Καλησπερα. Ειμαι ανδρας 25 χρ, 75 κιλα. Το 2020 διαγνωσθηκα με Γενικευμενη Αγχωδη Διαταραχη,(ΓΑΔ) υστερα απο ενα φαυλο κυκλο με εξετασεις, καρδιας,αιματολογικες,βιοχημικες. Επισκεφτηκα ψυχολογο, παρολα αυτα οταν ενιωσα καλυτερα διακοψαμε τις συνεδρειες. Εχει λιγους μηνες (2024) που επεστρεψαν καποια απ τα συμπτωματα, η ξεκινησα εγω να ξανα δινω τοσο βαση σε αυτα. Εχω εμμονη με την καρδια μου, με τους χτυπους της, μερικες φορες κανει διπλοχτυπους, αλλες χανει κανα χτυπο, αισθημα ζαλαδας, φοβος να παω σε αλλη πολη μακρυα απ τη δικη μου μη παθω το παραμικρο κι αλλα πολλα. Θα ηθελα να μαθω, καθε ποτε ειναι καλο να κανουμε υπερηχο καρδιας, σε αυτη την ηλικια, ειμαι 25χρ( εχω κανει τουλαχιστον 10,με αποτελεσμα ο οικ.γιατρος μου να μου λεει, ''ξανα ελα στα 40'') το τελευταιο το 2020 οπου ηταν ολα καθαρα. Υπαρχει περιπτωση να ειναι κατι παθολογικο; Εξετασεις εκανα τον Ιουλιο, αιματολογικες καρδιογραφημα, κι ακτινα θωρακα, οπου ηταν ολα καθαρα.
Μαλλον μην ξανασχοληθειτε μέχρι τα 40-50!!
Καλησπέρα σας ! Νομίζω ότι ο κύκλος του οργανικού ελέγχου έχει πράγματι κλείσει. Οφείλετε να εστιάσετε στην υποστήριξη από επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Αφού ψαχτηκες τόσο πολύ και δεν βρέθηκε τίποτα μάλλον πρέπει να ξαναρχίσεις τις συνεδρίες με τον ψυχολογο
Καλησπέρα σας. Καταλαβαίνω ότι σας έχει ταλαιπωρήσει πολύ όλο αυτό που περνάτε και αναγνωρίζω πόσο δύσκολο είναι. Θα προσπαθήσω να απαντήσω στην ερώτησή σας, και στη συνέχεια θα μοιραστώ μαζί σας λίγα λόγια για το άγχος και τη ΓΑΔ.
Υπάρχει περίπτωση να είναι κάτι παθολογικό;
Από όσα έχετε γράψει φαίνεται ότι κάνατε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που μπορεί να κάνει κανείς για να το απαντήσει. Συγκεκριμένα αναφέρατε τις εξής:
1. Επίσκεψη σε καρδιολόγο
2. Αιματολογικές εξετάσεις
3. Καρδιογράφημα
4. Ακτίνα Θώρακα
5. 10 υπέρηχοι καρδιάς
Συνήθως, οι καρδιολόγοι συνιστούν να γίνει αυτή η εξέταση ...μια φορά ώστε να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς. Στους υγιείς ενήλικες άνω των 40 ετών συνιστούν να κάνουν αυτήν την εξέταση μια φορά ανά έτος. Ο καρδιολόγος που σας εξέτασε φαίνεται ότι επιβεβαίωσε πως όλα είναι καλά. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η πιθανότητα να είναι κάτι παθολογικό θα είχε φανεί.
Αν κατάλαβα καλά, στη συνέχεια ξεκινήσατε ψυχοθεραπεία κατά τη διάρκεια της οποίας τα συμπτώματα που σας ανησυχούσαν υποχώρησαν, νιώσατε καλύτερα και η ψυχοθεραπεία έφτασε στο τέλος της. Αυτό δείχνει ότι υπήρξε θετική επίδραση της ψυχοθεραπείας στα σωματικά συμπτώματα που αισθανόσασταν για ένα χρονικό διάστημα αρκετών ετών. Με βάση αυτά τα στοιχεία, η πιθανότητα να είναι ψυχολογικό φαίνεται μεγαλύτερη.
Αν κατάλαβα καλά, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια φθάνουμε στην παρούσα φάση όπου αισθάνεστε ξανά κάποια από αυτά τα συμπτώματα και πιάνετε τον εαυτό σας να:
• Κάνει επίμονες σκέψεις για την καρδιά του
• Να μετράει τους χτύπους της
• Να αισθάνεται ζαλάδα
• Να νιώθει φόβο μην πάει σε άλλη πόλη
• Να νιώθει φόβο μην πάθει το παραμικρό
Είναι πολύ σημαντικό ότι καταφέρατε να κάνετε τις παραπάνω διαπιστώσεις. Συγκεκριμένα, αναγνωρίσατε ποιες είναι οι σκέψεις που σας αναστατώνουν (π.χ. είναι καλά η καρδιά μου;), ποιο είναι το συναίσθημα που σας προκαλούν (φόβος), ποιες είναι οι σωματικές αισθήσεις που νιώθετε στο σώμα σας (ζαλάδα), και τι κάνετε μόλις εμφανιστούν αυτά (π.χ.μετράω τους παλμούς μου). Προσπαθήστε να θυμηθείτε όσα μάθατε από την ψυχοθεραπεία που κάνατε και σας βοήθησαν στο παρελθόν.
Επίσης να θυμάστε ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα, και οι σωματικές αισθήσεις παράγονται αυτόματα και ΔΕ μπορούμε να τα ελέγξουμε.
Για παράδειγμα δοκιμάστε να ΜΗ σκεφθείτε ένα ροζ ελέφαντα.
Αυτό που μπορούμε να ελέγξουμε είναι το τι κάνουμε μόλις αυτά εμφανιστούν. Αλλάζοντας αυτό που κάνουμε σιγά σιγά ελαττώνεται και η αρνητική επίδραση που έχουν αυτά πάνω μας και μειώνεται η έντασή τους.
Δοκιμάστε λοιπόν την πρόκληση να ΜΗ μετράτε τους παλμούς σας. Αν δεν καταφέρετε να αντισταθείτε στην ανάγκη να τους μετρήσετε δεν πειράζει.
Μπορεί να μην είναι όσο εύκολο ακούγεται αλλά δεν είναι αδύνατο. Όσο περισσότερο εξασκούμαστε σε αυτό που μας δυσκολεύει, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η αντοχή μας απέναντί του, και τόσο ευκολότερο αρχίζει και γίνεται για εμάς στη συνέχεια.
Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση. Ελπίζω να βοήθησα. Παρακάτω ακολουθούν λίγα λόγια για το άγχος και τη ΓΑΔ.
Τι είναι το άγχος;
Το άγχος είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός του οργανισμού και ο ρόλος του είναι να μας προστατεύσει από αντικειμενικά απειλητικές καταστάσεις. Μας βοηθάει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να αντιληφθούμε έγκαιρα κινδύνους και να τους αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε.
Οι κίνδυνοι αυτοί μπορεί να είναι εξωγενείς όπως ένα φίδι ή και ενδογενείς όπως μια δυσάρεστη σκέψη (π.χ. κάτι κακό θα μου συμβεί) ή μια σωματική αίσθηση (π.χ. οι παλμοί της καρδιάς).
Για παράδειγμα, έστω ότι βρίσκουμε ένα φίδι στην αποθήκη του σπιτιού μας. Μέσα από το μηχανισμό του άγχους, το σώμα μας εφοδιάζει με ό,τι χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο είτε μέσω της φυγής, είτε μέσω του παγώματος, είτε μέσω της μάχης. Τα επινεφρίδια που βρίσκονται πάνω από τα νεφρά μας εκκρίνουν μια ουσία στο αίμα που λέγεται αδρεναλίνη και όταν συμβαίνει αυτό αισθανόμαστε ένα σφίξιμο στο στομάχι. Η αδρεναλίνη βοηθά τις κόρες των ματιών μας να διασταλλούν ώστε να βλέπουμε καλύτερα, και την καρδιά μας να χτυπήσει γρήγορα και δυνατά. Αυτό θα βοηθήσει το μυικό μας σύστημα να αιματωθεί άμεσα ώστε να είναι έτοιμο είτε για να τρέξουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, είτε για να μείνουμε τελείως ακίνητοι και να μη μας εντοπίσει η απειλή, είτε για να μαχηθούμε με όλη μας τη δύναμη. Αυτή η αιμάτωση καταναλώνει πολύ οξυγόνο οπότε η αναπνοή μας θα γίνει πιο έντονη και γρήγορη. Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλός μας θα υπεροξυγονωθεί με αποτέλεσμα να αισθανθούμε ζάλη. Αυτός ο μηχανισμός θα καταναλώσει πολύ ενέργεια και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μας θα πέσουν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να νιώθουμε εξαντλημένοι μετά από αυτήν την τόσο έντονη σωματική αντίδραση.
Καμιά φορά, το σώμα μας μπορεί να ξεκινήσει αυτόν τον μηχανισμό σε καταστάσεις που δεν είναι αντικειμενικά επικίνδυνες, και που παλαιότερα αντιμετωπίζαμε με άνεση. Για κάποιους δικούς μας έγκυρους λόγους αυτές οι καταστάσεις μπορεί ξαφνικά να αρχίσουν να φαίνονται απειλητικές κι έτσι το σώμα μας θα θελήσει να μας προστατεύσει με το μόνο μηχανισμό που ξέρει. Όταν συμβαίνει αυτό έχουμε μια κρίση πανικού. Είναι ένα πολύ συχνό και συνηθισμένο φαινόμενο το οποίο πάρα πολλοί και υγιείς άνθρωποι θα βιώσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Τι είναι η Γενικευμένη Αγχώδης Διαταραχή (ΓΑΔ);
Ως ΓΑΔ περιγράφεται μια διαταραχή άγχους η οποία χαρακτηρίζεται από έντονη ανησυχία συνήθως για πράγματα που έχουν μικρές πιθανότητες να συμβούν. Όσοι τη βιώνουν αισθάνονται ένα επίμονο, μη ρεαλιστικό ή υπερβολικό άγχος με πολλά σκαμπανεβάσματα το οποίο είναι χρόνιο και έντονο χωρίς να συνδέεται απαραίτητα με κρίσεις πανικού. Συχνά, συνοδεύεται με ήπια μελαγχολία χωρίς να προκαλεί ιδιαίτερες δυσκολίες στην κοινωνική και επαγγελματική μας ζωή. Η διαφορά της ΓΑΔ από άλλες διαταραχές άγχους είναι ότι το άγχος προκαλείται από μια μεγάλη ποικιλία ερεθισμάτων και καταστάσεων της ζωής. Η ΓΑΔ επηρεάζει πολύ τις σκέψεις μας οι οποίες συνήθως αποκτούν καταστροφικό, υπεργενικευμένο και απόλυτο περιεχόμενο σε θέματα που αφορούν το παρελθόν ή και το μέλλον. Επίσης οι προσωπικοί κανόνες που ακολουθούμε στη ζωή γίνονται άκαμπτοι και καμιά φορά ακραίοι. Είναι πολύ συνηθισμένο κατά τη διάρκεια της ΓΑΔ να πιάνουμε τον εαυτό μας να ανησυχεί για θέματα όπως η προσωπική αποτυχία, η τελειότητα, η κριτική, η απορριψη, η αμηχανία, η έλλειψη ελέγχου και άλλα.
Διάβασε περισσότερα
Τα συμπτώματα που περιγράφετε φαίνεται να συνδέονται με τη ΓΑΔ, με έντονη σωματοποίηση και εστίαση στην καρδιά. Εφόσον οι εξετάσεις σας είναι καθαρές, είναι σημαντικό να εστιάσετε στη διαχείριση του άγχους μέσω ψυχοθεραπείας. Η επανέναρξη συνεδριών με ψυχολόγο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των εμμονών και του φόβου.
Καλησπέρα σας. Αυτό που περιγράφετε είναι πολύ συνηθισμένο σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή (ΓΑΔ) και σχετίζεται με την υπερεστίαση στο σώμα και τα συμπτώματά του. Η εμμονή με την καρδιά σας, οι διπλοχτύποι ή οι έκτακτες συστολές, καθώς και ο φόβος μήπως κάτι σας συμβεί, αποτελούν κλασικά παραδείγματα του πώς το άγχος μπορεί να επικεντρωθεί σε σωματικές αισθήσεις και να δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο ανησυχίας.
Είναι σημαντικό να εμπιστευθείτε τις ιατρικές εξετάσεις που έχετε κάνει. Οι επαναλαμβανόμενες εξετάσεις, όπως οι υπέρηχοι καρδιάς και οι αιματολογικές, που έχετε ήδη πραγματοποιήσει, και το γεγονός ...ότι όλα είναι φυσιολογικά, δείχνουν ότι η καρδιά σας είναι υγιής. Ο οικογενειακός σας γιατρός έχει δίκιο όταν σας λέει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω εξετάσεις σε αυτή τη φάση της ζωής σας. Η επανάληψη των εξετάσεων, αν και προσφέρει προσωρινή ανακούφιση, μπορεί να ενισχύσει τη συνήθεια να ψάχνετε συνεχώς για "αποδείξεις" ότι είστε καλά, κάτι που τροφοδοτεί το άγχος σας αντί να το μειώνει.
Ο φόβος ότι μπορεί να είναι κάτι παθολογικό συχνά σχετίζεται με τον μηχανισμό του άγχους που ενισχύει τις αρνητικές σκέψεις. Όταν βιώνουμε άγχος, το σώμα μας αντιδρά με φυσιολογικό τρόπο – οι παλμοί μπορεί να αυξηθούν, μπορεί να αισθανθείτε έκτακτες συστολές, ζάλη ή δύσπνοια. Αυτά είναι συμπτώματα άγχους, όχι ένδειξη παθολογίας, και είναι σημαντικό να το κατανοήσετε αυτό σε βάθος. Το άγχος κάνει το σώμα σας πιο "ευαίσθητο", και έτσι οι φυσιολογικές αλλαγές, όπως μια έκτακτη συστολή της καρδιάς, μπορεί να σας φανούν απειλητικές.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπιστεί η αιτία πίσω από αυτή την υπερεστίαση. Η επιστροφή σας στη θεραπεία με ψυχολόγο θα μπορούσε να σας βοηθήσει πολύ. Η θεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να δουλέψετε πάνω στις σκέψεις που σας οδηγούν σε αυτό τον φαύλο κύκλο ανησυχίας, να αναγνωρίσετε πώς το άγχος επηρεάζει τη συμπεριφορά σας και να αναπτύξετε στρατηγικές για να το διαχειρίζεστε καλύτερα. Μια προσέγγιση όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για τέτοια θέματα, καθώς εστιάζει στο να αλλάξετε τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε και αντιδράτε στα συμπτώματα του σώματός σας.
Επιπλέον, προσπαθήστε να δώσετε χρόνο στον εαυτό σας να χαλαρώσει μέσω δραστηριοτήτων που μειώνουν το άγχος, όπως η άσκηση, οι τεχνικές αναπνοής και η χαλάρωση. Στόχος είναι να μάθετε να αποδέχεστε τις φυσιολογικές αισθήσεις του σώματός σας χωρίς να τις εκλαμβάνετε ως απειλή.
Η ανησυχία σας είναι απολύτως κατανοητή, αλλά να θυμάστε ότι η καρδιά σας είναι υγιής, όπως έχουν δείξει οι εξετάσεις. Το πρόβλημα δεν βρίσκεται στο σώμα σας, αλλά στο πώς αντιλαμβάνεστε τα μηνύματα που σας δίνει. Η συνεργασία με έναν ειδικό θα σας βοηθήσει να επαναπροσδιορίσετε αυτή τη σχέση και να ζήσετε με λιγότερο φόβο και περισσότερη ηρεμία.
Διάβασε περισσότερα
Κλινική Ψυχολόγος
Καλησπέρα σας,
Κατανοώ ότι τα συμπτώματα που περιγράφετε μπορεί να σας προκαλούν έντονη ανησυχία και να επηρεάζουν την καθημερινότητά σας. Είναι σύνηθες άτομα με Γενικευμένη Αγχώδη Διαταραχή (ΓΑΔ) να εστιάζουν σε σωματικά συμπτώματα, όπως οι καρδιακοί παλμοί, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε φαύλο κύκλο φόβου και σωματικών αντιδράσεων. Εφόσον έχετε ήδη κάνει πολυάριθμες εξετάσεις (όπως υπέρηχο καρδιάς, καρδιογραφήματα, αιματολογικές) και τα αποτελέσματα ήταν φυσιολογικά, φαίνεται ότι δεν υπάρχει παθολογική αιτία που να εξηγεί τα συμπτώματά σας. Στην ηλικία των 25 ετών, εφόσον δεν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρδιοπαθειών ή άλλα σοβαρά συμ...πτώματα, οι τακτικοί έλεγχοι καρδιάς (όπως υπέρηχος) δεν είναι απαραίτητοι. Όπως σας ανέφερε και ο γιατρός σας, δεν υπάρχει λόγος να επαναλάβετε τον υπέρηχο εκτός αν υπάρξει νέα ιατρική ένδειξη. Σας προτείνω να επιστρέψετε σε έναν ψυχολόγο ή ψυχοθεραπευτή. Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη διαχείριση της ΓΑΔ και των σωματικών ανησυχιών. Θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να τροποποιήσετε τις σκέψεις που ενισχύουν το άγχος σας καθώς και να επικεντρωθείτε σε στρατηγικές χαλάρωσης και αποφόρτισης.
Διάβασε περισσότερα
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Οι ερωτήσεις αναφορικά με συστάσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων ή η οποιαδήποτε συνταγογράφηση
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.