This question and its answers are only available in Greek

  • Bulimia - anorexia nervosa
  • Submitted on 17/08/2024

Καλησπέρα. Τελείωσα την Δευτέρα λυκείου και από την Δευτέρα γυμνασίου εδώ και τέσσερα χρόνια έχω θέμα με την διατροφή μου αλλά ακόμα και αν ζήτησα βοήθεια από την μαμά μου δεν την έλαβα γιατί το βάρος μου δεν ήταν ποτέ ανησυχιτικο μολονότι έχω συχνές αυξομειώσεις του βάρους μου. Ενώ είχα ηρεμήσει για καπόιο διάστημα εδώ και δυο μήνες κάνω υπερφαγίκα επεισόδια δεν μπορώ να καταλάβω τον λόγο εφόσον σταμάτησα να κάνω δίαιτες και άρχισα να αποδέχομαι το σώμα μου. Το θέμα μου είναι ότι είμαι αδύνατη και νιώθω ότι κανείς δεν θα με πιστέψει. Έχετε κάποια συμβουλή ή μήπως θα μπορούσατε να μου πείτε για ποιον λόγο μπορεί να τα κάνω ;

15 specialists answered

  • Είναι πολύ θετικό ότι μοιράζεσαι τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου. Οι διατροφικές συμπεριφορές, ειδικά στην εφηβεία και στην πρώιμη ενήλικη ζωή, μπορεί να είναι πολύ περίπλοκες και να επηρεάζονται από διάφορους παράγοντες.
    Συχνά, οι υπερφαγικές συμπεριφορές μπορεί να είναι αποτέλεσμα συναισθηματικών παραγόντων. Άγχος, θλίψη, μοναξιά ή ακόμα και βαρεμάρα μπορούν να οδηγήσουν σε υπερφαγία. Προσπάθησε να παρατηρείς πότε και γιατί συμβαίνουν αυτά τα επεισόδια.
    Επίσης, κάποιες φορές, η πίεση για την εικόνα του σώματος ή οι προσδοκίες από τον εαυτό μας ή τους άλλους μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματική αναστάτωση, οδηγώντας σε υπερφαγία.
    ... Read more

    OIKONOMOPOULOU FANI

    Dietitian - Nutritionist

    Peristeri

  • Καλησπέρα,
    Καταλαβαίνω το αίτημα σας. Επίσης, είναι σημαντικό πως εχετε αυτεπίγνωση της κατάστασης. Τα υπερφαγικά επεισόδια μπορεί να έχουν διάφορούς λόγους πρόλευσης, κυρίω ψυχολογικής φύσεως. Θεωρω θα σας βοηθούσε πολύ κάποια ψυχολιγκή συνεδρία με θέμα την διατροφή. Για ό,τι χρειαστείτε παραμένω διαθέσιμη

    Μαυρουδάκη Ζωάννα

    Dietitian - Nutritionist

    Pagrati

  • Καλησπέρα σας, θα πρέπει να διερευνηθεί εαν πάσχετε απο κάποιου είδους διατροφική διαταραχή.Και αυτό γίνεται με λήψη ιστορικού απο ψυχολόγο ή διατροφολόγο εξιδικευμενο σε διατροφικές διαταραχές.

    Παναγοπούλου Αθανασία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Acharnes

  • Καλησπέρα. Ως συμβουλή θα έλεγα να είσαστε πιο συγκεντρωμένη σε αυτό που πρόκειται να φάτε ή να πιείτε, έτσι ώστε να αποφύγετε ή να περιορίσετε τα υπερφαγικά επεισόδιά. Οι λόγοι θα μπορούσε να είναι πολλοί δεν μπορώ να σας βοηθήσω ως προς αυτό.

    Konstantinou Krini

    Dietitian - Nutritionist

    Voula

  • τα υπερφαγικα συνηθως εμφανιζονται σε καταστασεις εντονου στρες. Μιληστε σε αλλα μελη της οικογενειας σας αν βρισκετε τοιχο στην μητερα σας!

    Μπουραζάνης Διονύσιος

    Dietitian - Nutritionist

    Nea Smirni

  • Κατανοώ ότι η κατάσταση που βιώνεις είναι δύσκολη και μπράβο σου που πήρες την απόφαση να κάνεις ένα πρώτο βήμα και να αναζητήσεις βοήθεια. Είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες, τα πιθανά εμπόδια και να προσπαθούμε με ψυχραιμία να διαχειριστούμε οποιαδήποτε κατάσταση. Ποτέ δεν είναι αργά, όμως όσο πιο γρήγορα προβούμε στις κατάλληλες ενέργειες, τόσο πιο σύντομα θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα που υπάρχει.

    Αρχικά, τα αίτια των υπερφαγικών επεισοδίων είναι ποικίλα (συναισθητικοί παράγοντες, προηγούμενες δίαιτες, θέματα που σε απασχολούν και δεν έχεις βρει ακόμα κάποια λύση κ.ά.) και θα πρέπει να διερευνηθούν για τη δική σου
    ... Read more

    Papadopoulou Kyriaki

    Dietitian - Nutritionist

    Athens

  • Καλησπέρα. . Είναι πολύ σημαντικό που αναγνωρίζεις το πρόβλημα και ζητάς βοήθεια, και αυτό είναι το πρώτο και πολύ σημαντικό βήμα.
    Τα υπερφαγικά επεισόδια είναι μια μορφή διαταραχής πρόσληψης τροφής, που συχνά συνδέεται με συναισθηματικούς παράγοντες. Μπορεί να προκληθούν από άγχος, πίεση, δυσκολία στην αποδοχή του εαυτού, ακόμα και από το παρελθόν όπου είχες ίσως περιοριστικές δίαιτες. Ακόμη και αν σταμάτησες να κάνεις δίαιτες, ο τρόπος που αισθάνεσαι για το σώμα σου και το άγχος που μπορεί να σχετίζεται με αυτό μπορεί να επηρεάζουν το φαγητό σου.
    Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές οι άνθρωποι που δεν έχουν υπερβολικό βάρος, όπως εσύ, μπ
    ... Read more

    Λιναρδάκη Εύα

    Dietitian - Nutritionist

    Heraklion

  • Καλημέρα! Φαντάζομαι πόσο δυσάρεστα μπορεί να νιώθετε όταν οι άλλοι δεν μπορούν να σας καταλάβουν..
    Θα είναι βοηθητικό για εσάς να κλείσετε ένα ραντεβού με διατροφολόγο που έχει εξειδίκευση στις διατροφικες διαταραχές.
    Θα σας βοηθήσει να μάθετε πως πρέπει να τρέφεστε σύμφωνα με το δικό σας σωματότυπο. Και επίσης θα δείτε αν τα υπερφαγικά επεισόδια οφείλονται στον τρόπο που διαστρέφεστε ή οφείλονται σε συναισθήματα που δεν κατανοούνται.!
    Καλή ευκολία!.

    Μαρτζιβάνου Μαρία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπεύτρια

    Thessaloniki

  • Καλησπέρα. Καταλαβαίνω ότι περνάς δύσκολες στιγμές και είναι σημαντικό που προσπαθείς να καταλάβεις τι συμβαίνει με τη διατροφή σου. Τα υπερφαγικά επεισόδια συχνά συνδέονται με συναισθήματα όπως άγχος, θλίψη, μοναξιά ή ακόμα και βαρεμάρα. Το φαγητό μπορεί να λειτουργεί ως τρόπος να αποφύγεις ή να καταπνίξεις αυτά τα συναισθήματα.Εάν για αρκετά χρόνια είχες θέματα με τη διατροφή σου, το σώμα και ο νους σου μπορεί να έχουν συνηθίσει σε αυτό το μοτίβο συμπεριφοράς. Μπορεί να έχει δημιουργηθεί ένας "κύκλος" που είναι δύσκολο να σπάσει.Μπορεί να υπάρχει κάποια ανισορροπία στις διατροφικές σου συνήθειες ή στις ανάγκες του σώματός σου σε θ... Read more

    Νταϊλάκης Παναγιώτης

    Ψυχολόγος

    Thessaloniki

  • Καλό είναι μα επισκεφτείτε ψυχίατρο ειδικό σε θέματα διατροφής.

    THeleritis Hristos

    Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής

    Evaggelismos

  • Καλησπέρα!
    Χαίρομαι που αποφάσισες να μιλήσεις για το θέμα αυτό, γιατί η αναγνώριση του προβλήματος είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα.

    Τα υπερφαγικά επεισόδια, ακόμα και αν δεν συνδέονται με το βάρος, είναι μια μορφή συναισθηματικής αντίδρασης ή διαχείρισης άγχους και στρες. Συχνά, τα άτομα που τα βιώνουν χρησιμοποιούν το φαγητό ως τρόπο να αντιμετωπίσουν συναισθήματα ή καταστάσεις που είναι δύσκολο να διαχειριστούν. Αυτό μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι αδύνατος ή υπέρβαρος.

    Εφόσον έχεις παρατηρήσει αύξηση στα υπερφαγικά επεισόδια τον τελευταίο καιρό, είναι πιθανό να αντιμετωπίζεις κάποια έντονα συναισθή
    ... Read more

    Ντάτσιου Χρύσα

    Dietitian - Nutritionist

    Alimos

  • Τα υπερφαγικά επεισόδια μπορεί να γίνονται όταν υπάρχουν αρνητικά συναισθήματα, πχ όταν βιώνεται μια στρεσογόνα συνθήκη, σε μια προσπάθεια να ρυθμίσουμε τη συναισθηματική μας κατάσταση. Θα μπορούσατε να ζητήσετε να κάνετε ψυχοθεραπεία όταν νιώθετε ως πια είναι εκτός τους ελέγχου σας.

    Μπάμπουλη Αλεξάνδρα

    Κλινική Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια

    Piraeus

  • Καλό θα είναι να επισκεφθείτε έναν κλινικό διαιτολόγο ώστε να σας βοηθήσει, να σας συντάξει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σας και να σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κατάλληλες μετρήσεις και θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Φιλιππόνη Βίντια

    Dietitian - Nutritionist

    Marousi

  • Καλησπέρα! Το να έχεις κάποιες μεταβολές στην όρεξη σου είναι κάτι το οποίο πράγματι μπορεί να συμβαίνει. Από τη στιγμή που δεν επηρεάζει το βάρος σου και έχεις ένα φυσιολογικό σωματικό βάρος τότε δεν είναι κάτι που χρειάζεται να σε προβληματίζει. Κατά καιρούς θα βλέπεις μεταβολές στην όρεξη σου και κάποιες φορές μπορεί να σου προκάλει εντύπωση το ότι έφαγες πολύ. Να κρατάς το βάρος σου σε φυσιολογικά επίπεδα όπως τώρα και όλα καλα.

    Κουβάτσος Φίλιππος

    Dietitian - Nutritionist

    Koropi

  • Καλησπέρα,
    Οι συχνές αυξομειώσεις του βάρους στην ηλικία σας προκαλούν φόβο και αβεβαιότητα, πράγμα που είναι απόλυτα κατανοητό.
    Η αναζήτηση βοήθειας από τη μητέρα σας δεν φαίνεται να οδήγησε στην στήριξη που χρειάζεστε. Αυτή η κατάσταση ενισχύει το αίσθημα μοναξιάς και ανασφάλειας που ίσως να νιώθετε.
    Τα υπερφαγικά επεισόδια όταν έρχονται χωρίς κάποια αιτία μπορεί να είναι συνέπεια αφενός του ψυχολογικού φορτίου που βιώνετε και αφετέρου της έλλειψης ισορροπίας στην καθημερινότητά σας.
    Η απόφαση να σταματήσετε τις δίαιτες και να αποδεχτείτε το σώμα σας είναι ένα θετικό βήμα προς την αυτοαποδοχή.
    Θα σας προτείνω να αναζητήσ
    ... Read more

    Καλοβάδης Γιώργος

    Ψυχολόγος - Ψυχοσεξολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Kypseli

The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Question guidelines
  • Do

    • Provide details about your health concerns

    • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

  • Don’t

    • Refer to people by name

    • Request price for services

    • Post offensive or abusive content

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections

Do you need to see a health expert right away?

Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes

Mobile Image

Do you need to Chat with a health expert right away?

Get instant expert guidance for your medical concerns now!

Mobile Image
success envelop We have received your question!

We’ll send you an email when a specialist responds.