Καλησπέρα είμαι 20 χρονών και πάθαινα κρίσεις πανικού κλπ από το έντονο άγχος.Τωρα πλέον έχουν λιγοστέψει κατά πολύ και δεν παθαίνω τόσο συχνά αλλά έχω παρατηρήσει πως μέσα στην καθημερινότητα νιώθω περίεργα κάποιες φορές και γενικά δεν μπορώ να πάρω βαθιά ανάσα ή χρειάζεται να παίρνω βαθιές ανάσες για να νιώσω χαλαρός, επίσης έχω πόνους η ενοχλησεις στο στήθος και στους μύες και κάποιες φορές νιώθω σαν να μην μπορώ να χαλαρώσω(σαν να πνίγομαι ή να πιέζομαι).Έχω κάνει εξετάσεις και είναι όλα εντάξει.Να προσθέσω ότι μετά από μια κρίση πανικού για 2-3 μέρες νιώθω γενικά πολλές ενοχλήσεις και πως μπορεί να είμαι καλά για κάποιο καιρό αλλά μετά να ξανά νιώθω έτσι .Ηθελα να ρωτήσω γιατί νιώθω περίεργα στην καθημερινότητα μου ενώ μπορεί να μην αγχώνομαι και πως αυτό σταματάει.
Θα σας βοηθήσει σημαντικά να ξεκινήσετε συνεδρίες ψυχοθεραπείας ώστε να διερευνήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας που πυροδοτούν αυτή την αίσθηση να νιώθετε περίεργα.
Καλημέρα σας,
Κατανοώ πόσο ανησυχητικά μπορεί να είναι τα συμπτώματα που περιγράφετε. Είναι συχνό φαινόμενο το σώμα να παραμένει σε εγρήγορση για κάποιο διάστημα μετά από τέτοιες κρίσεις, κάτι που μπορεί να προκαλεί ενοχλήσεις. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να ενισχύονται από τις σκέψεις σας γύρω από αυτά, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο.
Είναι θετικό ότι οι ιατρικές σας εξετάσεις είναι φυσιολογικές, καθώς αυτό σας επιτρέπει να εστιάσετε στη διαχείριση των συμπτωμάτων από την πλευρά του άγχους. Ακόμη και η αίσθηση δυσφορίας χωρίς εμφανές άγχος μπορεί να οφείλεται σε υποσυνείδητη ένταση. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα συμπτώματα α...υτά είναι διαχειρίσιμα, και με τη σωστή υποστήριξη μπορείτε να νιώσετε καλύτερα.
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας!
Αυτό που περιγράφετε είναι συχνό φαινόμενο σε άτομα που έχουν βιώσει κρίσεις πανικού και υποφέρουν από χρόνιο άγχος. Τα συμπτώματα που αναφέρετε – η δυσκολία στην αναπνοή, οι πόνοι στο στήθος, η αδυναμία χαλάρωσης και το "περίεργο" αίσθημα – είναι πιθανό να σχετίζονται με την παρατεταμένη επίδραση του άγχους στο σώμα και το νευρικό σας σύστημα.
Πιθανοί Λόγοι για τα Συμπτώματα:
Υπολειμματική Δραστηριότητα του Νευρικού Συστήματος:
Το σώμα σας μπορεί να παραμένει σε μια κατάσταση αυξημένης "ετοιμότητας" λόγω των κρίσεων πανικού και του άγχους, ακόμη και αν δεν αισθάνεστε έντονη αν...ησυχία. Αυτό μπορεί να προκαλεί συμπτώματα όπως δύσπνοια και μυϊκές ενοχλήσεις.
Χρόνια Υπεραερισμός:
Η συνήθεια να παίρνετε βαθιές αναπνοές μπορεί να οδηγεί σε υπεραερισμό (περισσότερο οξυγόνο από ό,τι χρειάζεται το σώμα), κάτι που προκαλεί συμπτώματα όπως ζαλάδα, σφίξιμο στο στήθος και ένταση.
Μυϊκή Τάση:
Το χρόνιο στρες μπορεί να προκαλεί συνεχή μυϊκή σύσπαση, ιδιαίτερα στην περιοχή του θώρακα και της πλάτης, που εξηγεί τους πόνους και τις ενοχλήσεις.
Υποσυνείδητο Άγχος:
Μπορεί να μην αισθάνεστε άμεσα άγχος, αλλά το υποσυνείδητό σας να συνεχίζει να ενεργοποιεί το "σύστημα συναγερμού" του σώματός σας, ειδικά αν έχετε περάσει περιόδους έντονης ανησυχίας στο παρελθόν.
Σωματική Αντίδραση μετά από Κρίση Πανικού:
Μετά από μια κρίση πανικού, το σώμα χρειάζεται χρόνο να επανέλθει στην κανονική του κατάσταση. Αυτό μπορεί να εξηγεί τις ενοχλήσεις που νιώθετε για 2-3 μέρες μετά από μια κρίση.
Τι Μπορείτε να Κάνετε:
Αναπνοή και Χαλάρωση:
Εστιάστε σε τεχνικές που σας βοηθούν να αναπνέετε πιο αργά και φυσιολογικά. Μια καλή τεχνική είναι η διαφραγματική αναπνοή:
Καθίστε αναπαυτικά.
Τοποθετήστε το ένα χέρι στο στήθος και το άλλο στην κοιλιά.
Εισπνεύστε από τη μύτη και αφήστε την κοιλιά να φουσκώσει.
Εκπνεύστε αργά από το στόμα, τραβώντας την κοιλιά προς τα μέσα.
Επαναλάβετε για 5-10 λεπτά.
Ασκήσεις Μυϊκής Χαλάρωσης:
Δοκιμάστε την Προοδευτική Μυϊκή Χαλάρωση:
Σφίξτε μια μυϊκή ομάδα (π.χ. τα χέρια) για 5 δευτερόλεπτα.
Χαλαρώστε την πλήρως για 10-15 δευτερόλεπτα.
Προχωρήστε σταδιακά σε άλλες μυϊκές ομάδες (π.χ. ώμοι, πόδια).
Ρουτίνα για Καθημερινή Χαλάρωση:
Ενσωματώστε δραστηριότητες όπως γιόγκα, διαλογισμό ή χαλαρωτικό περπάτημα στην καθημερινότητά σας.
Κατανόηση των Συμπτωμάτων:
Αναγνωρίστε ότι αυτά τα συμπτώματα δεν είναι επικίνδυνα και σχετίζονται με το άγχος. Η αποδοχή τους μπορεί να μειώσει τον φόβο και να τα κάνει λιγότερο έντονα.
Ψυχοθεραπεία:
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε και να αλλάξετε τις σκέψεις που πυροδοτούν τα σωματικά συμπτώματα.
Η εκμάθηση τεχνικών για τη διαχείριση του άγχους θα βελτιώσει τη συνολική σας ποιότητα ζωής.
Αποφύγετε τα Ερεθίσματα που Εντείνουν τα Συμπτώματα:
Περιορίστε την καφεΐνη και άλλες διεγερτικές ουσίες.
Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.
Πώς Μπορεί να Σταματήσει:
Η μείωση των συμπτωμάτων απαιτεί συνέπεια και υπομονή. Καθώς υιοθετείτε στρατηγικές χαλάρωσης και διαχείρισης άγχους, τα συμπτώματα θα γίνουν λιγότερο έντονα και συχνά. Η συνεργασία με έναν ειδικό ψυχικής υγείας θα επιταχύνει τη διαδικασία και θα σας προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.
Είμαι εδώ για οποιαδήποτε άλλη απορία ή διευκρίνιση χρειάζεστε! 😊
Διάβασε περισσότερα
Μιλήστε με ψυχίατρο, το άγχος φαίνεται να σας επηρεάζει δυσμενώς
Καλησπέρα σας.
Τα συμπτώματα που περιγράφετε, όπως η δυσκολία στην ανάσα, οι πόνοι στο στήθος και η μυϊκή ένταση, είναι συχνά «υπολείμματα» του άγχους και των κρίσεων πανικού. Ακόμα και όταν το άγχος δεν γίνεται άμεσα αντιληπτό, το σώμα μπορεί να βρίσκεται σε αυξημένη εγρήγορση λόγω προηγούμενης ευαισθησίας στο στρες. Αυτή η υπερευαισθησία μπορεί να προκαλεί τα σωματικά συμπτώματα που αναφέρετε.
Μετά από μια κρίση πανικού, είναι φυσιολογικό να νιώθετε ενοχλήσεις για λίγες μέρες, καθώς το σώμα χρειάζεται χρόνο να επιστρέψει στην κανονική του κατάσταση. Αυτή η αντίδραση δεν είναι επικίνδυνη, αλλά δυστυχώς μπορεί να είναι εξαι...ρετικά δυσάρεστη!
Δοκιμάστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ελεγχόμενη αναπνοή, αλλά και την παρατήρηση των σκέψεών σας. Ωστόσο, η συνεργασία με έναν θεραπευτή γνωστικής συμπεριφορικής προσέγγισης, η οποία είναι η αποτελεσματικότερη ψυχοθεραπεία για την αντιμετώπιση του άγχους, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις αντιδράσεις σας και να μάθετε τρόπους διαχείρισης του άγχους. Θα εξοπλιστείτε με τα κατάλληλα εργαλεία, προκειμένου να χειρίζεστε τις σκέψεις σας, και βελτιώσετε την ψυχική σας υγείας.
Στη διάθεσή σας,
ΑΑ
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας. Η κατάσταση που περιγράφετε είναι αρκετά συνηθισμένη σε άτομα που έχουν βιώσει κρίσεις πανικού και έντονο άγχος. Ακόμη και αν οι κρίσεις πανικού έχουν μειωθεί, το σώμα σας μπορεί να εξακολουθεί να βρίσκεται σε μια κατάσταση εγρήγορσης. Αυτή η υπερδιέγερση του νευρικού συστήματος μπορεί να εκδηλώνεται μέσα από διάφορα σωματικά συμπτώματα, όπως δυσκολία στην αναπνοή, πόνοι στο στήθος και μυϊκή ένταση, ακόμη και όταν δεν υπάρχει φαινομενικά άμεσο άγχος.
Αυτά τα συμπτώματα είναι συχνά αποτέλεσμα της φυσιολογικής απόκρισης του σώματος στο χρόνιο στρες. Το σώμα σας μπορεί να έχει συνηθίσει να βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης... ετοιμότητας και να αντιδρά ακόμα και σε μικρά ερεθίσματα με ταχυκαρδία ή ένταση. Αυτό μπορεί να προκαλεί δυσκολίες στην αναπνοή ή την ανάγκη για βαθιές αναπνοές, κάτι που συχνά παρατηρείται σε άτομα που βιώνουν άγχος.
Μια πιθανή αιτία είναι η υπεραναπνοή, κατά την οποία παίρνετε υπερβολικά βαθιές ή γρήγορες ανάσες χωρίς να το συνειδητοποιείτε, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε αίσθημα δυσφορίας ή ακόμα και σε ζάλη. Η πρακτική αναπνευστικών ασκήσεων όπως η διαφραγματική αναπνοή μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση του φυσιολογικού ρυθμού αναπνοής και στην ηρεμία του νευρικού συστήματος.
Αντιμετωπίζοντας αυτές τις δυσκολίες, είναι σημαντικό να εστιάσετε στη συνεχή παρακολούθηση της ψυχικής σας κατάστασης και στη χρήση στρατηγικών διαχείρισης του άγχους. Η ψυχοθεραπεία, ιδιαίτερα η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τις αντιδράσεις του σώματός σας και να αναπτύξετε δεξιότητες για τη μείωση των σωματικών συμπτωμάτων. Επιπλέον, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η χαλάρωση μέσω γιόγκα ή διαλογισμού, και η σταθερή υποστήριξη από έναν ειδικό μπορεί να είναι χρήσιμα εργαλεία για τη βελτίωση της καθημερινότητάς σας.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι η διαδικασία διαχείρισης και μείωσης αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να είναι σταδιακή. Υπάρχουν θετικά βήματα που μπορείτε να κάνετε, και με την κατάλληλη καθοδήγηση και υπομονή, μπορείτε να βρείτε ανακούφιση και να ενισχύσετε την αίσθηση ευεξίας στη ζωή σας.
Διάβασε περισσότερα
Κλινική Ψυχολόγος
Οι σωματικές ενοχλήσεις και η δυσκολία στην αναπνοή, ακόμα και όταν δεν βιώνετε άμεσο άγχος, μπορεί να οφείλονται στην αντίδραση του οργανισμού από τις προηγούμενες κρίσεις πανικού. Το σώμα μπορεί να διατηρεί μία κατάσταση υπερέντασης και ευαισθησίας για κάποιο διάστημα, ενώ οι σκέψεις για το άγχος ή τις κρίσεις μπορεί να πυροδοτούν σωματικά συμπτώματα. Η ψυχοθεραπεία μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματα και να αναπτύξετε στρατηγικές για την καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.