Πρώτα απ' όλα πρέπει να δεις κάτω από ποιες περιστάσεις εμφανίζονται αυτές οι κρίσεις και τι είναι αυτο που τις προκαλεί. Από εκει και πέρα όσο σκέφτεσαι κάτι τόσο το ανατροφοδοτείς και υπάρχει περίπτωση να ξανασυμβεί. Γιατί μέσω του φόβου μήπως επανέλθουν οι κρίσεις τις ενισχύεις.
Καλησπέρα! Το γεγονός ότι βιώνεις κρίσεις πανικού και ότι αυτές εκδηλώνονται έντονα μετά από τις διακοπές και κατά τη διάρκεια της προπόνησης είναι κατανοητό και μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Όταν επιστρέφουμε από διακοπές, συχνά αντιμετωπίζουμε μια συναισθηματική αναστάτωση, που μπορεί να επηρεάσει τη ψυχική μας κατάσταση. Οι αλλαγές στη ρουτίνα, οι διαφορετικές συνθήκες ζωής και οι νέες καταστάσεις μπορεί να δημιουργήσουν επιπλέον άγχος και ένταση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τις κρίσεις πανικού. Η άσκηση, όπως η προπόνηση ποδοσφαίρου, προκαλεί φυσιολογικές αλλαγές στο σώμα, όπως αύξηση του καρδιακού ρυθμού ...και της αναπνοής, οι οποίες μπορεί να εντείνουν τις κρίσεις πανικού, ειδικά αν ήδη ανησυχείς για την κατάσταση της υγείας σου ή έχεις γενικότερα άγχος. Η ανησυχία για την αύξηση των παλμών και η εστίαση σε αυτά τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να ενισχύσει την αίσθηση του πανικού και να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο.Η επίσκεψη σε ειδικό μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα την κατάσταση και να αναπτύξεις στρατηγικές για τη διαχείριση των κρίσεων. Δεν χρειάζεται να το αντιμετωπίσεις μόνος σου , υπάρχει βοήθεια και υποστήριξη διαθέσιμη. Διάβασε περισσότερα
Αναγνωρίζω ότι οι κρίσεις πανικού μπορούν να είναι εξαιρετικά αγχωτικές, ειδικά όταν εμφανίζονται κατά τη διάρκεια μιας έντονης δραστηριότητας όπως η προπόνηση ποδοσφαίρου. Όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους, είναι σύνηθες να νιώθουμε το σώμα μας να αντιδρά με έντονους φυσικούς συμπτώματα, όπως αυξημένοι καρδιακοί παλμοί και δύσπνοια. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι οι κρίσεις πανικού συνήθως κορυφώνονται και στη συνέχεια υποχωρούν, οπότε η γνώση ότι αυτό το αίσθημα είναι προσωρινό μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερη απειλή. Οι τεχνικές αναπνοής μπορούν να βοηθήσουν στην ηρεμία του σώματος και του νου, και η πρακτική της βαθι...άς αναπνοής ή της αναπνοής με το διάφραγμα μπορεί να σας προσφέρει κάποια ανακούφιση. Η εξοικείωση με την αναγνώριση και την αποδοχή των συμπτωμάτων σας είναι επίσης χρήσιμη. Αν συνειδητοποιήσετε ότι τα συμπτώματα δεν είναι επικίνδυνα, αλλά απλώς μια φυσιολογική αντίδραση του σώματος στο άγχος, αυτό μπορεί να μειώσει την ένταση των κρίσεων. Επιπλέον, το να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις κρίσεις πανικού και να βρείτε στρατηγικές διαχείρισης που να ταιριάζουν στις ανάγκες σας. Ο ειδικός μπορεί να σας διδάξει τεχνικές χαλάρωσης και να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τις αιτίες του άγχους σας. Η ανάπτυξη ενός σχεδίου για την αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού κατά τη διάρκεια των προπονήσεων, όπως η προσαρμογή της έντασης της άσκησης και η ενσωμάτωση της σε μια ρουτίνα που προάγει την ηρεμία, μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη ή τη διαχείριση των συμπτωμάτων. Τέλος, η υποστήριξη από φίλους, οικογένεια και ειδικούς μπορεί να είναι καθοριστική. Η συμμετοχή σας σε ομάδες ή η επικοινωνία με άλλους που βιώνουν παρόμοιες καταστάσεις μπορεί να σας προσφέρει επιπλέον στήριξη και κατανόηση. Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα,
Καταλαβαίνω πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να αντιμετωπίζετε κρίσεις πανικού, ειδικά κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας που συνήθως σας δίνει ικανοποίηση, όπως το ποδόσφαιρο. Οι κρίσεις πανικού μπορεί να εμφανίζονται και σε καταστάσεις όπου το σώμα είναι ήδη σε εγρήγορση, όπως κατά τη διάρκεια της άσκησης, και μπορεί να γίνουν πιο έντονες όταν αρχίσετε να επικεντρώνεστε στους σωματικούς σας παλμούς ή σε άλλα συμπτώματα.
Τις περισσότερες φορές αυτό που πυροδοτεί τις κρίσεις πανικού, είναι η εστίαση σε ένα (αθώο τις περισσότερες φορές) σωματικό σύμπτωμα, και η καταστροφική ερμηνεία αυτού (που αυξάνει το άγχος). Για παράδειγμα..., ενώ είστε σε έναν αγώνα, μπορεί να παρατηρήσετε ταχυκαρδία. Αρχίζετε να την παρακολουθείτε έντονα και ίσως να θεωρείτε ότι κάτι συμβαίνει με την υγεία σας, κάτι το οποίο προκαλεί επιπρόσθετο άγχος. Στη συνέχεια, το συναίσθημα του άγχος προκαλεί επιπλέον συμπτώματα (ζάλη, τρέμουλο κλπ), και έτσι δημιουργείται μια κρίση πανικού.
Προσπαθήστε να αναπνέετε αργά και βαθιά, εστιάζοντας στην εισπνοή και στην εκπνοή, καθώς αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε το σώμα σας. Είναι επίσης σημαντικό να θυμάστε ότι τα συμπτώματα της κρίσης, όπως η ταχυκαρδία, είναι δυσάρεστα αλλά όχι επικίνδυνα. Αναγνωρίζοντας ότι αυτή η αντίδραση είναι φυσιολογική, μπορείτε να μειώσετε την ένταση της κρίσης. Επιπλέον, δοκιμάστε να αποσπάσετε την προσοχή σας από τα σωματικά συμπτώματα και να εστιάσετε στην προπόνηση ή τον αγώνα.
Εάν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι η πλέον αποτελεσματικότερη για την αντιμετώπιση κρίσεων πανικού.
Στη διάθεσή σας,
Άννα Αρχοντή
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα,
Οι κρίσεις πανικού αποτελούν μια ψυχική κατάσταση με έντονο τρόμο και αναστάτωση η οποία εμφανίζετε ξαφνικά, προκαλώντας αίσθηση κινδύνου ή απώλειας ελέγχου.
Μερικές φορές η προσαρμογή στην καθημερινότητα μετά από διακοπές μπορεί να προκαλέσει ψυχολογική ένταση και άγχος.
Η υποστήριξη από τον προπονητή σας θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ασφαλούς κλίματος κατά τη διάρκεια των αγώνων, ενισχύοντας έτσι την ψυχική σας ανθεκτικότητα.
Εάν οι κρίσεις πανικού συνεχίζονται και δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε την κατάσταση καλό θα ήταν να αναζητήσετε βοήθεια από ψυχολόγο.
Καλησπέρα σας. Οι κρίσεις πανικού αφορούν άγχος για τη σωματική σας υγεία. Θα σας βοηθήσει η ψυχοθεραπευτική υποστήριξη για να μπορέσετε να αναγνωρίσετε τα αίτια που οδηγούν σε αυτό το άγχος που σας κυριεύει καθώς και να μπορέσετε να αναπτύξετε καινούργιους τρόπους αντίληψης της πραγματικότητας.
Γεια σας! Η αναπαραγωγή των σκέψεων μετά από μια κρίση πανικού είναι συνήθης μηχανισμός. Αφενός συλλογιστείτε σε τι ενδότερο μπορεί να οφείλετε, διότι πολλές φορές αυτοί οι πανικοί προέρχονται και από το περιβάλλον με το οποίο συναναστρεφόμαστε και στο οποίο αλληλοεπιδρούμε. Φυσικά η ψυχοθεραπεία είναι ο βασικός πυλώνας στήριξης αυτής της κατάστασης. Χρειάζεται περεταίρω υπενθύμιση, καθώς και να σπάσει επιτέλους το ταμπού για κάτι το οποίο είναι ΣΩΤΗΡΙΟ και ακόμα δεν το κατανοεί ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου. Στη διάθεσή σας σχετικά με αυτό. Καλή συνέχεια!
Οι κρίσεις πανικού, αν και τρομακτικές, είναι αρκετά κοινές και μπορεί να προκύψουν από διάφορες αιτίες, όπως αυξημένο άγχος, στρες ή ακόμα και κάποιες σωματικές αντιδράσεις που μπορεί να μην αντιλαμβανόμαστε άμεσα. Το σημαντικό είναι να γνωρίζεις ότι μπορείς να το διαχειριστείς, αλλά ίσως χρειαστείς λίγη βοήθεια για να το κάνεις με τρόπο που να σε κάνει να νιώθεις ασφαλής και ήρεμος.
Το πρώτο βήμα προς τη διαχείριση είναι η κατανόηση και η αποδοχή της κατάστασης. Το άγχος και οι κρίσεις πανικού δεν είναι "αδυναμία" ή "κάτι που πρέπει να ντρέπεσαι". Είναι αντιθέτως μια ένδειξη ότι ο οργανισμός σου προσπαθεί να σου... επικοινωνήσει κάτι. Ένας ψυχολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις τι ακριβώς συμβαίνει, να αναγνωρίσεις τα πρότυπα σκέψης και συμπεριφοράς που ενδέχεται να συμβάλλουν στις κρίσεις πανικού και να αναπτύξεις στρατηγικές για να τις αντιμετωπίσεις.
Η απόφαση να ζητήσεις βοήθεια δείχνει δύναμη και την επιθυμία να φροντίσεις τον εαυτό σου, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό.
Διάβασε περισσότερα
Σας συμβουλεύω να επισκεφτείτε εναν γνωσιακο συμπεριφοριστη ψυχοθεραπευτή για να εκπαιδευτειτε σε τροπους που θα σας βοηθησουν να διαχειριστείτε τις κρισεις πανικου.
Καλησπέρα!
Λυπάμαι που ακούω ότι περνάς από αυτή τη δύσκολη εμπειρία με τις κρίσεις πανικού. Οι κρίσεις πανικού μπορούν να είναι πολύ δυσάρεστες και να προκαλέσουν έντονο άγχος, ειδικά σε καταστάσεις όπου ανεβαίνουν οι παλμοί, όπως κατά τη διάρκεια της άσκησης ή ενός αγώνα ποδοσφαίρου. Εδώ είναι μερικές στρατηγικές που μπορείς να δοκιμάσεις για να διαχειριστείς το άγχος και τις κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της άσκησης:
1. **Εστίασε στην αναπνοή σου**: Μία από τις πιο αποτελεσματικές τεχνικές για να μειώσεις το άγχος και να αποτρέψεις ή να διαχειριστείς μια κρίση πανικού είναι η ελεγχόμενη αναπνοή. Όταν νιώσεις ότι αρχίζ...ει να ανεβαίνει το άγχος, προσπάθησε να εστιάσεις στην αναπνοή σου. Αναπνέεις βαθιά από τη μύτη, κρατώντας την αναπνοή σου για λίγα δευτερόλεπτα, και μετά εκπνέεις αργά από το στόμα. Αυτό θα βοηθήσει το σώμα σου να χαλαρώσει και να επαναφέρει τον καρδιακό σου ρυθμό.
2. **Προοδευτική Μυϊκή Χαλάρωση**: Αυτή η τεχνική μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης. Εστίασε σε διαφορετικές μυϊκές ομάδες του σώματός σου και προσπάθησε να τις χαλαρώσεις μία προς μία. Για παράδειγμα, χαλάρωσε τους ώμους σου, τα χέρια σου, και σιγά-σιγά τους άλλους μύες. Η χαλάρωση των μυών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της έντασης.
3. **Διατήρησε μια θετική αυτο-ομιλία**: Κατά τη διάρκεια του αγώνα, αν νιώσεις το άγχος να ανεβαίνει, προσπάθησε να πεις στον εαυτό σου ότι αυτό που βιώνεις είναι απλώς μια προσωρινή αίσθηση που θα περάσει. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φράσεις όπως "είμαι ασφαλής", "μπορώ να το ξεπεράσω" ή "είναι μόνο άγχος, θα περάσει".
4. **Κράτα επαφή με την πραγματικότητα**: Αν αισθάνεσαι ότι χάνεις τον έλεγχο, προσπάθησε να εστιάσεις στο περιβάλλον σου. Εστίασε στα πράγματα γύρω σου, άκουσε τους ήχους, και δες τις εικόνες γύρω σου. Αυτή η τεχνική γείωσης μπορεί να σε βοηθήσει να παραμείνεις παρών και να μειώσεις το άγχος.
5. **Μείνε ενυδατωμένος και πρόσεξε τη διατροφή σου**: Η καλή φυσική κατάσταση και η σωστή διατροφή μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη διάθεσή σου και να μειώσουν την πιθανότητα κρίσεων πανικού. Απόφυγε την καφεΐνη πριν την προπόνηση, καθώς μπορεί να αυξήσει το άγχος.
6. **Συμβουλέψου έναν ειδικό**: Αν οι κρίσεις πανικού συνεχίζουν να σε επηρεάζουν έντονα, ίσως είναι καλή ιδέα να μιλήσεις με έναν ψυχολόγο, ψυχίατρο ή σύμβουλο ψυχικής υγείας για να σε βοηθήσει να αναπτύξεις στρατηγικές για να διαχειρίζεσαι το άγχος και τις κρίσεις πανικού.
Οι κρίσεις πανικού μπορεί να είναι μια δύσκολη εμπειρία, αλλά με τις κατάλληλες στρατηγικές και βοήθεια, μπορείς να μάθεις να τις διαχειρίζεσαι και να συνεχίσεις τις δραστηριότητές σου χωρίς να σε περιορίζουν.
Εγκάρδια,
Παναγιώτης Μποκολής
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα! Η αντιμετώπιση κρίσεων είναι από μόνη της πολύ δύσκολη. Ειδικότερα, όταν αυτό το περιστατικό συμβαίνει κατά τη διάρκεια αγωνιστικής δραστηριότητας, στην οποία οι παλμοί είναι ήδη ανεβασμένοι, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Ωστόσο, εσείς φάνηκε ότι καταφέρατε να αναγνωρίσετε τη σωματική δυσκολία, ακούσατε το σώμα σας και προσπαθήσατε να το φροντίσετε. Οι κρίσεις είναι “μικρά καμπανάκια” του εαυτού μας που δείχνουν ότι συνήθως κάτι πιο βαθύ μας εμποδίζει να απολαμβάνουμε ήρεμα το τώρα. Κάποια σκέψη ή κάποιο δυσάρεστο βίωμα που το έχουμε αφήσει αφρόντιστο. “Ακούγονται” προκειμένου να τα θεραπεύσουμε.
Αρχικά, αξίζει ν...α αναγνωρίσετε αν όντως είναι κρίσεις και δεν ελλοχεύει κάποιος σωματικός/οργανικός κίνδυνος. Μια κρίση πανικού, αν και είναι πολύ έντονη, είναι προσωρινή και δεν προκαλεί σωματική βλάβη.
Η ρύθμιση της αναπνοής είναι κάτι που μπορεί να μειώσει την αίσθηση άγχους. Αργές και βαθιές εισπνοές και αντίστοιχα εκπνοές μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του άγχους. Επίσης, σκέψεις εστίασης όπως "το ανέβασμα των παλμών δεν είναι απαραίτητα προμήνυμα κρίσης πανικού" είναι κάτι που θα μπορούσε να σας βοηθήσει.
Ωστόσο, εάν οι κρίσεις πανικού είναι συχνές ή πολύ έντονες, ίσως χρειάζεται η επίσκεψη σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Οι ειδικοί μπορούν να σας προσφέρουν περαιτέρω εργαλεία για τη διαχείριση του άγχους και των κρίσεων πανικού.
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας. Ακούγεται δύσκολο αυτό που περνάτε. Θα μπορούσατε να κάνετε κάποιες ασκήσεις χαλάρωσης, και κάποιες άλλες γνωσιακες τεχνικές ώστε να μπορείτε να ηρεμήσετε τις σκέψεις σας την ώρα που έρχεται η αίσθηση του πανικού. Στην ψυχοθεραπεία θα μπορούσατε να μάθετε τέτοιες τεχνικές, και να βρείτε επίσης από που προέρχεται ο πανικός ώστε να το ξεριζωσετε τελείως
Καλησπέρα! Οι κρίσεις πανικού, ειδικά όταν συνδέονται με έντονη σωματική δραστηριότητα όπως η προπόνηση ή ο αγώνας, μπορεί να είναι πολύ δύσκολες στη διαχείριση. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι που μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου κατά τη διάρκεια της άσκησης και του αγώνα. Η ορθή διαφραγματική αναπνοή, η εστίαση στο παιχνίδι και η υποστήριξη από τον προπονητή και έναν ειδικό μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, η συνεργασία με έναν ψυχολόγο μπορεί να βοηθήσει πολύ στη μακροπρόθεσμη αντιμετώπισή τους.
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.