• Βουλιμία - νευρική ανορεξία
  • Υποβλήθηκε 10/01/2024

Έχω φοβία κατάποσης 3 χρόνια, νιώθω πνιγμό και δεν μπορώ να φάω σωστά

Έχω εδώ και 3 χρόνια φοβία καταποσης νιώθω όλη την ώρα πως πνίγομαι και δε μπορώ να φάω σωστά, έχω συνέχεια το χέρι μου στο λαιμό και νιώθω πως μου κάθεται στον λαιμό.

25 ειδικοί απάντησαν

  • Καλησπέρα σας,
    Καλό θα ήταν να επισκεφτείτε ένα λογοθεραπευτή που είναι ο αρμόδιος για θέματα κατάποσης. Σε περίπτωση που όλα είναι φυσιολογικά και δε μπορεί να παρέμβει και να βοηθήσει, ενδεχομένως να πρέπει να επισκεφτείτε και ένα ψυχολόγο/ψυχίατρο γιατί ακούγεται σα σύμπτωμα άγχους/κρίσης πανικού.

    Με εκτίμηση,
    Τσακίρογλου Ελένη,
    Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος.

    Τσακίρογλου Ελένη

    Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Ηράκλειο Κρήτης

  • Είναι πολύ σοβαρό αυτό που αναφέρετε.
    Χρειάζεται κατά τη γνώμη μου πολύπλευρη φροντίδα άμεσα.
    Σας ευχαριστώ.

    Χριστοπούλου Μαρία

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Σύνταγμα

  • Χαίρετε!
    Για να έχετε τα συμπτώματα αυτά για 3 χρόνια χωρίς έντονη προοδευτική επιδείνωση, νομίζω ότι μπορούμε να αποκελείσουμε τα διάφορα νευροπαθολογικά αίτια της δυσκαταπωσίας (Parkinson's, νοσήματα κινητικού νευρώνα κτλ). Αρμόδια ειδικότητα για τέτοιες καταστάσεις είναι η νευρολογία.

    Εαν η αίσθηση του πνιγμού ή της παλλινδόρμησης κατα την κατάπωση συμβαίνει κυρίως σε υγρά, θα μπορούσε να είναι μια κατάσταση αποσυγχρονισμού των μυών του οισοφάγου και του γαστροοισοφαγικού σφιγκτήρα, γνωστή ως αχαλασία. Άλλες βλάβες ή διαταραχές που έχουν ως αποτέλεσμα της διαταραχής της κατάπωσης σε επίπεδο οισοφάγου είναι το εκκόπλωμα Zen
    ... Διάβασε περισσότερα

    Τρεσίνης Αναστάσιος (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Έδεσσα

  • Καλησπέρα σας. Θα σας βοηθούσε πολύ να μιλήσετε με έναν διαιτολόγο για να βρείτε εαν αυτο που νιώθετε σχετίζεται με συγκεκριμένα τρόφιμα ή όχι. Μετά την εξέταση, μπορείτε να συζητήσετε πως θα συνεχίσετε κι αν θα ήταν χρήσιμο να επισκεφθείτε και κάποια αλλη ειδικότητα ώστε να σας βοηθήσει με την κατάποση.

    Δρ Καραμπόλα Μαρία

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Θεσσαλονίκη

  • Λυπάμαι που αντιμετωπίζετε αυτά τα δυσάρεστα συμπτώματα. Η φοβία κατάποσης, γνωστή και ως δυσφαγία, είναι μια σοβαρή κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι υπάρχει βοήθεια διαθέσιμη, και η αντιμετώπιση αυτού του θέματος συνήθως απαιτεί επαγγελματική υποστήριξη.

    Συστήνω να επικοινωνήσετε με έναν ψυχολόγο ή ψυχίατρο που ειδικεύεται σε αντιμετώπιση διατροφικών φοβιών. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει κοινοβουλευτικές θεραπείες, όπως η κογνιτιβοσυμπεριφοριστική θεραπεία (CBT) ή η θεραπεία μεταβολής συμπεριφοράς (DBT), και μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν τεχνικές όπως η έκ
    ... Διάβασε περισσότερα

    Σιούλης Αλεξανδρος

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Θεσσαλονίκη

  • Καλησπέρα σας. Η φοβία κατάποσης είναι κάτι αντιμετωπίσιμο ωστόσο θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτείτε κάποιο ψυχολόγο ο οποίος θα σας βοηθήσει να την αντιμετωπίσετε. Παράλληλα και ειδικά εάν η φοβία περιορίζει αρκετά την πρόσληψη της τροφής, θα πρέπει να επισκεφτείτε και έναν διαιτολόγο που θα σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής με τροφές που δε σας φοβίζουν. Προσωπικά έχω εμπειρία στην αντιμετώπιση παρόμοιων περιστατικών και μαζί θα μπορούσαμε να εντάξουμε στη διατροφή σας και τις τροφές που σας φοβίζουν σιγά σιγά και εφόσον νιώθετε καλά με αυτό.

    Πρελορέντζου Τζώρτζια Nutriscience

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Ηλιούπολη

  • Καλησπέρα σας, το συγκεκριμένο σύμπτωμα έχω δει να θεραπεύεται με ιατρικό βελονισμό. Σας το συνιστώ γιατί έχω δει να έχει αποτελέσματα στο συγκεκριμένο σύμπτωμα.

    Κουβάτσος Φίλιππος

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Κορωπί

  • Χωρίς να βάλουμε την ταμπέλα της διατροφικής διαταραχής, θα μπορούσαμε να πούμε πως όλο αυτό κάτι θέλει να σας πει. Αν το ακούσουμεμεταφορικά, ίσως υπάρχει κάτι στη ζωή σας που δεν μπορείτε να καταπιέιτε με τίποτα. Κάτι σας κάνει τον λαιμό κόμπο.
    Θα σας πρότεινα μία θεραπεία που πάει σε βάθος, όπως η ψυχανάλυση, να βρούμε τα αίτια και να επενεφευρετε τη ζωή σας, ώστε να ξαναβρείτε ικανοποίηση.
    Με εκτίμηση,
    Ορέστης Καραμανίδης
    Ψυχαναλυτής-ψυχοθεραπευτής

    Καραμανίδης Ορέστης Βασίλειος

    Ψυχοθεραπευτής - Ψυχαναλυτής

    Παγκράτι

  • Το θέμα σας χρήζει ψυχολογικής στήριξης.

    Οικονόμου Πέπη

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Βόλος

  • Καλό θα είναι να κάνετε εξετάσεις θυρεοειδούς για να αποκλείσετε τους παθολογικούς παράγοντες. Εαν οφείλεται καθαρά σε ψυχολογικούς παράγοντες θα χρειαστεί να συμβουλευτείτε έναν ψυχολόγο.

    Ρανούτσου Γεωργία

    Ψυχολόγος

    Ηράκλειο Κρήτης

  • Είναι μια φοβία που την έχει πολύς κόσμος , φοβάται μην πνίγει γιατί ήδη τον πνίγουν πολλά θέματα στην καθημερινότητα του , ισχύει κάτι τέτοιο για εσάς ?? Χρειάζεται να δείτε ειδικό ψυχικής υγείας, για περαιτέρω διερεύνηση , ευχαριστώ

    Καροφυλλάκη Σταυρούλα

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Life coach

    Άγιος Νικόλαος

  • Καλησπέρα σας. Λυπάμαι πολύ για αυτό, έχει διαρκέσει ήδη αρκετό καιρό και ακούγεται βασανιστικό. Κάτι μέσα σας μοιάζει να εστιάζει τη προσοχή σας στον οισοφάγο σας, αν είναι όλα εντάξει εκεί, αν υπάρχει περίπτωση να κάτσει κάτι εκεί την ώρα της κατάποσης, αν τρώτε σωστά. Μία διαρκής ανησυχία, ένας διαρκής φόβος.

    Συνήθως, όταν η προσοχή μας εστιάζεται στις σωματικές μας λειτουργίες και όταν συνοδεύεται από άγχος, σημαίνει ότι κάτι μας απασχολεί σε συναισθηματικό επίπεδο, το οποίο δεν μας είναι συνειδητό, για κάποιο λόγο δεν μπορεί ή "δεν του επιτρέπεται" να έρθει στην επιφάνεια. Θα σας ενθάρρυνα να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία ώ
    ... Διάβασε περισσότερα

    Γουλανδρής Γιώργος

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Βούλα

  • Γεια σας! Αφενός ίσως θα ήταν ιδανικό να κάνετε μια επίσκεψη σε έναν παθολόγο προκειμένου να σας παραπέμψει στον κατάλληλο θεράποντα ιατρό, αποκλείοντας τυχόν παθολογικά αίτια. Αφετέρου όταν αποκλειστούν όλα αυτά, από μεριάς μου, μπορώ να σας ενημερώσω πως το κέντρο του λαιμού, είναι ένα κέντρο έκφρασης του ελεύθερου λόγου. Καλό είναι λόγια, εκφράσεις και συναισθήματα να βγαίνουν προς τα έξω, ή από την άλλη, σε περίπτωση που έχει γίνει κατάχρηση του κέντρου αυτού, να έχει την ανάγκη να ηρεμήσει. Από εκεί και πέρα τα αίτια μπορούν να είναι πολλά που να φέρνουν αυτό το αποτέλεσμα, τα οποία μπορούν να προσδιοριστούν και με τη δοκιμασία μια απλής... Διάβασε περισσότερα

    Κυριακίδη Στεφανία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Περιστέρι

  • Καλημέρα σας! Καλή χρονιά. Θα πρέπει ίσως να επισκεφθείτε κάποιον ειδικό ψυχολόγο.

    Κωνσταντίνου Κρήνη

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Βούλα

  • Επισκεφτείτε ειδικό ψυχίατρο ψυχοθεραπευτή να διαγνώσει που οφείλεται η φοβία αυτή που έχετε και να σας προτείνει θεραπεία.

    Θελερίτης Χρήστος

    Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής

    Ευαγγελισμός

  • Καλησπέρα! Ίσως θα πρέπει πρώτα να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο η ψυχοθεραπευτή για να εντοπισει από που ξεκιναει το πρόβλημα το οποίο ίσως να οφείλεται σε κάποιο τραύμα

    Μαρκάδα Αλ Χασούντ Αλεξάνδρα

    Διαιτολόγος

    Γαλάτσι

  • Αυτό που περιγράφετε είναι ψυχολογικού τύπου σύμπτωμα. Καλό θα είναι να επισκεφθείτε έναν κλινικό διαιτολόγο ώστε να σας βοηθήσει όσον αφορά τη σύνταξη ενός εξατομικευμένου διατροφικού προγράμματος ανάλογα με τις ανάγκες σας και να σας βοηθήσει να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες εφ όρου ζωής χωρίς τα παραπάνω συμπτώματα που αναφέρετε. Επιπρόσθετα καλό θα είναι να επισκεφθείτε και έναν κλινικό ψυχολόγο ώστε να σας βοηθήσει όσον αφορά την εξάλειψη αυτού του ψυχολογικού παράγοντα. Η συνεργασία αυτών των 2 επιστημόνων είναι σημαντική να υπάρχει σε εσάς.

    Φιλιππόνη Βίντια

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Μαρούσι

  • Θα χρειαστεί άμεσα να δείτε ωτορινολαρυγγολόγο και λογικά ύστερα κάποιον/α λογοθεραπευτή/ τρια.

    Θεοδωράκη Δήμητρα

    Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Αθήνα

  • Το σύμπτωμα της δυσκαταποσίας είναι ψυχογενές και σχετίζεται με τις αγχώδεις διαταραχές. Είναι σημαντικό να απευθυνθείς σε έναν/μια ψυχολόγο εάν δεν το έχεις κάνει ήδη, ώστε να διερευνήσετε μαζί τα ψυχογενή αίτια αυτού του συμπτώματος. Η θεραπευτική διαδικασία μπορεί να ωφελήσει πολύπλευρα τόσο στη βελτίωση των συμπτωμάτων όσο και στη συνολική σου ψυχική υγεία 🌻

    Δασκαλέα Αικατερίνα

    Ψυχολόγος

    Παπάγου

  • Μπορεί να είναι σύμπτωματα γενικευμένου άγχους χρειάζεται να γίνει αξιολόγηση από ψυχοθεραπευτη

    Παπαδόπουλος Ανδρέας

    Ψυχολόγος

    Εύοσμος

  • Παρότι δεν αναφέρετε αλλά συμπτώματα αν ελέγξατε το οργανικό αίτιο απευθυνθείτε σε ψυχίατρο η ψυχολόγο γιατί πιθανά πρόκειται για κατάθλιψη .

    Βλαχάκη Ζωή (Απενεργοποιημένος λογαριασμός)

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Νέα Φιλοθέη

  • Αυτό είναι ένδειξη άγχους. Θα σας βοηθήσει η ψυχοθεραπεία ψυχαναλυτικού τύπου

    Παπαθανασοπούλου Έλενα

    Ψυχοθεραπεύτρια - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Χολαργός

  • Από ό,τι περιγράφετε, φαίνεται ότι αντιμετωπίζετε ένα πρόβλημα φοβίας κατάποσης που διαρκεί εδώ και τρία χρόνια. Είναι κατανοητό ότι αυτή η κατάσταση σας προκαλεί συνεχή αίσθηση πνιγμού, δυσκολία στο φαγητό και σας δυσχεραίνει την καθημερινότητα.
    Θα σας συνιστούσα να αναζητήσετε βοήθεια από ψυχολόγο με εμπειρία στην αντιμετώπιση φοβιών και αγχώδους διαταραχής.
    Μαζί του θα εξερευνήσετε την αιτία της φοβίας και θα βρείτε τρόπους αντιμετώπισης των συμπτωμάτων καθώς ίσως και να διαπιστώσετε ότι η φοβία αυτή συνδέεται με άλλα ζητήματα και συναισθήματα που μπορεί να λειτουργούν ως εκδηλώσεις υποκείμενων προβλημάτων.
    Εύχομαι το καλύτερο.

    Καλοβάδης Γιώργος

    Ψυχολόγος - Ψυχοσεξολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Κυψέλη

  • Καλησπερα σας.
    Αυτη η φοβια που εχει ριζωσει μεσα σας, ειναι ενας φαυλος κυκλος σκεψεων, συμπεριφορων, εννοω σας βαζει σε μια διαδικασια εικασιων και παλι απο την αρχη. Η παρεμβαση ενος ειδικου θα μειωσει με την συμμετοχη σας φυσικα την ενταση των συμπτωματων.

    Αγγλοπούλου Έφη

    Ψυχολόγος

    Πανόρμου

  • Αν έχετε κάνει εξετάσεις και δεν υπάρχει παθολογικός παράγοντας, απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

    Παναγιωτακοπούλου Ελένη & Συνεργάτες

    Ψυχολόγος

    Νέα Σμύρνη

Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Χρειάζεσαι να δεις έναν επαγγελματία υγείας άμεσα;

Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά

Mobile Image

Χρειάζεσαι να μιλήσεις με έναν επαγγελματία υγείας άμεσα;

Πάρε άμεση καθοδήγηση από έναν ειδικό τώρα!

Mobile Image
success envelop Λάβαμε την ερώτησή σας!

Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.