Καλησπέρα σας Ο γυος μου είναι β γυμνασίου και ενώ ήταν ένας μαθητής του 19,φέτος χαλάρωσε πολύ.. Με ανησυχεί πολύ ο πρόοδος του .. Πώς μπορώ να τον βοηθήσω για να αγαπήσει το διάβασμα και να προσπαθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.. Φέτος,έμπλεξε και μια παρέα που δεν είναι και καλοί μαθητές και ανησυχώ πολύ.. Τι στάση να κρατήσω? Να τον μαλώσω,να του βάλω τιμωρία,να τον αφήσω και ότι γίνει η τι άλλο? Προχθές του είπα ότι θέλω να διαβάζεις,όχι για να μου φέρνεις 19 η 20 αλλά γιατί έτσι βλέπω τι στάση ζωής κρατάς... Θα προσπαθείς η θα είσαι χαλαρός? Σας παρακαλώ βοηθήστε με,στο πώς πρέπει να προσεγγίσω αυτή την ηλικία?
Καλησπέρα σας. Είναι απόλυτα λογικό να ανησυχείτε για την πορεία του γιου σας, όμως είναι σημαντικό να θυμάστε ότι έχετε ήδη ένα πολύ ισχυρό θετικό στοιχείο στη διάθεσή σας: ο γιος σας έχει αποκτήσει ένα εξαιρετικό γνωστικό υπόβαθρο από τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που θα τον βοηθήσει να επανέλθει όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Το ότι χαλάρωσε φέτος δεν σημαίνει ότι έχει χάσει τις ικανότητές του ή την αγάπη του για τη μάθηση. Η βάση υπάρχει και, με τη σωστή στήριξη, είναι αισιόδοξο ότι θα ξαναβρεί την ισορροπία του.
Η σημασία της μη παρεμβατικής προσέγγισης
Κατά την εφηβεία, η ανάγκη για ανεξαρτησία... και αυτονομία είναι εξαιρετικά ισχυρή. Η πίεση, η αυστηρότητα ή μια τιμωρητική στάση μπορεί να προκαλέσουν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμείτε, οδηγώντας τον σε αντίδραση, απομάκρυνση και περαιτέρω αποστασιοποίηση από το σχολείο ή τη συνεργασία μαζί σας.
1. Η πίεση και η αυστηρότητα αυξάνουν την αντίδραση: Αν του επιβάλλετε τιμωρίες ή τον πιέσετε να διαβάσει, μπορεί να νιώσει ότι αμφισβητείτε την αξία του. Αυτό μπορεί να τον οδηγήσει σε μια πιο αμυντική στάση, μειώνοντας ακόμα περισσότερο την επιθυμία του για προσπάθεια.
2. Η παρεμβατικότητα κλονίζει την αυτοπεποίθηση: Αν προσπαθήσετε να ελέγξετε υπερβολικά τις επιλογές ή τις παρέες του, μπορεί να νιώσει ότι δεν εμπιστεύεστε την κρίση του, κάτι που ενδέχεται να επηρεάσει την αυτοεκτίμησή του.
Τι μπορείτε να κάνετε
1. Εστιάστε στα θετικά του στοιχεία: Υπενθυμίστε του πόσο πολύτιμο είναι το γνωστικό υπόβαθρο που έχει ήδη χτίσει και πώς μπορεί να το αξιοποιήσει. Πείτε κάτι όπως:
• «Ξέρω ότι είσαι ικανός και έχεις αποδείξει ότι μπορείς να καταφέρεις πολλά. Αυτό που έχεις πετύχει μέχρι τώρα είναι σπουδαίο και δεν χάνεται, ακόμα κι αν φέτος νιώθεις λίγο πιο χαλαρός.»
2. Συζητήστε χωρίς κριτική: Προσεγγίστε τον με ειλικρινές ενδιαφέρον για το πώς βλέπει ο ίδιος την κατάσταση. Αντί να του πείτε τι πρέπει να κάνει, ρωτήστε τον τι πιστεύει εκείνος:
• «Πώς νιώθεις με το σχολείο φέτος; Υπάρχει κάτι που σε κάνει να μη θες να προσπαθήσεις όπως πριν;»
3. Δώστε χώρο για αυτονομία: Ενθαρρύνετέ τον να αναλάβει την ευθύνη της μάθησής του, χωρίς να τον πιέζετε. Πείτε του ότι τον εμπιστεύεστε και είστε εκεί για να τον στηρίξετε:
• «Ξέρω ότι μπορείς να διαχειριστείς τις υποχρεώσεις σου. Αν χρειαστείς βοήθεια, ξέρεις ότι είμαι εδώ.»
4. Εξηγήστε τις συνέπειες χωρίς απειλές: Αντί να του επιβάλλετε τιμωρίες, βοηθήστε τον να κατανοήσει πώς οι επιλογές του επηρεάζουν το μέλλον του. Πείτε:
• «Το διάβασμα δεν είναι για να παίρνεις βαθμούς, αλλά για να έχεις επιλογές στη ζωή σου. Εγώ θέλω να νιώθεις περήφανος για ό,τι καταφέρνεις.»
5. Ενθαρρύνετε τα ενδιαφέροντά του: Συνδέστε τη μάθηση με αυτά που αγαπά. Αν, για παράδειγμα, του αρέσουν οι υπολογιστές ή ο αθλητισμός, δείξτε του πώς η γνώση μπορεί να ενισχύσει αυτά τα ενδιαφέροντα.
6. Αξιολογήστε τις παρέες με διακριτικότητα: Αντί να κριτικάρετε τους φίλους του, συζητήστε μαζί του για το πώς οι φίλοι επηρεάζουν τις επιλογές μας. Ρωτήστε:
• «Πώς νιώθεις όταν είσαι με τους φίλους σου; βοηθάτε ο ένας τον άλλον να γίνετε καλύτεροι;»
Η δική σας στάση
Η δική σας ηρεμία και θετική στάση είναι καθοριστική. Αν δει ότι δεν τον πιέζετε αλλά τον εμπιστεύεστε, είναι πιο πιθανό να επιστρέψει στη σωστή κατεύθυνση. Θυμηθείτε: τα εφόδια που έχει αποκτήσει από τα προηγούμενα χρόνια δεν χάνονται και θα τον στηρίξουν όταν βρει ξανά το κίνητρό του. Με αγάπη, υπομονή και εμπιστοσύνη, θα μπορέσετε να τον βοηθήσετε να ξαναβρεί το δρόμο του.
Διάβασε περισσότερα
Στην εφηβεία, είναι φυσιολογικό τα παιδιά να επηρεάζονται από τις παρέες και να αναζητούν ανεξαρτησία. Αντί να εστιάσετε αποκλειστικά στους βαθμούς, συζητήστε μαζί του για τα ενδιαφέροντα και τους στόχους του, ενθαρρύνοντας τη σύνδεση της προσπάθειας με τα όνειρά του. Δείξτε κατανόηση, ακούστε χωρίς κριτική και προσπαθήστε να ενισχύσετε τη σημασία της αυτοπειθαρχίας. Αντισταθείτε στον πειρασμό να τον μαλώσετε ή να του βάλετε τιμωρία, καθώς αυτό μπορεί να ενισχύσει την απόσταση. Αντίθετα, προσπαθήστε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή του, δείχνοντάς του εμπιστοσύνη. Αν συνεχιστεί η πτώση, συζητήστε μαζί του και εξετάστε ενδεχόμενους λόγους, όπως ...άγχος ή δυσκολίες προσαρμογής. Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα,
Η εφηβεία αποτελεί μια κρίσιμη περίοδο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, και η αλλαγή στη στάση του γιου σας σίγουρα επηρεάζεται.
Για να ενισχύσετε, στο μέτρο του δυνατού, την θέληση του για το διάβασμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, δίνοντάς του κίνητρα και επιβραβεύσεις για την προσπάθειά του.
Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μια στάση ενθάρρυνσης και υποστήριξης αντί της τιμωρίας, για να μην αισθάνεται πίεση αλλά να ενθαρρύνεται στο να διαβάσει.
Επίσης, η συζήτηση για τους στόχους και τη θέλει να κάνει στο μέλλον θα τον παρακινήσει να προσπαθήσει περισσότερο και να αναγνωρίσ...ει τη σημασία της προσωπικής προσπάθειας.
Στον διάλογο με τον γιο σας, τονίστε ότι το διάβασμα δεν έχει μόνο σκοπό το να είναι καλός μαθητής, αλλά και την εξέλιξη του ως προσωπικότητα.
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας. Δύο βασικά πράγματα νομίζω ότι χρειάζεται να σας τονίσω. Πρώτον, όταν προσπαθείτε να πείσετε το γιο σας να διαβάζει, να του μιλάτε με βάση το δικό του πλαίσιο αναφοράς (τονίστε του οφέλη του διαβάσματος που να έχουν αξία-βγάζουν νόημα για κείνον, όχι για σας). Δεύτερον, να του κάνετε σαφές ότι εσείς τον αγαπάτε & τον αποδέχεστε, ό,τι κι αν επιλέξει να κάνει και θα είστε δίπλα του για ό,τι χρειαστεί. Αν κάνετε αυτά τα δύο, τότε πιστεύω θα επανάλθει στο διάβασμα (εφόσον ήταν άριστος παλιότερα). Αλλά και να μην το κάνει, θα επιλέξει ελεύθερα κάτι, το οποίο θα τον κάνει πραγματικά ευτυχισμένο και η σχέση σας θα είναι υγιής και ...δυνατή. Κι αυτά είναι τα σημαντικότερα. Διάβασε περισσότερα
Γεια σας. Αυτό που χρειάζεται πρωτίστως να μάθουν τα παιδιά είναι να εκφράζουν συστηματικά και οργανωμένα τα συναισθήματα και τα βιώματα τους. Για να το κάνουν αυτό θα πρέπει και οι γονείς αντίστοιχα να μπορούν να εκφράζουν συστηματικά και οργανωμένα τα συναισθήματα και τα βιώματα τους.
Τα επίθετα (πχ καλός, κακός, εργατικός, τεμπέλης κλπ) όπως υπονοεί και η λέξη επίθετο, είναι επιθέματα - ταμπέλες που την μια μέρα τις έχεις και την άλλη μέρα δεν τις έχεις για πολλούς και διάφορους λόγους.
Όταν όμως έχεις μάθει να εκφράζεις τα συναισθήματα και τα βιώματα σου, τότε έχεις μια δεξιότητα που δεν ξεχνιέται ποτέ και πάντα θα σε β...οηθάει να πηγαίνεις ένα βήμα παρακάτω.
Αν σας είναι δύσκολο ή δεν γνωρίζετε πως να εκφράσετε και να διαχειριστείτε κάποια συναισθήματα, τότε θα σας βοηθήσει να μπείτε σε μια ψυχοθεραπευτική διαδικασία και να αποφύγετε πολλά μελλοντικά προβλήματα, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά.
Θυμίζω ότι στην ψυχοθεραπευτική διαδικασία όλα θα γίνονται με το δικό σας ρυθμό και φυσικά θα μπορείτε να εκφραστείτε απολύτως ελεύθερα μέχρι να μάθετε να εκφράζεστε όπως πραγματικά σας ταιριάζει.
Διάβασε περισσότερα
Γεια σας, θα ήταν καλό να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο προκειμένου να συζητήσετε πιο αναλυτικά αυτά που σας απασχολούν όσον αφορά τον γιο σας και το πώς θα πρέπει να τον προσεγγίσετε.
Καλησπέρα σας, η εφηβεία είναι μια περίοδος μεγάλων αλλαγών, και είναι φυσικό να παρατηρούνται διακυμάνσεις στη συμπεριφορά και την απόδοση. Είναι πολύ θετικό που αναζητάτε τρόπους να τον προσεγγίσετε σωστά και να τον υποστηρίξετε. Πώς να τον προσεγγίσετε:
1. Εστιάστε στην επικοινωνία: Μιλήστε μαζί του ήρεμα και με ενδιαφέρον για το πώς νιώθει και τι τον δυσκολεύει φέτος. Ρωτήστε τι του αρέσει στο σχολείο και τι όχι, πώς νιώθει για τη νέα παρέα του και τι τον κάνει να χαλαρώνει. Αποφύγετε τις κατηγορίες, καθώς μπορεί να τον κάνουν να κλειστεί περισσότερο.
2. Δώστε έμφαση στην αυτονομία του: Αντί να τον πιέσετε για υψηλούς βαθμούς, βοη...θήστε τον να κατανοήσει τη σύνδεση του διαβάσματος με τους στόχους και τα ενδιαφέροντά του. Για παράδειγμα, συζητήστε πώς οι γνώσεις του μπορούν να τον βοηθήσουν σε ό,τι θέλει να πετύχει στο μέλλον.
3. Αναγνωρίστε την παρέα του: Η παρέα έχει μεγάλη σημασία στην εφηβεία. Αντί να του πείτε ότι οι φίλοι του είναι κακή επιρροή, συζητήστε ποια χαρακτηριστικά εκτιμά σε αυτούς. Αυτό μπορεί να σας δώσει μια καλύτερη εικόνα και να ανοίξει τη συζήτηση για το πώς οι επιλογές του επηρεάζουν τη ζωή του.
4. Υποστηρίξτε τον, χωρίς να τον μαλώνετε: Η τιμωρία ή ο θυμός συχνά δεν φέρνουν τα αποτελέσματα που θέλουμε. Αντίθετα, ενθαρρύνετε την προσπάθεια. Αναγνωρίστε ακόμα και μικρά βήματα προόδου και δείξτε εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του.
5. Βοηθήστε τον να οργανωθεί: Πολλοί έφηβοι χαλαρώνουν επειδή νιώθουν πίεση ή δεν ξέρουν πώς να οργανώσουν το χρόνο τους. Μπορείτε να συνεργαστείτε για να φτιάξετε ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει διάβασμα αλλά και χρόνο για τις δραστηριότητές του.
6. Δείξτε κατανόηση και υπομονή: Η εφηβεία είναι γεμάτη αμφισβήτηση και πειραματισμό. Το σημαντικό είναι να παραμένετε υποστηρικτικοί και να είστε εκεί για να τον κατευθύνετε όταν χρειάζεται.
Το μήνυμά σας για τη στάση ζωής ήταν σωστό, αλλά ίσως χρειάζεται να το συνδέσετε περισσότερο με τα ενδιαφέροντά του και όχι με τους βαθμούς. Για παράδειγμα:
«Θέλω να βλέπεις το διάβασμα ως έναν τρόπο να γίνεις καλύτερος σε αυτά που σε ενδιαφέρουν. Δεν έχει σημασία ο αριθμός, αλλά να νιώθεις περήφανος για την προσπάθειά σου».
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας. Είναι φυσικό να ανησυχείτε για τη συμπεριφορά και την πρόοδο του γιου σας, ειδικά αν παρατηρείτε ότι η ακαδημαϊκή του απόδοση έχει πέσει και επηρεάζεται από το περιβάλλον του. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι στην ηλικία αυτή, οι έφηβοι περνούν μια περίοδο αναζήτησης ταυτότητας, που συχνά περιλαμβάνει αλλαγές στις προτεραιότητες, στους φίλους και στη στάση απέναντι στις υποχρεώσεις τους. Η χαλάρωση στο διάβασμα και η επιρροή από το κοινωνικό περιβάλλον είναι στοιχεία που πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν.
Για να τον βοηθήσετε να αγαπήσει το διάβασμα και να ανακτήσει τη δυναμική του, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε έ...να υποστηρικτικό και θετικό περιβάλλον για τη μάθηση, χωρίς να τον πιέζετε υπερβολικά. Το να του βάζετε τιμωρίες ή να τον μαλώνετε για την απόδοσή του μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, ενισχύοντας το άγχος του και τη δυσαρέσκεια. Αντίθετα, μπορείτε να προσπαθήσετε να ακολουθήσετε μια πιο υποστηρικτική προσέγγιση.
Είναι καλό να μιλήσετε ανοιχτά και ήρεμα μαζί του για τις ανησυχίες σας, χωρίς να τον επικρίνετε ή να τον πιέζετε. Κατανοήστε τις ανάγκες του και τις προτεραιότητές του, καθώς αυτό θα σας βοηθήσει να τον προσεγγίσετε με ενσυναίσθηση. Μπορείτε να του θυμίσετε τη σημασία της προσπάθειας και της υπευθυνότητας, όχι μόνο για τους βαθμούς, αλλά για την ανάπτυξη προσωπικής πειθαρχίας και επιτυχίας στη ζωή γενικότερα.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να διατηρήσετε ανοιχτό το διάλογο για τις παρέες και το κοινωνικό του περιβάλλον. Προσπαθήστε να καταλάβετε τη φύση αυτών των σχέσεων και πώς τον επηρεάζουν. Αν είναι δυνατόν, ενθαρρύνετε τον να αναπτύξει σχέσεις με άτομα που έχουν παρόμοιες ακαδημαϊκές και προσωπικές αξίες, χωρίς να τον αποξενώσετε ή να τον κρίνετε αυστηρά για τις επιλογές του.
Η διαχείριση της διάθεσης για μάθηση μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική αν δημιουργήσετε μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της εκπαίδευσης και της προσωπικής του ανάπτυξης, έτσι ώστε να κατανοήσει ότι το διάβασμα και η μελέτη δεν είναι μια υποχρέωση, αλλά μια ευκαιρία για να εξελιχθεί ως άτομο. Μπορείτε να συζητήσετε για τα μελλοντικά του σχέδια και πώς η μάθηση τον βοηθά να επιτύχει τους στόχους του.
Συνολικά, ο στόχος είναι να του δείξετε την αξία του να είναι υπεύθυνος και πειθαρχημένος, αλλά με έναν τρόπο που να ενισχύει την αυτοεκτίμησή του και την αίσθηση του ελέγχου στη ζωή του. Ένας ισχυρός διάλογος, υποστηρικτική στάση και κατανόηση είναι τα κλειδιά για να τον βοηθήσετε να ανακτήσει την εσωτερική του κινητοποίηση και την αγάπη για τη μάθηση.
Διάβασε περισσότερα
Κλινική Ψυχολόγος
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.