• Συμβουλευτική γονέων και παιδιών
  • Υποβλήθηκε 11/12/2024

Πώς να διαχειριστώ το θυμό και το άγχος της 8χρονης κόρης μου;

Καλησπέρα.. έχω μια κορούλα 8,5 χρόνων.. τώρα το τελευταιο τρίμηνο δείχνει αρκετά θυμωμένη νευριάζει με το παραμικρό κλαίει εύκολα συγκινείται πολύ...πολλές φορές όταν παίζουμε ένα παιχνίδι π υπάρχει ένας κανόνας δεν θέλει να τον ακολουθήσει ενώ της εξηγώ ότι τα παιχνίδια έχουν συγκεκριμένους κανόνες εκείνη όταν συζητάμε θεωρεί ότι της λέω ότι δεν ξέρει...ενώ της εξηγώ ότι εγώ δεν της είπα ότι δεν ξέρει να παίζει απλά μιλήσαμε για κανόνες παιχνιδιού...νευριάζει τότε κλαίει στεναχωριεται...κ νιώθω σαν να θυματοπειται εκείνη τη στιγμή...μου βγάζει ένα τέτοιο συναίσθημα...πολλές φορές της έχω μιλήσει όταν μου φωνάζει και της λέω με το όμορφο ότι δεν τις επιτρέπω να μ μιλάει έτσι και θέλω να με σέβεται όπως τη σέβομαι...όταν γίνομαι πιο αυστηρή δεν ξεσπάει τόσο έντονα όσο όταν την αφήνω και της εξηγώ ότι το καταλαβαίνω ότι μπορεο να είναι θυμωμένη και όταν νιώσει καλύτερα να μιλήσουμε να πούμε τι είναι αυτό π την θύμωσε τοσο...θα ήθελα μια συμβουλή γιατί δεν θέλω να την βλέπω έτσι..ίσως την αγχώνει και το σχολείο γιατί δυστυχώς η ευτυχώς θέλει να διαβάζει και δεν θέλει να ξεχνάει τιποτα ειναι αριστη εγω παντα της λεω και καλα να μην τα πας καποια στιγμη δεν πειραζει γιατι ξερω οτι κανει μεεγαλη προσπαθεια κ αυτο ειναι ποθ μετραει για μένα...έχει αρκετό άγχος και μ χει εκφράσει ότι κουράζεται...δεν ξέρω έχω ανησυχήσει...(ο θυμός δεν περιέχει ούτε βια ούτε κακές λεξει)σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

9 ειδικοί απάντησαν

  • Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Κυρία είναι καλό να σκεφτείτε αν υπάρχει κάτι είτε μέσα στην οικογένεια σας (π.χ. πως είναι η σχέση σας με τον πατέρα της κόρης σας; είστε γαλήνιοι ή συγκρούεστε) ή στο σχολείο (δέχεται η κόρη σας κάποιας μορφής πίεση ή κάτι που να την αγχώνει;).
    Το καλύτερο είναι να μιλήσετε με παιδοψυχολόγο ώστε να σας κατευθύνει υπεύθυνα και σωστά.

    Απότσος Παναγιώτης

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής - Kλινικός ΨυχοΣεξολόγος

    Κυψέλη

  • Καλησπέρα σας, καλό θα ήταν να παρατηρήσετε πότε και υπό ποιες συνθήκες συμβαίνει αυτό. Ενδεχομένως να συνέβη κάτι που τη διατάραξε και εσείς δε το γνωρίζετε ή δε θεωρήσατε σημαντικό.

    *Η παραπάνω εκτίμηση δεν αποτελεί κάποιου είδους διάγνωση ούτε εξατομικευμένη παρέμβαση αλλά μια παρατήρηση με συμβουλευτικό σκοπό βάσει των δεδομένων που καταθέσατε.

    Ελένη Μαρ. Μέργιανου

    Παιδοψυχολόγος

    Πειραιάς

  • Καλησπέρα. Από όσα περιγράφετε, φαίνεται πως η κόρη σας βιώνει έντονα συναισθήματα που μπορεί να σχετίζονται με άγχος, ανάγκη για έλεγχο και ίσως κάποιες εσωτερικές ανασφάλειες. Ο θυμός και η ευαισθησία που εκφράζει είναι πιθανώς τρόποι να διαχειριστεί συναισθήματα που τη δυσκολεύουν. Είναι σημαντικό να ενισχύσετε την αίσθηση ασφάλειας, δείχνοντάς της ότι τα συναισθήματά της είναι αποδεκτά. Όταν θυμώνει, μπορείτε να πείτε κάτι όπως «Καταλαβαίνω ότι αισθάνεσαι θυμωμένη, είμαι εδώ να το συζητήσουμε όταν είσαι έτοιμη», αντί να δίνετε πολλές εξηγήσεις τη στιγμή της έντασης, οι οποίες ίσως τις εκλαμβάνει ως κριτική. Επισης, είναι σημαντι... Διάβασε περισσότερα

    Λαγός Μάνος

    Ψυχολόγος-Κλινικός Ψυχολόγος

    Αμπελόκηποι

  • Αν κρίνετε ότι το πρόβλημα παραμένει τότε θα ήταν χρήσιμο να επισκεφτείτε παιδοψυχολόγο. Στην αρχή μπορείτε να πάτε μόνη σας για να σας δώσει συμβουλές για το πώς θα μπορέσετε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση. Η ψυχολόγος θα κρίνει αν θα πρέπει να βλέπει και το παιδί.

    Τσότρα Βασιλεία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Άνοιξη

  • Γεια σας. Είναι καλό να θυμάστε ότι ο θυμός δείχνει ότι υπάρχει κάποιο ακατέργαστο ή ανέκφραστο συναίσθημα. Δεδομένου ότι ο κόρη σας ακόμα μαθαίνει, αυτό που χρειάζεται είναι να μάθει να εκφράζει τα συναισθήματά της συστηματικά και οργανωμένα, οπότε όταν της μιλάτε χρειάζεται να προσθέσετε όσο περισσότερο γίνεται και τα συναισθήματα, δηλαδή σε κάθε περίσταση (και όχι μόνο όταν νευριάζει) να αναφέρεστε συγκεκριμένα στα συναισθήματα που αισθάνεται έτσι ώστε αυτό να γίνει μέρος της καθημερινότητας της.

    Επιπλέον, δεδομένου ότι το σώμα είναι ο αυθεντικός εκφραστής των συναισθημάτων μας (βλ. γλώσσα του σώματος) είναι σημαντικό να συσχετίζε
    ... Διάβασε περισσότερα

    Σιμιντζής Χάρης

    Ψυχοθεραπευτής

    Νέος Κόσμος

  • Αγαπητή γονέα,

    Σας ευχαριστώ που μοιραστήκατε τις ανησυχίες σας για τη συναισθηματική κατάσταση της κόρης σας. Είναι εμφανές πως δείχνετε μεγάλη φροντίδα και ενδιαφέρον για την ψυχολογική της ευημερία, γεγονός που αποτελεί ήδη ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την υποστήριξή της.

    Ανάλυση της κατάστασης

    Τα συναισθήματα θυμού, ευαισθησίας και αντίδρασης στους κανόνες που περιγράφετε είναι συχνά σε παιδιά της ηλικίας της. Σε αυτή τη φάση της ανάπτυξής της, η κόρη σας διαμορφώνει την αυτοαντίληψή της και τη σχέση της με τους γύρω της, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την ένταση στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις.

    Παράλλ
    ... Διάβασε περισσότερα

    Χουρδάκη Γιάννα

    Παιδοψυχολόγος

    Ηράκλειο Κρήτης

  • Φαίνεται ότι η κόρη σας βιώνει έντονα συναισθήματα θυμού, άγχους και ευαισθησίας, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με την εσωτερική της πίεση για αριστεία και την ανάγκη αυτονομίας. Αυτά είναι φυσιολογικά για την ηλικία της, αλλά χρειάζονται προσοχή για να μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα τον εαυτό της! Τι μπορείτε να κάνετε:
    1. Αναγνώριση συναισθημάτων:
    Βοηθήστε τη να εκφράζει τα συναισθήματά της, π.χ., "Καταλαβαίνω ότι είσαι θυμωμένη. Θέλεις να μου πεις τι σε ενόχλησε;"
    2. Ευέλικτη προσέγγιση στους κανόνες:
    Τονίστε ότι οι κανόνες υπάρχουν για δικαιοσύνη στο παιχνίδι, όχι επειδή "δεν ξέρει" και δώστε της τη
    ... Διάβασε περισσότερα

    Γατίδου Μαρία, Τσικάκη Αναστασία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Θεσσαλονίκη

  • Καλησπέρα,
    Οι μεταβατικές περίοδοι στην παιδική ηλικία προκαλούν ανησυχίες καθώς τα παιδιά προσπαθούν να κατανοήσουν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους.
    Όταν παίζετε παιχνίδια και υπάρχουν κανόνες, η άρνησή της να τους ακολουθήσει μπορεί να είναι αποτέλεσμα του ότι αντιμετωπίζει άγχος και πίεση στο σχολείο.
    Η ανάγκη της να τα πάει καλά και ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να την κάνουν να νιώθει ότι οι κανόνες που προσπαθείτε να της εξηγήσετε αποτελούν κριτική και απαγόρευση προς αυτή.
    Θα σας συμβούλευα να δημιουργήσετε έναν περιβάλλον που θα μπορεί να εκφράσει τις ανησυχίες και τα συναισθήματά της χωρίς φόβο και κριτική
    ... Διάβασε περισσότερα

    Καλοβάδης Γιώργος

    Ψυχολόγος - Ψυχοσεξολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Κυψέλη

  • Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για τη συναισθηματική κατάσταση της κόρης σας, ειδικά όταν βλέπετε αλλαγές στη συμπεριφορά της. Από όσα περιγράφετε, φαίνεται ότι η κόρη σας περνάει μια φάση έντασης και ευαισθησίας, που μπορεί να συνδέεται με την ηλικία της και τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς της. Στην ηλικία των 8, τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν περισσότερο τη συναισθηματική τους αντίληψη και ταυτόχρονα μπορεί να δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα έντονα συναισθήματα, όπως θυμό, άγχος ή θλίψη.

    Αυτή η ένταση που βιώνει μπορεί να είναι ένας συνδυασμός άγχους, υπερευαισθησίας και δυσκολίας να επικοινωνήσει με ακρίβεια όσα νιώθει. Τ
    ... Διάβασε περισσότερα

    Αναστοπούλου Φιλίππα

    Κλινική Ψυχολόγος

Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Χρειάζεσαι να δεις έναν επαγγελματία υγείας άμεσα;

Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά

Mobile Image
success envelop Λάβαμε την ερώτησή σας!

Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.

docontime

Δε θες να περιμένεις; Πάρε άμεσες απαντήσεις από γιατρό μέσω chat!

Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.