Καλημέρα. Για να διαγνωστεί κάποιος ότι έχει κάποια διαταραχή, οφείλει να επισκεφτεί πρώτα έναν ψυχίατρο για να πάρει μία διάγνωση και μετά να κάνει με ψυχολόγο ψυχοθεραπεία ή μπορεί να γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα, δηλαδή επίσκεψη σε ψυχολόγο και συνεργασία με ψυχίατρο..
Αρχικά να πούμε ότι η διάγνωση χρειάζεται μόνο στην περίπτωση που χρειάζεται να λάβετε φαρμακευτική αγωγή. Επομένως μπορείτε είτε να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο κ αν ο/η ψυχολόγος κρίνει ότι χρειάζεται να δείτε και ψυχίατρο θα σας το πει. Είτε να βρείτε ψυχίατρο που δουλευει και ψυχοθεραπευτικά επομένως μπορεί εφόσον χρειάζεται να σας δώσει φάρμακα αλλά να κάνετε κ ψυχοθεραπεία μαζί του.
Ιδανικά, τα δύο συνδυάζονται για την καλύτερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σας. Μην το αμελήσετε ωστόσο, γιατί οι συνέπειες μπορεί να σας επιβαρύνουν παραπάνω.
Καλημέρα σας. Η πρώτη επίσκεψη, σε περίπτωση που υπάρχει ψυχοπαθολογία, είναι σε ψυχίατρο για επιβεβαίωση της διάγνωσης καθώς και για την πιθανή ανάγκη συνταγογράφησης κάποιας φαρμακευτικής αγωγής. Ωστόσο πλέον οι έρευνες και η κλινική εμπειρία δείχνουν πόσο σημαντικό είναι η παράλληλη και πολύπλευρη θεραπευτική παρακολούθηση καθώς μια αγωγή χωρίς την κατάλληλη στήριξη και ενδύνάμωση του θεραπευόμενου μπορεί να είναι ανεπαρκής. Οπότε και οι δύο διαδικασίες ταυτόχρονα μπορεί να είναι πιθανές για την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση του ωφελούμενου.
Ευχαριστούμε πολύ για την ερώτησή σας. Όπως, είπατε για να πάρει κάποιος διάγνωση για ψυχική διαταραχή, αυτό χρειάζεται να γίνει από ψυχίατρο. Μπορεί να ξεκινήσει από έναν ψυχίατρο ο οποίος θα τον παραπέμπει σε ψυχολόγο, δίνοντας αν χρειάζεται αγωγή ή και το αντίστροφο. Πιο συγκεκριμένα, από την επίσκεψη στον ψυχολόγο μπορεί να παραπεμφθεί κάποιος σε ψυχίατρο και αυτές οι δυο ειδικότητες συνεργάζονται, όταν είναι απαραίτητο.
Την διάγνωση την δίνει ο ψυχίατρος οπότε θα πρέπει πρώτα να επισκεφθείτε ψυχίατρο. Φυσικά αμέσως μετά μπορείτε να ξεκινήσετε συνεδρίες με ψυχοθεραπευτή. Ο συνδυασμός και των δύο ειδικοτήτων φέρνει το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Και τα δύο ή να πάτε σε ειδικό ψυχικής υγείας και αυτός αν διακρίνει στοιχεία θα σας κατευθύνει , ευχαριστώ
Καλησπέρα. Η ορθότερη οδός είναι να γίνει μια ενδελεχής εξέταση και διάγνωση της διαταραχής από ψυχίατρο. Κατόπιν η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει με συνεργασία ψυχιάτρου και ψυχολόγου.
Εξαρτάται από το πρόβλημα . Υπάρχουν ψυχιατρικές παθήσεις που χρειάζεται ο θεραπευομενος να πάρει φαρμακευτική αγωγή που χορηγεί μόνο ο ψυχιατρος .Σε κάθε περίπτωση και ο ψυχολογος και ο ψυχιατρος μπορούν η θα έπρεπε να μπορούν να κάνουν διάγνωση και να συστήσουν την κατάλληλη θεραπεία .ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής συνήθως επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα .
Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια
Νέα Φιλοθέη
Καλημέρα,
Πράγματι, η επίσκεψη σε ψυχίατρο για διάγνωση και η πιθανή συμμετοχή σε ψυχοθεραπεία με ψυχολόγο είναι και οι δύο έγκυροι δρόμοι προς την κατανόηση και τη διαχείριση των καταστάσεων ψυχικής υγείας. Το ταξίδι του κάθε ατόμου είναι μοναδικό και δεν υπάρχει μια προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους.
Η διορατικότητά σας αναδεικνύει τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ διαφορετικών επαγγελματιών ψυχικής υγείας, είτε πρόκειται για ταυτόχρονη θεραπεία με ψυχίατρο και ψυχολόγο είτε για διαδοχικές επισκέψεις. Αυτή η συνεργατική προσέγγιση εξασφαλίζει ολοκληρωμένη φροντίδα που αντιμετωπίζει τόσο τις βιολογικές όσο και τις ψυχολο...γικές πτυχές της ψυχικής υγείας.
Να θυμάστε, η αναζήτηση βοήθειας είναι ένα θαρραλέο βήμα προς τη θεραπεία και την ανάπτυξη. Αν ποτέ νιώσετε αβέβαιη/ος ή συγκλονισμένη/ος, να ξέρετε ότι υπάρχει διαθέσιμη υποστήριξη για να σας καθοδηγήσει σε αυτή τη διαδικασία.
Εγκάρδια,
Παναγιώτης Μποκολής
Διάβασε περισσότερα
Καλημέρα σας, η συνήθης πρακτική είναι η συνεργασία μεταξύ ψυχίατρου και ψυχολόγου. Ο ψυχίατρος μπορεί να διαγνώσει και να προσφέρει φαρμακευτική αγωγή, ενώ ο ψυχολόγος μπορεί να παρέχει ψυχοθεραπεία. Αυτή η συνεργασία επιτρέπει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση στη θεραπεία των διαταραχών. Συνήθως, ο ψυχίατρος καθορίζει τη φαρμακευτική αγωγή ενώ ο ψυχολόγος παρέχει την ψυχοθεραπεία και τη συμβουλευτική υποστήριξη.
Καλησπέρα σας. Αναλόγως σε τι διαταραχή αναφέρεστε. Αν χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή χρειάζεται η επίσκεψη σε ψυχίατρο, αλλιώς και ο ψυχολόγος δίνει διάγνωση και κάνει την ψυχοθεραπεία.
Μπορούν να γίνουν και τα δύο ταυτόχρονα. Κάποιες φορές μάλιστα μπορεί και ο ψυχολόγος να κάνει διάγνωση εάν δεν είναι έντονο ψυχιατρικό πρόβλημα.
Καλησπέρα σας
Διάγνωση μπορεί να κάνει και ο ψυχολόγος. Μπορείτε να επισκεφτείτε αν θέλετε ψυχολόγο για ψυχοθεραπεία και αναλόγως θα σας πει αν χρειάζεστε φαρμακευτική αγωγή ή μπορεί να σας καλύψει και ψυχίατρος που κάνει και ψυχοθεραπεία. Σαφώς χρειάζεται μία διάγνωση για να σας πουν αν χρειάζεστε και τι είδους ψυχοθεραπεια.
Η διάγνωση μείζονος ή ελάσσωνος ψυχικής νόσου γίνεται από γιατρό ειδικότητας ψυχιατρικής, ο οποίος προτείνει και το θεραπευτικό πλάνο που περιλαμβάνει ασφαλώς τις περισσότερες φορές και ψυχοθεραπεία από ανάλογο επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Οι δρόμοι που μπορούν να ακολουθηθούν εξαρτώνται από την κατάρτιση του ειδικού ψυχικής υγείας και το είδος / βαρύτητα της διαταραχής. Σε κάθε περίπτωση, εάν παραστεί ανάγκη , ο ψυχολόγος θα παραπέμψει σε ψυχίατρο ή το αντίστροφο εφόσον κριθεί απαραίτητο.
Μπορεί κι ο ψυχίατρος να κάνει ψυχοθεραπεία, μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα, καλό είναι να έχει γίνει διάγνωση.
Μπορούν να γίνουν με τη σειρά που επιθυμεί
Καλησπέρα σας, όπως πολύ σωστά είπατε για να βγει μια διάγνωση θα πρέπει να επισκεφθείτε κάποιον ψυχίατρο. Ύστερα καλό θα ήταν, πόσο μάλλον αν υπάρχει και κάποια διαταραχή να σας παρακολουθεί και κάποιος ψυχολόγος, ο οποίος θα σας βοηθήσει σχετικά με την αντιμετώπιση της.
Κλινική Ψυχολόγος
Καλησπέρα σας,
Η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη σειρά που είναι πιο σωστή. Η διάγνωση κάποιας διαταραχής γίνεται σε κλινικό επίπεδο και συνήθως από κάποιο ψυχίατρο. Η ψυχοθεραπεία σαν διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή, πριν ή μετά την επίσκεψη στο γιατρό και πάντα ανάλογα με τον κάθε άνθρωπο και τι τον απασχολεί. Οι έρευνες δείχνουν πως τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται με τον συνδυασμό και των δύο, δηλαδή θεραπεία μαζί με ιατρική παρακολούθηση. Υπάρχουν επίσης κάποιοι ψυχίατροι που είναι ταυτόχρονα και ψυχοθεραπευτές, οπότε έχετε διάφορες επιλογές για τι συνδυασμό θέλετε (αν θα είναι ξεχωριστοί οι ειδ...ικοί που θα σας βοηθήσουν ή όχι).
Ελπίζω να σας βοήθησα, καλή σας συνέχεια!
Διάβασε περισσότερα
Εξαρτάται από τη φύση της διαταραχής και τις ανάγκες του ατόμου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι χρήσιμο να επισκεφτεί κανείς πρώτα έναν ψυχίατρο για μια αρχική αξιολόγηση και την πιθανή συνταγογράφηση φαρμάκων, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να αρχίσει ψυχοθεραπεία με έναν ψυχοθερευτή.
Γειά σας, η διάγνωση δίνεται από ψυχίατρο. Φυσικά μπορούν να συμβούν συγχρόνως,να επισκέφτεστε ψυχίατρο και ψυχολόγο.
Ο ρόλος του Ψυχιάτρου δεν κρίνεται απαραίτητος για να δοθεί μια διάγνωση. Εξαρτάται φυσικά σε ποια κατηγορία διαταραχών αναφερόμαστε. Ωστόσο, ένας ψυχολογος- ψυχοθεραπευτης μπορεί να κάνει διάγνωση και να παρέχει και θεραπεία!
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.