Παθαίνω κρίσεις πανικού μέσα στο αυτοκίνητο και φοβάμαι να οδηγήσω. Πως μπορώ να αποβάλλω αυτή την φοβία?Μια χαρά οδηγούσα πριν και τώρα επειδή έπαθα μια φορά αισθάνθηκα σφίξιμο και πόνο στο στομάχι φοβάμαι ότι θα το ξαναπάρω και είμαι σε πανικό. Πώς μπορώ να αποβάλλω το άγχος μου?
Μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό που σας απασχολεί με ψυχοθεραπεία.
Η Γνωστική Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στις ειδικές φοβίες.
Οι κρίσεις πανικού κατά την οδήγηση αποτελούν μια δυσάρεστη εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση και την καθημερινότητα. Το γεγονός ότι κάποιος οδηγούσε στο παρελθόν χωρίς πρόβλημα δείχνει ότι η ικανότητά του να οδηγεί παραμένει άθικτη. Ωστόσο, το άγχος που συνδέθηκε με την εμπειρία μιας κρίσης πανικού έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο φόβου, ο οποίος απαιτεί κατανόηση και αντιμετώπιση.
Η αρχική κρίση πανικού μπορεί να προκλήθηκε από ένα τυχαίο γεγονός ή υπερβολικό άγχος εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, το μυαλό συνδέει την εμπειρία αυτή με την οδήγηση, δημιουργώντας φόβο ότι θα συμβεί ξανά. Επίσης, το περιβάλλον της οδήγησης..., όπου απαιτείται συνεχής προσοχή, μπορεί να ενισχύσει τον φόβο απώλειας ελέγχου. Επιπλέον, η αποφυγή της οδήγησης λόγω φόβου ενισχύει την ιδέα ότι η οδήγηση είναι επικίνδυνη, καθιστώντας πιο δύσκολη την αντιμετώπιση του άγχους.
Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους διαχείρισης είναι η κατανόηση ότι οι κρίσεις πανικού, αν και τρομακτικές, δεν είναι επικίνδυνες για την υγεία. Τα συμπτώματα, όπως το σφίξιμο ή ο πόνος στο στομάχι, προκαλούνται από την αυξημένη δραστηριότητα του νευρικού συστήματος και είναι προσωρινά. Αυτή η γνώση μπορεί να μειώσει το φόβο όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια άγχους.
Η σταδιακή έκθεση στην οδήγηση αποτελεί επίσης σημαντικό βήμα. Αντί για απότομες προσπάθειες, μπορεί να ξεκινήσει κάποιος με μικρά βήματα, όπως να καθίσει στο αυτοκίνητο χωρίς να οδηγήσει ή να κάνει σύντομες διαδρομές σε ήσυχες περιοχές. Με τον καιρό, οι διαδρομές μπορούν να γίνουν μεγαλύτερες και πιο πολύπλοκες, ενώ η εξοικείωση με το περιβάλλον της οδήγησης θα μειώσει το άγχος.
Τεχνικές χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή και η μυϊκή χαλάρωση, μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Για παράδειγμα, η ρυθμική αναπνοή μπορεί να μειώσει τη σωματική ένταση και να επαναφέρει την ηρεμία σε καταστάσεις άγχους. Επίσης, πριν την οδήγηση, η εφαρμογή ασκήσεων χαλάρωσης βοηθά στη μείωση της γενικής έντασης.
Η αντιμετώπιση των αρνητικών σκέψεων είναι εξίσου κρίσιμη. Όταν κυριαρχούν σκέψεις όπως «θα πάθω πανικό», είναι χρήσιμο να αμφισβητηθούν και να αντικατασταθούν με πιο ρεαλιστικές, όπως «έχω ξαναπεράσει κρίση πανικού, αλλά δεν έπαθα τίποτα κακό». Αυτή η επανεκτίμηση των σκέψεων βοηθά στη μείωση του φόβου και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης.
Σε περιπτώσεις που οι κρίσεις πανικού επιμένουν, η συνεργασία με έναν ψυχολόγο είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Μέθοδοι όπως η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία μπορούν να βοηθήσουν το άτομο να αναγνωρίσει τις σκέψεις που τροφοδοτούν τον φόβο και να αναπτύξει πιο υγιείς τρόπους αντιμετώπισης. Παράλληλα, είναι σημαντικό να δημιουργηθούν ρουτίνες που υποστηρίζουν τη χαλάρωση, όπως η ακρόαση χαλαρωτικής μουσικής κατά την οδήγηση ή η αποφυγή οδήγησης σε ώρες αιχμής.
Η φοβία της οδήγησης λόγω κρίσεων πανικού μπορεί να ξεπεραστεί με σταδιακή προσπάθεια, κατανόηση του προβλήματος και κατάλληλες τεχνικές διαχείρισης. Είναι σημαντικό να δοθεί χρόνος στον εαυτό, να γίνουν μικρά βήματα και να ζητηθεί βοήθεια εάν χρειαστεί. Με τη σωστή υποστήριξη, είναι απολύτως εφικτό να επιστρέψει κάποιος στην οδήγηση με αυτοπεποίθηση και ηρεμία.
Για ο,τιδήποτε χρειαστείτε θα χαρώ να σας βοηθήσω.
Κότικας Μιχάλης Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής
Διάβασε περισσότερα
Κατανοώ ότι οι κρίσεις πανικού στην οδήγηση είναι πολύ δυσάρεστες. Ένας τρόπος να ξεκινήσετε είναι να παρατηρήσετε τις σκέψεις που σας προκαλούν πανικό και να δοκιμάσετε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ελεγχόμενη αναπνοή. Σταδιακή έκθεση στην οδήγηση, ξεκινώντας από μικρές και ασφαλείς διαδρομές, μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε περισσότερη υποστήριξη, η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά το ζήτημα.
Καλησπέρα σας, αρχικά πρέπει να σκεφτείτε τι σημαίνει το αυτοκίνητο για εσάς. Και σε δεύτερο χρόνο να σκεφτείτε πιθανά πένθη και απώλειες οι οποίες έχουν μείνει ανεπεξεργαστές.
Εύχομαι να σας βοήθησα λίγο.
Η κρίση πανικού στο αυτοκίνητο δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο φόβου. Η ψυχοθεραπεία, ειδικά η Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT), μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη σας στην οδήγηση.
Καλημέρα σας. Καταλαβαίνω ότι περνάτε δύσκολα και αυτό που περιγράψατε πράγματι μοιάζει με κρίση πανικού. Είναι μια πολύ τρομακτική εμπειρία και πολλές φορές είναι πολύ λογικό να νομίσουμε ότι σωματικά θα μας συμβεί κάτι πολύ κακό. Τα καλά νέα είναι ότι οι κρίσεις πανικού είναι τελείως ακίνδυνες και όταν συμβαίνουν σημαίνει πως το σώμα μας προσπαθεί να μας προστατεύσει μέσα από το μηχανισμό του άγχους. Σε αυτήν την απάντηση θα προσπαθήσω να μοιραστώ μαζί σας στις επόμενες παραγράφους τι είναι οι κρίσεις πανικού σε περίπτωση που δε γνωρίζετε. Αν γνωρίζετε, τότε μπορείτε να διαβάσετε τις δύο τελευταίες παραγράφους σχετικά με το πως αντιμετωπίζο...νται.
Όσο παράδοξο κι αν ακούγεται, το άγχος είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού και μας βοηθά να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να αντιληφθούμε έγκαιρα πιθανούς κινδύνους και να τους αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να είναι εξωγενείς όπως ένα φίδι ή και ενδογενείς όπως μια δυσάρεστη σκέψη (π.χ. κάτι κακό θα μου συμβεί) ή μια σωματική αίσθηση (π.χ. σφίξιμο στο στομάχι). Για παράδειγμα, έστω ότι βρίσκουμε ένα φίδι στην αποθήκη του σπιτιού μας. Μέσα από το μηχανισμό του άγχους, το σώμα μας εφοδιάζει με ό,τι χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο είτε μέσω της φυγής, είτε μέσω του παγώματος, είτε μέσω της μάχης. Τα επινεφρίδια που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά μας εκκρίνουν μια ουσία στο αίμα που λέγεται αδρεναλίνη και όταν συμβαίνει αυτό αισθανόμαστε ένα σφίξιμο στο στομάχι. Η αδρεναλίνη βοηθά τις κόρες των ματιών μας να διασταλλούν ώστε να βλέπουμε καλύτερα, και την καρδιά μας να χτυπήσει γρήγορα και δυνατά. Αυτό θα βοηθήσει το μυικό μας σύστημα να αιματωθεί άμεσα ώστε να είναι έτοιμο είτε για να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, είτε για να μείνουμε τελείως ακίνητοι και να μη μας εντοπίσει η απειλή, είτε για να μαχηθούμε με όλη μας τη δύναμη. Αυτή η αιμάτωση καταναλώνει πολύ οξυγόνο οπότε η αναπνοή μας θα γίνει πιο έντονη και γρήγορη. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας θα υπεροξυγονωθεί με αποτέλεσμα να αισθανθούμε ζάλη. Αυτός ο μηχανισμός θα καταναλώσει πολύ ενέργεια και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας θα πέσουν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθουμε εξαντλημένοι μετά από αυτήν την τόσο έντονη σωματική αντίδραση.
Καμιά φορά, το σώμα μας μπορεί να ξεκινήσει αυτόν τον μηχανισμό σε καταστάσεις που δεν είναι αντικειμενικά επικίνδυνες, και που παλαιότερα αντιμετωπίζαμε με άνεση. Για κάποιους δικούς μας έγκυρους λόγους αυτές οι καταστάσεις μπορεί ξαφνικά να αρχίσουν να φαίνονται απειλητικές κι έτσι το σώμα μας θα θελήσει να μας προστατεύσει με το μόνο μηχανισμό που ξέρει. Όταν συμβαίνει αυτό έχουμε μια κρίση πανικού. Είναι ένα πολύ συχνό και συνηθισμένο φαινόμενο το οποίο πάρα πολλοί και υγιείς άνθρωποι θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Πρόκειται για μια ξαφνική στιγμή έντονου φόβου ή δυσφορίας που μπορεί να διαρκέσει από 5 έως και 20 λεπτά φθάνοντας την αποκορύφωσή της μέσα σε αυτό το διάστημα και μετά υποχωρεί. Κάποια βασικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε μια κρίση πανικού είναι τα εξής:
• Ταχυκαρδία
• Εφίδρωση
• Τρεμούλα
• Δύσπνοια
• Στηθάγχη
• Κόμπος στο λαιμό
• Αίσθημα πνιγμού
• Ζάλη, αίσθημα αστάθειας ή τάση για λιποθυμία
• Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
• Ναυτία
• Ξαφνικά αισθήματα ζέστης ή ρίγη
• Φόβος θανάτου (πχ¨θα πεθάνω¨)
• Φόβος απώλειας ελέγχου (πχ¨θα τρελαθώ¨)
Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι όταν σας ξανασυμβεί μια κρίση πανικού να προσπαθήσετε να μείνετε στον χώρο που βρίσκεστε, και να διατηρήσετε ψυχραιμία και αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά εστιάζοντας την προσοχή σας στην αναπνοή. Πάρτε βαθειές και αργές εισπνοές μέχρι να φουσκώσει η κοιλιά σας και εκπνεύστε αργά από το στόμα σχηματίζοντας με τα χείλια ένα μικρό κύκλο. Αυτό θα βοηθήσει να πέσει η ταχυκαρδία και η υπεροξυγόνωση και να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Είναι πολύ φυσιολογικό να νιώσετε την ανάγκη να φύγετε από αυτόν το χώρο ή την κατάσταση, αυτό όμως θα επιβεβαιώσει στο σώμα σας ότι καλά έκανε που σήμανε συναγερμό. Αν επιλέξετε να φύγετε δεν πειράζει. Όσο περισσότερη εξάσκηση κάνουμε σε κάτι μας δυσκολεύει, τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται και η αντοχή μας κάθε φορά που εξασκούμαστε σε αυτό.
Συνήθως, η αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού περιλαμβάνει την εκπαίδευση σε νέους και εξατομικευμένους τρόπους αντιμετώπισης των σκέψεων και των καταστάσεων που μας προκαλούν άγχος. Μαθαίνοντας πως σκεπτόμαστε, πως νιώθουμε, και πως πράττουμε όταν αγχωνόμαστε μπορούμε να μειώσουμε την έντασή τους ακόμη περισσότερο και να μάθει το σώμα μας ότι τελικά δεν απειλούμαστε οπότε δε χρειάζεται να ξεκινήσει το μηχανισμό φυγής/μάχης. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση. Ελπίζω να βοήθησα!
Διάβασε περισσότερα
Μιλήστε με ψυχίατρο να σας ενημερώσει για όλες τις ψυχοθεραπευτικές και φαρμακευτικές επιλογές.
Οι κρίσεις πανικού κατά την οδήγηση είναι συχνές και μπορούν να ξεπεραστούν με σταδιακή εξοικείωση και σωστή διαχείριση. Το πρώτο βήμα είναι να θυμάστε ότι οι κρίσεις πανικού δεν είναι επικίνδυνες, ακόμα κι αν αισθάνεστε έντονα συμπτώματα. Ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να επεξεργαστείτε τους φόβους σας! Το ότι οδηγούσατε μια χαρά πριν, δείχνει ότι μπορείτε να το ξανακάνετε. Το μυαλό σας απλώς συνδέει την οδήγηση με την πρώτη κρίση πανικού. Με την κατάλληλη στήριξη, θα επαναπρογραμματίσετε αυτές τις σκέψεις και θα αποκτήσετε ξανά την αυτοπεποίθησή σας!
Η κρίση πανικού είναι μια τρομακτική εμπειρία ειδικά την πρώτη φορά που συμβαίνει. Από κοινού με τη δυσφορία των σωματικών συμπτωμάτων που έχει (πόνο στην κοιλιά, ζάλη, αίσθημα παλμών, εφίδρωση, τρέμουλο κα), συνοδεύεται και από σκέψεις ότι «θα πάθω εγκεφαλικό/ καρδιακή προσβολή» ή ότι «χάνω τα λογικά μου». Παρατηρείστε αν κάνετε τέτοιες ή παρεμφερείς σκέψεις πριν ή κατά τη διάρκεια της οδήγησης, καθώς όσα σκεφτόμαστε για μια κατάσταση επενεργούν και στο τί νιώθουμε γι αυτή την κατάσταση και σε τί ένταση το νιώθουμε. Από μόνες τους αυτές είναι στρεσογόνες σκέψεις, πόσο μάλλον αν τις σκεφτούμε και σε μια κατάσταση, όπως το ...αυτοκίνητο, που οι συνέπειες, αν γινόταν πραγματικότητα ο φόβος μας, θα ήταν απρόβλεπτες.
Η ψυχοθεραπεία από εκπαιδευμένο ψυχολόγο ή ψυχίατρο είναι η θεραπεία εκλογής για τη διαχείριση του άγχους, ώστε να συζητήσετε τρόπους διαχείρισης της στιγμής που συμβαίνει η κρίση πανικού και να επεξεργαστείτε τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτή την εκδήλωση.
Διάβασε περισσότερα
Καλημέρα σας, είναι καλό να το αντιμετωπίσετε με κάποιον αριθμό συνεδριών Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας σε κάποιον ειδικό Ψυχικής Υγείας.
Καλησπέρα,
Αρχικά, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι το σώμα σας προσπαθεί να σας προστατεύσει από κάτι που αντιλαμβάνεται ως απειλή, ακόμα κι αν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κίνδυνος. Ουσιαστικά, έχετε συνδέσει το αυτοκίνητο με την εμπειρία της κρίσης πανικού, με αποτέλεσμα να φοβάστε ότι θα επαναληφθεί.
Μια χρήσιμη προσέγγιση είναι να αποσυνδέσετε το αυτοκίνητο από το φόβο. Μπορείτε να το πετύχετε κάνοντας μικρά, σταδιακά βήματα, όπως να καθίσετε στο αυτοκίνητο χωρίς να οδηγήσετε, να παρατηρήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και να εστιάσετε στην αναπνοή σας. Καθώς νιώθετε μεγαλύτερη άνεση, προχωρήστε σε μικρές διαδρομέ...ς σε ασφαλές περιβάλλον.
Έχετε στο νου σας πως οι κρίσεις πανικού, ενώ φαίνονται ιδιαίτερα επικίνδυνες και προ-καλούν πολλή δυσφορία, αντιμετωπίζονται. Η γνωστική-συμπεριφορική θεραπεία, είναι η αποτελεσματικότερη μορφή ψυχοθεραπείας για την εξάλειψή τους. Θα εξοπλιστείτε με χρησιμότατα εργαλεία τα οποία θα φανούν χρήσιμα σε πάρα πολλές καταστάσεις της ζωής σας.
Θα χαρώ να σας ακούσω,
Α. Αρχοντή
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα, η πρώτη κρίση πανικού συνήθως εμφανίζεται απρόοπτα χωρίς κάποιο άμεσο εμφανές αίτιο με αποτέλεσμα το άτομο που το βιώνει να αισθάνεται εξαιρετικά ανήσυχο και να φοβάται πως παθαίνει κάτι πολύ σοβαρό. Συνήθως νιώθει ταχυπαλμία, δυσκολία στην αναπνοή, εφίδρωση, τρέμουλο, προβλήματα στην όραση και αίσθηση δυσφορίας. Η κρίση πανικού θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ένα καμπανάκι του οργανισμού μας που μας ενημερώνει πως οι ψυχικές μας δυνάμεις εξαντλούνται. Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία βοηθά δημιουργώντας ένα ασφαλές πλαίσιο και μια σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεται με τον εκάστοτε θεραπευτή ώστε ο θεραπεύομενος να μπορέσει να προσεγγ...ίσει το εσωτερικό του δικού του παγόβουνου και σταδιακά να αρχίσουν να υποχωρούν τα συμπτώματα. Διάβασε περισσότερα
Αυτή είναι μια συνηθισμένη αντίδραση μετά από μια έντονη κρίση πανικού, ειδικά όταν αυτή συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας όπως η οδήγηση. Το σώμα και το μυαλό σας έχουν συνδέσει την εμπειρία της κρίσης πανικού με το αυτοκίνητο, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο φόβου που σας αποτρέπει από το να αισθάνεστε ασφαλής πίσω από το τιμόνι. Ωστόσο, με τη σωστή προσέγγιση, είναι δυνατόν να ξεπεράσετε αυτή τη φοβία και να επιστρέψετε στην άνεση και την αυτοπεποίθηση που είχατε προηγουμένως.
Καταρχάς, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι οι κρίσεις πανικού, αν και πολύ τρομακτικές, δεν είναι επικίνδυνες. Το σφίξιμο στο στομάχι, ο πόνο...ς και η αίσθηση πανικού που νιώσατε είναι φυσικές αντιδράσεις του σώματός σας σε έντονο άγχος. Δεν σημαίνουν ότι κάτι κακό θα συμβεί πραγματικά. Το να γνωρίζετε αυτή την πληροφορία μπορεί να σας βοηθήσει να αποφορτίσετε τον φόβο που νιώθετε.
Ένας τρόπος για να ξεπεράσετε τη φοβία σας είναι να ξεκινήσετε με μικρά, ελεγχόμενα βήματα. Για παράδειγμα, μπορείτε να καθίσετε στο αυτοκίνητο χωρίς να οδηγήσετε, για να εξοικειωθείτε ξανά με τον χώρο χωρίς να νιώθετε πίεση. Στη συνέχεια, δοκιμάστε μικρές διαδρομές σε ήσυχους δρόμους, αυξάνοντας σταδιακά τη διάρκεια και την πολυπλοκότητα των διαδρομών σας. Είναι σημαντικό να προχωράτε με τον ρυθμό που σας κάνει να αισθάνεστε άνετα.
Παράλληλα, τεχνικές χαλάρωσης, όπως οι βαθιές αναπνοές ή οι ασκήσεις μυϊκής χαλάρωσης, μπορούν να είναι εξαιρετικά χρήσιμες. Εάν νιώσετε τα πρώτα σημάδια άγχους, επικεντρωθείτε στην αναπνοή σας. Εισπνεύστε βαθιά, κρατήστε την αναπνοή σας για μερικά δευτερόλεπτα και εκπνεύστε αργά. Αυτό θα βοηθήσει το νευρικό σας σύστημα να ηρεμήσει και να αποτρέψει την κρίση πανικού.
Είναι επίσης πολύ χρήσιμο να εξετάσετε τις σκέψεις που σας προκαλούν άγχος. Μπορεί να φοβάστε ότι θα ξαναπάθετε κρίση πανικού ή ότι θα χάσετε τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου, μπορείτε να εργαστείτε πάνω σε αυτές τις σκέψεις, να τις επαναξιολογήσετε και να τις αντικαταστήσετε με πιο ρεαλιστικές και ενθαρρυντικές.
Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη διαχείριση κρίσεων πανικού και φοβιών. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις αιτίες του άγχους σας και να σας παρέχει στρατηγικές για να το ξεπεράσετε. Εάν αισθάνεστε ότι η φοβία σας είναι έντονη και δυσκολεύεστε να την αντιμετωπίσετε μόνοι σας, η αναζήτηση επαγγελματικής υποστήριξης είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα.
Να θυμάστε ότι το να νιώθετε άγχος και φόβο είναι φυσιολογικό, αλλά δεν χρειάζεται να σας περιορίζει. Με υπομονή, σταθερά βήματα και τη σωστή υποστήριξη, μπορείτε να ανακτήσετε την αυτοπεποίθησή σας στην οδήγηση.
Διάβασε περισσότερα
Κλινική Ψυχολόγος
Καλησπέρα σας
Oι κρίσεις πανικού μπορούν να είναι τρομακτικές και να σας κάνουν να νιώθετε ότι χάνετε τον έλεγχο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές οι κρίσεις είναι μια έντονη, αλλά προσωρινή, αντίδραση του σώματος στο άγχος.
Αν και τώρα φαίνεται πολύ δύσκολο, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι κρίσεις πανικού αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Με σωστή καθοδήγηση, μπορείτε να επανακτήσετε την εμπιστοσύνη σας και να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα.
Τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας:
1-Αναγνωρίστε τα συμπτώματα: Θυμηθείτε ότι τα συμπτώματα της κρίσης είναι δυσάρεστα αλλά όχι επικίνδυνα. Το σώμα σας προσπαθεί να σας "προ...στατεύσει".
2-Εστιάστε στην αναπνοή σας: Πάρτε αργές, βαθιές αναπνοές. Εισπνοή από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα, κράτημα για 4 δευτερόλεπτα, εκπνοή από το στόμα για 6 δευτερόλεπτα.
3-Μικρά βήματα: Προσπαθήστε να εκτεθείτε σταδιακά στην κατάσταση που σας προκαλεί άγχος, όπως σύντομες διαδρομές με το αυτοκίνητο.
4-Ασκήσεις χαλάρωσης: Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης όπως γιόγκα, διαλογισμό ή σωματικές ασκήσεις για να μειώσετε τη γενική ένταση του σώματος.
5-Ημερολόγιο σκέψεων: Καταγράψτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας για να εντοπίσετε τι σας πυροδοτεί και να δείτε την πρόοδο σας.
Αν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε να εφαρμόσετε αυτές τις τεχνικές ή αν το άγχος συνεχίζει να σας επηρεάζει, καλό θα ήταν να μιλήσετε με έναν ειδικό για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τις αιτίες του άγχους σας και να αναπτύξετε πιο στοχευμένες στρατηγικές για να το αντιμετωπίσετε.
Διάβασε περισσότερα
Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού δεν θα σας βοηθήσει μόνο στην οδήγηση αλλά και την γενικότερη ψυχική σας υγεία.
Ψάξτε για προοδευτικές μορφές έκθεσης, όπου θα αρχίσετε να οδηγείτε για μικρές χρονικές περιόδους σε ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον, προοδευτικά αυξάνοντας την έκθεση έως ότου νιώσετε άνετα.
Εάν συνεχίσετε να νιώθετε δυσφορία καλό θα ήταν να αναζητήσετε βοήθεια από ψυχολόγο ώστε μαζί να δουλέψετε και να βρείτε τις αιτίες που δημιουργούν αυτά τα συμπτώματα.
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Οι ερωτήσεις αναφορικά με συστάσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων ή η οποιαδήποτε συνταγογράφηση
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.