Οι παλμοί μου είναι συνεχώς και μονίμως υψηλοί ακόμα και όταν φαινομενικά χαλαρώνω πάλι υψηλοί είναι, έχω κάνει κάποιες εξετάσεις δεν βρήκαν κάτι είμαι 20, γυναίκα, υγιής αλλά με κρίσεις πανικού κτλ κτλ οφείλονται εκεί ή πρέπει να ψαχτω παραπάνω;
Εφόσον αποκλειστούν όλα τα πιθανά οργανικά αίτια (καρδιολογικός έλεγχος) μπορείτε να απευθυνθείτε σε ψυχολόγο για τις κρίσεις πανικού. Καλή τύχη!
Οι συνεχώς υψηλοί παλμοί μπορεί να σχετίζονται με το άγχος και τις κρίσεις πανικού, καθώς το στρες αυξάνει τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Αν οι εξετάσεις σας είναι καθαρές, είναι πιθανό ψυχολογικής αιτιολογίας. Ωστόσο, συζητήστε με γιατρό για αποκλεισμό άλλων αιτίων, όπως θυρεοειδή ή αναιμία.
Ψυχολόγος
Θεσσαλονίκη
Μακρές περίοδοι άγχους ή στρες μπορεί να οδηγήσουν σε παρατεταμένη κατάσταση στρες στο σώμα. Δεδομένου ότι οι ιατρικές εξετάσεις δεν έδειξαν κάτι παθολογικό, είναι σημαντικό να σκεφτείτε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο ψυχολόγο ή ψυχίατρο για τη διαχείριση των κρίσεων πανικού και της αιτίας / των αιτιών που οδηγούν σε αυτές.
Οι κρίσεις πανικού, επηρεάζουν σημαντικά το σώμα, προκαλώντας αύξηση του καρδιοαγγειακού ρυθμού, έκρηξη του άγχους και αίσθημα αναστάτωσης που παραμένει ακόμα και μετά την κρίση.
Θα σας συνιστούσα, με την βοήθεια ψυχολόγου, να εξετάσετε για πιθανούς ψυχολογικούς παράγοντες που συνδέονται με αυτά τα συμπτώματα.
Γενικά φαίνεται ότι είσαι άτομο αγχωτικό και μάλλον εκεί οφείλονται οι ψιλοι παλμοί.Αλλα καλά είναι να ψαχτείς γενικά.πχ και ο υπερθυρεοειδισμος προκαλεί υψηλούς παλμούς
Καλησπέρα σας. Η απάντηση μπορεί να δοθεί μετά από πλήρη εξέταση στο Καρδιολογικό ιατρείο. Γενικά είναι συχνό φαινόμενο σε νέες γυναίκες αλλά πάντα αποφασίζουμε μετά την εξέταση.
Καταλαβαίνω ότι το να έχετε συνεχώς υψηλούς παλμούς μπορεί να είναι πολύ ανησυχητικό και να επηρεάζει την καθημερινότητά σας. Εφόσον έχετε κάνει εξετάσεις και δεν έχει βρεθεί κάποια οργανική αιτία, είναι πιθανό οι υψηλοί παλμοί να σχετίζονται με το άγχος ή τις κρίσεις πανικού που αναφέρετε. Το σώμα συχνά αντιδρά στο άγχος με συμπτώματα όπως αυξημένοι καρδιακοί παλμοί, ακόμα και όταν φαινομενικά νιώθετε χαλαρή. Η διαχείριση του άγχους και των κρίσεων πανικού μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα σωματικά συμπτώματα. Σκεφτείτε να συνεργαστείτε με έναν ψυχολόγο για να αναπτύξετε τεχνικές που θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το άγχος σας!
Η αίσθηση ότι οι παλμοί σας είναι συνεχώς υψηλοί, ακόμα και όταν φαινομενικά χαλαρώνετε, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ενοχλητική και αγχωτική. Από την περιγραφή σας, φαίνεται πως οι κρίσεις πανικού και το άγχος που βιώνετε ενδέχεται να σχετίζονται με αυτή την κατάσταση. Το σώμα μας συχνά αντιδρά στο άγχος με τρόπους που μπορεί να μην είναι άμεσα εμφανείς. Ακόμη και όταν εσείς νιώθετε ότι είστε χαλαρή, ο οργανισμός σας μπορεί να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης λόγω του χρόνιου άγχους ή του φόβου μιας επερχόμενης κρίσης.
Η ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, που είναι υπεύθυνο για την αντίδραση "μάχης ή φυγ...ής", μπορεί να οδηγήσει σε επίμονη αύξηση του καρδιακού ρυθμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο οργανικό πρόβλημα, αλλά ότι το σώμα σας αντιδρά σε έναν στρεσογόνο παράγοντα, ο οποίος μπορεί να είναι είτε εμφανής είτε υποσυνείδητος.
Εφόσον έχετε ήδη κάνει εξετάσεις και δεν έχει βρεθεί κάποια οργανική αιτία, αυτό είναι ενθαρρυντικό και δείχνει ότι η καρδιά σας είναι υγιής. Παρόλα αυτά, αν εξακολουθείτε να ανησυχείτε, μπορείτε να συζητήσετε περαιτέρω με τον γιατρό σας, ώστε να αποκλείσετε οριστικά οποιαδήποτε οργανική αιτία, όπως θέματα θυρεοειδούς ή αναιμίας.
Από την ψυχολογική πλευρά, είναι σημαντικό να διερευνήσετε πώς το άγχος και οι κρίσεις πανικού επηρεάζουν το σώμα σας. Οι παλμοί που παρατηρείτε ίσως είναι ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα σας εκφράζει τη δυσφορία του. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η ψυχοθεραπεία μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Μαθαίνοντας τεχνικές χαλάρωσης, όπως η βαθιά αναπνοή ή ο διαλογισμός, μπορείτε να δώσετε στον οργανισμό σας τα εργαλεία που χρειάζεται για να ηρεμήσει.
Αυτό που είναι σημαντικό να θυμάστε είναι ότι δεν είστε μόνη σε αυτό και ότι οι αυξημένοι παλμοί, όσο ενοχλητικοί κι αν είναι, δεν σημαίνουν κάτι απειλητικό για την υγεία σας. Η σύνδεση του σώματος με το μυαλό είναι ισχυρή και με την κατάλληλη στήριξη μπορείτε να βρείτε τρόπους να ανακτήσετε την αίσθηση ελέγχου και ηρεμίας. Αν νιώθετε ότι το άγχος επηρεάζει έντονα την καθημερινότητά σας, μια συνάντηση με έναν ψυχολόγο μπορεί να σας προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζεστε για να αντιμετωπίσετε τη ρίζα του προβλήματος.
Διάβασε περισσότερα
Αυτό που περιγράφεις είναι συχνό φαινόμενο σε άτομα που βιώνουν άγχος ή έχουν κρίσεις πανικού. Το σώμα μας αντιδρά στο άγχος με το να ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, κάτι που μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό, ακόμα και όταν δεν υπάρχει εμφανής λόγος για στρες. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά πράγματα που αξίζει να λάβεις υπόψη:
1. Οι κρίσεις πανικού και το άγχος
Οι κρίσεις πανικού και το χρόνιο άγχος μπορεί να προκαλέσουν:
-Συνεχόμενα υψηλούς παλμούς (ταχυκαρδία) λόγω της υπερδιέγερσης του νευρικού συστήματος.
-Υπερευαισθησία στις σωματικές αισθήσεις, που σε κάνει να αντιλαμβάνεσαι περισσότερο τον καρδιακό σο...υ ρυθμό.
Αυτό μπορεί να συμβαίνει ακόμα και όταν φαινομενικά χαλαρώνεις, ειδικά αν υπάρχει υποσυνείδητο άγχος.
2. Έχεις κάνει τις βασικές ιατρικές εξετάσεις;
Αφού αναφέρεις ότι έχεις κάνει κάποιες εξετάσεις, είναι σημαντικό να έχεις ελέγξει τα εξής:
-Θυρεοειδή: Δυσλειτουργίες του θυρεοειδούς (π.χ. υπερθυρεοειδισμός) μπορούν να αυξήσουν τους παλμούς.
-Αναιμία: Η έλλειψη σιδήρου ή άλλων θρεπτικών στοιχείων μπορεί να προκαλέσει ταχυκαρδία.
-Καρδιολογικός έλεγχος: Ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ) ή Holter 24 ωρών μπορεί να αποκλείσει οργανικά αίτια.
Αν όλα αυτά είναι φυσιολογικά, τότε είναι πιθανό οι αυξημένοι παλμοί να οφείλονται στο άγχος.
3. Χρειάζεται να ψαχτείς παραπάνω;
Αν έχεις ήδη αποκλείσει οργανικά αίτια μέσω εξετάσεων, και οι υψηλοί παλμοί συνεχίζονται παράλληλα με το άγχος και τις κρίσεις πανικού, είναι πιθανό να σχετίζονται κυρίως με την ψυχολογία σου. Ωστόσο:
Αν οι παλμοί σου παραμένουν σταθερά πάνω από 100 bpm όταν είσαι χαλαρή (η λεγόμενη υποκλινική ταχυκαρδία), ίσως χρειάζεται περαιτέρω καρδιολογικός ή ενδοκρινολογικός έλεγχος.
4. Τι μπορείς να κάνεις;
-Αναπνευστικές ασκήσεις και χαλάρωση: Εστιασμένη αναπνοή (π.χ. 4-7-8 τεχνική) μπορεί να μειώσει τον καρδιακό ρυθμό και να ηρεμήσει το νευρικό σύστημα.
-Καθημερινή άσκηση: Ακόμα και 20-30 λεπτά περπάτημα μπορούν να ρυθμίσουν τους παλμούς μακροπρόθεσμα.
-Mindfulness ή διαλογισμός: Αυτές οι πρακτικές μειώνουν τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος.
-Συζήτηση με ειδικό: Ένας ψυχολόγος ή ψυχοθεραπευτής μπορεί να σε βοηθήσει να διαχειριστείς τις κρίσεις πανικού και το χρόνιο άγχος.
5. Πότε να ανησυχήσεις;
Αν παρατηρήσεις συμπτώματα όπως:
Πολύ υψηλοί παλμοί (>120 bpm) σε κατάσταση ηρεμίας για μεγάλο διάστημα.
Ζάλη, δύσπνοια, ή πόνο στο στήθος.
Σε αυτή την περίπτωση, επικοινώνησε άμεσα με έναν γιατρό.
Είναι θετικό που φροντίζεις την υγεία σου. Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι επιπλέον βοήθεια, τόσο από γιατρό όσο και από ψυχολόγο, μη διστάσεις να προχωρήσεις.
Διάβασε περισσότερα
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Πάρε άμεση καθοδήγηση από έναν ειδικό τώρα!
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.