Να παρηγορήσεις ένα παιδί για τον θάνατο ενός γονιού είναι μία από τις πιο δύσκολες και ευαίσθητες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει κάποιος.Ανοίξτε τον διάλογο: Ενθαρρύνετε την κόρη σας να εκφράσει τα συναισθήματα και τις σκέψεις της για τον θάνατο του πατέρα της, αλλά μην την πιέζετε αν δεν είναι έτοιμη να μιλήσει. Να είστε διαθέσιμοι και ανοικτοί για συζήτηση όταν εκείνη είναι έτοιμη.
Δείξτε τα δικά σας συναισθήματα: Είναι υγιές και φυσικό να δείχνετε τη θλίψη σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το παιδί να καταλάβει ότι είναι εντάξει να νιώθει λυπημένο και ότι δεν είναι μόνο στα συναισθήματά του.
Προσφέρετε ασφάλεια: Επιβ...εβαιώστε στην κόρη σας ότι είναι ασφαλής και ότι είστε εκεί για να τη φροντίσετε. Η απώλεια ενός γονέα μπορεί να προκαλέσει φόβους για την ασφάλεια και τη σταθερότητα, οπότε είναι σημαντικό να επιβεβαιώσετε την αγάπη και την υποστήριξή σας.
Διατηρήστε ρουτίνες: Όσο είναι δυνατόν, κρατήστε σταθερές τις καθημερινές ρουτίνες για να προσφέρετε μια αίσθηση κανονικότητας και σταθερότητας.
Αναζητήστε εξωτερική υποστήριξη: Σκεφτείτε να ενθαρρύνετε την κόρη σας να μιλήσει με έναν σύμβουλο ή ψυχολόγο που ειδικεύεται στο πένθος. Η συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης για παιδιά που πενθούν μπορεί επίσης να είναι ωφέλιμη.
Δημιουργήστε μια κληρονομιά: Βρείτε τρόπους να τιμήσετε και να θυμάστε τον μπαμπά, όπως το να δημιουργήσετε ένα άλμπουμ με αναμνήσεις ή το να κάνετε κάτι που αγαπούσε.
Χρόνος και υπομονή: Ο χρόνος είναι σημαντικός στη διαδικασία του πένθους. Δώστε στην κόρη σας το χρόνο να πενθήσει και να επεξεργαστεί την απώλεια με τον δικό της ρυθμό.
Προσωπικός χρόνος: Προσφέρετε στην κόρη σας προσωπικό χρόνο όταν τον χρειάζεται, αλλά διατηρήστε μια ισορροπία δίνοντάς της και την ευκαιρία να μοιραστεί και να συμμετέχει σε οικογενειακές δραστηριότητες.
Η διαχείριση του πένθους είναι μια πολύ προσωπική διαδικασία και διαφέρει για κάθε άτομο. Το να είστε εκεί για την κόρη σας, να την ακούτε και να την υποστηρίζετε είναι τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για εκείνη κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου.
Διάβασε περισσότερα
Συλληπητήρια για την απώλεια σας. Είναι καλό να λάβει το παιδί υποστήριξη αυτό το διάστημα εφόσον και το ίδιο το επιθυμεί, σας δίνω έναν σύνδεσμο για την Μέριμνα, που είναι φορέας που υποστηρίζει οικογένειες και παιδιά σε περίοδο πένθους. https://merimna.org.gr/symvouleutiki-paidiwn-oikogeneiwn/
Η συμβουλευτική γονέων θα σας βοηθούσε για να το διαχειριστείτε.
Καλησπέρα σας, καταρχάς είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη συνθήκη τόσο για εσάς όσο και για την κόρη σας. Η απώλεια του γονιού είναι ένα πένθος που χρειάζεται χρόνο και θα περάσει από διάφορα στάδια. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η υποστήριξη που θα λάβει από εσάς, φίλους και συγγενείς όπως επίσης και να συνεχίσει το πρόγραμμά της. Σε περίπτωση που χρειάζεστε πιο συγκεκριμένη κατεύθυνση, καθώς κάθε άνθρωπος εκφράζεται διαφορετικά, θα σας πρότεινα να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο που ασχολείται με παιδιά και εφήβους.
Καλησπέρα σας. Το πένθος είναι μία δύσκολη αλλά αναπόφευκτη διαδικασία ώστε η απώλεια να μεταβολιστεί. Καταλαβαίνω ότι ίσως να θέλετε η κόρη σας να νιώσει καλύτερα όσο πιο γρήγορα γίνεται αλλά βοηθητικό θα ήταν για εκείνη να περάσει-βιώσει τα δύσκολα αυτά συναισθήματα μέσα στην διαδικασία αυτή του αποχωρισμού από τον πατέρα της. Είναι φυσιολογικό να μην νιώθει καλά στην φάση αυτή και αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να δεχτείτε την εμπειρία της και να είστε εκεί αν θέλει να μοιραστεί μαζί σας κάτι ή κάποια βοήθεια. Να την βγάλετε γρήγορα από αυτό που βιώνει δεν βοηθάει. Αν το πένθος κρατάει πολύ, κοντά στον χρόνο, τότε ίσως να χρειάζεται να ...απευθυνθείτε σε ειδικό. Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας ειλικρινή συλλυπητήρια... η απώλεια είναι πολύ σημαντική και ο θρήνος ακολουθεί μια διαδικασία που δεν είναι εύκολο ούτε πρέπει να αναχαιτιστεί, γιατί θα δημιουργήσει άλλα προβλήματα. Στην κόρη σας θα πρέπει να επιτραπεί να θρηνήσει με τον δικό της τρόπο..... δυστυχώς ποτέ τα πράγματα δεν θα μπορέσουν να είναι ποτέ ίδια. Μείνετε μαζί της, κλάψτε μαζί της αν το νιώσετε, και βοηθείστε την σε πρακτικά πράγματα που πιθανόν δεν θα έχει όρεξη ή δεν θα μπορεί να κάνει γιατί δεν θα ακολουθεί το σώμα και το συναίσθημα της. Όμως μη προσπαθήσετε να ακυρώσετε ή να υποβαθμίσετε τα συναισθήματα της... θα έρθει η ώρα που η ζωή μέσα της θα την ...οδηγήσει στα δικά της μονοπάτια.
Αν δείτε όμως ότι βαραίνει πολύ και το χρονικό διάστημα που γίνεται δυσλειτουργική φτάσει ή ξεπεράσει τα δύο χρόνια, τότε θα χρειαστείτε την βοήθεια ειδικού. Καλή δύναμη και καλή χρονιά!!
Διάβασε περισσότερα
Προφανώς είναι δύσκολο θέμα. Μιλήστε με ψυχοθεραπευτή.
Καλησπέρα σας,
Αρχικά να σας εκφράσω τα συλλυπητήρια μου. Θα σας παραθέσω ένα άρθρο το οποίο πιστεύω θα σας φανεί βοηθητικό, καθώς περιέχει προτάσεις που θα μπορούσε να κάνει ο οποιοσδήποτε άνθρωπος χωρίς να είναι ειδικός ψυχικής υγείας, ώστε να βοηθήσει κάποιον συνάνθρωπο του που έχει υποστεί κάποιο ψυχοπιεστικό γεγονός. Ο θάνατος ενός αγαπημένου μας προσώπου είναι φυσιολογικό να δημιουργήσει αλλαγές στην ψυχολογία μας και είναι σημαντικό να έχουμε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον και ανθρώπους που μπορούν να μας ανακουφίσουν. Ελπίζω το άρθρο να σας φανεί βοηθητικό για εσάς και την κόρη σας και αν χρειάζεστε περισσότερη υποστήριξη σε αυ...τή τη δύσκολη περίοδο της ζωής σας, προτείνω να κάνετε κάποιες συνεδρίες ψυχοθεραπείας.
Άρθρο:
https://www.mandyanninou.gr/post/%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B2%CE%BF%CE%AE%CE%B8%CE%B5%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82
Διάβασε περισσότερα
Η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου είναι μια δύσκολη και επίπονη εμπειρία για οποιονδήποτε, ιδίως για ένα παιδί. Είναι σημαντικό να είστε εκεί για την κόρη σας και να δείξετε κατανόηση και στήριξη.
Καταρχάς, είναι σημαντικό να της επιτρέψετε να εκφραστεί ελεύθερα και να μοιραστεί τα συναισθήματά της. Αφήστε την να ξέρει ότι είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθει θλίψη, απογοήτευση και θυμό για την απώλεια του πατέρα της. Ακούστε την προσεκτικά και θέστε της ερωτήσεις που θα την βοηθήσουν να εκφραστεί και να επεξεργαστεί τα συναισθήματά της.
Επίσης, βοηθήστε την να θυμάται τον πατέρα της με θετικό τρόπο. Συζητήστε με εκείνη τις καλές στι...γμές που πέρασε μαζί του, τις αναμνήσεις και τα πράγματα που της άρεσαν σε αυτόν. Με τον διάλογο θα την βοηθήσετε να αναζητήσει και να αποτυπώσει τα θετικά στοιχεία της σχέσης της με τον πατέρα της.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να της παράσχετε στήριξη από κοινωνική πλευρά. Ενθαρρύνετε την να συνεχίσει να διατηρεί τις φιλίες της, να συμμετέχει σε δραστηριότητες που της αρέσουν και να βρίσκεται με τους αγαπημένους της ανθρώπους. Αυτή η κοινωνική υποστήριξη μπορεί να της παρέχει ένα αίσθημα συμμετοχής και κανονικότητας που της είναι απαραίτητα σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο.
Τέλος, αν η κόρη σας δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει την απώλεια και εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης ή άλλες ψυχικές διαταραχές, θα σας συμβούλευα να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από ψυχολόγο. Ένας ειδικός θα μπορέσει να παράσχει την κατάλληλη υποστήριξη και βοήθεια για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης.
Διάβασε περισσότερα
δεν υπαρχει κάτι ιδιαίτερο που πρέπει να κάνετε ο χρόνος θα φερει την αποδοχη της απώλειας, αφήνουμε την ροη του χρόνου για να γίνει συνειδητη κ αποδεκτη η απώλεια , επιτρεπουμε να βιωθεί ο θρήνος
Να είστε δίπλα της όσο μπορείτε . Μην πιέζετε προς οποιοσδήποτε κατεύθυνση . Δώστε χρόνο και επιστρέψτε την έκφραση συναισθημάτων. Εάν δείτε να δυσκολεύεται στην καθημερινότητα της θα πρέπει οπωσδήποτε να δείτε παιδοψυχολόγο . Εάν δεν έχετε στην περιοχή σας ψάξτε για κάποιον που να κάνει συνεδρίες μέσω διαδικτύου. Να μιλάτε για τον μπαμπά , μην το αποφεύγετε . Εάν χρειαστείτε εσείς κάποια συμβουλευτικη , μπορώ να σας βοηθήσω καθώς ασχολούμαι με τον θάνατο και το πένθος . Τα συλλυπητήρια μου. Εύχομαι να πάνε όλα καλά . Με εκτίμηση , Αρχάγγελος Κωνσταντινίδης, MSc
Απευθυνθείτε εσείς η ίδια πρώτα σε ψυχολόγο γιατί είναι θέμα προσωπικό σας και του παιδιού σας, δεν υπάρχουν γενικές οδηγίες παρηγοριάς αλλά χρειάζεται να απαντηθούν προσωπικά ερωτήματα που το παιδί σας θα φέρει στην ψυχολόγο σε δεύτερο χρόνο
Ειναι μεγάλο θέμα αυτό, και δεν μπορεί να περιγραφεί γραπτά. Έχετε σκεφτεί να πάρετε συμβουλη απο ψυχοθεραευτή για το τι να της πειτε;
Αν είναι τώρα κοντά το γεγονός χρειάζεται απλώς να είστε εκεί να ξέρει πως ότι χρειαστεί θα έχει εσας και να την αφήσετε να το περάσει με τον δικό της τρόπο ούτε να αποφεύγεται να συζητάτε για αυτόν ούτε να την πιέζεται όμως , ευχαριστώ
Το πένθος δεν περνά 2ύκολα, επισκεφτείτε ειδικό ψυχοθεραπευτή για να τη βοηθήσει.
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Πάρε άμεση καθοδήγηση από έναν ειδικό τώρα!
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.