σε συγκεκριμένη ψυχοθεραπευτική προσέγγιση).
Σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά σημαντική η συνεργασία με επαγγελματία υγείας με τον οποίο θα νιώθετε ασφάλεια και εμπιστοσύνη για την αποτελεσματική συνεργασία σας και την αντιμετώπιση όσων σας ταλαιπωρούν.
Διάβασε περισσότερα
Για διάγνωση χρειάζεστε τη βοήθεια ψυχιάτρου καθώς είναι ο μόνος που μπορεί να βγάλει επίσημη διάγνωση και να κρίνει για τη πιθανή φαρμακευτική αγωγή. Από εκεί και πέρα, θα χρειαστείτε σίγουρα συνεδρίες παράλληλα για να γίνει ολοκληρωμένη θεραπεία σε βάθος.
Γεια σας. Τα καλύτερα αποτελέσματα σύμφωνα με τις κλινικές μελέτες παρατηρούνται όταν γίνεται μια συνδυαστική θεραπεία (Φαρμακοθεραπεία και Ψυχοθεραπεία). Βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και η κατάσταση του ασθενούς και πόσο 'βαριά' κατάθλιψη αντιμετωπίζει. Ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και βιώνει την κατάθλιψη με διαφορετικό τρόπο. Πρέπει να γίνει σωστή αξιολόγηση είναι το πρώτο και το πιο σημαντικό για να καθοριστεί εάν θα χρειαστούμε αγωγή ή μόνο ψυχοθεραπεία.
Ψυχολόγος
Γλυφάδα
Καλησπέρα σας, σίγουρα ένας ψυχίατρος είναι εκείνος ο οποίος είναι ο κατεξοχήν αρμόδιος για να διαγνώσει οποιαδήποτε συναισθηματική ή μη διαταραχή. Φυσικά και ένας ψυχολόγος / ψυχοθεραπευτής μπορεί να διαπιστώσει την καταθλιπτική συμπτωματολογία, ενώ η συνεργασία των δύο ειδικοτήτων κάποιες φορές κρίνεται αναγκαία και αποτελεί και την ιδανική αντιμετώπιση.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Κουκάκι
Καλημέρα σας.
Αν σάς ενδιαφέρει μόνο η διάγνωση αυτή καθ'αυτή, μπορείτε να απευθυνθείτε σε ψυχίατρο.
Αν από την άλλη σας ενδιαφέρει να δουλέψετε πάνω στην καταθλιπτική συμπτωματολογία ,να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή ή σε ψυχίατρο-ψυχοθεραπευτή.
Απαραίτητο είναι ,βέβαια, να γνωρίζουμε το ιστορικό του εκάστοτε ανθρώπου ξεχωριστά. Ιδιαίτερα σε θέματα ψυχικής υγείας δεν μπορούμε και δεν πρέπει να κάνουμε γενικεύσεις.
Εύχομαι να είστε όλο και καλύτερα...
Είμαι στη διάθεσή σας.
Καλημέρα σας! Η καταλληλότερη ειδικότητα για διάγνωση είναι ο ψυχίατρος.
Ένας καλός ψυχολόγος μπορεί να εκτιμήσει πάνω στη διάγνωση. Όπως και να χει εάν κριθεί απαραίτητο ότι χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή θα γίνει παραπομπή από τον ψυχολόγο σε ψυχίατρο.
Ευχαριστώ πολύ για το ερώτημά σας! Αρμόδιος για επίσημη διάγνωση τόσο για την κατάθλιψη όσο και για κάθε ψυχική διαταραχή είναι ο ψυχίατρος!
Καλησπέρα σας,
οι ενδεδειγμένες ειδικότητες για διάγνωση είναι ψυχίατρος ή κλινικός ψυχολόγος.
Η θεραπευτική διαδικασία ωστόσο, μπορεί να είναι είτε φαρμακευτική_όπου εδώ είναι αρμόδιος ο ψυχίατρος_ είτε ψυχοθεραπευτική, όπου εδώ μπορούν να βοηθήσουν ποικίλες ειδικότητες όπως:σύμβουλος, ψυχοθεραπευτής, ψυχολόγος κ.λ.π. Τα όρια μεταξύ τους είναι δυσδιάκριτα και εμπλέκονται η δε αποτελεσμάτικοτητα της διαδικασίας έγκειται περισσότερο στην επάρκεια του κάθε ειδικού. Ελπίζω να σας βοήθησα.
καλησπέρα σας, γενικά και τα δύο θα έλεγα. Εξαρτάται από την κατάθλιψη. Αν σας εμποδίζει σοβαρά στην καθημερινότητά σας, θα χρειαστείτε αγωγή, που την συνταγογραφεί ψυχίατρος. Η αγωγή όμως δεν θα απομακρύνει τις αιτίες της κατάθλιψης. Για τον λόγο αυτό, σε κάθε πρίπτωση, είτε πάρετε αγωγή είτε όχι, χρειάζεται και ψυχοθεραπεία. Πολλές φορές, σε μια κατάθλιψη, αυτα τα δύο γίνονται παράλληλα. Άλλες φορές, αν τα συμπτώματα δεν εμποδίζουν σοβαρά την καθημερινή ζωή, η ψυχοθεραπεία μόνο χωρίς αγωγή είναι πιο κατάλληλη. Επομενως χρειάζεται να επισκεφτείτε ειδικό, θα πρότεινα ψυχοθεραπευτή κατ' αρχ'ην, και να το συζητήσετε μαζί του.
Όταν χρειάζεστε διάγνωση και αντίστοιχη φαρμακευτική αγωγή απευθύνεστε σε ψυχίατρο.
Εάν το ζητούμενο είναι μια επίσημη διάγνωση, αυτή δίνεται από ψυχίατρο. Αναφορικά με την θεραπεία , ο ψυχίατρος θα χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή σε περίπτωση που κρίνεται απαραίτητο ενώ ο ψυχοθεραπευτής θα πλαισιώσει το άτομο ψυχοθεραπευτικά προκειμένου να επιλυθεί η αιτία της νόσου και όχι η συμπτωματολογία της.
Τζο Γρηγοριάδου, Ψυχολόγος, Msc
Την διάγνωση μπορούν να την κάνουν και οι δύο επιστήμονες με την διαφορά ότι επίσημη με διαγνωστικά τέστ σταθμισμένα και ιατρικώς κυρίως ο ψυχίατρος, ο οποίος δίνει και φαρμακευτική αγωγή εάν χρειάζεται. Η ψυχοθεραπεία όμως είναι παράλληλα απαραίτητη ώστε να λυθεί σε βάθος το πρόβλημα πυρηνικά στην αιτία του.
Καλησπέρα σας. Διαγνώσεις δίνονται μόνο από ψυχιάτρους. Έπειτα αν ο ψυχίατρος κάνει και ψυχοθεραπεία μπορείτε να συνεχίσετε μαζί του ή να επιλέξετε κάποιον ψυχολογο-ψυχοθεραπευτη. Αν δοθεί και κάποια φαρμακευτική αγωγή τότε θα πρέπει να επισκέπτεστε τακτικά τον ψυχίατρο ώστε να ελέγχει την αγωγή και τη δοσολογία. Καλή συνέχεια
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Θεσσαλονίκη
Καλησπέρα σας, η διάγνωση επίσημα-αν εννοειται να δοθεί γνωμάτευση-από ψυχίατρο όπως και η φαρμακευτική αγωγή αν χρειαστεί.
Ωστόσο,ένας ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτης μπορεί να την αναγνωρίσει και να υποστήριξει θεραπευτικά.
Καλησπέρα σας ο ψυχοθεραπευτής και ο ψυχίατρος είναι δυο διαφορετικές ειδικότητες που λειτουργούν συνεργατικά. Ο ψυχίατρος βοηθά να ηρεμήσουν λίγο τα συμπτώματα ώστε η πιο βαθιά και δομική δουλειά να είναι εφικτή μέσω της ψυχοθεραπείας . Σκεφτείτε το σαν έναν παθολόγο και έναν (μη παρεμβατικό ) χειρουργό , ο ένας κάνει την διάγνωση και βοηθάει με την φαρμακευτική αγωγή και ο άλλος οδηγεί το σώμα ( στην περίπτωση μας την ψυχή ) στη ίαση από το ουσιαστικό αίτιο .
Οτιδήποτε χρειαστείτε στη διάθεση σας, με εκτίμηση Γεωργουδακη Μαρια Διονυσια Ψυχολογος -Ψυχοθεραπεύτρια
Ψυχολόγος
Λαύριο
Σε κάθε περίπτωση ο Ψυχιατρος είναι ο κατάλληλος για την διάγνωση της κατάθλιψης .ως τόσο και οι άλλες ειδικότητες είναι σε θέση να καταλάβουν εάν το άτομο έχει σημάδια κατάθλιψης .
Καλησπέρα σας. Καταρχάς θα ήθελα να σας συγχαρώ που ζητάτε τη γνώμη ειδικού για διάγνωση. Καταλαβαίνω ότι η διάγνωση μέσω ίντερνετ μπορεί να φαίνεται εύκολη, αλλά στη πραγματικότητα δεν είναι, και μπορεί να οδηγηθείτε μάταια σε λάθος δρόμο. Για να απαντήσω στην ερώτησή σας, τόσο ένας ψυχολόγος όσο και ένας ψυχίατρος είναι εξίσου καταρτισμένοι για να κάνουν μία τέτοια διάγνωση. Η διαφορά είναι ότι ο ψυχίατρος θα μπορεί να σας συνταγογραγήσει άμεσα φαρμακευτική αγωγή - ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι θα τη χρειαστείτε. Από την άλλη, δεν είναι δεδομένο ότι ο ίδιος ψυχίατρος θα είναι και ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής - θα χρειαστείτε ψυχολόγο έτσι και α...λλιώς. Συνεπώς, αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα για και τις δύο αυτές ειδικότητες, οι επιλογές σας έχουν ως εξής: 1) αν πιστεύετε ότι τα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι έντονα, θα πρότεινα θα απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχίατρο που ταυτόχρονα είναι εκπαιδευμένος σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση (αυτό είναι κάτι που μπορείτε να τον/την ρωτήσετε ευθέως), και 2) αν πιστεύετε ότι τα συμπτώματα δεν είναι τόσο έντονα, θα ήταν πιστεύω καλύτερα θα απευθυνθείτε σε κάποιον/α ψυχολόγο για να προληφθεί η κατάσταση, πριν προκύψει η ανάγκη για λήψη φαρμακευτικής αγωγής. Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας!
Αυτή είναι μια απορία που συχνά διατυπώνουν οι ενδιαφερόμενοι. Θα έλεγα πως σημασία έχει πρωτίστως η σχέση με τον ειδικό που θα εμπιστευτείτε για να συνεργαστείτε μαζί του/της. Με ποιον δηλαδή θα νιώσετε άνεση και ασφάλεια για να μπορέσετε να μοιραστείτε μαζί του πτυχές της ζωής σας που μπορεί να έχουν πόνο, απόγνωση, ευαλωτότητα. Βέβαια σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να ενδείκνυται και η συνεργασία ενός ψυχιάτρου με ένα ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή, όταν για παράδειγμα χρειαστεί ο ενδιαφερόμενος να ακολουθήσει και φαρμακευτική αγωγή. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για συνδυαστική θεραπεία που εξαρτάται από την σοβαρότητα της συγκ...εκριμένης περίπτωσης και τις ανάγκες του θεραπευομενου.
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας, από οτι καταλαβαίνω έχετε αισθήματα θλίψης και ματαιότητας. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να επισκεφθείτε έναν ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή ώστε να διαπιστώσετε εάν η αλληλεπίδραση με έναν ειδικό σας ανακουφίσει. Στην πορεία εάν τα συμπτώματα εμμένουν, σε συνεννόηση με τον ψυχοθεραπευτή, μπορείτε να επισκεφθείτε και έναν ψυχίατρο για να ακολουθήσετε και κάποια φαρμακευτική αγωγή παράλληλα με την ψυχοθεραπεία.
Καλησπέρα σας.
Και οι δύο ειδικότητες έχουν τη δυνατότητα και την ικανότητα να τη διαγνώσουν. Ο ψυχολόγος δεν μπορεί να συνταγογραφήσει φαρμακευτική αγωγή, εφόσον χρειαστεί, ενώ ο ψυχίατρος μπορεί.
Καλησπέρα σας, για κλινική διάγνωση θα ήταν πιο ασφαλές να επικοινωνήσετε με Ψυχίατρο. Και ένας κατάλληλα καταρτισμένος Ψυχολόγος μπορεί να βοηθήσει όσον αφορά τα διαγνωστικά κριτήρια.
Καλησπέρα η κατάθλιψη είναι ένα βάρος στην ζωή σας και η αναγνώριση και η αναζήτηση βοήθειας είναι ένα μεγάλο βήμα προς την απαλλαγή σας από αυτό το βάρος. Ανάλογα την βαρύτητα και την σοβαρότητα των συμπτωμάτων θα συναποφασιστεί με τον ψυχοθεραπευτή σας αν χρειάζεστε φαρμακευτικη αγωγή από ψυχίατρο. Καλό θα ήταν να μιλήσετε αρχικά με έναν ψυχοθεραπευτή της επιλογής σας και να μετέπειτα να ακολουθήσετε ενδεδειγμένη φαρμακευτική αγωγή.
Διάγνωση και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να κάνει μόνο ο ψυχίατρος.
Καλησπέρα σας, το ιδανικό είναι να παρακολουθείτε και από τις δύο ειδικότητες. Ο ψυχίατρος για να τον βοηθήσει με την φαρμακευτική αγωγή και ο ψυχολόγος για να μπορεί να δουλέψει πάνω στο κομμάτι των συμπτωμάτων και να κάνει το άτομο λειτουργικό. Με προϋπόθεση όμως ότι ο ασθενής θα πρέπει να παίρνει σωστά την φαρμακευτική του αγωγή.
Για να διαγνωστεί αν έχετε κατάθλιψη θα πρέπει να επισκεφτείτε ψυχίατρο ο οποίος ισως σας δώσει φαρμακευτική αγωγή. Παράλληλα θα πρέπει να ξεκινήσετε και ψυχοθεραπεία με κάποιον ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή.
Καλησπερα σας,
Για την διαγνωση της καταθλιψης θα πρεπει να απευθυνθειτε σε ψυχιατρο. Ο ψυχολογος - ψυχοθεραπευτης μπορει να σας βοηθησει στην θεραπεια συνδιαστικα με αγωγη που θα συστησει ο ψυχιατρος.
Καλησπέρα, πρώτα ψυχίατρος που θα κρίνει εάν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή και μετά ψυχολόγος για υποστήριξη.
Καλησπερα,
Για διάγνωση θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε ψυχίατρο.
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Βριλήσσια
Καλησπέρα σας,
Διάγνωση κατάθλιψης θεωρητικά μπορεί να κάνει και ο ψυχίατρος και ο Κλινικός Ψυχολόγος. Ωστόσο, εξαρτάται για ποιον σκοπό θα θέλατε τη διάγνωση. Ο ψυχίατρος μπορεί να θέσει επίσημα μία διάγνωση, για οποιοδήποτε λόγο τη χρειάζεστε. Από την άλλη, και ο ψυχολόγος μπορεί να κάνει μία διάγνωση για θεραπευτικούς σκοπούς.
Για παράδειγμα, εάν χρειάζεστε μία έγγραφη γνωμάτευση, χρειάζεται να απευθυνθείτε σε κάποιον Ψυχίατρο. Από την άλλη, για θεραπευτικούς λόγους μπορείτε να απευθυνθείτε και σε ψυχολόγο
Καλησπέρα, επίσημη διάγνωση είναι καλό να γίνει από ψυχίατρο. Ύστερα μπορεί να γίνει συνέδρια και με ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή
Καλησπερα σας.Οπως καταλαβαινετε δεν ειναι ουτε ευκολο ουτε και σωστο να ειπωθει μια τετοια απαντηση οταν δεν εχουμε μια συνολικη εκτιμηση μιας περιπτωσης.Αυτο ομως που θα πω προκειμενου να σας βοηθησω ειναι πως θα πρεπει να διαχωρισουμε την θλιψη....απο την καταθλιψη.Θα πρεπει να δουμε τα συμπτωματα που παρουσιαζετε ,ποσο καιρο αυτα επιμενουν και βεβαιως τους λογους που σας οδηγησαν σε αυτη την συναισθηματικη πτωση.Κατ'εμε ξεκινηστε απο την ειδικοτητα του ψυχολογου και αν το κρινει αναγκαιο θα σας παραπεμψει σε ψυχιατρο.Σας ευχαριστω πολυ.
γειά σας, και οι δύο είναι κατάλληλες και μάλιστα το ιδανικό είναι να υπάρχει εξέταση και από τους δύο. Νομικά, διάγνωση μπορεί να κανει μόνο ο Ψυχίατρος αλλά και οι δύο μπορούν να καταλάβουν στην πράξη αν υπάρχει κατάθλιψη και να παρεμβουν.
Καλησπέρα σας και οι τρεις ειδικότητες είναι κατάλληλες ώστε να σας κατευθύνουν ως προς την συμπτωματολογία και στην περαιτέρω διεύρυνση ωστόσο αξίζει να αναφερθεί πως εάν η εκάστοτε περίπτωση χρήζει και φαρμακευτικό σχήμα εκτός από το ψυχοθεραπευτικο κατάλληλος και μόνο για την χρηση αυτού είναι ο ψυχίατρος
Καλησπέρα σας. Αρχικά η επιστημονική απάντηση στην ερώτηση σας είναι ψυχίατρος. Ομως από μόνη της η διάγνωση είναι απλά μια "ταμπέλα". Αν η βαθύτερη ανάγκη σας είναι να βοηθηθείτε χρειάζεται ψυχοθεραπεία και ίσως και κάποια βραχεία φαρμακευτική αγωγή για τα όποια συμπτώματα μπορεί να υπάρχουν και να δυσχεραίνουν την καθημερινότητα.
Καλησπέρα σας! Ο ψυχίατρος είναι η κατάλληλη ειδικότητα.
Για την διάγνωση καταλληλότερος πάντα είναι ο ψυχίατρος. Για την αντιμετώπιση της και οι 2 παράλληλα.
Καλησπέρα σας. Η ειδικότητα που είναι καταρτισμένη και υπεύθυνη να διαγνώσει την κατάθλιψη είναι ο ψυχίατρος. Ο ψυχολόγος/ψυχοθεραπευτής μπορεί να επισημάνει καταθλιπτικά συμπτώματα και να ζητήσει μία γνωμάτευση.
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.