Γεια σας,αντιμετωπιζω εδω και πολλα χρονια χρόνια μοναξια,δεν εχω καθολου φιλους ουτε συντροφικοτητα,μου προκαλει μεγαλη θλιψη και στενοχωρια καθως πιστευω η με εχουν κανει οι αλλοι να πιστευω πως φταιω εγω για αυτο,επειδη εχω ορισμενα στοιχεια του χαρακτηρα που ειναι αποτρεπτικα,οπως ντροπαλοτητα,εσωστρεφεια και ελλειψη επικοινωνιας.Εχω κανει κατα καιρους ψυχοθεραπεια χωρις ομως να με βοηθησει να κατανοησω τα αρνητικα συναισθηματα που μου προκαλει η μοναξια.
Η ψυχοθεραπεία απαιτεί δέσμευση. Ενδεχομένως να μην σας ταιριάζει το πλαίσιο ή η προσέγγιση του ψυχοθεραπευτή που είχατε διαλέξει. Μια αναλυτική προσέγγιση ή ψυχοδυναμική ίσως σας ταιριάζει περισσότερο, ώστε να βρείτε τα αίτια αυτων των αρνητικών σκέψεων και συναισθημάτων.
Γεια σας,
Η χρόνια μοναξιά που βιώνετε είναι ένα ιδιαίτερα επώδυνο συναίσθημα που επηρεάζει βαθιά την ψυχολογική σας υγεία. Η έλλειψη φιλικών και συντροφικών σχέσεων προκαλεί έντονα συναισθήματα θλίψης και στενοχώριας, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο όπου η αυτοεκτίμησή σας πλήττεται περαιτέρω.
Η ντροπαλότητα, η εσωστρέφεια και η έλλειψη επικοινωνιακών δεξιοτήτων μπορεί να λειτουργούν ως αποτρεπτικά στοιχεία, εμποδίζοντάς σας να δημιουργήσετε και να διατηρήσετε στενές σχέσεις.
Επιπλέον, η αντίληψη ότι οι άλλοι σας έχουν κάνει να πιστεύετε πως ευθύνεστε εσείς για αυτήν την κατάσταση, εντείνει ακόμα περισσότερο τα αρνητικά σας συναισθ...ήματα.
Έχετε κάνει ψυχοθεραπεία χωρίς να βρείτε την ανακούφιση ή την κατανόηση των συναισθημάτων που σας προκαλεί η μοναξιά.
Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να αναζητάτε την υποστήριξη από ειδικούς ψυχικής υγείας ώστε να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε αυτήν την κατάσταση και να βελτιώσετε την ποιότητα της ζωής σας.
Διάβασε περισσότερα
Γεια σου αγαπητέ, λυπάμαι που ακούω τους αγώνες σου, μερικές φορές προσαρμόζουμε τον χαρακτήρα μας με βάση το περιβάλλον μας, δεν σημαίνει ότι είσαι αυτός που είσαι. Αν θέλεis να δοκιμάσεis πνευματική καθοδήγηση ζωής (spiritual life coaching), μπορούμε να κάνουμε συνεδρίες μαζί.
Η ψυχοθεραπεία είναι ένας καλός τρόπος να εξερευνήσεις και να κατανοήσεις τα συναισθήματά σου, όμως είναι σημαντικό να βρεις τον κατάλληλο ψυχολόγο ή ψυχίατρο που θα κατανοήσει τις ιδιαίτερες ανάγκες σου και θα μπορέσει να σε βοηθήσει αποτελεσματικά. Μπορεί να χρειαστεί να εξερευνήσετε περαιτέρω τις προσωπικές σου στάσεις και πεποιθήσεις που σχετίζονται με την επικοινωνία και τις σχέσεις, καθώς και να αναπτύξετε νέες δεξιότητες και στρατηγικές για την αντιμετώπιση της μοναξιάς.
Καλησπέρα σας.
Σας στέλνω ένα άρθρο μου που θεωρώ ότι ίσως σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα την συπεριφορά σας.
Εν αρχή ην ο έρωτας, όλα είναι ρόδινα, τα ελαττώματα του είναι ελάχιστα και ασήμαντα, ίσως μάλιστα να μας φαίνονται και χαριτωμένα, εν πάσει περιπτώσει εστιάζουμε πολύ περισσότερο στα θετικά. Νιώθουμε πως επί τέλους βρήκαμε τον άνθρωπο με τον οποίο φαίνεται να ταιριάζουμε απόλυτα, που μας καταλαβαίνει, τον θαυμάζουμε και μας κάνει να νιώθουμε ξεχωριστοί, σημαντικοί, ευτυχισμένοι. «Αυτήν τη φορά» λέμε «δεν θα κάνω τα ίδια λάθη, θα παλέψω ώστε η σχέση να προχωρήσει και να ανθίσει».
Όταν ο ...έρωτας εξασθενεί
Λίγο καιρό αργότερα, ο έρωτας σταδιακά εξασθενεί και τα «στρώματα» της τελειότητας με τα οποία είχαμε ντύσει όλες τις πτυχές της προσωπικότητας του συντρόφου μας αρχίζουν να «ξεφλουδίζονται» αποκαλύπτοντας κάτι απολύτως φυσιολογικό: τον πραγματικό του χαρακτήρα. Καθώς λοιπόν περνάει η περίοδος του «μέλιτος» αρχίζουμε να διακρίνουμε ένα γνώριμο μοτίβο. Ο σύντροφός μας φέρεται με τον ίδιο τρόπο που έχουμε συνηθίσει να βιώνουμε από τις προηγούμενες σχέσεις μας. Ίσως μας κάνει να νιώθουμε ανασφάλεια, ίσως απομακρύνεται, ίσως γίνεται λεκτικά, συναισθηματικά ή σωματικά βίαιος.
Στο σημείο αυτό, ο κάθε άνθρωπος αντιμετωπίζει την κατάσταση με διαφορετικούς τρόπους, κάποιοι ίσως ψάχνουμε εμμονικά να βρούμε που φταίμε εμείς, άλλοι ίσως διακόπτουμε τη σχέση πρωτού πληγωθούμε περισσότερο κι άλλοι ίσως ψάχνουμε προστασία/εκδίκηση σε παράλληλες σχέσεις. Το αποτέλεσμα είναι να νιώθουμε ότι άλλη μία ελπιδοφόρος σχέση μας κατέληξε με τον ίδιο άδοξο ή τραγικό τρόπο που καταλήγουν όλες οι προηγούμενες κι αναρωτιόμαστε αν είμαστε καταραμένοι, ή εγγενώς ελαττωματικοί σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους που έχουν καταφέρει να φτιάξουν μία σταθερή και φαινομενικά ευτυχισμένη σχέση.
Γνωστικοσυμπεριφορική θεωρία και μοτίβα σχέσεων
Γιατί, λοιπόν καταλήγουμε στο ίδιο μοτίβο; Μία αρχή της γνωστικοσυμπεριφορικής θεωρίας εξηγεί πως ο ίδιος τρόπος σκέψης θα έχει μονίμως τα ίδια αποτελέσματα. Στα πρώτα χρόνια της παιδικής μας ηλικίας διδασκόμαστε από τη συμπεριφορά των γονέων μας βασικές αρχές όπως το τι είναι ηθικό και καλό, το τι είναι επιτρεπτό και αποδεκτό, τον βαθμό στον οποίο μπορούμε να εμπιστευόμαστε τους άλλους και γενικά το πως λειτουργεί ο κόσμος. Ταυτοχρόνως μέσω αυτής της διαδικασίας μαθαίνουμε το πόσο σημαντικοί είμαστε για εκείνους και κατ επέκτασιν δομείται και ο βαθμός αυταξίας, αυτοεκτίμησής και αυτοπεποίθησής μας. Αυτή η διαπαιδαγώγηση μας δίνει τα εργαλεία, «τα φίλτρα», με τα οποία θα ερμηνεύουμε ότι συμβαίνει στο περιβάλλον μας.
Η σημασία του να έχουμε φίλτρα
Τα φίλτρα αυτά μας επιτρέπουν να «βλέπουμε» κάποια πράγματα αλλά όχι κάποια άλλα οπότε και κάποια φίλτρα μπορεί να είναι πιο χρήσιμα από άλλα σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως αν δεν έχουμε καθόλου φίλτρα τότε δεν έχουμε κανέναν τρόπο να ερμηνεύουμε το περιβάλλον μας και είμαστε πρακτικά τυφλοί. Τα φίλτρα λοιπόν με τα οποία ερμηνεύουμε την καθημερινότητά μας, φαίνεται πως είναι βαθιά επηρεασμένα από την παιδική μας ηλικία και τις σκέψεις που κάνουμε στην κάθε περίσταση.
Αν κάποιος για παράδειγμα έκανε μία χάρη σε έναν εξαιρετικά καχύποπτο άνθρωπο, ο δεύτερος θα εκλάμβανε αυτήν την ενέργεια ως επιθετική και θα έψαχνε τα απώτερα κίνητρα του πρώτου καθώς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι η χάρη έγινε καλή τη πίστει. Ένας εξαιρετικά εύπιστος άνθρωπος αντιθέτως, θα ερμήνευε την ίδια κίνηση ως κάτι θετικό ακόμα και αν ήταν πολύ εμφανές ότι η χάρη έγινε με απώτερα κίνητρα.
Το οικείο, το γνώριμο και ασφαλές
Παρομοίως και με τις σχέσεις, αν οι γονείς μας ήταν απόμακροι και συναισθηματικά μη διαθέσιμοι τότε ακόμα κι αν ψάχνουμε διακαώς έναν άνθρωπο που θα μας καταλαβαίνει και θα μας κάνει ευτυχισμένους, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα να καταλήγουμε στο ακριβώς αντίθετο γιατί αυτό μας είναι γνώριμο και άρα, παραδόξως, πιο ασφαλές. Προσπαθούμε στην ενήλικη ζωή μας να αναπαράγουμε τα συναισθήματα που μας ήταν οικεία στην παιδική μας ηλικία κι ερωτευόμαστε όχι αυτούς που μας νοιάζονται με τον ιδανικό, αλλά αυτούς που μας νοιάζονται με τον γνώριμο τρόπο.
Το κακό που ξέρεις λένε είναι καλύτερο από το κακό που είναι άγνωστο.
Συναισθηματικά απόμακροι γονείς και επιπτώσεις
Αν ως παιδιά είχαμε υπερβολικά απαιτητικούς ή συναισθηματικά απόμακρους γονείς μπορεί να έχουμε μάθει να προσπαθούμε πάρα πολύ ώστε να πάρουμε μία θετική συναισθηματική αντίδραση από εκείνους, οπότε μπορεί στην ενήλικη ζωή μας, παρομοίως, να δημιουργούμε σχέσεις με άτομα που απαιτούν από εμάς θυσίες τις οποίες εμείς νιώθουμε υποχρεωμένοι να εκπληρώσουμε.
Ως παιδιά μπορεί να πιστεύαμε ότι αν γινόμασταν υπερβολικά υπάκουοι και κάναμε τις χάρες στους γονείς μας, τότε αυτοί θα μας αγαπούσαν και θα μας καταλάβαιναν. Το ίδιο συμβαίνει και στο παρόν όπου ως ενήλικες πλέον, σε κάθε αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του συντρόφου μας ψάχνουμε να βρούμε τι κάναμε εμείς λάθος και τι θα έπρεπε να κάνουμε για να μην προκαλούμε τα ξεσπάσματά του στο μέλλον. Δεν καταλαβαίνουμε ότι μερικές φορές πρέπει απλώς να φύγουμε, όμως ίσως μας είναι υπερβολικά δύσκολο να μείνουμε μόνοι.
Ίσως οι γονείς μας έκαναν μονίμως συγκρίσεις με άλλα παιδιά κάνοντάς μας να νιώθουμε ότι δεν είμαστε ποτέ αρκετοί γι’ αυτούς και πλέον να νιώθουμε πολύ τυχεροί που ο σύντροφός μας μάς αγάπησε ακόμα κι αν μας μειώνει. Κατά βάθος μπορεί να νιώθουμε ότι δεν είναι δυνατόν κάποιος να μας αγαπήσει γι’ αυτό που είμαστε πραγματικά γιατί τα ελαττώματα που κρύβουμε βαθιά στον χαρακτήρα μας μάς κάνουν εγγενώς ανεπιθύμητους ή ακόμα και ανάξιους να βιώσουμε την ευτυχία που μπορεί να μας δώσει μία ειλικρινής σχέση.
Τρόποι αποφυγής των παιδικών τραυμάτων στο συσχετισμό
Άλλοι τέλος μπορεί να προσπαθούμε να πολεμήσουμε τα μοτίβα της παιδικής ηλικίας φτάνοντας στο άλλο άκρο. Μπορεί να προσπαθούμε να αποφύγουμε το τραύμα από την απόρριψη που αναπόφευκτα περιμένουμε να έρθει, έτσι δεν επιτρέπουμε ποτέ στον άλλον να έλθει κοντά μας. Μπορεί να συσχετιζόμαστε με συντρόφους που ζουν μακρυά η που λόγω της δουλειάς τους και των άλλων υποχρεώσεών τους δεν μπορούν να βρίσκονται κοντά μας πολύ συχνά.
Μπορεί να κάνουμε γρήγορες κι επιφανειακές σχέσεις και όταν ερχόμαστε συναισθηματικά πιο κοντά να τις σαμποτάρουμε, φλερτάροντας με άλλους, ή με το να χωρίζουμε για ασήμαντους λόγους «η φωνή της είναι ενοχλητική», «τρώει πολύ δυνατά», «είναι ανώριμος», «παίζει παιχνίδια στον υπολογιστή ενώ είναι ολόκληρος άντρας», «έχει περιττά κιλά».
Υπάρχουν πάρα πολλές αρνητικές και τραυματικές συμπεριφορές του παρελθόντος που μας επηρεάζουν στο σήμερα μόνο και μόνο διότι τις είχαν εμφανίσει οι γονείς μας στην παιδική μας ηλικία. Η καχυποψία, ο φόβος της εγκατάλειψης και πολλά άλλα. Πάντα όμως στο σήμερα, όποια κι αν είναι η επίφαση της δικής μας συμπεριφοράς, η πραγματική αιτία είναι ο ενδόμυχος φόβος μας ότι αυτό που έχουμε μάθει πως συμβαίνει πάντα, αυτό που μάθαμε από μικροί, «ο τρόπος με τον οποίον λειτουργεί το σύμπαν» θα πραγματοποιηθεί για άλλη μια φορά με ολέθρια για μας αποτελέσματα.
Έλξη και πρώιμη παιδική ηλικία
Ενώ λοιπόν αναζητούμε κάποιον που να μας φέρεται όμορφα και να μας καταλαβαίνει, μια τέτοια συμπεριφορά ίσως να μας φανεί περίεργη ή ξένη με αποτέλεσμα να τον απορρίπτουμε υποστηρίζοντας ίσως πως δεν υπάρχει χημεία. Για να επιλέξουμε όμως συντρόφους με έναν πιο ώριμο τρόπο θα πρέπει να αναρωτηθούμε ποιου είδους άνθρωποι μας έλκουν και να προσπαθήσουμε να αναγνωρίσουμε τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά τους που μας προκαλούν την έλξη.
Στη συνέχεια πρέπει να θυμηθούμε αν αυτά τα χαρακτηριστικά υπήρχαν στους ανθρώπους που μας αγάπησαν στην πρώιμη παιδική μας ηλικία. Αν αντιληφθούμε πως η σεξουαλική έλξη που νιώθουμε προκαλείται από αυτά τα χαρακτηριστικά τους, τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε με ποιον τρόπο αυτές οι τάσεις μας ευθυγραμμίζονται με αυτά που ξέρουμε ότι μας κάνουν ευτυχισμένους.
Αν η τάση μας είναι να βιώνουμε σεξουαλική έλξη για άτομα που θα μας προκαλέσουν ψυχικό πόνο π.χ. άνθρωποι συναισθηματικά απόμακροι, κακοποιητικοί, αλλοπρόσαλλοι με συχνά συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, τότε θα πρέπει να επανεξετάσουμε τις προτεραιότητές μας και να δώσουμε ευκαιρία σε ανθρώπους που εναρμονίζονται με αυτά που ξέρουμε ότι μας κάνουν ευτυχισμένους και όχι τις τάσεις μας που μπορεί να οδηγούν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές και δυσλειτουργικές σχέσεις.
Διάβασε περισσότερα
Είμαστε κοινωνικά όντα και το να μην απολαμβάνουμε τη μοναξιά μας πάντα είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας σας που αναφέρετε όπως η εσωστρέφεια ή το να είστε ντροπαλός-ή σε κάποιους ανθρώπους ασκούν γοητεία και σίγουρα δεν λειτουργούν αποτρεπτικά. Αντιλαμβάνομαι ωστόσο ότι σας δυσκολεύουν πρακτικά στο να πλησιάσετε και τελικά γνωρίσετε, να βάλετε στη ζωή σας άλλους ανθρώπους. Υπάρχουν όμως πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, νέες συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε και να σας κάνουν πιο εύκολη την προσέγγιση.
Παραδείγματα:
-Γραφτείτε σε μια θεατρική ομάδα του δήμου σας ή αν διαθέτετε τα χρήματα... σε ένα εργαστήριο. Η προετοιμασία μιας θεατρικής παράστασης ιδιαίτερα σε ερασιτεχνικό επίπεδο δένει αρκετά τα μέλη της χωρίς εσείς να χρειαστεί να κάνετε τίποτα. Θα νιώσετε πολύ κοντά με τα μέλη της ομάδας, σαν να είστε οικογένεια, και αυτοί το ίδιο.
--Γραφτείτε γυμναστήριο και ακολουθήστε ομαδικό τμήμα. Ήπια προσαρμογή επαφής με άλλους ανθρώπους που σιγά σιγά θα έρχεστε πιο κοντά και ενώ θα ξεκινήσετε από μια καλημέρα, μπορείτε να αναπτύξετε κάποιες περιστασιακές φιλίες.
-Γραφτείτε σε μια σχολή χορού (του δήμου ή αλλού) που οργανώνει βραδιές εξάσκησης και εκδρομές. Και εδώ θα έρθετε αρκετά κοντά με διάφορα άτομα καθώς, αυτές οι σχολές οργανώνουν βραδιές εξόδου σε νυχτερινά μαγαζιά και μπααράκια με τα μέλη της σχολής αλλά και εκδρομές από μία έως και περισσότερες μέρες. Ο στόχος είναι ξεκάθαρα να δεθούν τα μέλη και ο δάσκαλος ή ο διευθυντής σχολής φροντίζει να περάσουν όλοι καλά.
-- Συμμετοχή σε εκδρομές που οργανώνει κάποιος ορειβατικός ή περηπατητικός σύλλογος. Θα εκπλαγείτε αν δείτε πόσα άτομα συμμετέχουν ως μονάδες (χωρίς κάποιον φίλο ή γνωστό) σε αυτές τις ομάδες και πολλοί από αυτούς το κάνουν καθαρά για την κοινωνικοποίηση και για να γεμίσουν ευχάριστα - με νέες εμπειρίες το χρόνο τους. Δεν χρειάζεται να είσαστε αθλητικός τύπος.
-Αντιστοίχως υπάρχουν πολλές ομάδες και διαφορετικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε και να ενταχθείτε σε αυτές ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας. Υπάρχουν ερασιτεχνικά πρωταθλήματα Μπάσκετ, όμιλοι τέννις που ενώ δεν φαντάζει ιδιαίτερο ομαδιικό άθλημα, στην πραγματικότητα τα μέλη του ομίλου έρχονται πολύ κοντά και αν είναι ευχάριστος τύπος ο προπονητής δημιουργεί ένα ωραίο κλίμα όπου τα μέλη γνωρίζονται και κάνουν πράγματα μαζί, υπάρχουν σχολές γιόγκα που οργανώνουν βιωματικά ταξίδια, θα βρείτε στο facebook βραδιές διαφορετικών θεματικών, όπως περίπατος στην Ακρόπολή όταν έχει πανσέληνο, βόλτα στη Αρχαία Αγορά και πολλά άλλα. Ακόμα και αν δεν είστε καθόλου της δράσης θα βρείτε ομάδες όπως λέσχες βιβλίου ή πλεξίματος ή κατασκευών επίπλων. Μπορείτε να γραφτείτε μπριτζ (πνευματικό παιχνίδι που παίζεται με χαρτιά). Εδώ αναγκαστικά θα έχετε μέσα από τη σχολή ένα παρτενέρ που θα παίζετε ως ζευγάρι όλα τα παιχνίδια και θα έρθετε κοντά. Επίσης θα μπορείτε να πηγαίνετε και ταξίδια εάν θέλετε για παιχνίδια, ενώ θα έρχεστε σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους, άλλους παίκτες.
Υπάρχουν άπειρα πράγματα με τα οποία μπορείτε να πειραματιστείτε. Σίγουρα κάποιοα από αυτά μπορεί να σας προκαλέσει το ενδιαφέρον και το φέρει το ποθήτό αποτέλεσμα, και θα εξασκηθείτε στην εξωστρέφεια και θα γνωρίσετε νέους ανθρώπους και θα κάνετε φίλυος ή ακόμα και μπορεί να βρείτε σύντροφο με τον-την οποί θα έχετε και κοινά ενδιαφέροντα.
Διάβασε περισσότερα
Αυτό που φαίνεται πως χρειάζεστε είναι κοινωνίες δεξιότητες για να προσεγγίζετε τους άλλους και να διατηρείτε την επαφή μαζί τους.
Καλημέρα σας,
Κατανοώ ότι η μοναξιά και η έλλειψη συντροφικότητας μπορεί να είναι εξαιρετικά δύσκολες και να προκαλούν βαθιά θλίψη. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα χαρακτηριστικά όπως η ντροπαλότητα και η εσωστρέφεια δεν είναι ελαττώματα, αλλά μέρος της προσωπικότητάς σας. Η αυτοαποδοχή είναι το πρώτο βήμα προς την επίλυση αυτών των συναισθημάτων.
Εάν η προηγούμενη ψυχοθεραπεία δεν ήταν αποτελεσματική, ίσως είναι χρήσιμο να δοκιμάσετε έναν διαφορετικό τύπο θεραπείας ή έναν νέο θεραπευτή. Οι θεραπευτές μπορεί να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και μεθόδους που μπορεί να σας ταιριάζουν καλύτερα.
Επιπλέον, η συμμετοχ...ή σε ομάδες με κοινά ενδιαφέροντα ή χόμπι μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε νέες κοινωνικές συνδέσεις. Μικρά βήματα, όπως η συμμετοχή σε κοινωνικές δραστηριότητες που σας ενδιαφέρουν, μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε φίλους και να μειώσετε τη μοναξιά.
Να θυμάστε ότι η αλλαγή απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Μείνετε ανοιχτός/η στις νέες ευκαιρίες και συνεχίστε να δουλεύετε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της κοινωνικής σας ζωής και της ψυχικής σας υγείας.
Εγκάρδια,
Παναγιώτης Μποκολής
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας. Κατανοώ το πρόβλημα σας αλλά θέλω να σας πω πως δεν υπάρχει καμία μαγική λύση να σας δώσω.Πρεπει να μιλήσουμε, να επισημάνουμε όλα τα θέματα σας κ να βρούμε μαζί την βέλτιστη λύση.Σιγουρα θα τα καταφέρουμε αλλά πρέπει να συζητήσουμε επί συγκεκριμένου
Μπορεί η ψυχοθεραπεία που κάνατε να μην σας ταίριαξε
Επικοινωνήστε αν θέλετε πάλι.Ετσι κι αλλιώς η πρώτη συνεδρία είναι δωρεάν
Θα χαρώ πολύ να μπορέσω να σας βοηθήσω
Θάλεια Ευμορφοπουλου
Η μοναξιά μπορεί να είναι πολύ επώδυνη και να επηρεάσει σημαντικά την ψυχική υγεία. Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι υπάρχουν τρόποι να βελτιώσεις την κατάσταση και να βρεις υποστήριξη. Ακολουθούν μερικές συμβουλές που ίσως σε βοηθήσουν:
Κατανόηση και Αντιμετώπιση των Συναισθημάτων σου
Αποδοχή των Συναισθημάτων: Είναι σημαντικό να αποδεχτείς τα συναισθήματά σου. Η θλίψη, η στενοχώρια και η μοναξιά είναι φυσιολογικές αντιδράσεις όταν νιώθεις απομονωμένος. Η αποδοχή τους είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπισή τους.
Αυτογνωσία: Αναγνώρισε και κατανόησε τα χαρακτηριστικά του χαρακτήρα σου. Ντροπαλότητα, εσωστρέφεια και δυσ...κολία στην επικοινωνία είναι φυσιολογικά χαρακτηριστικά και δεν σημαίνουν ότι φταις εσύ για την μοναξιά σου.
Βελτίωση των Κοινωνικών Σχέσεων
Μικρά Βήματα: Ξεκίνησε με μικρά βήματα. Προσπάθησε να εμπλακείς σε δραστηριότητες που σε ενδιαφέρουν. Αυτό μπορεί να είναι ένα χόμπι, ένα μάθημα ή μια ομάδα με κοινά ενδιαφέροντα. Έτσι θα έχεις την ευκαιρία να γνωρίσεις ανθρώπους με κοινές ασχολίες.
Βελτίωση Επικοινωνιακών Δεξιοτήτων: Η εξάσκηση στις επικοινωνιακές δεξιότητες μπορεί να βοηθήσει. Διάβασε βιβλία ή παρακολούθησε σεμινάρια για την επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση.
Εθελοντισμός: Ο εθελοντισμός είναι ένας καλός τρόπος να γνωρίσεις ανθρώπους και να αισθανθείς ότι συμβάλλεις στην κοινωνία. Μπορείς να βρεις εθελοντικές δραστηριότητες που σε ενδιαφέρουν.
Ψυχοθεραπεία και Επαγγελματική Υποστήριξη
Συνέχισε την Ψυχοθεραπεία: Η ψυχοθεραπεία μπορεί να χρειαστεί χρόνο για να δείξει αποτελέσματα. Εάν νιώθεις ότι η τρέχουσα ψυχοθεραπεία δεν σε βοηθά, σκέψου να δοκιμάσεις διαφορετικό θεραπευτή ή διαφορετική προσέγγιση, όπως η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT).
Ομάδες Υποστήριξης: Αναζήτησε ομάδες υποστήριξης όπου μπορείς να μιλήσεις με άλλους που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις λιγότερο μόνος και να μοιραστείς τις εμπειρίες σου.
Φροντίδα του Εαυτού σου
Αυτοφροντίδα: Φρόντισε τον εαυτό σου με δραστηριότητες που σε ευχαριστούν και σε χαλαρώνουν. Η σωματική άσκηση, η υγιεινή διατροφή και ο επαρκής ύπνος μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική σου ευεξία.
Αυτοαποδοχή: Μάθε να αποδέχεσαι και να αγαπάς τον εαυτό σου για αυτό που είσαι. Η αυτοεκτίμηση είναι κλειδί για την ανάπτυξη υγιών σχέσεων.
Ανάπτυξη Νέων Σχέσεων
Νέα Περιβάλλοντα: Δοκίμασε να βγεις από τη ζώνη άνεσής σου και να γνωρίσεις νέους ανθρώπους σε διαφορετικά περιβάλλοντα. Η συμμετοχή σε κοινωνικές εκδηλώσεις μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες για νέες φιλίες.
Η μοναξιά είναι ένα δύσκολο συναίσθημα, αλλά δεν είσαι μόνος σε αυτήν την εμπειρία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν περάσει από παρόμοιες καταστάσεις και έχουν βρει τρόπους να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Δοκίμασε να εφαρμόσεις μερικές από αυτές τις συμβουλές και να δεις ποιες λειτουργούν καλύτερα για σένα.
Διάβασε περισσότερα
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.