Κατανοώ τις δυσκολίες αυτής της κατάστασης. Η φροντίδα ενός αγαπημένου προσώπου που πάσχει από άνοια είναι μεγάλη πρόκληση. Παραθέτω μερικές συμβουλές που μπορεί να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις αυτήν την κατάσταση:
1. Ενημερωθείτε για την άνοια: η κατανόηση της νόσου και των συμπτωμάτων της άνοιας μπορεί να σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα την κατάσταση της μητέρας σας. Μάθετε για το πώς εξελίσσεται η νόσος και τις βέλτιστες πρακτικές φροντίδας για ανθρώπους με άνοια.
2. Ζητήστε βοήθεια: Μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε ειδικούς και επαγγελματίες. Υπάρχουν πολλοί οργανισμοί και κοινότητες που παρέχουν υποστήριξη σε οικογένειες που... αντιμετωπίζουν την άνοια. Μπορεί να είναι χρήσιμο να επικοινωνήσετε μεταξύ άλλων με γιατρούς, γεροντολόγους, ψυχολόγους ή κοινωνικούς λειτουργούς για συμβουλές και υποστήριξη.
3. Φροντίστε τον εαυτό σας: Αναγνωρίστε τα όριά σας και μην επιτρέψετε στον εαυτό σου να εξαντληθεί. Φροντίστε να έχετε χρόνο για τον εαυτό σας, να κάνετε δραστηριότητες που σας χαλαρώνουν και να έχετε κοινωνική στήριξη από φίλους και οικογένεια.
4. Κατανόηση και επικοινωνία: Προσπαθήστε να κατανοήσετε τις ανάγκες και τα συναισθήματα της μητέρας σας, ακόμα κι αν η άνοια τη δυσκολεύει να εκφράσει τα συναισθήματά της. Η επικοινωνία είναι σημαντική, ακόμα κι αν η μητέρα σας δυσκολεύεται να συνομιλήσει. Χρησιμοποιείστε απλές και κατανοητές φράσεις, αποφεύγοντας την πολυπλοκότητα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μη γλωσσικές μεθόδους επικοινωνίας, όπως οι χειρονομίες και οι αγκαλιές, για να εκφράσετε την αγάπη σας και την παρουσία σας.
5. Δημιουργήστε μια σταθερή ρουτίνα: Οργανώστε την καθημερινή ζωή της μητέρας σας με μια σταθερή ρουτίνα. Η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα μπορούν να βοηθήσουν στην αίσθηση ασφάλειας για το άτομο με άνοια. Δημιουργήστε ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τακτικές ώρες για το φαγητό, τη λήψη φαρμάκων, την υγιεινή, την άσκηση και άλλες δραστηριότητες. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει το άγχος και την αγωνία της μητέρας σας.
6. Ζήστε στιγμές της χαράς: Αν και η άνοια μπορεί να είναι δυσάρεστη και συναισθηματικά φορτισμένη, είναι σημαντικό να δημιουργείτε στιγμές χαράς και θετικές εμπειρίες μαζί. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει να ακούτε αγαπημένη μουσική, να βλέπετε αγαπημένες τηλεοπτικές εκπομπές ή ταινίες, να παίζετε παιχνίδια που απευθύνονται σε άτομα με άνοια ή να προσφέρετε απλές χαρές όπως να απολαμβάνετε μια βόλτα στον κήπο.
7. Ζητήστε υποστήριξη από άλλα μέλη της οικογένειας και φίλους: Μην φοβηθείτε να ζητήσετε βοήθεια από άλλα μέλη της οικογένειάς σας και από φίλους. Η φροντίδα ενός αγαπημένου προσώπου με άνοια μπορεί να είναι απαιτητική και είναι σημαντικό να μην το αναλαμβάνετε μόνη σας. Μοιραστείτε τις ανησυχίες και τα συναισθήματά σας με άλλους και ζητήστε βοήθεια στη φροντίδα της μητέρας σας.
8. Μάθετε να αποδέχεστε την κατάσταση: Η άνοια είναι μια προοδευτική νόσος και η κατάσταση της μητέρας σας μπορεί να επιδεινώνεται με τον χρόνο. Είναι σημαντικό να μάθετε να αποδέχετε την κατάσταση και να εστιάσετε στην παροχή αγάπης και φροντίδας.
9. Θυμηθείτε ότι είναι φυσιολογικό να νιώθετε απόγνωση, θλίψη και κόπωση.
10. Θυμηθείτε ότι είστε σημαντικός παράγοντας στη ζωή της μητέρας σας και ότι η φροντίδα και η αγάπη που της προσφέρετε έχουν μεγάλη αξία. Μείνετε δυνατή και εύχομαι να βρείτε τη στήριξη και τη δύναμη που χρειάζεται για να αντιμετωπίσετε αυτήν τη δύσκολη κατάσταση.
Διάβασε περισσότερα
Η σκέψη ότι ήταν κι αυτή κάποτε νέα και υγιής, αλλά κουράζεται ο οργανισμός όταν γερνάει, θα σας κάνει να δείτε τη δυσάρεστη κατάσταση ως κάτι φυσικό. Μέσα της, θα ήθελε πολύ να σας δώσει αγάπη. Η μητρική αγάπη δεν χάνεται, ό,τι κι αν πάθει το σώμα. Μείνετε λοιπόν σε αυτή την κρυφή αγάπη, και προσπαθείτε να φανερώνετε τη δική σας, με αγκαλιά, με χαρά, με ενδυνάμωση.
Life coach - Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης - Ιδρύτρια του Κέντρου Δημιουργικής Σταδιοδρομίας
Αμπελόκηποι
Η κατάσταση που περνάει η μητέρα σας είναι κάτι που δημιουργεί δυσκολα συναισθήματα σε σας. Θα μπορούσατε να συμμετέχετε σε ομάδες θεραπείας για συγγενείς ατόμων με τέτοιες δυσκολίες ή να αναζητήσετε στήριξη από έναν ειδικό ψυχικής υγείας ώστε να διαχειριστείτε τα δύσκολα συναισθήματα που σας δημιουργούνται. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι η μητέρα σας δεν φταίει για αυτό που της συμβαίνει αλλά από την άλλη και εσείς πρέπει να έχετε έναν υποστηρικτικό κύκλο γύρω σας.
Τα άτομα που συμβιώνουν ή φροντίζουν ασθενείς με άνοια πολύ συχνά νιώθουν είτε αβοήθητοι, ή αδύναμοι να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα κατάσταση. Ιδιαίτερα όταν το άτομο που πάσχει είναι κάποιος γονέας, ή έχει στενή συναισθηματική σχέση με το άτομο-φροντιστή, όπως ονομάζουμε τα άτομα που φροντίζουν τους ασθενείς με άνοια. Η αλλαγή στην προσωπικότητα του ασθενούς, η έλλειψη λογικής στις σκέψεις ή/και στις πράξεις, το απρόβλεπτο της συμπεριφοράς τους, ακόμα και η έλλειψη αναγνώρισης που παρουσιάζουν κάποιες φορές για τα συγγενικά τους πρόσωπα, οδηγούν τους φροντιστές, σε απόγνωση, άγχος και κάποιες φορές κατάθλιψη. Το βασικότερο όλων είναι να καταν...οήσετε ότι η αλλαγή στην συμπεριφορά των ατόμων με άνοια, δεν είναι κάτι που προκαλείται ηθελημένα από τους ίδιους, ούτε και πραγματοποιείται με σκοπό την ταλαιπωρία των άλλων. Σε κάποια φωτεινά «διαλείμματα» που έχουν, διαθέτουν την επίγνωση ότι δεν είναι καλά ή ότι ταλαιπωρούν τους άλλους. Τις περισσότερες φορές όμως είναι αποσυρμένοι στον κόσμο της λήθης. Κατανοούν το συναίσθημα που λαμβάνουν, απλά δεν μπορούν να το ανταποδώσουν. Ίσως αυτό που σας δυσκολεύει περισσότερο είναι η αλλαγή της προσωπικότητας, από αυτή που είχατε συνηθίσει και γνωρίζατε πολύ καλά. Ίσως πάλι σας δυσκολεύει ότι πρέπει να επαναλαμβάνετε πολλές φορές τις ίδιες οδηγίες προκειμένου να εκτελέσει κάποια πράξη, ή η επίβλεψη που πρέπει να δείχνετε προκειμένου να μην προβεί σε μια επικίνδυνη πράξη για την ίδια ή για τους άλλους. Αυτό το οποίο πρέπει να κατανοήσετε περισσότερο απ’ όλα είναι ότι χρειάζεστε και εσείς φροντίδα και ψυχολογική υποστήριξη, είτε μέσω κάποιας συγκεκριμένης ομάδας (λειτουργούν άλλωστε ομάδες ψυχολογικής υποστήριξης που απευθύνονται αποκλειστικά σε φροντιστές), ή μέσω μιας ατομικής ψυχοθεραπείας γιατί μπορεί η οποιαδήποτε δυσκολία διαχείρισης του ατόμου με άνοια, στην συγκεκριμένη περίπτωση του γονέα, να προέρχεται και από παλαιότερες «ψυχολογικές συγκρούσεις» με τον συγκεκριμένο γονέα. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να γνωρίζετε ότι μπορείτε να αναζητήσετε βοήθεια και αυτή η κατάσταση να αντιμετωπιστεί, προσφέροντας σας ίσως και το έναυσμα να μάθετε να προστατεύετε εσείς περισσότερο τον εαυτό σας, απέναντι στα αγχογόνα ερεθίσματα. Κι ίσως αυτή η δυσάρεστη εμπειρία της πάσχουσας μητέρας με άνοια να μετατραπεί σε ένα επιτυχές ταξίδι αυτογνωσίας και βελτίωσης για εσάς! Διάβασε περισσότερα
Ψυχίατρος, Ψυχοθεραπευτής, Πραγματογνώμων
Σύνταγμα
Καλησπέρα σας. Λυπάμαι δεν είχα δει την ερώτησή σας. Η φροντίδα ενός ατόμου με άνοια είναι εξαιρετικά απαιτητική σε πρακτικό και ψυχικό επίπεδο. Χρειάζεται και ο ίδιος ο φροντιστής να φροντιζει τον εαυτό του να κάνει κάποια διαλείμματα, να τρώει και να κοιμάται σωστά γιατί διαφορετικά κινδυνεύει να πάθει υπερκόπωση και να υπάρχει εκνευρισμός. Επιπλέον, η ψυχολογική υποστήριξη του φροντιστή μπορεί να βοηθήσει τον ίδιο αλλά και την σχέση του με το άτομο με άνοια. Για ό,τι χρειαστείτε παραμένω στην διάθεσή σας.
Ο φροντιστής κάποιου ατόμου με χρόνιο νόσημα επιβαρύνεται πολλαπλά ψυχικά και σωματικά και είναι σημαντικό να προσέχει τη σωματική και ψυχική του υγεία. Νοσήματα όπως η άνοια μπορεί να διαρκέσουν χρόνια και είναι σημαντικό να μπορείτε να παραμείνετε δυνατοί ψυχικά και σωματικά, συνεχίζοντας την υπόλοιπη ζωή σας με ισορροπία και ηρεμία. 'Εχω προσωπική εμπειρία γιατι δούλευα εθελοντικά στην Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών επί 2ετίας.
Μια καλύτερη αντιμετώπιση από πλευράς σας, απαλλαγμένη από αρνητικά συναισθήματα όπως είναι ο θυμός, η στεναχώρια, ο φόβος και οι ενοχές για παράδειγμα, σας επιτρέπει να παρ...αμείνετε πλήρως λειτουργικοί, να διαχειριστείτε αυτή και τόσες άλλες καταστάσεις που σας τυχαίνουν πιο εύκολα, αλλά και να απολαύσετε τις όμορφες στιγμές που θα έχετε σε αυτό το ταξίδι με τη μητέρα σας.
Θα χαρώ να σας βοηθήσω στη διαδρομή σας και να έχετε μια όσο το δυνατόν καλύτερη εμπειρία σε αυτό που αντιμετωπίζετε. Παραμένω στη διάθεση σας για οποιαδήποτε απορία.
Διάβασε περισσότερα
Το ερώτημα δεν είναι πως να αντιμετωπίσετε την μητέρα σας, αλλά πώς να αντιμετωπίσετε τον εαυτό σας ,σε αυτή την δύσκολη κατάσταση.
Σίγουρα χρειάζεται μια εκπαίδευση , γιατί ο ασθενής με άνοια είναι μια πολύ ιδιαίτερη και δύσκολη περίπτωση.
Απαιτείται γνώση και ψυχικά αποθέματα.
Η βοήθεια ενός κατάλληλου φροντιστή, πιθανών να ήταν πολύ υποβοηθητική.
Και η δική σας ψυχική υποστήριξη από ειδικό, απαραίτητη.
Είμαι στην διάθεση σας.
Θέλει υπομονή και δύναμη. Το να απευθυνθήτε σε κάποιον ειδικό για βοήθεια ίσως είναι χρήσιμο.
Πιθανον να χρειάζεται μια συμβουλευτική ψυχοθεραπεία για την εκπαίδευση στα θέματα της άνοιας και τη γενικότερη διαχείριση του στρες ως φροντιστης
Η ψυχική καταπόνηση των ανθρώπων που φροντίζουν άτομα με άνοια είναι συνήθης και αναπόφευκτη. Απαιτείται ψυχολογική υποστήριξη από ψυχίατρο.
Η άνοια καθώς είναι ενα νευροεκφυλιστικο νόσημα μας φέρνει αντιμέτωπους με την φθορά του ανθρώπινου οργανισμού και είναι φυσιολογικό να μας γεννά και πιο δυσφορικα συναισθήματα, ειδικά όταν αφορά έναν συγγενή μας με τον οποίο έχουμε στενή σχέση. Μέσα από την ψυχοθεραπεία μπορούμε να επεξεργαστούμε όλα αυτά τα συναισθήματα και να τα αντέξουμε.
Παιδοψυχολόγος
Πειραιάς
Θα πρέπει να έχετε κι εσείς κάποιου είδους στήριξη, υποστηρικτική ψυχοθεραπεία μπορεί νσ σας βοηθήσει, καθώς και το να έχετε ένα πρόγραμμα στη ζωή σας, να έχετε κάποιον ελεύθερο χρόνο να παίρνετε ανάσες από την φροντίδα τηε μητέρας σας, η ενημέρωση για την κατάσταση της μπορεί να σας βοηθήσει να δείτε πως θα αντιμετωπίζετε την όλη κατάσταση με ψυχραιμία κάνοντας πάντα τις πιο σωστές επιλογές.
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Πάρε άμεση καθοδήγηση από έναν ειδικό τώρα!
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.