Είναι πολύ θετικό ότι μοιράζεσαι τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Οι διατροφικές συμπεριφορές, ειδικά στην εφηβεία και στην πρώιμη ενήλικη ζωή, μπορεί να είναι πολύ περίπλοκες και να επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες.
Συχνά, οι υπερφαγικές συμπεριφορές μπορεί να είναι αποτέλεσμα συναισθηματικών παραγόντων. Άγχος, θλίψη, μοναξιά ή ακόμα και βαρεμάρα μπορούν να οδηγήσουν σε υπερφαγία. Προσπάθησε να παρατηρείς πότε και γιατί συμβαίνουν αυτά τα επεισόδια.
Επίσης, κάποιες φορές, η πίεση για την εικόνα του σώματος ή οι προσδοκίες από τον εαυτό μας ή τους άλλους μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματική αναστάτωση, οδηγώντας σε υπερφαγία....
Σκέψου να απευθυνθείς σε κάποιον ειδικό, όπως διαιτολόγο ή ψυχολόγο. Ένας ειδικός μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις τις διατροφικές σου συνήθειες και να δουλέψεις πάνω σε συναισθηματικά ζητήματα που μπορεί να σχετίζονται με την κατανάλωση τροφής.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό να έχεις απορίες και ανησυχίες σχετικά με τη διατροφή και τις συμπεριφορές σου. Η αναγνώριση των ζητημάτων είναι το πρώτο βήμα προς τη λύση. Αν χρειαστείς περισσότερη υποστήριξη ή πληροφόρηση, μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια. <3
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα,
Καταλαβαίνω το αίτημα σας. Επίσης, είναι σημαντικό πως εχετε αυτεπίγνωση της κατάστασης. Τα υπερφαγικά επεισόδια μπορεί να έχουν διάφορούς λόγους πρόλευσης, κυρίω ψυχολογικής φύσεως. Θεωρω θα σας βοηθούσε πολύ κάποια ψυχολιγκή συνεδρία με θέμα την διατροφή. Για ό,τι χρειαστείτε παραμένω διαθέσιμη
Καλησπέρα σας, θα πρέπει να διερευνηθεί εαν πάσχετε απο κάποιου είδους διατροφική διαταραχή.Και αυτό γίνεται με λήψη ιστορικού απο ψυχολόγο ή διατροφολόγο εξιδικευμενο σε διατροφικές διαταραχές.
Καλησπέρα. Ως συμβουλή θα έλεγα να είσαστε πιο συγκεντρωμένη σε αυτό που πρόκειται να φάτε ή να πιείτε, έτσι ώστε να αποφύγετε ή να περιορίσετε τα υπερφαγικά επεισόδιά. Οι λόγοι θα μπορούσε να είναι πολλοί δεν μπορώ να σας βοηθήσω ως προς αυτό.
τα υπερφαγικα συνηθως εμφανιζονται σε καταστασεις εντονου στρες. Μιληστε σε αλλα μελη της οικογενειας σας αν βρισκετε τοιχο στην μητερα σας!
Κατανοώ ότι η κατάσταση που βιώνεις είναι δύσκολη και μπράβο σου που πήρες την απόφαση να κάνεις ένα πρώτο βήμα και να αναζητήσεις βοήθεια. Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες, τα πιθανά εμπόδια και να προσπαθούμε με ψυχραιμία να διαχειριστούμε οποιαδήποτε κατάσταση. Ποτέ δεν είναι αργά, όμως όσο πιο γρήγορα προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες, τόσο πιο σύντομα θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που υπάρχει.
Αρχικά, τα αίτια των υπερφαγικών επεισοδίων είναι ποικίλα (συναισθητικοί παράγοντες, προηγούμενες δίαιτες, θέματα που σε απασχολούν και δεν έχεις βρει ακόμα κάποια λύση κ.ά.) και θα πρέπει να διερευνηθούν για τη δική σου... περίπτωση από έναν επαγγελματία υγείας, εξειδικευμένο στις διατροφικές διαταραχές (ψυχολόγος ή/και διατροφολόγος), ο οποίος θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις στρατηγικές διαχείρισης του προβλήματός σου.
Επίσης, μπορείς να καταγράψεις σε ένα ημερολόγιο αυτά που καταναλώνεις και τα συναισθήματα που σου προκαλούνται (πριν και μετά). Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να εντοπίσεις κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο στη συμπεριφορά σου και να κατανοήσεις καλύτερα τη σχέση που έχεις με το φαγητό.
Εναλλακτικά, προσπάθησε να μοιραστείς τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες σου με κάποιο άτομο εμπιστοσύνης (από το οικογενειακό ή φιλικό σου περιβάλλον), που μπορεί να σε ακούσει, ενδεχομένως να σε συμβουλεύσει και δείχνει κατανόηση.
Τέλος, το βάρος δεν είναι το μοναδικό κριτήριο για το αν κάποιος έχει μια διατροφική διαταραχή ή αντιμετωπίζει προβλήματα με το φαγητό, καθώς μπορεί να συντρέχουν και άλλοι παράγοντες, όπως προβλήματα που κλονίζουν την ψυχική και συναισθηματική υγεία. Μη διστάσεις να αναζητήσεις επαγγελματική βοήθεια και να μιλήσεις ανοιχτά για αυτό που βιώνεις.
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα. . Είναι πολύ σημαντικό που αναγνωρίζεις το πρόβλημα και ζητάς βοήθεια, και αυτό είναι το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα.
Τα υπερφαγικά επεισόδια είναι μια μορφή διαταραχής πρόσληψης τροφής, που συχνά συνδέεται με συναισθηματικούς παράγοντες. Μπορεί να προκληθούν από άγχος, πίεση, δυσκολία στην αποδοχή του εαυτού, ακόμα και από το παρελθόν όπου είχες ίσως περιοριστικές δίαιτες. Ακόμη και αν σταμάτησες να κάνεις δίαιτες, ο τρόπος που αισθάνεσαι για το σώμα σου και το άγχος που μπορεί να σχετίζεται με αυτό μπορεί να επηρεάζουν το φαγητό σου.
Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές οι άνθρωποι που δεν έχουν υπερβολικό βάρος, όπως εσύ, μπ...ορεί να μη λαμβάνονται σοβαρά υπόψη όταν εκφράζουν ανησυχίες για τη διατροφή τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το πρόβλημά σου είναι λιγότερο σημαντικό. Η συναισθηματική σου υγεία είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική.
Θα σου πρότεινα τα εξής βήματα:
1. **Συμβουλή ειδικού**: Η επικοινωνία με έναν ειδικό, όπως έναν ψυχολόγο ή διατροφολόγο με εμπειρία σε θέματα διατροφικών διαταραχών, μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα τις αιτίες πίσω από τα υπερφαγικά επεισόδια και να βρεις τρόπους να τα διαχειριστείς.
2. **Συζήτηση με την οικογένεια**: Είναι σημαντικό να προσπαθήσεις να μιλήσεις ξανά με τη μητέρα σου ή κάποιον άλλον από το περιβάλλον σου για το πώς αισθάνεσαι. Αν δυσκολεύεσαι να το κάνεις αυτό μόνη σου, μπορείς να το κάνεις με τη βοήθεια ενός ειδικού.
3. **Αυτοφροντίδα**: Η αποδοχή του εαυτού σου και η φροντίδα της συναισθηματικής σου υγείας είναι καθοριστικές. Προσπάθησε να εστιάσεις σε δραστηριότητες που σε ηρεμούν και σου προσφέρουν χαρά, και να βρεις υγιείς τρόπους για να διαχειριστείς το άγχος.
4. **Ενημέρωση**: Είναι καλό να μάθεις περισσότερα για τις διατροφικές διαταραχές και το πώς μπορούν να επηρεάσουν ανθρώπους ανεξάρτητα από το βάρος τους. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι η εμπειρία σου είναι έγκυρη και σοβαρή.
Το πιο σημαντικό είναι να μην νιώθεις μόνη σου σε αυτό. Υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν και θέλουν να σε βοηθήσουν.
Διάβασε περισσότερα
Καλημέρα! Φαντάζομαι πόσο δυσάρεστα μπορεί να νιώθετε όταν οι άλλοι δεν μπορούν να σας καταλάβουν..
Θα είναι βοηθητικό για εσάς να κλείσετε ένα ραντεβού με διατροφολόγο που έχει εξειδίκευση στις διατροφικες διαταραχές.
Θα σας βοηθήσει να μάθετε πως πρέπει να τρέφεστε σύμφωνα με το δικό σας σωματότυπο. Και επίσης θα δείτε αν τα υπερφαγικά επεισόδια οφείλονται στον τρόπο που διαστρέφεστε ή οφείλονται σε συναισθήματα που δεν κατανοούνται.!
Καλή ευκολία!.
Καλησπέρα. Καταλαβαίνω ότι περνάς δύσκολες στιγμές και είναι σημαντικό που προσπαθείς να καταλάβεις τι συμβαίνει με τη διατροφή σου. Τα υπερφαγικά επεισόδια συχνά συνδέονται με συναισθήματα όπως άγχος, θλίψη, μοναξιά ή ακόμα και βαρεμάρα. Το φαγητό μπορεί να λειτουργεί ως τρόπος να αποφύγεις ή να καταπνίξεις αυτά τα συναισθήματα.Εάν για αρκετά χρόνια είχες θέματα με τη διατροφή σου, το σώμα και ο νους σου μπορεί να έχουν συνηθίσει σε αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς. Μπορεί να έχει δημιουργηθεί ένας "κύκλος" που είναι δύσκολο να σπάσει.Μπορεί να υπάρχει κάποια ανισορροπία στις διατροφικές σου συνήθειες ή στις ανάγκες του σώματός σου σε θ...ρεπτικά συστατικά. Αν για παράδειγμα, δεν τρως επαρκώς κατά τη διάρκεια της ημέρας, το σώμα σου μπορεί να σε ωθεί να φας περισσότερο το βράδυ.Ακόμα και αν έχεις αρχίσει να αποδέχεσαι το σώμα σου, ίσως να υπάρχει κάποια υποσυνείδητη πίεση ή ανησυχία που προκαλεί αυτά τα επεισόδια. Είναι πολύ σημαντικό να μιλήσεις σε κάποιον ειδικό, όπως ψυχολόγο ή διατροφολόγο που ειδικεύεται στις διατροφικές διαταραχές. Μπορούν να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα την κατάσταση και να βρεις στρατηγικές για να διαχειριστείς τα υπερφαγικά επεισόδια. Όσο για το γεγονός ότι είσαι αδύνατη, να θυμάσαι πως οι διατροφικές διαταραχές δεν έχουν σχέση μόνο με το βάρος. Είναι καταστάσεις που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι και σχετίζεσαι με το φαγητό και το σώμα σου. Οπότε, η βοήθεια που χρειάζεσαι δεν εξαρτάται από το βάρος σου, αλλά από την ψυχική και σωματική σου υγεία. Διάβασε περισσότερα
Καλό είναι μα επισκεφτείτε ψυχίατρο ειδικό σε θέματα διατροφής.
Καλησπέρα!
Χαίρομαι που αποφάσισες να μιλήσεις για το θέμα αυτό, γιατί η αναγνώριση του προβλήματος είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.
Τα υπερφαγικά επεισόδια, ακόμα και αν δεν συνδέονται με το βάρος, είναι μια μορφή συναισθηματικής αντίδρασης ή διαχείρισης άγχους και στρες. Συχνά, τα άτομα που τα βιώνουν χρησιμοποιούν το φαγητό ως τρόπο να αντιμετωπίσουν συναισθήματα ή καταστάσεις που είναι δύσκολο να διαχειριστούν. Αυτό μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι αδύνατος ή υπέρβαρος.
Εφόσον έχεις παρατηρήσει αύξηση στα υπερφαγικά επεισόδια τον τελευταίο καιρό, είναι πιθανό να αντιμετωπίζεις κάποια έντονα συναισθή...ματα ή καταστάσεις που σε επηρεάζουν. Αυτό μπορεί να είναι κάτι που δεν έχεις ακόμα συνειδητοποιήσει πλήρως, όπως άγχος για το μέλλον, κοινωνική πίεση, ή άλλες αλλαγές στη ζωή σου.
Όσον αφορά την αίσθηση ότι κανείς δεν θα σε πιστέψει λόγω του ότι είσαι αδύνατη, είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι οι διατροφικές διαταραχές δεν κρίνουν βάση της εμφάνισης ή του βάρους. Είναι σοβαρά θέματα ψυχικής υγείας που επηρεάζουν ανθρώπους όλων των σωματικών τύπων. Είναι κρίσιμο να αναζητήσεις υποστήριξη από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, όπως ένας ψυχολόγος ή ένας διατροφολόγος. Αυτοί οι επαγγελματίες μπορούν να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις τους λόγους που οδηγούν σε αυτά τα επεισόδια και να αναπτύξεις στρατηγικές για να τα διαχειριστείς.
Μπορεί να είναι δύσκολο να μιλήσεις για αυτό το θέμα, αλλά η ψυχική και σωματική σου υγεία είναι προτεραιότητα. Αν νιώθεις ότι δεν λαμβάνεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι από το περιβάλλον σου, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις με κάποιον ειδικό που μπορεί να σε ακούσει και να σε καθοδηγήσει.
Διάβασε περισσότερα
Τα υπερφαγικά επεισόδια μπορεί να γίνονται όταν υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα, πχ όταν βιώνεται μια στρεσογόνα συνθήκη, σε μια προσπάθεια να ρυθμίσουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση. Θα μπορούσατε να ζητήσετε να κάνετε ψυχοθεραπεία όταν νιώθετε ως πια είναι εκτός τους ελέγχου σας.
Καλό θα είναι να επισκεφθείτε έναν κλινικό διαιτολόγο ώστε να σας βοηθήσει, να σας συντάξει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σας και να σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κατάλληλες μετρήσεις και θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Καλησπέρα! Το να έχεις κάποιες μεταβολές στην όρεξη σου είναι κάτι το οποίο πράγματι μπορεί να συμβαίνει. Από τη στιγμή που δεν επηρεάζει το βάρος σου και έχεις ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος τότε δεν είναι κάτι που χρειάζεται να σε προβληματίζει. Κατά καιρούς θα βλέπεις μεταβολές στην όρεξη σου και κάποιες φορές μπορεί να σου προκάλει εντύπωση το ότι έφαγες πολύ. Να κρατάς το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα όπως τώρα και όλα καλα.
Καλησπέρα,
Οι συχνές αυξομειώσεις του βάρους στην ηλικία σας προκαλούν φόβο και αβεβαιότητα, πράγμα που είναι απόλυτα κατανοητό.
Η αναζήτηση βοήθειας από τη μητέρα σας δεν φαίνεται να οδήγησε στην στήριξη που χρειάζεστε. Αυτή η κατάσταση ενισχύει το αίσθημα μοναξιάς και ανασφάλειας που ίσως να νιώθετε.
Τα υπερφαγικά επεισόδια όταν έρχονται χωρίς κάποια αιτία μπορεί να είναι συνέπεια αφενός του ψυχολογικού φορτίου που βιώνετε και αφετέρου της έλλειψης ισορροπίας στην καθημερινότητά σας.
Η απόφαση να σταματήσετε τις δίαιτες και να αποδεχτείτε το σώμα σας είναι ένα θετικό βήμα προς την αυτοαποδοχή.
Θα σας προτείνω να αναζητήσ...ετε τη βοήθεια ενός ειδικού σε θέματα διατροφής ή ψυχολόγου, ο οποίος θα σας υποστηρίξει στη διαδικασία περαιτέρω αποδοχής του εαυτού σας και μέσα από αυτή την διαδικασία να ανακαλύψετε ποιες ασυνείδητες διεργασίες κρύβονται πίσω από αυτήν την κατάσταση.
Διάβασε περισσότερα
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.