Καλησπέρα.. έχω μια κορούλα 8,5 χρόνων.. τώρα το τελευταιο τρίμηνο δείχνει αρκετά θυμωμένη νευριάζει με το παραμικρό κλαίει εύκολα συγκινείται πολύ...πολλές φορές όταν παίζουμε ένα παιχνίδι π υπάρχει ένας κανόνας δεν θέλει να τον ακολουθήσει ενώ της εξηγώ ότι τα παιχνίδια έχουν συγκεκριμένους κανόνες εκείνη όταν συζητάμε θεωρεί ότι της λέω ότι δεν ξέρει...ενώ της εξηγώ ότι εγώ δεν της είπα ότι δεν ξέρει να παίζει απλά μιλήσαμε για κανόνες παιχνιδιού...νευριάζει τότε κλαίει στεναχωριεται...κ νιώθω σαν να θυματοπειται εκείνη τη στιγμή...μου βγάζει ένα τέτοιο συναίσθημα...πολλές φορές της έχω μιλήσει όταν μου φωνάζει και της λέω με το όμορφο ότι δεν τις επιτρέπω να μ μιλάει έτσι και θέλω να με σέβεται όπως τη σέβομαι...όταν γίνομαι πιο αυστηρή δεν ξεσπάει τόσο έντονα όσο όταν την αφήνω και της εξηγώ ότι το καταλαβαίνω ότι μπορεο να είναι θυμωμένη και όταν νιώσει καλύτερα να μιλήσουμε να πούμε τι είναι αυτό π την θύμωσε τοσο...θα ήθελα μια συμβουλή γιατί δεν θέλω να την βλέπω έτσι..ίσως την αγχώνει και το σχολείο γιατί δυστυχώς η ευτυχώς θέλει να διαβάζει και δεν θέλει να ξεχνάει τιποτα ειναι αριστη εγω παντα της λεω και καλα να μην τα πας καποια στιγμη δεν πειραζει γιατι ξερω οτι κανει μεεγαλη προσπαθεια κ αυτο ειναι ποθ μετραει για μένα...έχει αρκετό άγχος και μ χει εκφράσει ότι κουράζεται...δεν ξέρω έχω ανησυχήσει...(ο θυμός δεν περιέχει ούτε βια ούτε κακές λεξει)σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
Αγαπητή γονέα,
Σας ευχαριστώ που μοιραστήκατε τις ανησυχίες σας για τη συναισθηματική κατάσταση της κόρης σας. Είναι εμφανές πως δείχνετε μεγάλη φροντίδα και ενδιαφέρον για την ψυχολογική της ευημερία, γεγονός που αποτελεί ήδη ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την υποστήριξή της.
Ανάλυση της κατάστασης
Τα συναισθήματα θυμού, ευαισθησίας και αντίδρασης στους κανόνες που περιγράφετε είναι συχνά σε παιδιά της ηλικίας της. Σε αυτή τη φάση της ανάπτυξής της, η κόρη σας διαμορφώνει την αυτοαντίληψή της και τη σχέση της με τους γύρω της, γεγονός που μπορεί να αυξήσει την ένταση στις καθημερινές αλληλεπιδράσεις.
Παράλλ...ηλα, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον πιθανό ρόλο που παίζουν οι γονικές αντιδράσεις σε αυτές τις συμπεριφορές. Όταν από την πλευρά των γονιών υπάρχουν αυστηρότητα, επίκριση ή φωνές, αυτό συχνά δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο έντασης και θυμού. Το παιδί μπορεί να αισθάνεται ότι δεν γίνεται κατανοητό, οδηγούμενο σε αντιδραστικότητα και συναισθηματική απομόνωση.
Προτεινόμενες Στρατηγικές
1. Δημιουργία Ασφαλούς Συναισθηματικού Πλαισίου:
Δώστε έμφαση στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όπου η κόρη σας θα νιώθει ασφάλεια να εκφράζει τα συναισθήματά της, χωρίς φόβο επίκρισης. Αντί για φράσεις όπως «Γιατί φωνάζεις;», μπορείτε να πείτε:
«Βλέπω ότι κάτι σε θυμώνει πολύ. Θέλεις να μου πεις τι σε ενόχλησε;»
Έτσι, της δίνετε τον χώρο να νιώσει ότι τα συναισθήματά της είναι αποδεκτά.
2. Αποφυγή Αυστηρότητας και Επίκρισης:
Όταν οι γονείς είναι αυστηροί ή επικριτικοί, το παιδί συχνά αισθάνεται ότι δεν είναι αρκετά «καλό», γεγονός που μπορεί να ενισχύσει την αντίδραση και τον θυμό του. Αντί να επικεντρώνεστε σε αυτό που έκανε λάθος, εστιάστε στη λύση του προβλήματος. Για παράδειγμα:
«Καταλαβαίνω ότι δυσκολεύεσαι με αυτόν τον κανόνα. Πώς νομίζεις ότι μπορούμε να βρούμε μια λύση;»
3. Ενθάρρυνση της Αυτονομίας:
Το γεγονός ότι δεν θέλει να ακολουθήσει τους κανόνες μπορεί να υποδεικνύει μια ανάγκη για έλεγχο στις καταστάσεις. Ενθαρρύνετε την αυτονομία της δίνοντάς της επιλογές. Για παράδειγμα:
«Θέλεις να ακολουθήσουμε τον κανόνα τώρα ή να βρούμε έναν διαφορετικό τρόπο να παίξουμε;»
Έτσι, νιώθει ότι η γνώμη της μετράει, κάτι που μπορεί να μειώσει τις αντιδράσεις.
4. Αντικατάσταση Φωνών με Σταθερότητα και Ενσυναίσθηση:
Οι φωνές συχνά ενισχύουν την ένταση. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη φωνή σας ήρεμη, ακόμα και όταν η κόρη σας είναι θυμωμένη. Αν πείτε:
«Καταλαβαίνω ότι είσαι θυμωμένη, αλλά δεν σου επιτρέπω να μου φωνάζεις. Μπορούμε να μιλήσουμε όταν ηρεμήσεις;»,
δείχνετε κατανόηση, ενώ ταυτόχρονα θέτετε όρια.
5. Μείωση του Άγχους και Εστίαση στη Διασκέδαση:
Το άγχος που περιγράφετε ότι βιώνει η κόρη σας για το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στις εκρήξεις θυμού. Ενισχύστε την αίσθηση ισορροπίας ανάμεσα στις υποχρεώσεις και τη χαλάρωση. Προτείνετε δραστηριότητες χωρίς στόχο, όπως δημιουργικό παιχνίδι ή βόλτες στη φύση, για να εκτονώσει την πίεση.
Προσδιορισμός Βασικών Στόχων
• Κατανόηση και έκφραση συναισθημάτων: Διδάξτε την κόρη σας πώς να αναγνωρίζει τα συναισθήματά της. Για παράδειγμα, χρησιμοποιήστε έναν «τροχό συναισθημάτων» για να της δείξετε πώς να περιγράφει αυτό που νιώθει.
• Διαχείριση του θυμού: Βοηθήστε την να αναπτύξει δεξιότητες αυτορρύθμισης, όπως βαθιές αναπνοές ή ένα «διάλειμμα ηρεμίας» όταν θυμώνει.
• Ενίσχυση της αυτοεκτίμησης: Υπενθυμίζετέ της συχνά ότι την αγαπάτε και την εκτιμάτε όχι για τις επιδόσεις της, αλλά για το ποια είναι.
Πότε να Αναζητήσετε Επιπλέον Υποστήριξη
Εάν παρατηρείτε ότι οι εκρήξεις θυμού ή το άγχος συνεχίζουν να επηρεάζουν την καθημερινότητά της, ή εάν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να τη βοηθήσετε όσο θα θέλατε, η υποστήριξη από έναν παιδοψυχολόγο μπορεί να είναι ωφέλιμη. Ο ειδικός θα μπορέσει να αξιολογήσει τη συναισθηματική της κατάσταση και να προσφέρει επιπλέον εργαλεία τόσο για εσάς όσο και για εκείνη.
Η αγάπη και η υπομονή σας είναι το πιο σημαντικό δώρο που μπορείτε να της προσφέρετε. Με τη σωστή προσέγγιση, είναι πιθανό να αποκτήσει σταδιακά τις δεξιότητες που χρειάζεται για να διαχειρίζεται τα συναισθήματά της.
Διάβασε περισσότερα
Φαίνεται ότι η κόρη σας βιώνει έντονα συναισθήματα θυμού, άγχους και ευαισθησίας, τα οποία μπορεί να σχετίζονται με την εσωτερική της πίεση για αριστεία και την ανάγκη αυτονομίας. Αυτά είναι φυσιολογικά για την ηλικία της, αλλά χρειάζονται προσοχή για να μπορέσει να διαχειριστεί καλύτερα τον εαυτό της! Τι μπορείτε να κάνετε:
1. Αναγνώριση συναισθημάτων:
Βοηθήστε τη να εκφράζει τα συναισθήματά της, π.χ., "Καταλαβαίνω ότι είσαι θυμωμένη. Θέλεις να μου πεις τι σε ενόχλησε;"
2. Ευέλικτη προσέγγιση στους κανόνες:
Τονίστε ότι οι κανόνες υπάρχουν για δικαιοσύνη στο παιχνίδι, όχι επειδή "δεν ξέρει" και δώστε της τη...ν επιλογή να προσαρμόσει κανόνες μερικές φορές.
3. Μείωση άγχους:
Ενθαρρύνετέ τη να κάνει διαλείμματα από το διάβασμα και να ασχολείται με χαλαρωτικές δραστηριότητες. Υπενθυμίστε ότι η προσπάθεια είναι πιο σημαντική από το αποτέλεσμα.
4. Σταθερά όρια:
Θέστε όρια με ήρεμο και σταθερό τρόπο, εξηγώντας ότι ο σεβασμός είναι αμοιβαίος.
5. Ηρεμία και στήριξη:
Διατηρήστε μια ήρεμη στάση ώστε να μειωθεί το δικό της άγχος, και επικοινωνήστε τη στήριξή σας.
Αν η συμπεριφορά της επιδεινωθεί ή δείτε ότι δυσκολεύεται πολύ, ίσως είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε έναν ειδικό για Συμβουλευτική γονέων ώστε να σας δοθεί μία πιο ολοκληρωμένη και στοχευμένη υποστήριξη!
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα,
Οι μεταβατικές περίοδοι στην παιδική ηλικία προκαλούν ανησυχίες καθώς τα παιδιά προσπαθούν να κατανοήσουν και να επεξεργαστούν τα συναισθήματά τους.
Όταν παίζετε παιχνίδια και υπάρχουν κανόνες, η άρνησή της να τους ακολουθήσει μπορεί να είναι αποτέλεσμα του ότι αντιμετωπίζει άγχος και πίεση στο σχολείο.
Η ανάγκη της να τα πάει καλά και ο φόβος της αποτυχίας μπορεί να την κάνουν να νιώθει ότι οι κανόνες που προσπαθείτε να της εξηγήσετε αποτελούν κριτική και απαγόρευση προς αυτή.
Θα σας συμβούλευα να δημιουργήσετε έναν περιβάλλον που θα μπορεί να εκφράσει τις ανησυχίες και τα συναισθήματά της χωρίς φόβο και κριτική ...καθώς και να την ενθαρρύνετε, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειές της, και κάνοντάς της σαφές, ότι και να γίνει θα είστε υποστηρικτικά δίπλα της.
Διάβασε περισσότερα
Είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για τη συναισθηματική κατάσταση της κόρης σας, ειδικά όταν βλέπετε αλλαγές στη συμπεριφορά της. Από όσα περιγράφετε, φαίνεται ότι η κόρη σας περνάει μια φάση έντασης και ευαισθησίας, που μπορεί να συνδέεται με την ηλικία της και τις απαιτήσεις της καθημερινότητάς της. Στην ηλικία των 8, τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν περισσότερο τη συναισθηματική τους αντίληψη και ταυτόχρονα μπορεί να δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα έντονα συναισθήματα, όπως θυμό, άγχος ή θλίψη.
Αυτή η ένταση που βιώνει μπορεί να είναι ένας συνδυασμός άγχους, υπερευαισθησίας και δυσκολίας να επικοινωνήσει με ακρίβεια όσα νιώθει. Τ...ο σχολείο, οι κανόνες και η αίσθηση ότι πρέπει να είναι πάντα καλή μπορεί να της δημιουργούν μεγαλύτερη πίεση από αυτή που μπορεί να εκφράσει. Το γεγονός ότι θέλει να είναι άριστη και δεν θέλει να ξεχνά τίποτα δείχνει ότι προσπαθεί πολύ, αλλά ίσως νιώθει ότι η προσπάθειά της δεν είναι αρκετή. Αυτό μπορεί να την κάνει να αισθάνεται εύθραυστη ή να την οδηγεί σε συναισθηματικές εκρήξεις.
Ένας βασικός τρόπος να τη βοηθήσετε είναι να την κάνετε να νιώσει ότι τα συναισθήματά της είναι αποδεκτά και ότι μπορεί να τα εκφράσει χωρίς φόβο ή ενοχές. Όταν θυμώνει ή στεναχωριέται, δείξτε της ότι την καταλαβαίνετε και δώστε της το μήνυμα ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει έτσι. Μπορείτε να πείτε κάτι όπως: «Καταλαβαίνω ότι αυτό σε δυσκολεύει ή σε θυμώνει. Θέλεις να μου πεις τι σε έκανε να νιώσεις έτσι;» Αυτό μπορεί να τη βοηθήσει να αποκτήσει τη γλώσσα που χρειάζεται για να εκφράζει τα συναισθήματά της και να κατανοεί ότι δεν χρειάζεται να είναι τέλεια.
Παράλληλα, είναι σημαντικό να της δείξετε ότι τα όρια υπάρχουν για να την καθοδηγούν και όχι για να την περιορίσουν. Όταν δείχνει θυμό ή απογοήτευση επειδή δεν θέλει να ακολουθήσει έναν κανόνα, είναι καλό να παραμένετε σταθεροί, αλλά ταυτόχρονα να της εξηγείτε με ηρεμία τη σημασία του κανόνα και το γιατί είναι σημαντικό να τον ακολουθεί. Η συνέπεια και η σταθερότητα που δείχνετε εσείς, θα τη βοηθήσουν να νιώσει ασφάλεια.
Το άγχος της για το σχολείο μπορεί να είναι κάτι που αξίζει να διερευνήσετε περισσότερο. Συζητήστε μαζί της για το πώς νιώθει σχετικά με τις σχολικές της επιδόσεις. Αν σας εκφράσει ότι νιώθει πίεση, εξηγήστε της ότι για εσάς το σημαντικότερο είναι η προσπάθεια και όχι το αποτέλεσμα. Τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται να είναι τέλεια, της δίνετε την ελευθερία να αποδεχτεί τα όριά της και να απολαύσει περισσότερο τη μάθηση.
Αν παρατηρείτε ότι ο θυμός και η ευαισθησία της συνεχίζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα ή εντείνονται, θα μπορούσε να είναι χρήσιμο να συζητήσετε με έναν παιδοψυχολόγο. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματα της κόρης σας και να σας δώσει επιπλέον εργαλεία για να τη στηρίξετε. Η υποστήριξή σας, η υπομονή και η ενσυναίσθηση που δείχνετε είναι ήδη πολύτιμα για την ανάπτυξή της.
Διάβασε περισσότερα
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.