Μπορεί να συνυπάρχει Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου που να σας προκαλεί αυτά τα συμπτώματα (φούσκωμα). Οι κενώσεις σας είναι φυσιολογικές?
Όπως και να έχει εάν τα συμπτώματα εμμένουν, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε ένα γαστρεντερολόγο ή έναν διαιτολόγο για να σας κατευθύνει! :)
ίσως σας ενοχλουν οι παραπανω φυτικες ίνες. δεν ειναι προβλημα αυτο
Καλησπέρα σάς μία επίσκεψη σε διαιτολόγο και σε γαστρεντερολογο θα βοηθούσε την κατάσταση πού περιγράφετε.
Καλησπέρα σας είναι όλη λάθος η προσέγγιση και η διατροφή που κάνετε. Χρειάζεστε κάποιον ειδικό όπως έναν διαιτολόγο να σας κάνει έναν καλό σχεδιασμό διαιτολογίου
Δεν θα σύστηνα την κατανάλωση γιαουρτιού με 0% λιπαρά, εκτός αν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος υγείας που το απαιτεί. Τα πλήρη ή μερικώς αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά μπορεί να είναι πιο ευεργετικά, καθώς περιέχουν υγιή λιπαρά που βοηθούν στη διατήρηση της αίσθησης κορεσμού.
Όσον αφορά την αίσθηση φουσκώματος που νιώθετε το βράδυ, είναι δύσκολο να προσδιορίσω την ακριβή αιτία με τα δεδομένα που έχουμε. Η δυσφορία μπορεί να σχετίζεται με πολλούς παράγοντες, όπως η ποσότητα φαγητού, η ποιότητα του φαγητού, ή ακόμα και η ώρα που καταναλώνετε το τελευταίο γεύμα.
Τα όσπρια, για παράδειγμα, μπορεί να είναι δύσπεπτα για μερικούς ανθρ...ώπους και να προκαλέσουν φούσκωμα ή δυσφορία. Αν υποψιάζεστε ότι αυτό είναι το πρόβλημα, μπορείτε να δοκιμάσετε να τα καταναλώνετε σε μικρότερες ποσότητες ή να τα αντικαταστήσετε με κάποιο άλλο τρόφιμο.
Η καθημερινή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων γιαουρτιού μπορεί επίσης να προκαλεί κάποιο πρόβλημα. Δοκιμάστε να το αντικαταστήσετε με κάτι άλλο για λίγες ημέρες και δείτε αν υπάρχει διαφορά στα συμπτώματά σας. Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε πώς ανταποκρίνεται το σώμα σας σε διάφορα τρόφιμα και να προσαρμόσετε τη διατροφή σας ανάλογα. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, θα σας πρότεινα να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο ή τον γιατρό σας για πιο εξειδικευμένη καθοδήγηση.
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα,
Λύπαμαι πολύ για το συναίσθημα δυσπεψίας που νιώθετε. Για να απαντήσω εμπεριστατωμένα η ερώτηση μου ειναι η εξης: έχετε εξεταστεί ποτέ για κάποια δυσανεξία; Αν η δυσπεψία είναι χρόνια, μπορεί να οφείλεται σε κάποια δυσανεξία, ή ακόμη και σε ψυχολογικούς παράγοντες. Ακόμη, να σας παρατρύνω ευγενικά να μην αποφευγετε το ψωμί. Να θυμάστε πως δεν υπάρχουν καλά και κακά τρόφιμα, αρκεί η ποσότητα και η ποιότητα στην διατροφή μας.
Από αυτά που περιγράφεις, υπάρχουν μερικοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να νιώθεις πρησμένη ή δυσάρεστη στο στομάχι:
Αλλαγή Διατροφικών Συνηθειών: Το στομάχι σου μπορεί να προσπαθεί να προσαρμοστεί στα πιο συχνά γεύματα. Αν προηγουμένως έτρωγες μόνο μία ή δύο φορές την ημέρα και τώρα κάνεις 3+1 γεύματα, αυτό μπορεί να προκαλέσει προσωρινή δυσφορία καθώς το πεπτικό σύστημα προσπαθεί να προσαρμοστεί.
Λαχανικά και Ίνες: Τα λαχανικά και οι τροφές με πολλές ίνες, όπως τα όσπρια, το καλαμπόκι και το iceberg, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και δυσφορία σε ορισμένους ανθρώπους, ειδικά αν δεν είναι συνηθισμένοι σε τέτοιου είδου...ς τροφές.
Τα όσπρια, για παράδειγμα, είναι γνωστό ότι προκαλούν φούσκωμα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες (όπως οι ολιγοσακχαρίτες), που μπορεί να είναι δύσκολο να διασπαστούν από το πεπτικό σύστημα.
Γαλακτοκομικά Προϊόντα: Αν δεν είσαι συνηθισμένη στο γιαούρτι ή γενικά στα γαλακτοκομικά, το γιαούρτι μπορεί να προκαλεί φούσκωμα, ιδιαίτερα αν έχεις ευαισθησία στη λακτόζη.
Τροφές με Φρουκτόζη και Μέλι: Η μπανάνα και το μέλι περιέχουν φυσικά σάκχαρα όπως η φρουκτόζη, που μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα σε μερικούς ανθρώπους, ιδιαίτερα αν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες ή αν δεν είναι συνηθισμένοι σε αυτές τις τροφές.
Τόνος σε κονσέρβα: Ο τόνος σε κονσέρβα μπορεί να είναι λίγο πιο δύσπεπτος για μερικούς ανθρώπους, ειδικά αν είναι σε λάδι ή αν περιέχει προσθετικά συντηρητικά.
Προτάσεις:
Δοκίμασε να μειώσεις λίγο την ποσότητα από κάποιες από αυτές τις τροφές για να δεις αν θα νιώσεις καλύτερα.
Μπορείς επίσης να καταναλώνεις μικρότερες μερίδες και να τρως πιο αργά, επιτρέποντας στο στομάχι σου να χωνέψει καλύτερα.
Αν η δυσφορία επιμένει, δοκίμασε να αφαιρέσεις ή να αντικαταστήσεις κάποια από τα τρόφιμα (π.χ., άλλαξε το γιαούρτι με κάποιο άλλο πρωινό, ή περιόρισε την ποσότητα των όσπριων) για να δεις αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη τροφή που προκαλεί τα συμπτώματα.
Αν τα συμπτώματα συνεχιστούν, είναι χρήσιμο να συμβουλευτείς έναν διατροφολόγο ή γιατρό για περαιτέρω καθοδήγηση.
Διάβασε περισσότερα
Αρχικά να αναφέρουμε πως δε γνωρίζουμε το ιατρικό σας ιστορικό, συνεπώς μπορούμε απλά να μιλήσουμε υποθετικά για το τι ενδεχομένως να έχει προκαλέσει το πρήξιμο και την ενόχληση που αναφέρετε.
Πράγματι, η αύξηση της συχνότητας των γευμάτων μπορεί να σχετίζεται με το αίσθημα πρηξίματος, καθώς το στομάχι και γενικότερα ο οργανισμός θέλουν χρόνο προκειμένου να συνηθίσουν τη μετάβαση σε πιο συχνά γεύματα και να προσαρμοστούν.
Το στραγγιστό γιαούρτι μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα σε κάποια άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, οπότε θα μπορούσατε να δοκιμάσετε κάποιο άλλο, χωρίς λακτόζη. Το ίδιο ισχύει και για το γάλα και τα υπόλοιπα γα...λακτοκομικά προϊόντα, εφόσον τα καταναλώνετε.
Τα όσπρια είναι από τις τροφές που γενικά προκαλούν φούσκωμα, ειδικά όταν δεν έχει προηγηθεί η κατάλληλη προετοιμασία ή/και όταν δεν τα καταναλώνονται συχνά.
Η επιλογή τροφών με φυτικές ίνες, όπως τα λαχανικά (μεταξύ των οποίων και το καλαμπόκι) και οι ξηροί καρποί μπορεί να μην είναι η καλύτερη για τις βραδινές ώρες, που η πέψη γίνεται με πιο αργό ρυθμό.
Προσπαθήστε να καταναλώνετε τα γεύματά σας πιο αργά, χωρίς άγχος, σε καθιστή θέση και μασήστε καλά την κάθε μπουκιά. Επίσης, αναφέρετε ότι οι μερίδες των γευμάτων σας δεν είναι μεγάλες, όμως αυτό είναι σχετικό.
Επιπλέον, παρατηρήστε εάν η παρουσία νερού κατά τη διάρκεια των γευμάτων σας (ή/και λίγο αργότερα) είναι ωφέλιμη. H πρόσληψη μικρής ποσότητας νερού μαζί με τα γεύματα βοηθάει στη διάσπαση της τροφής και ακολούθως στην πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, καθώς και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας.
Τέλος, θα ήταν καλό να κρατήσετε ένα ημερολόγιο, στο οποίο θα καταγράφετε τις τροφές που σας προκαλούν ενόχληση και πρήξιμο. Δοκιμάστε να τις απομακρύνετε για κάποιο διάστημα από τη διατροφή σας για να δείτε εάν θα παρατηρήσετε κάποια διαφορά.
Ωστόσο, εάν το πρήξιμο και η ενόχληση συνεχίσουν, καλό θα είναι να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας ή/και με κάποιον διαιτολόγο για μια πιο εξατομικευμένη προσέγγιση.
Διάβασε περισσότερα
Γειά σας! Από την περιγραφή σας, φαίνεται πως κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια να υιοθετήσετε μια πιο υγιεινή διατροφή, κάτι που είναι αξιέπαινο. Ωστόσο, τα συμπτώματα που περιγράφετε μπορεί να προκύπτουν από διάφορους παράγοντες. Ας δούμε κάποιες πιθανές αιτίες και τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάσταση:
1. Αύξηση της συχνότητας των γευμάτων:
Αν προηγουμένως τρώγατε μία ή δύο φορές την ημέρα και τώρα έχετε αυξήσει τα γεύματά σας σε τρία κύρια και ένα σνακ, το σώμα σας ίσως προσπαθεί να προσαρμοστεί στη νέα αυτή συνήθεια. Το στομάχι σας μπορεί να μην έχει συνηθίσει τα συχνά γεύματα και να αντιδρά με δυσπεψία και αίσ...θημα πληρότητας. Δώστε στον εαυτό σας λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί και, αν χρειαστεί, ξεκινήστε με μικρότερες ποσότητες και σταδιακά αυξήστε τις.
2. Συστατικά που μπορεί να προκαλούν δυσφορία:
Ορισμένα τρόφιμα που καταναλώνετε ενδέχεται να είναι πιο δύσπεπτα ή να προκαλούν φούσκωμα σε ορισμένα άτομα:
Κακάο: Αν και το κακάο είναι υγιεινό, μπορεί να είναι βαρύ για το στομάχι, ειδικά αν καταναλώνεται μαζί με άλλα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα, όπως η μπανάνα και το γιαούρτι.
Αμύγδαλα: Είναι θρεπτικά, αλλά σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία.
Καλαμπόκι: Είναι επίσης γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα σε ορισμένους ανθρώπους, λόγω των φυτικών ινών που περιέχει.
Τόνος: Αν και είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, μπορεί να είναι βαρύς για το στομάχι αν δεν είναι καλά μαγειρεμένος ή αν καταναλωθεί σε μεγάλες ποσότητες.
3. Ισορροπία φυτικών ινών:
Οι φυτικές ίνες που περιέχονται στα λαχανικά, το καλαμπόκι, τα όσπρια και τα φρούτα είναι εξαιρετικά σημαντικές για την υγεία του πεπτικού σας συστήματος. Ωστόσο, αν δεν έχετε συνηθίσει σε υψηλή κατανάλωση φυτικών ινών, μπορεί να προκαλέσουν φούσκωμα και δυσπεψία. Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα των φυτικών ινών σταδιακά και να αυξήσετε την κατανάλωση νερού, κάτι που βοηθά στη διαδικασία της πέψης.
4. Πιθανή ευαισθησία σε συγκεκριμένα τρόφιμα:
Είναι επίσης πιθανό να έχετε κάποια ευαισθησία σε ορισμένα από τα τρόφιμα που καταναλώνετε, όπως το γιαούρτι ή το καλαμπόκι. Εάν τα συμπτώματα συνεχίζονται, θα ήταν καλή ιδέα να δοκιμάσετε να αφαιρέσετε ένα από αυτά τα τρόφιμα για μερικές ημέρες και να δείτε αν τα συμπτώματα βελτιώνονται.
5. Μέγεθος και ταχύτητα κατανάλωσης γευμάτων:
Ακόμη και αν οι μερίδες σας δεν είναι μεγάλες, το πώς τρώτε παίζει ρόλο. Προσπαθήστε να τρώτε αργά, μασώντας καλά κάθε μπουκιά. Αυτό θα δώσει στο στομάχι σας χρόνο να στείλει σήμα στον εγκέφαλό σας ότι είναι χορτάτο, μειώνοντας την πιθανότητα φουσκώματος.
Τι να κάνετε:
Δοκιμάστε να διαφοροποιήσετε τα συστατικά των γευμάτων σας: Ίσως αντικαταστήσετε το καλαμπόκι με άλλα λαχανικά ή μειώστε την ποσότητα κακάο στο πρωινό σας.
Προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρότερα γεύματα: Ακόμα κι αν τρώτε συχνότερα, μπορείτε να μειώσετε λίγο την ποσότητα για να δείτε αν τα συμπτώματα βελτιώνονται.
Αυξήστε την κατανάλωση νερού: Βοηθά στη διάλυση των φυτικών ινών και στη διαδικασία της πέψης.
Παρακολουθήστε την αντίδραση του οργανισμού σας: Αν τα συμπτώματα επιμένουν, μπορεί να είναι χρήσιμο να κρατάτε ένα ημερολόγιο διατροφής για να εντοπίσετε τι μπορεί να προκαλεί τη δυσφορία.
Αν τα συμπτώματα συνεχιστούν ή επιδεινωθούν, θα ήταν καλό να συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο ή τον ιατρό σας για περαιτέρω καθοδήγηση και για να εξετάσετε αν υπάρχει κάποια άλλη αιτία πίσω από αυτά.
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας! Ο αριθμός των γευμάτων δεν παίζει τόσο ρόλο. Ίσως να αυξήσατε τις φυτικές ίνες (όσπρια, σαλάτες) σε σχέση με πριν και για αυτό να έχετε αυτό το πρήξιμο. Είναι μάλλον η πιο λογική εξήγηση. Θα σας βοηθούσε πολύ να πίνετε ένα τσάι από μαραθόσπορο μετά από κάθε γεύμα (Ιδίως από αυτά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες). Ο μαραθόσπορος θα προάγει την διάσπαση των φυτικών ινών σε πολύ μεγάλο βαθμό και θα ανακουφιστείτε γρήγορα.
Καλό θα είναι να επισκεφθείτε έναν κλινικό διαιτολόγο ώστε να σας βοηθήσει, να σας συντάξει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σας και να σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κατάλληλες μετρήσεις.
Φροντίστε να υπάρχει απόσταση μεταξύ των γευμάτων γύρω στις 3 ώρες. Ενδεχομένως το iceberg να σας προκαλεί αυτή την ενόχληση. Μπορείτε καλύτερα να έχετε γιαούρτι 2% γιατί το 0% δεν έχει κάποια ιδιαίτερη θρεπτική αξία. Επίσης το ψωμί ολκής με μέτρο καλό είναι να υπάρχει σε μία ισορροπημένη διατροφή .
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.