Γεια σας, έχω αϋπνία 2 έτη. Αυτό άρχισε μερικούς μήνες πριν την τρίτη λυκειου πάνω στην προετοιμασία δηλ για τις πανελλαδικές που τελικά δεν έδωσα λόγω πίεσης. Δηλαδη δε μπορώ να κοιμηθώ συνεχόμενα και κάποιες φορές δυσκολεύομαι και να κοιμηθώ. Ένα διάστημα είχα προσπαθήσει να βοηθηθω πίνοντας βαλεριάνα και διαβάζοντας βιβλία λιγο πριν κοιμηθώ με βοήθησε κατά 70 τις εκατό καθώς άρχισα να κοιμάμαι συνεχόμενα και αμέσως για κάποιες ώρες . Όμως τα παράτησα μετά από μια βδομάδα λόγω πίεσης. Τι με συμβουλεύεται να κάνω τώρα
Καλησπέρα σας, αρχικά, αφενός οι πανελλαδικές εξετάσεις και το πακέτο άγχους που έχει δημιουργηθεί, είναι ένα κοινωνικό αγκάθι της Ελλάδας και μόνο αυτό αρκεί για να επηρεάσει σχεδόν όλους τους εφήβους αρνητικά, με ότι συνεπάγεται αυτό και με ετεροχρονισμένες συνέπειες στην ψυχική και σωματική υγεία. Αφετέρου, συχνά πριν τον ύπνο το μόνο πράγμα που έχει κανείς να αντιμετωπίσει, είναι οι συνεχόμενες σκέψεις, αντί της χαλάρωσης. Οι σκέψεις αυτές μπορούν να αλλάξουν και να χαλαρώσουν με την κατάλληλη αυτοφροντίδα. Ίσως μια συνεδρία συμβουλευτικής ψυχοθερεπείας να έχει κάτι να σας δώσει.
Ακούγεται σαν να υποφέρετε από χρόνιο άγχος και αντίστοιχα από τη συμπτωματολογία του. Θα σας βοηθήσει η ψυχοθεραπεία. Αν δεν θέλετε / μπορείτε καλό θα είναι να δείτε έναν ψυχίατρο για να σας βοηθήσει φαρμακολογικά. Όχι άλλη ειδικότητα ! Στη διάθεση σας, αν σας ενδιαφέρει η ψυχοθεραπεία . Με εκτίμηση , Αρχάγγελος Κωνσταντινίδης, MSc
Το στρες πχ απο επικείμενες εξετάσεις είναι λογικό να προκαλέσει αϋπνία. Το γεγονός ότι αυτή επιμένει βέβαια για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα σημαίνει πως χρειάζεται να το δείτε. Ισως να μιλήσετε με κάποιον ψυχίατρο όσον αφορά κάποιο φάρμακο που θα μπορούσατε να πάρετε για να σας βοηθήσει. Η ψυχοθεραπεία ενδεικνυται επίσης προκειμένου να διαχειριστείτε καλύτερα στρεσογόνες καταστάσεις που μπορεί να συμβάλουν στην αυπνία.
Σας εύχομαι ολόψυχα να νιώσετε καλύτερα το συντομότερο.
Γεια σας. Ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την ψυχική υγεία μας. Ο άγχος βέβαια μπορεί να επηρεάζει τον ύπνο μας, αλλά από την άλλη πλευρά και ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να καθοδηγήσει σε αυξημένο επίπεδο του άγχους. Έτσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Εσείς περιγράφεται τα συμπτώματα, εγώ θα πρότεινα να διερευνήσετε τις "ρίζες" - αυτό που προκαλεί αυτά τα συμπτώματα. Επίσης, πολύ σημαντικό να τηρούμε την υγιεινή του ύπνου, δηλαδή το πρόγραμμα του ύπνου, την θερμοκρασία δωμάτιού, ρουτίνα, τι τρώμε/πίνουμε πριν πάμε για ύπνο, αν βλέπουμε ή όχι TV κτλ. Σχετικά με το διάβασμα - εξαρτάται πολύ τι ακριβώς διαβάσουμε. Αν είναι κάτι που... μας αναστατώνει ή προκαλεί έντονα συναισθήματα, τότε καλύτερα να το αποφεύγουμε και να δίνουμε προσοχή σε κάτι που μας ηρεμεί ή χαλαρώνει. Αυτά τα θέματα καλύτερα να συζητηθούν λεπτομερώς στην ατομική συνεδρία με έναν ειδικό. Διάβασε περισσότερα
Η πραγματικότητα είναι ότι η κακή ποιότητα ύπνου επιδρά στην ψυχική και τη γενικότερη υγεία και σε αρκετές περιπτώσεις αποτελεί σύμπτωμα άγχους (πέραν των δυσφορικών αισθημάτων που μπορεί να φέρει από μόνη της). Είναι σημαντικό ότι στο παρελθόν κατορθώσατε να το ρυθμίσετε σε αξιόλογο βαθμό. Συνεπώς, θα έλεγα ότι ίσως μπορείτε ξανά να χρησιμοποιήσετε ανάλογες μεθόδους χαλάρωσης, οι οποίες θα είναι μέρος της ρουτίνας σας. Όπως: το διάβασμα πριν τον ύπνο, πρακτικές mindfulness, διαλογισμός, τακτική σωματική άσκηση/δραστηριότητα, κάποια δημιουργική δραστηριότητα που δεν δημιουργεί αισθήματα πίεσης, αλλά ελεύθερης έκφρασης.
Είναι μεγάλο διάστημα που ταλαιπωρείστε με αυπνία, η ρουτίνα ύπνου βοηθά και καλό θα ήταν να την εφαρμόζετε συνεχόμενα και σταθερά. Από εκεί και πέρα χρειάζεται να συνεργαστείτε με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε όλη την ένταση και το άγχος που σας κρατάν ξύπνια/ο. Η ισορροπημένη διατροφή, η συχνή φυσική άσκηση, ο διαλογισμός και η επαφή με ανθρώπους που είναι κοντά σας είναι μερικές βασικές οδηγίες που βοηθάνε στο άγχος.
Καλησπέρα, η αϋπνία είναι μεγάλο βάσανο. Οι ρίζες του προβλήματος μπορεί να είναι στο άγχος που εγκαθιδρύθηκε από εκείνη την πιεστική περίοδο. Το άγχος αρπάζει το σώμα και επιβάλλεται στερώντας τον ύπνο και την ηρεμία. Η βαλεριάνα και το διάβασμα μπορεί να καταφέρνουν να το καταστέλλουν για λίγο αλλά μέχρι εκεί. Με τη μέθοδο focusing μπορούμε να ακουμπήσουμε κατευθείαν το άγχος όπως αυτό εμφανίζεται στο σώμα. Σου συστήνω να κάνεις κάποια μορφή σωματικά εστιασμένης ψυχοθεραπείας, ενδεχομένως το focusing να ήταν μια καλή λύση.
Θα σας συμβουλευα να εστιασετε στην πιεση που νιωθετε, στην αιτια δηλαδη του συμπτωματος σας και οχι στην ανακουφιση αποκλειστικα του συμπτωματος. Εσεις περιγραφετε οτι απο το αγχος δεν κοιμαστε, δεν καταφερατε να δωσετε εξετασεις...πρεπει να απευθεινθειτε σε εναν ειδικο ψυχικης υγειας, ψυχιατρο η και ψυχολογο να σας βοηθησει να καταλαβετε το λογο που δυσκολευεστε αλλα και να βρειτε τροπο να ανακουφηστειτε απο τα δυσκολα συμπτωματα του αγχους και της αυπνοιας...
Καλησπέρα σας,
θα σας συμβούλευα να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας να παρατηρηθούν οι σκέψεις που κάνετε πριν κοιμηθείτε , πως είναι η καθημερινότητα σας και πως επηρεάζει.
Καλησπέρα σας. Φαίνεται πως η αϋπνία που αντιμετωπίζεται προκαλείται από την πίεση που συνδέεται με το στρες. Πολλές φορές προκαλείται και από
ορμονικά , πεπτικά προβλήματα ή εμφανίζεται ως σύμπτωμα σε άλλες παθήσεις. Μπορείτε να κάνετε κάποιες εξετάσεις ώστε να αποκλείσετε τα οργανικά αίτια. Έπειτα, η συμβουλή μου είναι να επισκεφτείτε κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας ώστε να εντοπίσετε την πηγή του άγχους και της αϋπνίας και να σας προτείνει τρόπους διαχείρισης.
Καλησπέρα σας
Απο τα λεγόμενά σας η έντονη περίοδος κατά τη διάρκεια των πανελληνίων και το στρες που βιώσατε, συνδέθηκε μοιραία με την ξεκούρασή σας και τον ύπνο. Θέλει λίγη διερεύνηση η περίοδος εκείνη με την περίοδο που βιώνετε τώρα και κατά πόσο σας θυμίζει το παρελθόν και τις δυσκολίες με τις οποίες ήρθατε αντιμέτωπη. Με δύο λόγια η απάντηση στο τι μπορείτε να κάνετε δε μπορεί να λειτουργήσει σα συνταγή γιατί φαίνεται ότι επέδρασε πιο έντονα για να επιμένει τόσο καιρό μετά. Ο ύπνος και η ξεκούραση είναι σημαντικότατα κομμάτια της καθημερινότητας μας και της λειτουργικότητάς μας γι' αυτό θα πρότεινα να το επικοινωνήσετε με κάποιο... ειδικό ψυχικής υγείας έτσι ώστε να διαλευκάνετε το ''μυστήριο'' της απώλειας ύπνου και να αρχίσετε ξανά να τον απολαμβάνετε
Διάβασε περισσότερα
Το σωστο θα ήταν να βρεις τον λόγο που δημιουργεί όλο αυτό το άγχος και την δυσκολια ύπνου. Μια ψυχοθεραπευτική σχέση θα βοηθούσε ώστε να βρεθεί η ρίζα του προβλήματος και να μην ταλαιπωρείσαι .. Εως τότε βοηθά η σωστή διατροφή, η άσκηση, οι οραματισμοί ..Φιλικά Ανδριάννα
Καλησπέρα σας. Ομολογώ πως όλο αυτό ακούγεται πολύ δύσκολο, ειδικά όταν έχει διαρκέσει ήδη τόσο πολύ καιρό. Αναφέρετε κάποιες πιθανές αιτίες που μπορεί να συνεισφέρουν σε αυτό. Παράλληλα έχετε δοκιμάσει κάποιες πρακτικές και έχετε δει σημαντικό αποτέλεσμα, ωστόσο με κάποιο τρόπο το πρόβλημα μοιάζει να επιμένει, και οι αντοχές σας μοιάζουν να έχουν φτάσει στα όριά τους.
Ζητάτε συμβουλές. Η αλήθεια είναι ότι θα μπορούσα να σας δώσω μερικές συμβουλές σχετικά. Μπορείτε επίσης να βρείτε χρήσιμο υλικό στο διαδίκτυο. Ωστόσο πιστεύω ότι το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να διερευνήσετε τη κατάσταση αυτή μέσω της ψυχοθεραπείας, να διερευ...νηθεί περαιτέρω αυτό που φαίνεται να επιμένει και να σας διαταράσσει τον ύπνο. Προσωπικά βρίσκομαι στη διάθεσή σας. Να είστε καλά.
Διάβασε περισσότερα
Τα προβλήματα στον ύπνο εμφανίζονται λόγω έντονων σκέψεων, άγχους και γενικότερα καταστάσεων που μας δυσκολεύουν. Το ιδανικότερο είναι να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο ή ψυχίατρο ώστε να γίνει αξιολόγηση και να υπάρξει θεραπευτικό πλάνο.
Οι αϋπνίες σχετίζονται με το άγχος σας. Πέρα από φαρμακευτική αγωγή για το σύπμτωμα της αϋπνίας, χρειάζεστε ψυχοθεραπεία για να αντιμετωπίσετε το άγχος που τις προκαλεί
Συμβουλευτείτε ειδικό ψυχίατρο ψυχοθεραπευτή, αν είναι κι ειδικός σε θέματα ύπνου ακόμα καλύτερα.
Η αϋπνία μπορεί να είναι δύσκολη και να επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή ζωή. Είναι θετικό που δοκίμασες διάφορες τεχνικές όπως η βαλεριάνα και η ανάγνωση βιβλίων πριν τον ύπνο.
Σε πρώτη φάση, θα σου πρότεινα να εξετάσεις την υγιεινή του ύπνου και τις συνήθειές σου πριν τον ύπνο. Ορισμένες πρακτικές που μπορεί να βοηθήσουν είναι:
Διατήρησε τακτικό πρόγραμμα ύπνου: Προσπάθησε να κοιμάσαι και να ξυπνάς κάθε μέρα την ίδια ώρα για να εδραιώσεις έναν κανονικό ρυθμό ύπνου.
Δημιούργησε ένα χαλαρωτικό ρουτίνα πριν τον ύπνο: Το να ακολουθείς μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν πέσεις για ύπνο, όπως η ανάγνωση ή η ηρεμητική μουσική..., μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να προετοιμαστεί για τον ύπνο.
Αποφύγε την κατανάλωση καφεΐνης ή άλλων διεγερτικών προϊόντων το απόγευμα ή το βράδυ: Η καφεΐνη μπορεί να διαταράξει τον ύπνο.
Διατήρησε μια χαλαρή ατμόσφαιρα στο υπνοδωμάτιο: Εξασφάλισε ότι η θερμοκρασία και ο φωτισμός είναι οι κατάλληλοι για να βοηθήσουν στον ύπνο.
Αν η αϋπνία συνεχίζει να επηρεάζει σοβαρά τη ζωή σου, είναι καλή ιδέα να συναντήσεις έναν ειδικό στην ψυχική υγεία, όπως έναν ψυχολόγο ή έναν ψυχίατρο, που θα μπορέσει να προσφέρει εξειδικευμένη βοήθεια και στρατηγικές για τη διαχείριση της αϋπνίας. Να θυμάσαι πως η αγωνία για τον ύπνο μπορεί να επιδεινώσει την αϋπνία, οπότε είναι σημαντικό να προσπαθείς να διατηρείς χαλαρή στάση και να ζητάς βοήθεια όταν το χρειάζεσαι.
Διάβασε περισσότερα
Μοιάζει να εχει χαλάσει το βιολογικό σας ρολόι, χρειάζεται να το ξανά προγραμματίσετε , προσπαθείτε να μην κοιμηθείτε άλλες ώρες και ξαπλώνετε όχι για ύπνο αλλά να ακούσετε η να δείτε κατι χωρίς να λέτε τωρα θα κοιμηθώ , οποτε κοιμηθείτε ! Απλώς μην αναπληρώνεστε άλλες ώρες τον ύπνο σας και θα φτιάξει σιγά σιγά ! Αν σας απασχολούν θέματα που δεν σας αφήνουν να κοιμηθείτε μιλήστε με ειδικό ψυχικής υγείας , ευχαριστω
Καλημέρα! Καταλαβαίνω ότι η αϋπνία που αντιμετωπίζεις είναι μια δύσκολη κατάσταση που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά σου. Το γεγονός ότι άρχισε πριν τις πανελλαδικές υποδηλώνει ότι μπορεί να οφείλεται σε παράγοντες όπως το άγχος και η πίεση.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν:
Μίλα με τον γιατρό σου. Ο γιατρός σου μπορεί να αποκλείσει τυχόν ιατρικές αιτίες της αϋπνίας σου και να σου συστήσει θεραπεία.
Ξεκίνα να εφαρμόζεις καλές συνήθειες ύπνου. Αυτό περιλαμβάνει να πηγαίνεις για ύπνο και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, να δημιουργείς ένα χαλαρωτικό περιβάλλον γι...α ύπνο, να αποφεύγεις τις καφεΐνη, το αλκοόλ και τη ζάχαρη πριν τον ύπνο και να κάνεις άσκηση τακτικά, αλλά όχι κοντά στην ώρα του ύπνου.
Δοκίμασε βοτανικά συμπληρώματα όπως η βαλεριάνα, η λεβάντα και το χαμομήλι. Αυτά τα συμπληρώματα μπορεί να βοηθήσουν στη χαλάρωση και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.
Μίλα με έναν ψυχολόγο ή έναν ψυχοθεραπευτή. Η VR Therapy, η προσωποκεντρική και η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) και ο διαλογισμός μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις τα συναισθήματα άγχους και στρες που μπορεί να συμβάλλουν στην αϋπνία σου.
Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι η αϋπνία είναι μια αντιμετωπίσιμη κατάσταση. Με λίγη προσπάθεια, μπορείς να βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου και να νιώσεις καλύτερα.
Συγκεκριμένα για τη βαλεριάνα, η οποία σε βοήθησε κάπως, σου προτείνω να τη δοκιμάσεις ξανά για λίγο διάστημα, τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες. Είναι σημαντικό να δώσεις στο σώμα σου χρόνο να προσαρμοστεί στα οφέλη της βαλεριάνας.
Επίσης, μπορείς να δοκιμάσεις να διαβάζεις βιβλία ή να ακούς χαλαρωτική μουσική πριν τον ύπνο. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να αποκοιμηθείς πιο εύκολα.
Μην ξεχνάς επίσης να ρυθμίζεις τη μπλε φωτεινή ακτινοβολία του κινητού σου και όλων των συσκευών σε θερμό φως, αυτό θα σε βοηθήσει να είσαι σε τροχιά ύπνου, πριν κοιμηθείς.
Ελπίζω να σε βοηθήσουν αυτές οι συμβουλές. Σε κάθε περίπτωση είμαστε όλες και όλοι εδώ για να σε βοηθήσουμε!
Διάβασε περισσότερα
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Πάρε άμεση καθοδήγηση από έναν ειδικό τώρα!
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.