Είμαι 15 και δεν τα πάω καθόλου καλά με την μάνα μου μαλώνουμε και με βρίζει ακόμη και αν έριξα λίγο νερό στο τραπέζι όλοι την ώρα κλαίω εξαιτίας της έχω κατάθλιψη, τι να κάνω;
Καλησπέρα! Η εφηβεία ειναι μια δύσκολη περίοδος και η αλληλεπιδραση με τους γονείς ακόμα δυσκολότερη. Πως θα σου φαινόταν να μιλήσεις σε κάποιον για όσα σε απασχολουν;
Χρειάζεται να μιλήσετε με ειδικό ψυχικής υγείας να μάθετε να διαχειρίζεστε τέτοιες καταστάσεις, ευχαριστώ
Το κλάμα, στην προκειμένη περίπτωση, δεν είναι ενδεικτικό οπωσδήποτε κατάθλιψης, αλλά μάλλον μιας χρόνιας πίεσης, συσσωρευμένης οργής, απογοήτευσης και ίσως και ενός αισθήματος εγκλωβισμού. Θα πρότεινα να συζητήσετε με την μητέρα σας ότι δεν σας αρέσει καθόλου που η σχέση σας είναι τόσο συγκρουσιακή, ότι αυτό σας δημιουργεί μεγάλη θλίψη και σας επηρεάζει αρνητικά και να της ζητήσετε να πάτε μαζί σε κάποιον ειδικό, ώστε να λάβετε βοήθεια. Ο ψυχοθεραπευτής θα κρίνει αν θα πρέπει να συνεχίσετε σε ένα σχήμα οικογενειακής θεραπείας ή αν θα συστήσει στην καθεμία ή σε κάποια από τις δύο χωριστά να μπει σε ψυχοθεραπεία. Αν εκείνη είναι αρνητική στο ν...α πάει μαζί σας για βοήθεια, τουλάχιστον ζητήστε της να στηρίξει το να ζητήσετε εσείς βοήθεια. Διάβασε περισσότερα
Ψυχοθεραπευτής - Σύμβουλος ψυχικής υγείας
Κηφισιά
Καλησπέρα, αυτό που θα προτεινα είναι να κάνετε μερικές συνεδριες ψυχοθεραπείας μαζί με την μητέρα σου ώστε να βελτιωθεί η μεταξύ σας σχέση.
Το να αντιμετωπίζεις ένταση και συγκρούσεις με τη μητέρα σου είναι δύσκολο, ειδικά όταν νιώθεις ότι αυτό επηρεάζει την ψυχική σου υγεία. Η κατάσταση που περιγράφεις, με συνεχείς καυγάδες και συναισθηματική καταπίεση, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη καταθλιπτικών συναισθημάτων.
Είναι σημαντικό να βρεις έναν τρόπο να μιλήσεις με κάποιον που εμπιστεύεσαι για αυτά που περνάς. Αυτό μπορεί να είναι ένας φίλος, κάποιος συγγενής ή ακόμα και ένας σχολικός σύμβουλος. Η υποστήριξη από άλλους μπορεί να βοηθήσει να ανακουφιστείς από το άγχος και να βρεις τρόπους να αντιμετωπίσεις την κατάσταση.
Επιπλέον, θα ήταν καλό να αναζητήσεις επαγγελματική... βοήθεια, όπως ένας ψυχολόγος ή σύμβουλος, που μπορεί να σε καθοδηγήσει και να σου δώσει τα εργαλεία για να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου και την κατάσταση στο σπίτι.
Προσπάθησε να βρεις στιγμές για να κάνεις πράγματα που σε χαλαρώνουν και σε ευχαριστούν, όπως χόμπι ή δραστηριότητες που σου αρέσουν, για να μειώσεις το άγχος και να βελτιώσεις την ψυχική σου υγεία.
Αν νιώθεις ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη να την αντιμετωπίσεις μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από επαγγελματίες υγείας. Είναι σημαντικό να φροντίσεις τον εαυτό σου και να αναζητήσεις την υποστήριξη που χρειάζεσαι.
Διάβασε περισσότερα
Η εφηβεία είναι μια δύσκολη πίστα.Το ότι νιώθεις λύπη ή,θλίψη ανα διαστήματα είναι απολύτως φυσιολογικό.Δες λίγο τη ζωή από τα μάτια της μητέρας σου.Ίσως να χρειάζεται να την κρίνεις με μεγαλύτερη επιείκεια .Όλα θα πάνε καλά.
Η σχέση με τη μητέρα σας αποτελεί πηγή σημαντικού στρες, ειδικά όταν οι αντιδράσεις της για μικρά περιστατικά είναι υπερβολικές. Νιώθετε πως οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις και οι επικρίσεις της επηρεάζουν την ψυχική σας υγεία, προκαλώντας σας θλίψη και, πιθανώς, συμπτώματα κατάθλιψης.
Είναι σημαντικό που αναγνωρίζετε πώς αυτή η κατάσταση σας επηρεάζει και αναζητάτε τρόπους για να διαχειριστείτε αυτές τις δυσκολίες.
Μπορεί να βοηθήσει να συζητήσετε τα συναισθήματά σας με έναν ειδικό ψυχικής υγείας, ο οποίος θα σας προσφέρει υποστήριξη και βοήθεια σχετικά με τη βελτίωση της επικοινωνίας και της σχέσης σας με τη μητέρα σας, καθώς και να σα...ς βοηθήσει να αναπτύξετε στρατηγικές για την αντιμετώπιση του στρες και της θλίψης σας.
Διάβασε περισσότερα
Οι διαφωνίες και οι τσακωμοί με τους γονείς είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο ως κι φυσιολογικό. Θα ήταν καλό να βρείτε μια στιγμή που θα είστε μόνη με τη μαμά στο σπίτι, θα έχει χρόνο και δεν θα ασχολείται με κάτι άλλο, ίσως κάποιο Σαββατοκύριακο και θα μιλήσετε ειλικρινά μαζί της για το πώς σας κάνει να ασθανεστε ο τρόπος που αντιδράει στις συμπεριφορές σας.
Μιλήστε με ειδικό ψυχικής υγείας να σας καθοδηγήσει κι εσάς και την μητέρα σας
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα συναισθήματά σας είναι έγκυρα και υπάρχουν βήματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την κατάστασή σας. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις που μπορεί να βοηθήσουν:
Μιλήστε με κάποιον που εμπιστεύεστε: Βρείτε έναν φίλο, συγγενή, δάσκαλο ή σχολικό σύμβουλο για να μιλήσετε για αυτό που περνάτε. Το να μοιράζεστε τα συναισθήματά σας μπορεί να είναι μια τεράστια ανακούφιση και μπορεί να προσφέρουν χρήσιμες συμβουλές ή υποστήριξη.
Ημερολόγιο: Η καταγραφή των σκέψεων και των συναισθημάτων σας σε ένα ημερολόγιο μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να αποκτήσετε σαφήνεια....
Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια: Εάν αισθάνεστε κατάθλιψη, μπορεί να είναι ωφέλιμο να μιλήσετε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας, όπως έναν θεραπευτή ή έναν σύμβουλο. Μπορούν να σας προσφέρουν στρατηγικές για να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας και να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία.
Επικοινωνήστε με τη μαμά σας: Εάν αισθάνεστε ότι είναι ασφαλές και δυνατό, προσπαθήστε να κάνετε μια ήρεμη συζήτηση με τη μαμά σας σχετικά με το πώς σας επηρεάζει η συμπεριφορά της. Επιλέξτε μια στιγμή που θα είστε και οι δύο ήρεμοι και εξηγήστε πώς νιώθετε χωρίς να την κατηγορήσετε.
Βρείτε υγιεινές διεξόδους: Ασχοληθείτε με δραστηριότητες που σας αρέσουν και που σας βοηθούν να χαλαρώσετε, όπως το διάβασμα, το σχέδιο, η ακρόαση μουσικής ή η άσκηση. Αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να αποσπάσουν θετικά την προσοχή και να βελτιώσουν τη διάθεσή σας.
Δημιουργήστε ένα Δίκτυο Υποστήριξης: Περιβάλλετε τον εαυτό σας με φίλους και υποστηρικτικά άτομα που σας κάνουν να αισθάνεστε καλά. Οι κοινωνικές σχέσεις είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία σας.
Εστιάστε στα δυνατά σας σημεία: Σκεφτείτε τα δυνατά σας σημεία και τα πράγματα στα οποία είστε καλή. Αυτό μπορεί να τονώσει την αυτοεκτίμησή σας και να προσφέρει μια αίσθηση ολοκλήρωσης.
Τεχνικές ενσυνειδητότητας και χαλάρωσης: Πρακτικές όπως ο διαλογισμός, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής ή η γιόγκα μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε το στρες και το άγχος.
Βάλτε όρια: Αν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να βάλετε κάποια όρια με τη μαμά σας. Για παράδειγμα, εάν μια συνομιλία αρχίσει να γίνεται έντονη, μπορεί να σας βοηθήσει να πείτε ήρεμα ότι πρέπει να κάνετε ένα διάλειμμα και να συνεχίσετε τη συζήτηση αργότερα.
Σχέδιο για το Μέλλον: Σκεφτείτε τους στόχους σας και τα βήματα που μπορείτε να κάνετε για να τους πετύχετε. Το να έχετε ένα σχέδιο για το μέλλον σας μπορεί να σας δώσει ελπίδα και κίνητρο να επιμείνετε στις δύσκολες στιγμές.
Θυμηθείτε, είναι εντάξει να αναζητήσετε βοήθεια και δεν χρειάζεται να το περάσετε μόνηι σας. Υπάρχουν διαθέσιμοι άνθρωποι και πόροι για να σας υποστηρίξουν.
Διάβασε περισσότερα
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.