• Άγχος και Στρες
  • Υποβλήθηκε 23/10/2024

Ποια θεραπεία ειναι κατάλληλη για αποφευκτική διαταραχή προσωπικότητας;

Καλησπέρα,μετά από μια κατάρρευση συναισθηματική που είχα πίσω στο 2020,λόγω εργασιακής πίεσης,αρνητικών σχολίων,υποτίμησης από αλλά άτομα,αναγκάστηκα να απευθυνθώ σε ειδικό,αφού διαπιστώθηκε μετά από κάποιους μήνες συνεδρίων,ότι πάσχω από αποφευκτικης διαταραχή προσωπικότητας και γενικευμένο άγχος,πήρα για 1 χρόνο θεραπευτική αγωγή με seroxat και στη συνέχεια efexor 75mg,ενδιάμεσα lexotanil 1,5mg,τα οποία και σταμάτησα επιτυχώς με τις οδηγίες του ψυχιάτρου που με παρακολουθούσε,δούλεψε η αγωγή αν και μου πήρε 6-8 μήνες για να νιώσω βελτίωση και διάφορα. Καθώς σταμάτησα,άρχισα την αναζήτηση για να αντιμετωπίσω το πρόβλημα,απευθύνθηκα σε κλινικό ψυχολόγο όπου δοκιμάσαμε την θεραπεία σχημάτων,η οποία δεν απεδωσε,δεν μου έδωσε κάτι και απογοητευμένος σταμάτησα,έπειτα άλλαξα θεραπευτή και ξεκίνησα ψυχοθεραπεία με ψυχίατρο,ψυχαναλυτική,έπειτα από έναν αριθμό συνεδρίων,ξεκινήσαμε ομαδική ψυχοθεραπεία στην οποία είμαι ήδη 1 χρόνο,παρόλαυτα αισθάνομαι ότι δεν παίρνω την βοήθεια που θα ήθελα και σκέφτομαι να αναζητήσω άλλου είδους θεραπεία. Σε αυτό το σημείο να πω ότι η σχέση μου με τους θεραπευτές ήταν καλή και δεν ένιωσα ότι δεν υπάρχει σύνδεση η καλή συνεργασία,αλλά αισθανομουν ότι οι θεραπείες δεν αποδίδουν στα δικά μου προβλήματα. Χρειάζομαι μια ποιο δυναμικού τύπου και αποτελεσματικότερη ψυχοθεραπεία,αλλά έχω χαθεί στην πληροφορία και δεν ξέρω τι ακριβώς να κάνω,πολλές υποσχόμενες θεραπείες,από γνωσιακή συμπεριφορική,διαλεκτική,θεραπεία σχημάτων,ομαδική,τραυμάτων κοκ. Πραγματικά έχω κουραστεί να ξεκινάω από την αρχή κάθε φορά και να μην θεραπεύομαι.Συμφωνα με τα διαγνωστικά κριτήρια η αποφευκτικης διαταραχή είναι στην κατηγορία DSM-5,δεν έχουν γίνει γνωστά από επιστημονικής άποψης τα αίτια που την προκαλούν και έτσι υπάρχει ασάφεια σχετικά με την θεραπεία αυτής. Μπορείτε οι ειδικοί του doctortime,να με κατατοπίσει σχετικά του πως θα πρέπει να κινηθώ,για να μην χάνω χρόνο,χρήμα και εν τέλει απογοητεύομαι?

10 ειδικοί απάντησαν

  • Η θεραυετικη σχέση ποτ θα διαμορφωθεί θα βοηθήσει στην αλλγη του μοντέλου σύνδεσης ..,θεωρία δεσμού.

    Δριβάκου Δέσποινα

    Ψυχολόγος

    Θεσσαλονίκη

  • Άμεσα αποτελέσματα
    Σχεδιασμένο από επιστήμονες
    Πιστοποιημένη μέθοδος

    MindTime Clinic: 360º φροντίδα για την ψυχική υγεία

    Κάνε δωρεάν το πιστοποιημένο Τεστ Άγχους (GAD-7) και δες αν έχεις συμπτώματα, απαντώντας σε 7 απλές ερωτήσεις

    Κάνε το τεστ Μάθε περισσότερα
  • Η απόκτηση αυτοεκτίμησης είναι το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση του AvPD. Θέλει εξασκηση κανείς να μην αποφεύγει πράγματα και να μαθαίνει να αντιμετωπίζει το άγχος. Στη συνέχεια, το επόμενο βήμα είναι να δοκιμάσετε νέα χόμπι, να αποκτήσετε το θάρρος να εξερευνήσετε τον εαυτό σας. Το να προσπαθείς και να αποτύχεις, είναι καλύτερο από το να μην προσπαθείς καθόλου. Μιλήστε με τον θεραπευτή σας για το ενδεχόμενο μιας πολυθεραπευτικής προσέγγισης, ώστε να δοκιμάσετε σύνθετες τεχνικές που μπορεί να σας ταιριάζουν καλύτερα και να αποφύγετε τις συχνές αλλαγές. Για μακροπρόθεσμα οφέλη, ίσως να θέλετε να συνδυάσετε τις θεραπείες, όπως την CBT με την ... Διάβασε περισσότερα

    Νταϊλάκης Παναγιώτης

    Ψυχολόγος

    Θεσσαλονίκη

  • Γεια σας. Όπως πολύ σωστά αναφέρατε οι διαταραχές προσωπικότητας δεν είναι από τις κλινικές εικόνες με τα περισσότερα ευρενητικά δεδομένα , ειδικά οι τύπου cluster C, στην οποία ανήκουν οι αποφευκτικού τύπου εικόνες. Αντίστοιχη έλλειψη συναντάμε και στα ερευντητικά δεδομένα για το ποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση είναι η πιο βοηθητική. Ένας από τους πιθανούς λόγους είναι η διαφωνία στην επιστημονική κοινότητα για το αν θα έπρεπε το σύνολο κάποιων από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς μας να θεωρούνται παθολογικά και να παίρνουν τίτλο διαταραχής.

    Για αυτό το λόγο είναι αρκετά δύσκολο δυστυχώς να προτείνω με σιγουριά μία συγκεκριμένη
    ... Διάβασε περισσότερα

    Χαραλαμποπούλου Ελένη

    Ψυχολόγος - Παιδοψυχολόγος

    Καλλιθέα

  • Καλησπέρα σας. Κατανοώ πόσο εξουθενωτική και απογοητευτική μπορεί να είναι η διαδικασία της αναζήτησης της κατάλληλης θεραπείας, ειδικά όταν έχετε ήδη δοκιμάσει διάφορες μεθόδους χωρίς να νιώθετε την επιθυμητή βελτίωση. Η αποφευκτική διαταραχή προσωπικότητας και το γενικευμένο άγχος είναι σύνθετα ζητήματα, και η θεραπεία τους συχνά απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση και αντοχή. Ένα από τα πρώτα βήματα που θα πρότεινα είναι να επανεξετάσουμε την πορεία σας με έναν ψυχοθεραπευτή που ειδικεύεται στις διαταραχές προσωπικότητας, ιδιαίτερα με εμπειρία στη γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία (CBT) ή στη διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία (DBT) που είναι μ... Διάβασε περισσότερα

    Αναστοπούλου Φιλίππα

    Κλινική Ψυχολόγος

    Μοναστηράκι

  • Καλησπέρα σας, θα σας παρότρυνα όλα αυτά να τα μοιραστείτε στην ομάδα θεραπεία σας. Πέρα από την σχέση σας με τους θεραπευτές, εστιάστε στην σχέση σας με τα άλλα μέλη της ομάδας.

    Τρίμη Χλόη

    Ψυχοθεραπεύτρια - Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Κυψέλη

  • Το γενικευμένο άγχος, ιδιαίτερα όταν είναι διαμορφωμένο κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και για μεγάλο διάστημα, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αλλά οι υποτροπές είναι αναμενόμενες, όπως σε κάθε προσπάθεια για διαμόρφωση νέων συμπεριφορών. Αποδεχόμαστε τη δυσκολία και συνεχίζουμε τη προσπάθεια μαζί με τη βοήθεια του ειδικού. Μην απογοητεύεστε, μιλήστε για αυτό στους ανθρώπους που σας έχουν προσφέρει θεραπευτικό πλαίσιο. Ο όρος αποφευκτική διαταραχή αφορά ένα μοτίβο συμπεριφορών που έχουν διαμορφωθεί κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, νομίζω πως η πιο λειτουργική αρχικά προσέγγιση θα ήταν να αντιμετωπίσετε το άγχος σας.

    Κουλούβαρδη Στέλλα

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Πετράλωνα

  • Καλησπέρα σας.
    Η αποφευκτική διαταραχή έχει αιτιολογία.
    Ανήκει στα συμπλέγματα διαταραχών τύπου Β.
    Η CBT ενδείκνυται.
    Δεν είναι θέμα μόνο προσωπικής σχέσης με τον θεραπευτή, αλλά και ταιριάσματος σε πολλά επίπεδα για την επιτυχή έκβαση της θεραπείας.
    Εφόσον πιστεύετε στη θεραπεία και την εμπιστεύεστε θα έρθει το αποτελέσμα που επιθυμείτε.
    Έχετε τη λύση να αφήσετε το ζήτημά σας στην τύχη του ή να συνεχίσετε να επενδύετε, για να το αντιμετωπίσετε στον μέγιστο δυνατό βαθμό. Ποια επιλογή θα διαλέξετε?

    Πράπας Ιωάννης

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας - Ψυχοθεραπευτής

    Γέρακας

  • Κάποιες φορές επαρκεί η ψυχοθεραπεία, συνήθως γνωσιακού συμπεριφορικού τύπου αλλά σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να συνδυάζεται με φαρμακοθεραπεία.

    Θελερίτης Χρήστος

    Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής

    Ευαγγελισμός

  • Καλησπέρα σας. Πολύ καλά αποτελέσματα για τη διαταραχή που αναφέρετε θα δείτε με τη Βιοθυμική υπνοθεραπεία, στην οποία έχω εκπαιδευτεί και εξειδικευτεί, πρόκειται για ψυχοθεραπευτική προσέγγιση, η οποία από- εστιάζει από τα συμπτώματα και εστιάζει στους μηχανισμούς δημιουργίας των συμπτωμάτων, δηλαδή στις βαθύτερες αιτίες που αυτά κάποτε δημιουργήθηκαν, ώστε να μας προστατεύσουν στο τότε από καταστάσεις στη ζωή μας που εκλάβαμε και ερμηνεύσαμε ως απειλητικές ή ήταν πράγματι απειλητικές και τραυματικές. Όμως σήμερα είναι ανάγκη να επαναξιολογήσουμε τα πράγματα με τις δυνατότητες του σύγχρονου ενήλικα εαυτού και να απαλλαχτούμε από συναισθήματα... Διάβασε περισσότερα

    Ντούτση Ντόρα

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Κολωνάκι

  • Γεια σας! Μπράβο για την προσπάθεια σας! Παραμείνετε ενεργά. Δυστυχώς με την κατηγοριοποίηση των θεραπευτικών προσεγγίσεων ο νους περισσότερο χάνεται πάρα βοηθιέται. Δεν έρχεται σε σύνδεση και η θεραπεία είναι σύνδεση από μόνη της. Αυτό που χρειάζεται να βρείτε για αρχή είναι να μπορέσετε πρώτα απλά να μιλήσετε, καμιά φορά τα πολλά σχέδια και πλάνα στις θεραπείες ζαλίζουν, όταν ήδη υπάρχει τόση ζάλη με προσωπικά ζητήματα του κάθε ανθρώπου! Οπότε για αρχή βοηθάει η ανακούφιση μέσα από μια απλή προσέγγιση, τα υπόλοιπα στήνονται από μόνα τους σιγά σιγά. Όλα είναι πολυπαραγοντικά και πολυδιάστατα. Επίσης μια πληροφορία δε σημαίνει απαραίτητα και ... Διάβασε περισσότερα

    Κυριακίδη Στεφανία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Περιστέρι

Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Χρειάζεσαι να δεις έναν επαγγελματία υγείας άμεσα;

Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά

Mobile Image
success envelop Λάβαμε την ερώτησή σας!

Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.

docontime

Δε θες να περιμένεις; Πάρε άμεσες απαντήσεις από γιατρό μέσω chat!

Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.