This question and its answers are only available in Greek

  • Συμβουλευτική γονέων και παιδιών
  • Submitted on 08/12/2024

Πώς να υποστηρίξω το γιο μου β΄ γυμνασίου στη μελέτη και πρόοδο του;

Καλησπέρα σας Ο γυος μου είναι β γυμνασίου και ενώ ήταν ένας μαθητής του 19,φέτος χαλάρωσε πολύ.. Με ανησυχεί πολύ ο πρόοδος του .. Πώς μπορώ να τον βοηθήσω για να αγαπήσει το διάβασμα και να προσπαθεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του.. Φέτος,έμπλεξε και μια παρέα που δεν είναι και καλοί μαθητές και ανησυχώ πολύ.. Τι στάση να κρατήσω? Να τον μαλώσω,να του βάλω τιμωρία,να τον αφήσω και ότι γίνει η τι άλλο? Προχθές του είπα ότι θέλω να διαβάζεις,όχι για να μου φέρνεις 19 η 20 αλλά γιατί έτσι βλέπω τι στάση ζωής κρατάς... Θα προσπαθείς η θα είσαι χαλαρός? Σας παρακαλώ βοηθήστε με,στο πώς πρέπει να προσεγγίσω αυτή την ηλικία?

8 specialists answered

  • Καλησπέρα σας. Είναι απόλυτα λογικό να ανησυχείτε για την πορεία του γιου σας, όμως είναι σημαντικό να θυμάστε ότι έχετε ήδη ένα πολύ ισχυρό θετικό στοιχείο στη διάθεσή σας: ο γιος σας έχει αποκτήσει ένα εξαιρετικό γνωστικό υπόβαθρο από τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που θα τον βοηθήσει να επανέλθει όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν. Το ότι χαλάρωσε φέτος δεν σημαίνει ότι έχει χάσει τις ικανότητές του ή την αγάπη του για τη μάθηση. Η βάση υπάρχει και, με τη σωστή στήριξη, είναι αισιόδοξο ότι θα ξαναβρεί την ισορροπία του.

    Η σημασία της μη παρεμβατικής προσέγγισης

    Κατά την εφηβεία, η ανάγκη για ανεξαρτησία
    ... Read more

    Χουρδάκη Γιάννα

    Child psychologist

    Heraklion

  • Στην εφηβεία, είναι φυσιολογικό τα παιδιά να επηρεάζονται από τις παρέες και να αναζητούν ανεξαρτησία. Αντί να εστιάσετε αποκλειστικά στους βαθμούς, συζητήστε μαζί του για τα ενδιαφέροντα και τους στόχους του, ενθαρρύνοντας τη σύνδεση της προσπάθειας με τα όνειρά του. Δείξτε κατανόηση, ακούστε χωρίς κριτική και προσπαθήστε να ενισχύσετε τη σημασία της αυτοπειθαρχίας. Αντισταθείτε στον πειρασμό να τον μαλώσετε ή να του βάλετε τιμωρία, καθώς αυτό μπορεί να ενισχύσει την απόσταση. Αντίθετα, προσπαθήστε να ενισχύσετε την αυτοεκτίμησή του, δείχνοντάς του εμπιστοσύνη. Αν συνεχιστεί η πτώση, συζητήστε μαζί του και εξετάστε ενδεχόμενους λόγους, όπως ... Read more

    Νταϊλάκης Παναγιώτης

    Ψυχολόγος

    Thessaloniki

  • Καλησπέρα,
    Η εφηβεία αποτελεί μια κρίσιμη περίοδο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού, και η αλλαγή στη στάση του γιου σας σίγουρα επηρεάζεται.
    Για να ενισχύσετε, στο μέτρο του δυνατού, την θέληση του για το διάβασμα, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον, δίνοντάς του κίνητρα και επιβραβεύσεις για την προσπάθειά του.
    Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε μια στάση ενθάρρυνσης και υποστήριξης αντί της τιμωρίας, για να μην αισθάνεται πίεση αλλά να ενθαρρύνεται στο να διαβάσει.
    Επίσης, η συζήτηση για τους στόχους και τη θέλει να κάνει στο μέλλον θα τον παρακινήσει να προσπαθήσει περισσότερο και να αναγνωρίσ
    ... Read more

    Καλοβάδης Γιώργος

    Ψυχολόγος - Ψυχοσεξολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Kypseli

  • Καλησπέρα σας. Δύο βασικά πράγματα νομίζω ότι χρειάζεται να σας τονίσω. Πρώτον, όταν προσπαθείτε να πείσετε το γιο σας να διαβάζει, να του μιλάτε με βάση το δικό του πλαίσιο αναφοράς (τονίστε του οφέλη του διαβάσματος που να έχουν αξία-βγάζουν νόημα για κείνον, όχι για σας). Δεύτερον, να του κάνετε σαφές ότι εσείς τον αγαπάτε & τον αποδέχεστε, ό,τι κι αν επιλέξει να κάνει και θα είστε δίπλα του για ό,τι χρειαστεί. Αν κάνετε αυτά τα δύο, τότε πιστεύω θα επανάλθει στο διάβασμα (εφόσον ήταν άριστος παλιότερα). Αλλά και να μην το κάνει, θα επιλέξει ελεύθερα κάτι, το οποίο θα τον κάνει πραγματικά ευτυχισμένο και η σχέση σας θα είναι υγιής και ... Read more

    Σφακιανάκης Γεώργιος

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Heraklion

  • Γεια σας. Αυτό που χρειάζεται πρωτίστως να μάθουν τα παιδιά είναι να εκφράζουν συστηματικά και οργανωμένα τα συναισθήματα και τα βιώματα τους. Για να το κάνουν αυτό θα πρέπει και οι γονείς αντίστοιχα να μπορούν να εκφράζουν συστηματικά και οργανωμένα τα συναισθήματα και τα βιώματα τους.

    Τα επίθετα (πχ καλός, κακός, εργατικός, τεμπέλης κλπ) όπως υπονοεί και η λέξη επίθετο, είναι επιθέματα - ταμπέλες που την μια μέρα τις έχεις και την άλλη μέρα δεν τις έχεις για πολλούς και διάφορους λόγους.

    Όταν όμως έχεις μάθει να εκφράζεις τα συναισθήματα και τα βιώματα σου, τότε έχεις μια δεξιότητα που δεν ξεχνιέται ποτέ και πάντα θα σε β
    ... Read more

    Σιμιντζής Χάρης

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Neos Kosmos

  • Γεια σας, θα ήταν καλό να απευθυνθείτε σε κάποιον ψυχολόγο προκειμένου να συζητήσετε πιο αναλυτικά αυτά που σας απασχολούν όσον αφορά τον γιο σας και το πώς θα πρέπει να τον προσεγγίσετε.

    Λαγός Μάνος

    Ψυχολόγος-Κλινικός Ψυχολόγος

    Ampelokipoi

  • Καλησπέρα σας, η εφηβεία είναι μια περίοδος μεγάλων αλλαγών, και είναι φυσικό να παρατηρούνται διακυμάνσεις στη συμπεριφορά και την απόδοση. Είναι πολύ θετικό που αναζητάτε τρόπους να τον προσεγγίσετε σωστά και να τον υποστηρίξετε. Πώς να τον προσεγγίσετε:
    1. Εστιάστε στην επικοινωνία: Μιλήστε μαζί του ήρεμα και με ενδιαφέρον για το πώς νιώθει και τι τον δυσκολεύει φέτος. Ρωτήστε τι του αρέσει στο σχολείο και τι όχι, πώς νιώθει για τη νέα παρέα του και τι τον κάνει να χαλαρώνει. Αποφύγετε τις κατηγορίες, καθώς μπορεί να τον κάνουν να κλειστεί περισσότερο.
    2. Δώστε έμφαση στην αυτονομία του: Αντί να τον πιέσετε για υψηλούς βαθμούς, βοη
    ... Read more

    Γατίδου Μαρία, Τσικάκη Αναστασία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Thessaloniki

  • Καλησπέρα σας. Είναι φυσικό να ανησυχείτε για τη συμπεριφορά και την πρόοδο του γιου σας, ειδικά αν παρατηρείτε ότι η ακαδημαϊκή του απόδοση έχει πέσει και επηρεάζεται από το περιβάλλον του. Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσετε ότι στην ηλικία αυτή, οι έφηβοι περνούν μια περίοδο αναζήτησης ταυτότητας, που συχνά περιλαμβάνει αλλαγές στις προτεραιότητες, στους φίλους και στη στάση απέναντι στις υποχρεώσεις τους. Η χαλάρωση στο διάβασμα και η επιρροή από το κοινωνικό περιβάλλον είναι στοιχεία που πολλοί γονείς αντιμετωπίζουν.

    Για να τον βοηθήσετε να αγαπήσει το διάβασμα και να ανακτήσει τη δυναμική του, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε έ
    ... Read more

    Αναστοπούλου Φιλίππα

    Κλινική Ψυχολόγος

The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Question guidelines
  • Do

    • Provide details about your health concerns

    • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

  • Don’t

    • Refer to people by name

    • Request price for services

    • Post offensive or abusive content

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections

Do you need to see a health expert right away?

Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes

Mobile Image
success envelop We have received your question!

We’ll send you an email when a specialist responds.

docontime

No time to wait? Get immediate answers from a GP via chat!

Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.