μετα απο γεγονοτα ασχημα στη ζωη μου,εχω φοβο στο περπατημα,με αποτελεσμα να στερουμε τις βολτες,φοβαμαι μην πεσω,εχω κανει ολες τις εξετασεις,μαγνητικη εγκεφαλου,αξονικη,εγκεφαλογραφημα,καρδιακες εξετασεις ολες ηταν καλες.Τι να κανω?
Καλησπέρα σας.
Το άγχος είναι ένας βιολογικός μηχανισμός γνωστός και ως αντίδραση φυγής/πάλης που βοηθά έναν οργανισμό να αντιμετωπίσει θανάσιμους κινδύνους. Στο προϊστορικό παρελθόν της ανθρωπότητας αυτός ο μηχανισμός ήταν η λεπτή γραμμή ανάμεσα στο θάνατο και την επιβίωση. Αντιμέτωπος με ένα άγριο θηρίο θα είχατε δύο επιλογές, να παλέψετε ή να φύγετε, όμως ό,τι από τα δύο και αν επιλέγατε θα έπρεπε να γίνετε πιο δυνατή, πιο ανθεκτική και πιο γρήγορη.
Για να επιτευχθεί αυτό, το σύστημα πάλης/φυγής ανεβάζει τους ρυθμούς της αναπνοής και της καρδιάς ώστε να εισέρχεται περισσότερο οξυγόνο στον οργανισμό και να πηγαίνει περισσότερο ...αίμα στα μέρη του σώματος που θα βοηθήσουν στην επιβίωση, όπως τα χέρια και τα πόδια ώστε να μπορείτε να τρέξετε πιο γρήγορα η να γίνετε δυνατότερη και πιο αποτελεσματική στα χτυπήματά σας.
Ο οργανισμός παράγει αναλγητικές ουσίες που διαχέονται στο αίμα, ώστε να αυξηθεί η αντοχή στον πόνο, όπως και πηκτικά αίματος έτσι ώστε οι πιθανές πληγές να σας βλάψουν λιγότερο. Με λίγα λόγια γίνεστε πιο επικίνδυνος σε μία μάχη, η πιο γρήγορος σε περίπτωση που θέλετε να ξεφύγετε.
Μια ακόμα συνέπεια του συστήματος αυτού είναι ότι εφόσον το αίμα διοχετεύεται στα συστήματα που είναι απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση, τα υπόλοιπα συστήματα δεν αιματώνονται ικανοποιητικά όπως το πεπτικό σύστημα και τα γεννητικά όργανα (την ώρα που παλεύετε για τη ζωή σας με ένα άγριο θηρίο, το σύστημα πέψης ή στύσης δεν σας χρησιμεύουν κάπου). Αυτός είναι ο λόγος που το άγχος προκαλεί προβλήματα στη σεξουαλική ζωή και στο στομάχι.
Για να ενεργοποιηθεί το σύστημα φυγής/πάλης, πρέπει ο οργανισμός να αντιληφθεί ότι υπάρχει κίνδυνος στο περιβάλλον.
Ο άνθρωπος που αναμένει κάποιον κίνδυνο, στρέφει το βλέμμα του προς τα μέσα και αν θεωρήσει πως δεν έχει τα κατάλληλα εργαλεία για να αντιμετωπίσει αυτό που θα έρθει, πανικοβάλλεται. Επομένως, το ότι ένας άνθρωπος βιώνει άγχος, είναι συνέπεια του ότι βλέπει, ή αναμένει κινδύνους που θα τον βλάψουν και μπορεί να αισθάνεται παγιδευμένος φυσικά ή κοινωνικά.
Είναι απόλυτα φυσιολογικό λοιπόν για οποιονδήποτε να πανικοβληθεί αν θεωρεί πως θα αντιμετωπίσει μία κατάσταση στην οποία δε θα μπορέσει να αντεπεξέλθει και από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει. H εμπειρία της κρίσης πανικού όμως, είναι τόσο τρομακτική που γίνεται από μόνη της ένδειξη κινδύνου.
Αν την τελευταία φορά που μπήκατε στο λεωφορείο, βιώσατε μία τόσο οδυνηρή εμπειρία όσο η κρίση πανικού, τότε και μόνο η ιδέα του να μπειτε ξανά σε λεωφορείο σας αγχώνει, πόσο μάλλον το να μπείτε στο λεωφορείο πραγματικά.
Αν νιώθετε ξαφνικά πως η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα, αμέσως ανησυχείτε πως βρίσκεστε σε κίνδυνο, οπότε μπαίνει σε λειτουργία το σύστημα φυγής/πάλης και αρχίζετε να αναπνέετε πιο γρήγορα με πιο μικρές και κοφτές αναπνοές με όλες τις γνωστές συνέπειες. Αυτή η συμπεριφορά, ενισχύει την αίσθηση πανικού σε έναν φαύλο κύκλο αυτοεκπληρούμενης προφητείας.
Είναι αναμενόμενο, όταν ένας χώρος σας εμπνέει κίνδυνο, να τον αποφεύγετε, ο πανικός όμως μπορεί να εμφανιστεί σχεδόν οπουδήποτε, έτσι καταλήγετε να αποφεύγετε όλο και περισσότερα μέρη με αποτέλεσμα, να μη βγαίνετε ποτέ από το σπίτι, ή να βγαίνετε, στηριζόμενος σε μία συνεχώς αυξανόμενη και δυσλειτουργική σειρά από συμπεριφορές ασφαλείας όπως το να περπατάτε πάντα από δρόμους που βρίσκονται κοντά σε νοσοκομεία, να είστε πάντα έξω μαζί με δικούς σας ανθρώπους και ποτέ μόνος, να μη βγαίνετε από το σπίτι αν δεν έχετε μαζί σας φάρμακα ή νερό, να μην μένετε ποτέ για πολλή ώρα σε ένα μέρος ή να βρίσκετε δικαιολογίες για να μη βγειτε ή για να φύγετε από κάπου.
Ο κόσμος σας γίνεται όλο και μικρότερος καθώς σχεδιάζεΤε τη ζωή σας με γνώμονα τον πανικό, προσπαθώντας συνέχεια να προβλέψετε πως θα τον αποφύγετε, κάτι που όμως καταλήγει να τον ενδυναμώνει.
Τι μπορείτε να κάνετε τη στιγμή της κρίσης πανικού:
Αν ζειτε καιρό με τον πανικό, το πιθανότερο είναι πως έχετε ήδη επισκεφθεί καρδιολόγο πάνω από μία φορά και σας έχει πει επανειλημμένως πως η καρδιά σας δεν έχει κάποιο πρόβλημα. Πρέπει να γνωρίζετε ότι όσο και αν αυξάνουν τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της κρίσης, κάποια στιγμή αναγκαστικά φτάνουν στο απόγειό τους και μετά υποχωρούν.
Η κρίση πανικού διαρκεί συνήθως 10-30 δευτερόλεπτα (το πολύ 10 λεπτά, αν και σπανιότερα), ακόμα και αν η διαδικασία μέχρι να φτάσετε εκεί διαρκεί περισσότερο.
Παρότι λοιπόν τη στιγμή της κρίσης, οι σκέψεις τρέχουν και το άγχος αυξάνεται, είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι ο πανικός δεν είναι θανατηφόρος, όπως άλλωστε σας έχει δείξει και η μέχρι τώρα εμπειρία. Επίσης υπενθυμίστε στον εαυτό σας, ότι όσο έντονη δυσφορία και αν νιώθετε, σε λίγα λεπτά αναγκαστικά θα περάσει, όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές.
Αν αισθάνεστε ότι θα βρεθείτε σε ένα περιβάλλον όπου υπάρχει κίνδυνος να βιώσετε κρίση πανικού, ή ότι η κρίση έχει ήδη ξεκινήσει, κάποιες τεχνικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μεμονωμένα ή σε συνδυασμό είναι οι παρακάτω:
Διαφραγματική Αναπνοή
Όταν ενεργοποιείται το σύστημα φυγής/πάλης, ο οργανισμός αναπνέει γρηγορότερα αναμένοντας πως το επιπλέον οξυγόνο θα χρησιμοποιηθεί για μάχη ή αποφυγή, αν όμως κάτι τέτοιο δεν συμβεί, προκαλείται το φαινόμενο του υπεραερισμού, όπου η υπερβολική συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα, προκαλεί φραγή αγγείων με αποτέλεσμα μειωμένη εισροή αίματος στον εγκέφαλο. Συνεπώς, παρότι το άτομο παίρνει παραπάνω οξυγόνο, στον εγκέφαλο φτάνει λιγότερο από όσο χρειάζεται προκαλώντας ζαλάδα και αίσθηση λιποθυμίας.
Ένας βασικός λοιπόν τρόπος καταπολέμησης της κρίσης πανικού είναι η διαφραγματική αναπνοή. Σε κατάσταση ηρεμίας, ο άνθρωπος παίρνει 10-14 αναπνοές ανά λεπτό, άρα είναι σημαντικό να μπορεί κάποιος να ελέγχει την αναπνοή του όταν βλέπει ότι αυξάνεται η συχνότητά της χωρίς να υπάρχει ανάγκη.
Βάζοντας το αριστερό χέρι στην κοιλιά και το δεξί στο στήθος, προσπαθήστε να αναπνεύσετε έτσι ώστε να ανεβοκατεβαίνει μόνο το αριστερό χέρι.
Κλείστε τα μάτια αν θέλετε και πάρτε ομαλές και συνεχόμενες αναπνοές μετρώντας από μέσα σας σε κάθε εισπνοή («ένα» στην πρώτη «δύο» στη δεύτερη, μέχρι το 10) και λέγοντας «χαλάρωση» κατά την εκπνοή. Στη συνέχεια κάντε το ίδιο μετρώντας από το 10 έως το 1. Προσπαθήστε να επικεντρωθείτε μόνο στην αναπνοή σας και τις λέξεις σας αγνοώντας όποιες άλλες σκέψεις σας έρχονται. Αν νιώσετε έντονη δυσφορία, κάντε ένα μικρό διάλειμμα και προσπαθήστε ξανά.
Μϋική Χαλάρωση
Επικεντρώνετε την προσοχή σας σε διαφορετικές μυικές ομάδες του σώματός σας (σβέρκος, σαγόνι, ώμοι, ωμοπλάτη, πλάτη, μπράτσα κλπ.) και τις σφίγγετε για 10 δευτερόλεπτα ενώ μετά τις αφήνετε να χαλαρώσουν. Το άγχος και ο πανικός σωματοποιούνται σε διαφορετικά σημεία για τον κάθε άνθρωπο οπότε θα πρέπει να βρειτε ποια σημεία του σώματός σας είναι πιο σφιγμένα για να τα χαλαρώσετε κι εκεί μπορεί να χρειαστεί περισσότερη προσπάθεια και χρόνο.
Διάβασε περισσότερα
Καταλαβαίνω πόσο δυσάρεστη και περίπλοκη μπορεί να είναι αυτή η κατάσταση για εσένα. Ο φόβος από το περπάτημα μπορεί να είναι πολύ προβληματικός και να επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής σου. Είναι θετικό ότι έχεις κάνει όλες αυτές τις εξετάσεις και όλα τα αποτελέσματα ήταν καλά, αλλά αν η φοβία συνεχίζεται, τότε μπορεί να χρειάζεσαι περαιτέρω υποστήριξη. Ένα επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι να συνεργαστείς με έναν ειδικό στην ψυχική υγεία, όπως έναν ψυχολόγο. Αυτός ο επαγγελματίας θα μπορούσε να βοηθήσει να εξερευνήσει τους φόβους σου, να κατανοήσει τις πηγές τους και να σε βοηθήσει να αναπτύξεις στρατηγικές για την αντιμετώπισή τους. Μέσ...ω της θεραπείας, θα μπορούσες να μάθεις τεχνικές αντιμετώπισης του άγχους και της φοβίας, που μπορούν να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίζεις τον φόβο σου με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ελευθερία. Επίσης, η συμπερίληψη της φυσικής θεραπείας μπορεί να συμβάλει στη μείωση του φόβου. Τέλος, είναι σημαντικό να προσπαθήσεις να μην αποφεύγεις τις δραστηριότητες που σε φοβίζουν εντελώς, αλλά να προσπαθήσεις να τις αντιμετωπίσεις βήμα-βήμα, σταδιακά και με στήριξη από επαγγελματίες. Διάβασε περισσότερα
Αναγνωρίζετε ότι οι φόβοι έχουν προέλθει από τα άσχημα γεγονότα της ζωής σας, δηλαδή έχει επηρεαστεί δυσμενώς η ψυχολογική σας κατάσταση, με αποτέλεσμα να έχετε σωματικά συμπτώματα. Σας συνιστώ να δείτε Ψυχολόγο για να αξιολογήσει την κατάσταση σας και να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία ώστε να αποκατασταθεί η ψυχολογική σας ευεξία.
Καλησπέρα!
Καλό θα ήταν να κλείσετε ραντεβού με σύμβουλο ψυχικής υγείας ώστε να βοηθηθείτε στους φόβους που έχετε.
Καλή συνέχεια!
Φαίνεται οτι τα άσχημα γεγονότα που βιώσατε μαζί με τα συνοδά τους συναισθήματα σας έχουν κάνει να πιστεύετε οτι δεν έχετε ή δεν θα έχετε τον έλεγχο σε αρκετές άλλες καταστάσεις της ζωής σας. Η διαδικασία της ψυχοθεραπείας μπορεί να σας βοηθήσει να πιστέψετε στις δυνάμεις σας και να ανακτήσετε τον έλεγχο της ζωής και της ύπαρξής σας, αφού κατανοήσετε και διαχειριστείτε τις δυσκολίες αυτές που σας προκαλούν αυτη την αίσθηση.
Θα σας βοηθήσει σημαντικά να ξεκινήσετε ψυχοθεραπευτικές συνεδρίες.
Μιλήστε με ψυχίατρο να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το φόβο σας.
Ο φόβος στο περπάτημα, όπως αναφέρεται, έγινε μετά από δυσάρεστα γεγονότα στη ζωή σας, στερώντας σας το να πηγαίνετε βόλτες. Οι ιατρικές εξετάσεις, όπως μαγνητική τομογραφία, αξονική, εγκεφαλογράφημα και καρδιακές εξετάσεις, έχουν αποκλείσει φυσικά αίτια, γεγονός που μας οδηγεί σε ψυχολογικά αίτια.
Για αρχή θα σας συνιστούσα να κάνετε μικρές προσπάθειες αντιμετώπισης, όπως το περπάτημα σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, πχ ένα πάρκο, σταδιακά, μαζί με την υποστήριξη και την κατανόηση από ανθρώπους του περιβάλλοντος σας.
Εάν παρόλα αυτά αυτός ο φόβος συνεχίζεται καλό θα ήταν να αναζητήσετε βοήθεια από επαγγελματία ψυχικής υγείας ώστε μαζί ν...α ανακαλύψετε τις ρίζες αυτού του φόβου και τρόπους αντιμετώπισης του.
Διάβασε περισσότερα
Ο φόβος που αντιμετωπίζετε μετά από αρνητικά γεγονότα μπορεί να συνδέεται με μια σειρά από ψυχολογικούς και φυσιολογικούς παράγοντες. Οι αντιδράσεις του φόβου είναι συχνά αποτέλεσμα της υπερανταπόκρισης του σώματος σε αντιληπτούς κινδύνους. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τεχνικές όπως η έκθεση στο φόβο και η αποτελεσματική διαχείριση του στρες. Ο ψυχολόγος ή ο ψυχοθεραπευτής σας μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις ρίζες του φόβου σας και να αναπτύξετε στρατηγικές για να τον χειριστείτε αποτελεσματικά.
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Πάρε άμεση καθοδήγηση από έναν ειδικό τώρα!
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.