Η ψυχολογος επιτρεπεται οταν λεω κατι να λεει πανω τα δικα της; Ειναι η 2η ψυχολογος, αλλαξα λογω μετακομισης κ οι δυο καναν γνωστικη προσεγγιση. Της ειπα οτι δεν νιωθω καλα με αυτα κ ειπε να εμπιστευτω την διαδικασια γιατι η προσεγγιση της εχει προσωπικα παραδειγματα. Κι εγω λεω δν νιωθω καλα μην τα λες, κ ειπε οτι η ψυχοθεραπεια ειναι επωδυνη γι αυτο νιωθω ετσι. Γενικα βοηθαει αλλα νευριαζω ν ακουω για την αδερφη της, για τον αντρα της, μου ρχεται να της πω να παει σε ψυχολογο να μιλησει. Λεει πως γυρίζω το βλεμα προς τα μεσα κ γι αυτο νιωθω δυσφορια όταν φερνει τον αληθινο της εαυτο στις συνεδριες Ανησυχησα μηπως το οτι δεν μπορω να ακουω για τα δικα της ειναι δικο μου προβλημα που πρεπει να λυσω στη θεραπεια. Με κουραζει κ η αδερφη της κ ο αντρας της, τους βαρεθηκα. Η προηγουμενη παντα με ρωτουσε αν μπορει να μοιραστει κατι. Ποια απο τις δυο ειναι λάθος; Να ζητησω στην προηγουμενη να κανουμε σκάιπ; Σε αυτην παω επειδη ειναι κοντα κ δεν ειναι κακη απλα δεν αντεχω να μιλαει για τον εαυτο της. Το αποκορυφωμα ηταν όταν με ρωτησε γιατι εχω ζηλια για την αδερφη της κ τον αντρα της κ αντιδραω ετσι κ αν εχω τετοια αισθηματα να το πω για να μπορει να με βοηθησει στη θεραπεια. Μου μπηκε ιδεα μηπως φταιω εγω κι επειδη ζηλευω δν θελω να ακουω. Μου λεει ο σύντροφος μου πηγες για θεραπεια για να φτιαξεις την σχεση σου με το σοι της δηλαδη που δεν τους ξερεις τι ειναι αυτα τα χαζα; Το να μην θελω να ακουω για αυτους ειναι δικο μου προβλημα με την εννοια οτι βγηκε στη θεραπεια κατι για να λυσω; Η προηγούμενη σπανια ελεγε για τον εαυτο της. Τι ειναι σωστο απο τα δυο; Παιζει η προηγουμενη να μην εκανε σωστα τη δουλεια της κ να μην εβλεπε τετοια χαρακτηριστικα σε μενα; Εχω δυσφορια με αυτα, ερχονται στο μυαλο μου τα δικά της κ πλεον βρισκω δυσκολια στο να συγκεντρωθω εξαιτιας της.Τι επιτρεπεται; Εχω μπερδευτει κ χρειαζομαι μια αντικειμενικη αποψη. Παει καιρος που πεφτω ψυχολογικα κ μου λεει οτι ειναι επειδη δεν βοηθαω τον εαυτο μου. Το ενστικτο μου λεει οτι φταιει αυτη
Καλημέρα σας, σας ευχαριστώ σε προσωπικό επίπεδο που μοιραστήκατε την εμπειρία σας αυτή. Λυπάμαι που οι μέχρι στιγμής συνεδρίες σας με τις συναδέλφους διαδραματίστηκαν έτσι. Σαφώς δεν μπορώ να σας απαντήσω για τις συναδέλφους κάτι συγκεκριμένο καθώς δεν θα ήμουν αντικειμενική και δεοντολογικά ορθή. Αυτό που μπορώ με ασφάλεια, ενσυναίσθηση και γνώση του δεοντολογικού κώδικα να σας πω είναι πως η θεραπεία εστιάζεται στα θέματα-αιτήματα-στόχους που ο θεραπευόμενος θέλει να δουλέψει, να διαχειριστεί και να πετύχει. Εφόσον κάνετε λόγο για γνωσιακή συμπεριφορική κατεύθυνση στην οποία ειδικεύομαι, θέλω να σας ενημερώσω πως ο ρόλος του θεραπευτή είνα...ι μέσα από την συνεργατική σχέση που αναπτύσσει με τον θεραπευόμενο να τον βοηθήσει να ανακαλύψει βαθύτερες πεποιθήσεις του και να οδηγηθεί σε πιο λειτουργικούς τρόπους σκέψης, συναισθήματος και συμπεριφοράς. Οι συνεδρίες εστιάζονται αποκλειστικά και μόνο στον θεραπευόμενο και όχι στον θεραπευτή. Η αυτοαποκάλυψη (μοίρασμα προσωπικών βιωμάτων του θεραπευτή ) είναι ένα εργαλείο το οποίο πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε περίπτωση που αυτό θα λειτουργήσει υπέρ της ενίσχυσης της θεραπευτικής συμμαχίας, της κατανόησης από μεριάς του θεραπευόμενου ενός ζητήματος και πάλι αυτό το μοίρασμα πρέπει να είναι εξαιρετικά επικεντρωμένο, περιορισμένο (μία πρόταση) και σε καμία περίπτωση να μην καταλήγει να γίνεται αφήγηση της ζωής και των βιωμάτων του θεραπευτή. Έχετε υπόψη πως χρησιμοποιείται σπάνια και πρέπει ο θεραπευτής να γνωρίζει πότε να κάνει την αυτοαποκάλυψη ώστε αυτή να λειτουργήσει θετικά για τον θεραπευόμενο και όχι να τον μπερδέψει, να του επιφορτώσει με επιπλέον δυσφορικές σκέψεις και συναισθήματα που δεν είναι δικά του. Ασφαλώς η θεραπεία μπορεί να γίνει πιο δύσκολη όταν ξεκινά και δουλεύει αλλά αυτό αφορά στο γεγονός πως ανακαλύπτουμε ή ερχόμαστε σε επαφή με δικά μας ανέγγιχτα και πιο ευαίσθητα κομμάτια και όχι με του θεραπευτή. Τέλος, θέλω να σας πω πως ένα από τα βασικότερα χαρακτηριστικά που οφείλει να έχει ο θεραπευτής είναι η άνευ όρων θετική αποδοχή χωρίς κριτική. Είναι άκρως αντιεπαγγελματικό και μη-ανθρώπινο να κρίνει ένας θεραπευτής. Ελπίζω να σας βοήθησα. Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα,
αν δεν σας ταιριάζει η ψυχολόγος σας, μπορείτε να αλλάξετε ψυχοθεραπευτή. Θα σας πρότεινα το ψυχοδυναμικό μοντέλο αν δεν θέλετε να μαθαίνετε τα προσωπικά του θεραπευτή σας.
Είναι αποδεκτό να γίνεται σε ένα βαθμό αυτοαποκάλυψη του ψυχολόγου-θεραπευτή. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να αποκαλύψει μια προσωπική του εμπειρία για να βοηθήσει την κατανόηση της κατάστασης από την πλευρά του ασθενή. Επίσης η αυτοαποκάλυψη μπορεί να ενισχύσει την θεραπευτική σχέση. Αυτό όμως πρέπει να γίνεται με σύνεση. Η συνάδελφος σας 'βομβαρδίζει΄ με προσωπικές της εμπειρίες και αυτό αλλάζει το κέντρο βάρους στην θεραπεία που είστε εσείς. Αν όλο αυτό δεν σας βοηθάει αλλάξτε συνάδελφο. Καλή τύχη!
Η αυτοαποκάλυψη του θεραπευτή πρέπει να είναι περιορισμένη και να εξυπηρετεί τον θεραπευόμενο. Αν σας προκαλεί δυσφορία, δεν σημαίνει ότι φταίτε εσείς ή ζηλεύετε, αλλά ότι η μέθοδος μπορεί να μη σας ταιριάζει. Εξετάστε το ενδεχόμενο να επιστρέψετε στην προηγούμενη ψυχολόγο ή να συζητήσετε ξανά τις ανάγκες σας.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα σας, από την δεύτερη ψυχολόγο, έχει παραβιαστεί τουλάχιστον ο μισός κώδικας δεοντολογίας των ψυχολόγων.
Θα σας συμβούλευα να εμπιστευτείτε το ένστικτο σας.
Η δεύτερη προφανώς. Δεν μοιραζόμαστε δικά μας προβλήματα στις συνεδρίες. Είναι λάθος. Μπορούμε να πούμε ότι όλοι βιώνουμε τέτοια συναισθήματα και καταστάσεις σαν γενίκευση, αλλά όχι να μοιραζόμαστε δικές μας προσωπικές ιστορίες
Καλησπέρα σας. Καταλαβαίνω ότι είστε μπερδεμένη και δεν ξέρετε εάν φταίτε εσείς (και η υποτιθέμενη ζήλια σας) ή η προσέγγιση της ψυχολόγου σας. Καταρχάς, κάνατε πολύ καλά που εκφράσατε την δυσαρέσκειά σας σε εκείνη. Αυτό σημαίνει ότι έχετε αναπτύξει μια κάποια εμπιστοσύνη κι αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό. Από την άλλη, το γεγονός ότι δεν εισακουστήκατε όταν ζητήσατε να μην σας μιλάει για την οικογένειά της και ούτε οδηγηθήκατε μαζί σε μια διαδικασία επεξεργασίας του "γιατί νιώθετε έτσι", αλλά σας επιστράφηκε πίσω σα να φταίτε εσείς, επειδή είστε "ζηλιάρα" ή προβληματική εντέλει, το βρίσκω μη βοηθητικό και μη θεραπευτικό. Εμ...πιστευτείτε το ένστικτό σας και επαναφέρετε το θέμα λέγοντας ότι σας ενοχλεί αυτό που κάνει. Εάν μπορέσει να σας ακούσει, είναι πιθανό να μιλήσετε για εκνευρισμό, απογοήτευση, κούραση, που σας προκαλεί ενδεχομένως η στάση της και αυτό μπορεί να είναι πολύ θετική εξέλιξη για την θεραπευτική σας σχέση.
Η εμπιστοσύνη στην διαδικασία περιλαμβάνει και την αλλαγή του θεραπευτή και των μεθόδων του, εάν διαπιστωθεί ότι κάτι που κάνει δεν βοηθάει τους πελάτες του (ή κάποιους από αυτούς, εν πάση περιπτώσει). Ο καθένας μας είναι διαφορετικός και πολλές φορές χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση).
Εάν δείτε ότι παρά τις αντιρρήσεις σας και την δυσαρέσκειά σας δεν αλλάζει κάτι, το να επιστρέψετε στην προηγούμενη θεραπεύτριά σας, που φαίνεται ότι σας ταίριαζε περισσότερο ο τρόπος της, είναι ίσως μια καλή λύση.
Διάβασε περισσότερα
Αυτό που περιγράφεται δεν είναι ψυχοθεραπεία και πόσο μάλλον Γνωσιακής κατεύθυνσης.
Πράγματι είναι μια δύσκολη συνθήκη αυτή που αντιμετωπίζετε, γιατί είναι σαν να μην ξέρετε αν μπορείτε να εμπιστευτείτε το ένστικτό σας ή αν πρέπει να το θεωρήσετε συνέπεια κάποιας δυσκολίας. Στην ψυχοθεραπεία χρειάζονται σαφή όρια στη θεραπευτική σχέση και ένα από αυτά είναι ότι δεν μοιράζεται ο θεραπευτής την προσωπική του ζωή με τον θεραπευόμενο. Η προσωπική ζωή του θεραπευτή δεν έχει κάτι θεραπευτικό να εισφέρει στην αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν τον θεραπευόμενο, ακόμα και αν έχουν αντιμετωπίσει ένα παρόμοιο ζήτημα, υπό την έννοια ότι δε συμβαίνει έτσι ο μηχανισμός αλλαγής. Αυτό που επιτρέπεται στην θεραπεία είναι η αυτοαποκάλ...υψη με στόχο την κανονικοποίηση ενός συναισθήματος, μιας σκέψης, μιας συμπεριφοράς ή ενός βιώματος υπό τη μορφή του «όλοι», πχ «όλοι έχουμε νιώσει άβολα σε μεγάλη παρέα» ή, όταν ο θεραπευόμενος εξιδανικεύει τον θεραπευτή ή θεωρεί ότι ο θεραπευτής δεν αισθάνεται ποτέ αρνητικά συναισθήματα, τότε ο θεραπευτής μπορεί να πει «κι εγώ κλαίω», «κι εγώ θυμώνω» κλπ χωρίς ιδιαίτερες λεπτομέρειες για τη συνθήκη που του τα προκάλεσε. Εάν αυτό πυροδοτεί κάτι στον θεραπευόμενο ή τον δυσκολεύει το να μην γνωρίζει προσωπικές πληροφορίες για τον θεραπευτή, αυτό χρειάζεται διερεύνηση, όταν και αν συμβεί. Ακόμη, εάν ένας άνθρωπος αντιμετωπίζει δυσκολίες στις σχέσεις με τους άλλους, αυτό θα παρουσιαστεί στη θεραπευτική σχέση και θα συζητηθεί τότε. Δεν είναι συνήθης πρακτική να μοιράζεται ο θεραπευτής συμβάντα για να διερευνήσει τα ζητήματα που απασχολούν τον θεραπευόμενο, αλλά γι αυτό τον σκοπό διερευνά σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές για γεγονότα της ζωής του θεραπευόμενου ή υποθετικά σενάρια που του περιγράφει (ο θεραπευτής) για να εξάγει τις πληροφορίες που χρειάζεται.
Αυτή είναι η κύρια και συνήθης γραμμή που ακολουθείται με παραλλαγές ανάλογα την προσέγγιση, ωστόσο δεν υπάρχει ομοφωνία πάντα. Ακόμα και αν η θεραπεύτριά σας είναι σύμφωνη και εφαρμόζει μια διαφορετική προσέγγιση σε αυτό, δε σημαίνει ότι μια απ’ τις δυο πλευρές εμφανίζει κάτι παθολογικό, επειδή διαφωνεί ή δεν αισθάνεται άνετα. Κάτι που ταιριάζει στον ένα μπορεί να μην ταιριάζει σε άλλον και αυτό είναι εντάξει. Αν αισθάνεστε ότι η προσέγγισή της περισσότερο σας δυσκολεύει απ’ ότι σας βοηθά, ίσως χρειάζεται να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να αναζητήσετε έναν θεραπευτή που η προσέγγισή του θα σας ταιριάζει περισσότερο.
Διάβασε περισσότερα
Καλημέρα!
Για αρχή, ελπίζω να είστε καλά παρά το ζήτημα που έχει προκληθεί.
Ανεξάρτητα από την προσέγγιση του καθενός, ο κάθε θεραπευτής δουλεύει με τον δικό του μοναδικό τρόπο και χτίζεται η σχέση του με τον θεραπευόμενο, ανάλογα με τον χαρακτήρα και των δύο. Δεν ταιριάζουμε όλοι με όλους και αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως υπάρχει ευθύνη σε μία από τις δύο πλευρές.
Εν προκειμένω, αντιλαμβάνομαι πως πρόκειται για μία κατάσταση η οποία μάλλον δεν σας ταιριάζει. Μικρή σημασία έχει εάν είναι πρέπον ή όχι να μοιράζεται ο θεραπευτής προσωπικές του εμπειρίες, εφόσον νιώθετε εσείς πως δεν βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον που... αισθάνεστε άνετα και δεν έχετε δημιουργήσει μία κατάλληλη σχέση εμπιστοσύνης, την οποία μέρα με τη μέρα βλέπετε να εξελίσσετε και να ανθίζει.
Εάν η αρχική ψυχολόγος είναι διαθέσιμη έστω και για online συνεδρίες, ίσως μπορείτε να βρείτε εκεί αυτό που αναζητάτε ή ακόμη και σε κάποιον νέο. Η εύρεση θεραπευτή είναι σημαντική διαδικασία και είναι απόλυτα κατανοητή η όποια έρευνα θέλετε να κάνετε πριν καταλήξετε σε κάποιον/α.
Ελπίζω να υπήρξα βοηθητικός και να βρεθεί το καλύτερο για εσάς αποτέλεσμα.
Διάβασε περισσότερα
Η θεραπευτική σχέση βασίζεται στην εμπιστοσύνη και την καλή επικοινωνία. Στη γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, η αυτοαποκάλυψη του θεραπευτή (όταν μοιράζεται προσωπικά του παραδείγματα) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει τη διαδικασία, αλλά μόνο εάν εξυπηρετεί άμεσα τον στόχο της θεραπείας και δεν αποσπά την προσοχή του θεραπευόμενου. Αν αισθάνεστε ότι οι προσωπικές ιστορίες της θεραπεύτριας σας προκαλούν δυσφορία και εμποδίζουν τη συγκέντρωσή σας, αυτό είναι σημαντικό να το εκφράσετε, όπως ήδη κάνατε.
Η προηγούμενη ψυχολόγος, που ζητούσε τη συγκατάθεσή σας πριν μοιραστεί προσωπικά της στοιχεία, φαίνεται να είχε διαφορετική προ...σέγγιση. Ο τρόπος δουλειάς της τωρινής θεραπεύτριας δεν είναι απαραίτητα λάθος, αλλά εάν νιώθετε ότι δεν σας βοηθά ή ότι παραβιάζει τα όριά σας, είναι δικαίωμά σας να το θέσετε ως θέμα ή ακόμα και να αλλάξετε θεραπευτή. Το γεγονός ότι νιώθετε πίεση και δυσφορία υποδηλώνει ότι ίσως η συγκεκριμένη προσέγγιση δεν σας ταιριάζει.
Η θεραπεία δεν είναι ευχάριστη διαδικασία πάντα, αλλά η δυσφορία σας δεν πρέπει να πηγάζει από τον τρόπο που χειρίζεται η θεραπεύτρια τη σχέση. Αν το ένστικτο σας λέει ότι η δυσφορία σας οφείλεται στη δική της προσέγγιση, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επιστρέψετε στην προηγούμενη θεραπεύτρια μέσω διαδικτυακών συνεδριών, εάν ήταν πιο αποτελεσματική για εσάς. Η δυσκολία που νιώθετε δεν υποδεικνύει απαραίτητα δικό σας πρόβλημα που χρειάζεται επεξεργασία, αλλά ίσως να σχετίζεται με τη δυναμική που έχει δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη θεραπευτική σχέση.
Διάβασε περισσότερα
Η ψυχοθεραπεία πρέπει να επικεντρώνεται στις δικές σας ανάγκες και εμπειρίες, με τον θεραπευτή να χρησιμοποιεί προσωπικά παραδείγματα μόνο όταν αυτά εξυπηρετούν άμεσα τη θεραπευτική διαδικασία. Η έντονη δυσφορία σας σχετικά με την εστίαση στα προσωπικά του θεραπευτή είναι απολύτως θεμιτή και αποτελεί ένδειξη ότι αυτή η προσέγγιση μπορεί να μην είναι η κατάλληλη για εσάς. Η θεραπευτική συμμαχία βασίζεται στην αίσθηση ασφάλειας και κατανόησης, και όταν διαταράσσεται, είναι σημαντικό να το συζητήσετε ανοιχτά ή να εξετάσετε την επιλογή άλλου θεραπευτή που να ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σας.
Καλησπέρα σας! Η σχέση μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου οφείλει να περιορίζεται στα θεραπευτικά πλαίσια. Αυτά τα πλαίσια βασίζονται στον κώδικα επαγγελματικής ηθικής και δεοντολογίας ο οποίος αναφέρει πως ο θεραπευμένος δεν γνωρίζει προσωπικά στοιχεία και λεπτομέρειες για την προσωπική ζωή του θεραπευτή. Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι, πως ως επαγγελματίας υποστηρίζω πως το θεραπευτικό περιβάλλον οφείλει να είναι υποστηρικτικό, ασφαλές και θα πρέπει να προσφέρει φροντίδα και ανακούφιση στον θεραπευόμενο και όχι δυσφορία και ταραχή για εξωγενείς παράγοντες. Οπότε αν δεν νιώθετε αυτή την ασφάλεια στο συγκεκριμένο περιβάλλον, καλό θα ήταν να ...αναζητήσετε κάτι που να σας καλύπτει και να σας ταιριάζει και προπάντων ένα πλαίσιο στο οποίο θα νιώθετε ενσυναισθηση. Στον εκάστοτε ειδικό ψυχικής υγείας απευθυνόμαστε για να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα θέματα που μας απασχολούν και όχι να δημιουργήσουμε περισσότερα. Είναι η προσωπική μου άποψη.
Εύχομαι να σας βοήθησα!
Διάβασε περισσότερα
Γενικότερα, οι θεραπευτές μπορούν να μοιράζονται προσωπικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, αλλά αυτό γίνεται μόνο υπό συγκεκριμένες συνθήκες και προϋποθέσεις. Η διαδικασία αυτή (γνωστή ως self-disclosure) όταν συμβαίνει με τον σωστό τρόπο δεν είναι τυχαία· είναι προσεκτικά μελετημένη και επιλεγμένη με στόχο να εξυπηρετήσει τη θεραπευτική διαδικασία. Πρέπει όμως, να έχει σαφή θεραπευτικό σκοπό, όπως να βοηθήσει στην κατανόηση κάποιου θέματος, να ενισχύσει τη σύνδεση ή να προσφέρει ένα χρήσιμο παράδειγμα που διευκολύνει την πρόοδό σου.
Ωστόσο, η θεραπευτική διαδικασία πρέπει ΠΑΝΤΑ να λαμβάνει υπόψη τα δικά σου συναισθήματ...α και όρια. Εάν νιώθεις, ότι αυτά που μοιράζεται η θεραπεύτρια μαζί σου δεν σου ταιριάζουν, σε αποσπούν ή σε κάνουν να νιώθεις άβολα, είναι απολύτως θεμιτό να το εκφράζεις στη θεραπεύτριά σου. Η θεραπευτική σχέση είναι συνεργατική και βασίζεται στον ανοιχτό διάλογο. Οφείλει, να προσαρμόζεται στις ανάγκες σου, ώστε να νιώθεις, ότι σου παρέχεται ο χώρος να εξερευνήσεις τις δικές σου εμπειρίες και ανάγκες.
Η δυσφορία που νιώθεις, όπως για παράδειγμα η ενόχληση με τις προσωπικές αναφορές για την οικογένεια της θεραπεύτριάς σου, μπορεί να είναι ένα χρήσιμο στοιχείο για την προσωπική σου θεραπεία. Θα μπορούσε να σχετίζεται με τις δικές σου ανάγκες για σαφή όρια ή ακόμα και με κάτι βαθύτερο που έχει σημασία να εξεταστεί. Παρόλα αυτά, είναι επίσης πιθανό η συγκεκριμένη προσέγγιση της θεραπεύτριάς σου να μην ταιριάζει στο πώς εσύ θέλεις, να εργάζεσαι στη θεραπεία.
Σε κάθε περίπτωση, έχεις κάθε δικαίωμα να εκφράζεις τη δυσφορία σου και να εξετάσεις το ενδεχόμενο να συνεχίσεις με έναν θεραπευτή που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σου. Το τι λειτουργεί καλύτερα για εσένα είναι το πιο σημαντικό κριτήριο. Αυτό που έχει σημασία είναι το πώς εσύ νιώθεις στη θεραπευτική σχέση και αν νιώθεις, ότι προχωράς προς την κατεύθυνση που θέλεις.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό, να έχεις ερωτήματα και ανησυχίες. Η θεραπεία δεν είναι μια στατική διαδικασία, και το γεγονός ότι εξετάζεις αυτά τα ζητήματα δείχνει, ότι προσπαθείς να καταλάβεις καλύτερα τις ανάγκες σου και να κάνεις το καλύτερο για τον εαυτό σου. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου και θα μπορέσεις να κατευθυνθείς προς ό,τι σε κάνει να νιώθεις, ότι υποστηρίζεσαι πραγματικά.
Διάβασε περισσότερα
Γενικά δεν ενδείκνυται στη θεραπεία ο θεραπευτής να αποκαλύπτει τόσο προσωπικές πληροφορίες για τον ίδιο, ανέξάρτητα απο την προσέγγιση του. Αν αισθάνεστε άβολα καλό θα ήταν να το συζητήσετε μαζί της και αν συνεχίσετε να νιώθετε έτσι να αναζήτησετε κάποιον άλλον θεραπευτή.
Καλησπέρα σας,
Τα προσωπικά δεδομένα και οι εμπειρίες του θεραπευτή δεν θα έπρεπε να μοιράζονται στη θεραπεία, εκτός αν αυτό εξυπηρετεί άμεσα τη διαδικασία και πάντα με αυστηρό μέτρο. Είναι θεμιτό να αισθάνεστε άβολα αν η συζήτηση περιστρέφεται συχνά γύρω από προσωπικά στοιχεία του θεραπευτή, ιδιαίτερα αν αυτό επηρεάζει τη συγκέντρωση ή τη σχέση θεραπευόμενου-θεραπευτή.
Αν η κατάσταση σας προκαλεί δυσφορία, θα ήταν χρήσιμο να εκφράσετε ξανά με σαφήνεια τα όριά σας και να αναζητήσετε εναλλακτικές. Η θεραπεία πρέπει να επικεντρώνεται αποκλειστικά στις δικές σας ανάγκες και στο θεραπευτικό σας ταξίδι.
Εγκάρδια,
.../>
Παναγιώτης Μποκολής
Διάβασε περισσότερα
Είναι σημαντικό να νιώθετε άνετα και ασφαλής στη θεραπεία σας. Το ότι εκφράσατε τη δυσφορία σας δείχνει ότι γνωρίζετε τις ανάγκες σας, και αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Αν και η θεραπεία μπορεί να είναι επώδυνη κάποιες φορές, δεν σημαίνει ότι πρέπει να νιώθετε δυσφορία λόγω του τρόπου δουλειάς του θεραπευτή σας. Εξετάστε το ενδεχόμενο να συζητήσετε περαιτέρω τις ανάγκες σας ή να αναζητήσετε κάποιον που ταιριάζει καλύτερα στις προσδοκίες σας!Η θεραπεία είναι δικός σας χώρος και το πώς τον βιώνετε είναι σημαντικό!
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεσαι μπερδεμένος/η και να ψάχνεις απαντήσεις σχετικά με τη θεραπευτική διαδικασία. Αυτό που περιγράφεις είναι ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά τη θεραπευτική σχέση και τα όρια μέσα στη συνεδρία. Ας εξετάσουμε τα σημεία που αναφέρεις για να δούμε τι επιτρέπεται, τι είναι σωστό, και πώς μπορείς να το διαχειριστείς.
1. Ο ρόλος της αυτοαποκάλυψης από τον θεραπευτή
Η αυτοαποκάλυψη από τον θεραπευτή (όταν μιλάει για προσωπικά του θέματα) είναι ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία, αλλά πρέπει:
-Να είναι σύντομη και στοχευμένη.
-Να εξυπηρετεί αποκλειστικά τις ανάγκες του θε...ραπευόμενου, όχι του θεραπευτή.
-Να γίνεται με προσοχή και πάντα με σεβασμό στα όρια του θεραπευόμενου.
Αν ο θεραπευτής χρησιμοποιεί τα προσωπικά του παραδείγματα συστηματικά ή με τρόπο που σε κάνει να νιώθεις άβολα, τότε τα όρια μπορεί να μην είναι ξεκάθαρα. Το γεγονός ότι νιώθεις δυσφορία είναι σημαντικό και δεν πρέπει να αγνοηθεί.
2. Η προηγούμενη θεραπεύτρια
Το ότι η προηγούμενη θεραπεύτριά σου ρωτούσε αν μπορεί να μοιραστεί κάτι δείχνει έναν πιο προσεκτικό χειρισμό του εργαλείου της αυτοαποκάλυψης. Επίσης, το ότι ένιωθες άνετα μαζί της είναι ένδειξη ότι οι συνεδρίες γίνονταν σε ένα πλαίσιο που σεβόταν τα όριά σου.
3. Η τρέχουσα θεραπεύτρια
Η τρέχουσα θεραπεύτριά σου φαίνεται να έχει διαφορετικό στυλ. Το ότι αναφέρεται συχνά στον εαυτό της, ακόμα και όταν της έχεις πει ότι αυτό σε ενοχλεί, μπορεί να υποδεικνύει έλλειψη ευαισθησίας στις ανάγκες σου. Το σχόλιο για τη ζήλια προς την αδερφή της και τον άντρα της είναι προβληματικό, γιατί φαίνεται να εστιάζει σε δική σου "αντίδραση", αντί να αναγνωρίζει ότι εσύ νιώθεις άβολα με την υπερβολική αυτοαποκάλυψη.
4. Είναι δικό σου πρόβλημα;
Το ότι δεν νιώθεις άνετα να ακούς προσωπικές λεπτομέρειες του θεραπευτή σου δεν είναι πρόβλημα που πρέπει να δουλέψεις εσύ. Είναι φυσιολογικό και λογικό να περιμένεις οι συνεδρίες να είναι επικεντρωμένες σε εσένα. Αν η θεραπεύτρια υπονοεί ότι εσύ "ζηλεύεις" ή ότι η δυσφορία σου είναι απόδειξη κάποιου προβλήματος που πρέπει να "διορθώσεις", τότε δεν σέβεται την εμπειρία σου και μπορεί να αποφεύγει να δει τη δική της ευθύνη στη θεραπευτική διαδικασία.
5. Τι επιτρέπεται στη θεραπεία;
-Ο θεραπευτής πρέπει να διατηρεί τα όρια και να μην φέρνει υπερβολικά την προσωπική του ζωή στη θεραπεία.
-Η θεραπεία πρέπει να εστιάζει στις ανάγκες και τους στόχους του θεραπευόμενου.
-Ο θεραπευτής οφείλει να προσαρμόζεται στις ανάγκες του θεραπευόμενου, ειδικά όταν ο τελευταίος εκφράζει δυσφορία.
6. Τι μπορείς να κάνεις;
-Επικοινωνία: Εξέφρασες ήδη τη δυσφορία σου, αλλά μπορείς να το επαναλάβεις πιο ξεκάθαρα: "Δεν νιώθω άνετα όταν μιλάτε για την προσωπική σας ζωή. Θα ήθελα οι συνεδρίες να εστιάζουν περισσότερο σε μένα."
-Επανεκτίμηση: Σκέψου αν αυτή η θεραπεύτρια μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σου. Αν νιώθεις ότι δεν σε σέβεται ή ότι δεν κατανοεί την άποψή σου, ίσως είναι ώρα να εξετάσεις εναλλακτικές.
Επιστροφή στην προηγούμενη θεραπεύτρια: Αν η προηγούμενη θεραπεύτρια ήταν αποτελεσματική για σένα και μπορείς να συνεχίσεις μέσω διαδικτύου, αυτό ίσως είναι μια καλή επιλογή.
-Ακούγοντας το ένστικτό σου: Αν το ένστικτό σου σου λέει ότι φταίει η τρέχουσα θεραπεύτρια, είναι πιθανό να έχεις δίκιο. Το γεγονός ότι νιώθεις δυσφορία και έλλειψη συγκέντρωσης είναι σημαντικό σημάδι.
7. Τελική σκέψη
Η ψυχοθεραπεία πρέπει να είναι μια διαδικασία που σε βοηθά να αισθάνεσαι ασφαλής, κατανοητός/ή και σεβαστός/ή. Αν αυτά λείπουν, τότε δεν είναι η δική σου ευθύνη να "αντέξεις" ή να "προσαρμοστείς". Είναι δικαίωμά σου να έχεις έναν θεραπευτή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις ανησυχίες σου.
Διάβασε περισσότερα
Ακούγοντας τις ανησυχίες σας, φαίνεται ότι έχετε βρεθεί σε μια κατάσταση όπου η θεραπευτική σχέση σας με τη νέα ψυχολόγο δημιουργεί περισσότερη σύγχυση παρά στήριξη. Είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορές στον τρόπο προσέγγισης ανάμεσα σε θεραπευτές, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να αισθάνεστε ότι η διαδικασία σέβεται τα όριά σου και ανταποκρίνεται στις ανάγκες σου.
Το γεγονός ότι η θεραπεύτριά σας χρησιμοποιεί προσωπικά παραδείγματα ως εργαλείο στη δουλειά της δεν είναι απαραίτητα λάθος, αρκεί να εξυπηρετεί τον στόχο της θεραπείας σας. Ωστόσο, από αυτά που περιγράφετε, οι αναφορές της φαίνεται να είναι τόσο συχνές ή τόσο έντονες, που ...δεν σας αφήνουν χώρο να εστιάσετε στον δικό σας εαυτό. Αυτό είναι κρίσιμο, γιατί η θεραπεία είναι δική σας, όχι δική της. Αντί να σας προσφέρει έμπνευση ή να σας βοηθήσει να δείτε κάτι πιο καθαρά, φαίνεται να σας προκαλεί ενόχληση και απόσπαση. Αυτό από μόνο του είναι σημαντικό και αξίζει να ακουστεί.
Η δυσφορία που περιγράφετε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει ένα δικό σας "πρόβλημα" που πρέπει να λυθεί. Το να μην θέλετε να ακούτε για προσωπικά στοιχεία της ζωής της δεν είναι σημάδι ζήλιας ή άλλου χαρακτηριστικού που χρειάζεται θεραπεία. Είναι, όμως, ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι κάτι στη δυναμική της σχέσης δεν λειτουργεί για εσάς. Όταν η θεραπεύτριά σας ερμηνεύει την αντίδρασή σας ως "ζηλοτυπία" ή ως μέρος μιας βαθύτερης διεργασίας που πρέπει να διερευνήσετε, αυτό μπορεί να είναι είτε ένα εργαλείο για να σας ωθήσει σε εσωτερική σκέψη, είτε μια αποτυχία να αναγνωρίσει τη δική σας ανάγκη να προστατευτείτε από περιττές αποκαλύψεις. Το ότι εσείς αισθάνεστε πως αυτές οι αποκαλύψεις δεν εξυπηρετούν τη θεραπευτική σας διαδικασία είναι αρκετό.
Η δυσφορία σας μπορεί να είναι ένα σημαντικό σημάδι για το πώς νιώθετε μέσα στη σχέση σας συνολικά. Η θεραπευτική σχέση είναι θεμελιώδης και, αν νιώθετε ότι αντί να προχωράτε μπροστά νιώθετε βαρύτερη, αυτό είναι κάτι που πρέπει να ακουστεί. Ειδικά αφού δοκιμάσετε να μιλήσετε ανοιχτά για το πώς αισθάνεσαι, αλλά νιώθετε ότι δεν εισακούγεστε ή ότι η ίδια ερμηνεύει τις αντιδράσεις σας με τρόπους που σε κάνουν να αμφισβητείτε τον εαυτό σας.
Δεν χρειάζεται να αμφιβάλλετε για τη δική σας εμπειρία. Η προηγούμενη ψυχολόγος μπορεί να είχε μια διαφορετική προσέγγιση, λιγότερο παρεμβατική ή αυτοαποκαλυπτική. Δεν σημαίνει ότι δεν έκανε τη δουλειά της σωστά. Απλώς ίσως εκείνη η προσέγγιση ταίριαζε περισσότερο στην προσωπικότητά σου και στις ανάγκες σου. Είναι απολύτως θεμιτό να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επιστρέψεις σε εκείνη, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κάνετε διαδικτυακές συνεδρίες. Η τοποθεσία του θεραπευτή δεν είναι το μοναδικό κριτήριο η σύνδεση και η εμπιστοσύνη που νιώθετε είναι πολύ πιο σημαντικά.
Θυμηθείτε ότι η θεραπεία είναι ένας χώρος που πρέπει να νιώθετε ασφαλής και ότι η φωνή σας έχει βαρύτητα. Αν το ένστικτό σας λέει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά με τη νέα θεραπεύτρια, αυτό είναι κάτι που αξίζει να εμπιστευτείτε.
Διάβασε περισσότερα
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.