Θα ήταν χρήσιμο να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ψυχολόγο/ψυχίατρο για αξιολόγηση και διαχείριση του άγχους.
Καλησπέρα σας! Αρχικά, καλή επιτυχία για την προσπάθειά σας, με ότι κι αν συνεπάγεται αυτό. Πολλές φορές χάνεται η εμπιστοσύνη στον εαυτό και υπακούμε στις πολλές εξωτερικές πληροφορίες των άλλων, ωστόσο το κύριο κέντρο του εαυτού σας είστε εσείς. Με άλλα λόγια, η εστίαση στην ατομική σας προσπάθεια, πιθανόν να βοηθούσε στην οργάνωση ενός καλού προγράμματος και στη διαχείριση επαρκούς διαβάσματος, κάνοντας παράλληλα ανακουφιστικά διαλείμματα, με ότι εσείς επιθυμείτε.
Διαβάστε και κάντε το καλύτερο που μπορείτε ανεξάρτητα απο το αποτέλεσμα , βγάλτε το αποτέλεσμα που θέλετε απο την εξίσωση ! Κάντε απλώς το καλύτερο που μπορείτε ! Αφιερώστε χρόνο και για πράγματα που σας δίνουν χαρα !οχι μόνο διάβασμα , βρείτε την χρυσή ισορροπία και όλα θα πάνε καλά και να μην πάνε δεν τελειώνουν οι επιλογές που εχετε ! , ευχαριστω
Ψυχραιμία! Η περίοδος των πανελλήνιων εξετάσεων είναι σίγουρα μια αγχωτική εμπειρία για όλη την οικογένεια αλλά πιο πολύ για το παιδί που νιώθει πως αυτή η διαδικασία θα κρίνει το μέλλον του. Οι γονείς, θα πρέπει να αποφορτίσουν τα παιδιά τους από το βαρύ φορτίο των δικών τους προσδοκιών, θα πρέπει να αφουγκραστούν τις πραγματικές ανάγκες τους με αγάπη και αποδοχή έτσι ώστε τα παιδιά να νιώσουν ασφάλεια και σιγουριά!
Παρακάτω υπάρχουν κάποιες πρακτικές συμβουλές:
1. Συμφιλιώσου με το άγχος σου .
2. Πες όχι στο εξαντλητικό διάβασμα. Η οργανωμένη και μεθοδική μελέτη είναι η καλύτερη λύση.
3. Απέφυγε την σύγκριση γνώσεων με συμμα...θητές σου λίγο πριν τις εξετάσεις γιατί αποδεικνύεται ιδιαίτερα στρεσογόνο αυτό. Ο καθένας είναι μοναδικός και η σύγκριση είναι ανόητη και ανώφελη διαδικασία.
4. Να αποφεύγεις τις αρνητικές σκέψεις. Ο εγκέφαλος κάνει καθημερινά 80.000 σκέψεις όπου οι περισσότερες είναι αρνητικές και όχι ωφέλιμες.
5. .Ζήτα υποστήριξη και βοήθεια όποτε το χρειάζεσαι.
6. Η ησυχία για την μελέτη σου είναι πολύ σημαντική και το δικαιούσαι. Μια ήσυχη βιβλιοθήκη είναι μια πολύ καλή πρόταση!
7. Να κάνεις ωφέλιμα διαλείμματα από το διάβασμα και να ασχολείσαι με δραστηριότητες οι οποίες σε αποφορτίζουν, και σε βοηθούν να χαλαρώσεις ή να εκτονωθείς, όπως περπάτημα, τρέξιμο, χορό, μουσική κ.ά.
8. Φροντίδα εαυτού : Κάνε σωστή διατροφή και όχι πολλά γλυκά.
9. Κάνε καλή ενυδάτωση με νερό και φυσικούς χυμούς. Όχι πολλούς καφέδες.
10. Ένας καλός ύπνος 7-8 ωρών είναι άκρως σημαντικός για να ξεκουράζεται πραγματικά όλο σου το σύστημα.
11. Όχι video games πριν τον βραδινό ύπνο.
12. Εστίασε στην νίκη και στην επιτυχία!! Ο θετικός οραματισμός έχει πάντα δύναμη!
13. Οργάνωσε τον χρόνο σου.
14. Και τέλος ό,τι διάβασες, διάβασες ως τώρα. Ότι έκανες, έκανες! Κάνε πάλι το καλύτερο που μπορείς, με αξιοπρέπεια και αυτοπεποίθηση, με ελπίδα και δύναμη.
Διάβασε περισσότερα
Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να αντιμετωπίζεις άγχος λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων, ιδίως όταν επηρεάζει την αποδοτικότητά σου. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι είναι φυσιολογικό να νιώθεις έτσι, αλλά υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις το άγχος.
Δημιούργησε έναν ρεαλιστικό πρόγραμμα μελέτης, δίνοντας προτεραιότητα στα θέματα που νιώθεις ότι χρειάζεσαι περισσότερη βοήθεια. Ο καλός προγραμματισμός μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους.
Επίσης, η φυσική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση του άγχους.Να προσέχεις τη διατροφή σου, καθώς η υγιεινή διατροφή συχνά σχετί...ζεται με καλύτερη ψυχολογική κατάσταση.
Δοκίμασε και ασκήσεις αναπνοής όπου μπορούν να βοηθήσουν στη χαλάρωση!
Αν το άγχος συνεχίζει να επηρεάζει την αποδοτικότητά σου, σκέψου να μοιραστείς τα αισθήματά σου με κάποιον που εμπιστεύεσαι, είτε είναι φίλος, οικογένεια ή εκπαιδευτικός. Εάν θες και μπορείς, θα ήταν καλό να απευθυνθείς και σε έναν ειδικό.
Θυμήσου ότι είσαι περισσότερο από τις εξετάσεις και ότι η υγεία σου, τόσο σωματική όσο και ψυχική, είναι προτεραιότητα. Καλή επιτυχία!
Με εκτίμηση, Ανδριάννα Γεροντή.
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας,
Οι πανελλήνιες είναι μια στρεσογόνα περίοδος που επηρεάζει πολλούς μαθητές. Σε κάποιες περιπτώσεις το άγχος είναι τόσο έντονο που επηρεάζει την απόδοση και προκαλεί αναβλητικότητα, αίσθημα κόπωσης, δυσκολία στη συγκέντρωση κτλ. Αν βλέπετε ότι έχετε δοκιμάσει τρόπους επίλυσης, αλλά οι σκέψεις συνεχίζουν να σας κατακλύζουν ίσως η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας βοηθούσε. Ενδεδειγμένη για τις διαταραχές άγχους είναι η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία.
Καλησπέρα σας. Όλοι οι μαθητές έχουν άγχος αυτή την περίοδο. Η ψυχοθεραπευτική υποστήριξη θα σας βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους σας.
Καταλαβαίνω ότι οι Πανελλαδικές είναι μια περίοδος που μπορεί να προκαλέσει πολλή αγωνία και άγχος και είναι πολύ ανθρώπινο να συμβαίνει αυτό και να επηρεάζεται και η απόδοσή σου. Το άγχος είναι ένας εξαιρετικά χρήσιμος μηχανισμός, γιατί μας κινητοποιεί να προσπαθούμε, να βελτιωνόμαστε και να εξελισσόμαστε για να αποφύγουμε πιθανές δυσάρεστες καταστάσεις. Ωστόσο, όταν το επίπεδο του άγχους ξεπερνάει το όριο που εμείς μπορούμε να αντέξουμε, τότε μπορεί να γίνει αρκετά δυσάρεστο και να μας ζορίζει.
Ορισμένες πρακτικές συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν:
Οργάνωση και Προγραμματισμός: Δημιούργησε ένα πρόγραμμα μελέτης που να τ...αιριάζει στα δικά σου χαρακτηριστικά και δυνατότητες. Συνήθως, κατά την προετοιμασία για Πανελλαδικές, ακούμε από όλους γύρω μας πολλές Συμβουλές, τρόπους οργάνωσης, πόσο πρέπει να διαβάζουμε, τι πρέπει να τρώμε κλπ. Όλη αυτή η πληροφόρηση είναι χρήσιμη, αλλά μπορεί να αποτελέσει και ένα μεγάλο άγχος σε περίπτωση που δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε όλα αυτά τα "πρέπει". Εϊναι σημαντικό να φιλτράρεις όλη αυτή την πληροφορία και να παρατηρήσεις τι ταιριάζει καλύτερα σε εσένα. Ποιες ώρες αισθάνεσαι ότι αποδίδει καλύτερα η μελέτη σου; Πόση ώρα συνεχόμενα βλέπεις ότι μελετάς παραγωγικά και πόσα διαλείμματα χρειάζονται; Σε ποιο χώρο μελετάς καλύτερα; κλπ
Καθορισμός Στόχων: Καθορίστε μικρούς, εφικτούς και κυρίως ρεαλιστικούς στόχους για κάθε ημέρα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην επίτευξη προόδου χωρίς να νιώθεις υπερβολική πίεση.
Αναπνευστικές Τεχνικές: Η βαθιά αναπνοή μπορεί να σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να μειώσεις το άγχος. Όταν αισθάνεσαι πίεση, στρες και αρνητικές σκέψεις εμφανίζονται στο νου σου, μπορείς να εφαρμόζεις τις αναπνοές, εισπνοή-εκπνοή με ίδια διάρκεια και σταθερό ρυθμό. Μπορείς, ακόμη, αν είναι βοηθητικό να μετράς μέχρι το 3 ή 4 σε κάθε ειπνοή και κάθε εκπνοή.
Διαλείπουσες Περιόδοι Ανάπαυσης: Δεν είναι υγιές να μελετάς συνεχώς. Διατήρησε διαλείπουσες περίοδους ανάπαυσης για να αποφύγεις την εξάντληση.
Υγιεινή Ζωή: Φρόντισε να έχεις ισορροπημένη διατροφή, αρκετό ύπνο και αρκετή άσκηση. Η υγιεινή ζωή επηρεάζει τον γενικό σου ψυχικό και σωματικό χαρακτήρα.
Ζήτησε Βοήθεια: Εάν το άγχος γίνει υπερβολικό, μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Να θυμάσαι πως είναι φυσιολογικό να νιώθεις κάποιο άγχος, αλλά με τη σωστή διαχείριση, μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτήν την περίοδο με περισσότερη αυτοπεποίθηση.
Διάβασε περισσότερα
Καλημέρα. Θα βοηθούσε να λάβετε βοήθεια από ένα ειδικό ψυχικής υγείας για να διαχειριστείτε το άγχος σας γιατί όσο πλησιάζει ο καιρός ίσως να κορυφώνεται. Η γνώμη μου είναι να ζητήσετε άμεσα βοήθεια και στήριξη από το οικογενειακό περιβάλλον.
Καλησπέρα σας. Καταλαβαίνω ότι σας έχει καταλάβει το άγχος λόγω της προσπάθειας σας για τις πανελλαδικές, είναι πολύ λογικο. Ομως αν επηρεάζει στην απόδοση ίσως θα χρειαζόταν, γι αυτό το διάστημα, να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό, ώστε να διαχειριστείτε τις επιπτώσεις του στην καθημερινότητα σας.
Επισκεφτείτε ειδικό ψυχίατρο ψυχοθεραπευτή να σας καθοδηγήσει ψυχοθςραπευτικά.
Καλησπέρα. Λυπάμαι πολύ για αυτό. Το άγχος για τις πανελλαδικές είναι αρκετά συχνό. Θα πρότεινα να ξεκινήσεις συνεδρίες ψυχοθεραπείας, προτιμότερα γνωσιακής-συμπεριφορικής προσέγγισης. Αναζήτησε σχετική εκπαίδευση στα προφίλ συναδέλφων εδώ στο doctoranytime. Είναι απαραίτητο να έχεις και συγκατάθεση γονέα/κηδεμόνα. Εύχομαι ό,τι καλύτερο.
Η περίοδος των πανελληνίων είναι μια πολύ αγχωτική περίοδος, ιδιαίτεερα αν ένα παιδί νιώθει ότι θα έχει επιπτώσεις σε όλο το μέλλον του. Χρειάζεται η μελέτη και χρειάζεται επίσης και χρόνος για χαλάρωση και ευχαρίστηση, για να μπορεί να επιστρέφει κανείς με αποδοτικό τρόπο στα βιβλία του. Να αποδίδει δηλαδή. Αν το άγχος είναι πολύ ίσως χρειάζεται και να μιλήσετε με κάποιον ειδικό γι αυτό.
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Πάρε άμεση καθοδήγηση από έναν ειδικό τώρα!
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.