θα ήθελα να ρωτήσω τι είναι η ιδεώδης ψυχαναγκαστικη διαταραχή επειδη έχω διαγνωστεί με αυτή την διαταραχή τι επιπτώσεις έχει στον άνθρωπο και σε καθημερινό επίπεδο και μεταγενεστερα και οως μπορεί να αντιμετωπισθεί
Γεια σας. Καλό θα ήταν αυτές τις απορίες σας, να τις εκθέσετε ελεύθερα στον ειδικό ψυχικής υγείας που σας διέγνωσε την παραπάνω διαταραχή.
Καλησπέρα σας,
Η διάγνωση αυτή έχει γίνει από κάποιον Ψυχίατρο; Λαμβάνετε αγωγή;
Απ' ότι καταλαβαίνω αναζητάτε περισσότερες πληροφορίες γύρω από την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και πως αυτή διαφαίνεται μέσα στη ζωή σας.
Ίσως θα ήταν χρησιμότερο να πω πως σε περίπτωση που αντιλαμβάνεστε συμπεριφορές ή σκέψεις στην καθημερινότητα σας που είναι είτε ενοχλητικές για εσάς είτε εμποδίζουν την καθημερινή σας λειτουργικότητα και ευχαρίστηση, η Ψυχοθεραπεία θα ήταν για εσάς μια πολύ ωφέλιμη διαδικασία.
Θα σας βοηθήσει αρχικά να εκφράσετε και να ξεδιπλώσετε όλα αυτά που νιώθετε να σας δυσκολεύουν, να παρατηρή...σετε τα μοτίβα συμπεριφοράς σας και να δείτε πως μπορείτε να αλλάξετε.
Η διάγνωση από μόνη της είναι απλά μια περιγραφή των συμπτωμάτων, πολύ χρήσιμη μεν αλλά δυστυχώς δεν δίνει λύσεις. Μας βοηθάει στο να περιγράψουμε τι βιώνει κάποιος αλλά δεν μας δίνει απαντήσεις για τους λόγους που νιώθει όπως νιώθει.
Προκειμένου να κάνουμε αλλαγές και θα χρειαστεί να διερευνήσουμε λίγο παραπάνω τις συνθήκες που οδήγησαν στην όποια διαταραχή.
Δοκιμάστε ένα Ψυχοθεραπευτικό μοντέλο που να είναι λίγο περισσότερο αναλυτικό (όπως π.χ. η Συστημική Ψυχοθεραπεία, το Ψυχόδραμα, η υπαρξιακή). Η φαρμακευτική αγωγή βοηθάει περισσότερο στην διαχείριση των συμπτωμάτων και όχι τόσο στην εύρεση της πηγής των δυσκολιών.
Τζο Γρηγοριάδου,
Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια, Msc
Διάβασε περισσότερα
το καλύτερο θα ήταν να απευθυνθείτε και να πάρετε όσες πληροφορίες χρειάζεστε από τον γιατρό που σας έκανε τη διάγνωση, καθώς στον κάθε άνθρωπο η ένταση, η διάρκεια και η αιτία των συμπτωμάτων διαφέρει. Συνήθως προτείνεται συνδυαστικά φαρμακευτική αγωγή, εφόσον κριθεί απαραίτητο από τον ψυχίατρο, και ψυχοθεραπεία.
Είναι αρκετά σημαντικό να ενημερωθείτε για την διάγνωση σας απο αυτόν που σας την έδωσε. Η κάθε διαταραχή μπορεί να εκδηλώνεται διαφορετικά σε κάθε άτομο (έχοντας κοινές βάσεις). Είναι αρκετά βοηθητική η Ψυχοθεραπεία, ώστε να καταφέρετε να είστε λειτουργικός/ή.
Ψυχολόγος
Περιστέρι
Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε για αυτήν ωστόσο αυτό που φαίνεται ότι μπλοκάρει αυτούς τους ανθρώπους είναι καθημερινοι ψυχαναγκασμοί που μπορεί να στερούν ή να επιβραδύνουν την καθημερινότητά τους.. η ψυχοθεραπευτική διαδικασία είναι μια οδός που μπορεί να δώσει απαντήσεις αντιμετώπισης της
Ψυχολόγος
Θεσσαλονίκη
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ( OCD ), είναι μία ψυχική πάθηση που χαρακτηρίζεται από παράλογες σκέψεις, ιδέες, εικόνες και οδηγεί τους πάσχοντες σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές.
Αυτός που πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, συνήθως είναι ικανός να συνειδητοποιήσει ότι οι ψυχαναγκαστικές ιδέες του είναι παράλογες και προσπαθεί να τις αγνοήσει ή να τις σταματήσει. Αυτό έχει ως τελικό αποτέλεσμα σταδιακά να αυξάνεται η αγωνία και το άγχος του. Τελικά, συνήθως καταφεύγει στην εκτέλεση ψυχαναγκαστικών πράξεων, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να μειώσει τα επίπεδα του άγχους του και να κατευνάσει τα δυσφορικά του συναισθήματα.
Η διαταρα...χή συχνά επικεντρώνεται γύρω από συγκεκριμένα θέματα , όπως ο φόβος του ασθενούς μη μολυνθεί από μικρόβια. Για να απαλύνει τους φόβους της μόλυνσης , μπορεί να πλένει ψυχαναγκαστικά, αναρίθμητες φορές τα χέρια μέχρι αυτά να γίνουν επώδυνα και σκασμένα. Αυτός που πάσχει από την νόσο, παρά τις προσπάθειες του να αγνοήσει ή να απαλλαγεί από τις ενοχλητικές «εισβάλουσες» «παρεισφρύνουσες» σκέψεις, αυτές συνεχίσουν να επανέρχονται πίσω. Αυτό οδηγεί σε πιο τελετουργική συμπεριφορά προκαλώντας τον χαρακτηριστικό «φαύλο κύκλο» της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής. Μπορείτε να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας, ψυχοθεραπευτή, ψυχολόγο ώστε να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε τις βαθύτερες αιτίες αυτών των συμπτωμάτων και να σας διδάξει τρόπους και εργαλεία αντιμετώπισης τους.
Διάβασε περισσότερα
Νομίζω πως ο θεράπων ψυχίατρος σας θα μπορούσε να σας βοηθήσει. Γενικά οι άνθρωποι που έχουν αυτή την διαταραχή. Έχουν πολύ άγχος, ψυχαναγκασμούς επίμονες σκέψεις που εμποδίζουν την λειτουργικοτητα τους. Κάνουν συχνά θεραπεία, ενώ σε έντονο άγχος λαμβάνουν φαρμακοθεραπεία.
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή περιλαμβάνει έμμονες ιδέες/σκέψεις και καταναγκαστική συμπεριφορά (να νιώθεις ότι πρέπει να κάνεις κάτι). Η ψυχοθεραπεία σε συνδυασμό με την φαρμακοθεραπεία θα σας βοηθήσει. Χρειάζεται να επισκευθείτε ψυχίατρο και ψυχοθεραπευτή.
καλημέρα, είναι καλό να μιλήσετε με τον ψυχίατρο που έκανε τη διάγνωση
Η ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχή δε θα μπορούσε να περιγράφει με μια φράση. Αδρά θα σας πω μόνο ότι είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται απο αγχωδες υπόβαθρο, που το ατομο στην προσπάθεια του να καταστείλει αυτό το άγχος (που δημιουργείται απο παρείσακτες σκέψεις), αρχίζει να τελετουργει και έτσι ανακουφίζεται κάπως αλλα μόνο προσωρινά. Αφού έχει εγκατασταθεί η διαταραχή όμως, υπάρχει έκπτωση στη λειτουργικότητα του ατόμου σε έναν ή περισσότερους απ τους βασικούς τομείς της καθημερινότητας. Η θεραπεία εκλογής για την ΙΨΔ είναι η θεραπεία συμπεριφοράς. Θα έλεγα καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιον θεραπευτή συμπεριφοράς για να σας βοηθήσει. Στι...ς πρώτες συνεδρίες ειναι απαραίτητη η ψυχοεκπαιδευση, για να μάθετε ό,τι χρειαζεστε για τη διαταραχή κι έπειτα να προχωρήσετε μαζι με το θεραπευτή σας στο θεραπευτικό σχεδιασμό. Μιας και είμαι εξειδικευμένη σε αυτό, θα χαρώ να σας βοηθήσω, αν το αποφασίσετε. Διάβασε περισσότερα
Ψυχοθεραπεύτρια
Αμπελόκηποι
Θα ήταν αυτό προτιμότερο να το συζητήσετε με τον ειδικό σας, που σας έδωσε αυτό το πόρισμα. Είναι προτεραιότητα να σηζητήσετε μαζί όλες και όσες απορίες έχετε.
Μάλλον εννοείτε ΙδεοΨυχαναγκαστική Διαταραχή. Πρόκειται για ένα φάσμα συμπτωματολογίας με το γενικό όνομα ΙδεοΨυχαναγκαστική Διαταραχή που διακρίνεται συνήθως από έμμονες - εισβάλλουσες και μυρηκαστικές σκέψεις/εικόνες (ψυχαναγκασμοί) που μπορεί να συνοδεύονται από τελετουργικές πράξεις (καταναγκασμοί) όπως επαναλαμβανόμενο πλύσιμο χεριών, ελέγχους και διαβεβαιώσεις. Οι καταναγκασμοί μπορεί να είναι φανεροί ή κρυφοί και συνήθως πρόκειται για συμπεριφορές που αν γίνουν αποτρέπουν κάποιο φανταστικό κίνδυνο. Υπάρχουν πολλές έγκυρες πληροφορίες που δεν μπορώ να αναφέρω εδώ λόγω περιορισμένης έκτασης. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπιας μορφής ή π...ολύ σοβαρά. Χρειάζεται αξιολόγηση από Ψυχίατρο που καλό είναι να έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα στις αγχώδεις διαταραχές. Ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων αντιμετωπίζεται είτε με ψυχοθεραπεία είτε με συνδυασμό ψυχοθεραπείας με φαρμακευτική αγωγή. Το πρόβλημα είναι ότι παρόλο που βλάπτεται η λειτουργικότητα των ατόμων και συνήθως οι σχέσεις τους με σημαντικούς άλλους, συχνά τα άτομα που πάσχουν δεν δέχονται ότι έχουν πρόβλημα. Ωστόσο θα πρέπει η διάγνωση για να είναι έγκυρη να σας έχει δοθεί από Ψυχίατρο. Δεν έχετε αναφέρει πότε διαγνωστήκατε, πόσο καιρό ταλαιπωρείστε και τι έχετε κάνει γι αυτό. Διάβασε περισσότερα
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι διαταραχή της διάθεσης στην οποία το μυαλό 'πλημμυρίζει' από έντονες και αναξέλεγτες σκέψεις. Το άτομο αναγκάζεται να εκτελεί πράξεις ξανά και ξανά και αυτό του προκαλεί έντονο άγχος και επηρεάζεται η καθημερινότητά του. Συνήθως εμφανίζεται στην πρώιμη ενήλικη ζωή μετά απο ένα αγχογόνο γεγονός. Αν και η θεραπεία είναι δύσκολη υπάρχουν διάφορες θεραπείες. Αυτές είναι : η ψυχανάλυση, θεραπεία έκθεσης, γνωσιακή θεραπεία και τέλος φαρμακοθεραπεία ( αντικαταθλιπτικά).
Θα χαιρόμουν αν μπορούσα να σας βοηθήσω.
Καλή σας μέρα.
Η ιδεοψυχαναγκαστικη διαταραχή προκύπτει από ιδεοληψίες και καταναγκασμούς στη συμπεριφορά. Τις συνέπειες εφόσον έχετε διαγνωσθεί τις βιώνεται κάθε μέρα. Είναι όλες οι πράξεις που ΠΡΕΠει να κάνετε για να ανακουφιστείτε. Σίγουρα αν δουλέψετε ψυχοθεραπευτικα θα μπορέσετε να το αντιμετωπίσετε.
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ( OCD ), είναι μία ψυχική πάθηση που χαρακτηρίζεται από παράλογες σκέψεις, ιδέες, εικόνες (εμμονές – ιδεοληψίες ή ψυχαναγκασμούς) και οδηγεί τους πάσχοντες σε επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ( καταναγκασμούς). Επίσης είναι πιθανό να υπάρχει μόνο μία από τις δύο (μόνο ψυχαναγκασμοί ή μόνο επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές) και η διάγνωση τους να παραμένει η ίδια .
Αυτός που πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, συνήθως είναι ικανός να συνειδητοποιήσει ότι οι ψυχαναγκαστικές ιδέες του είναι παράλογες και προσπαθεί να τις αγνοήσει ή να τις σταματήσει. Αυτό έχει ως τελικό αποτέλεσμα σταδιακά να αυξάνεται η αγωνία... και το άγχος του. Τελικά, συνήθως καταφεύγει στην εκτέλεση ψυχαναγκαστικών πράξεων, σε μια προσπάθεια να μειώσει τα επίπεδα του άγχους του και να κατευνάσει τα δυσφορικά του συναισθήματα.
Η διαταραχή συχνά επικεντρώνεται γύρω από συγκεκριμένα θέματα , για παράδειγμα ο φόβος του ασθενούς μη μολυνθεί από μικρόβια. Για να απαλύνει τους φόβους της μόλυνσης , μπορεί να πλένει ψυχαναγκαστικά, αναρίθμητες φορές τα χέρια μέχρι αυτά να γίνουν επώδυνα και σκασμένα. Αυτός που πάσχει από την νόσο, παρά τις προσπάθειες του να αγνοήσει ή να απαλλαγεί από τις ενοχλητικές «εισβάλουσες» «παρεισφρύνουσες» σκέψεις, αυτές συνεχίσουν να επανέρχονται πίσω. Αυτό οδηγεί σε πιο τελετουργική συμπεριφορά προκαλώντας τον χαρακτηριστικό «φαύλο κύκλο» της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής.
Η θεραπεία που προτείνεται στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ( OCD ) είναι ανάλογη με την βαρύτητα της νόσου. Σε ήπιες μορφές συστήνεται ψυχοθεραπεία, ενώ σε βαρύτερες μορφές η καλύτερη θεραπευτική αντιμετώπιση, με βάσει πάντα την διεθνή βιβλιογραφία, συνήθως είναι συνδυασμός κάποιου αντικαταθλιπτικού με ψυχοθεραπεία.
Με εκτίμηση Γεωργουδακη Μαρια Διονυσια Ψυχολογος Ψυχοθεραπεύτρια
Διάβασε περισσότερα
Ψυχολόγος
Λαύριο
Καλησπέρα σας η ψυχαναγκαστική διαταραχή ανήκει στις αγχώδης διαταραχές και περιληπτικά σχετίζεται με ιδεοληψίες οι οποίες ως επαναλαμβανόμενες σκέψεις ή εικόνες σχετιζόμενες με καταστροφικά σενάρια έρχονται συνεχώς στο μυαλό κάποιου με αποτέλεσμα να προκαλούν έντονη δυσφορία. Έπειτα ακολουθούνται απο ψυχαναγκασμους δηλαδή αντισταθμιστικές συμπεριφορές ως απάντηση στις ιδεοληψίες με σκοπό το άτομο να κατευνάσει σε ένα βαθμό το άγχος και τις δυσκολίες που του προκαλούν αυτες. Σε βαριές μορφές η διαταραχή αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί ικανοποιητικά με συνδυασμό ψυχιατρικής αγωγής και ψυχοθεραπείας. Σε πιο ήπιες μορφές η γνωσιακή συμπεριφορική θ...εραπεία είναι αποτελεσματική στην βελτίωση και αντιμετώπιση της νόσου. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι ο γιατρος που σας παρακολούθησε και σας διέγνωσε με την διαταραχή, μπορεί να σας αναφέρει περισσότερα για αυτήν. Διάβασε περισσότερα
Καλημέρα σας.
Το να προσπαθείτε να κατανοήσετε θεωρητικά την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή οποιοδήποτε άλλη διαταραχή θέλει κάποια εξειδίκευση και είναι μια συζήτηση που πιθανότατα δεν θα σας λύσει κανένα πρόβλημα. Είναι προτιμότερο στην πρώτη ευκαιρία μόνος να σκεφτείτε τι είναι αυτό που σας δυσκολεύει ή σας τρώει χρόνο και ενέργεια και με τη συνδρομή ενός ψυχοθεραπευτή να ξεκινήσετε να το λύνετε. Μην ξεχνάτε ότι είναι συχνά δύσκολο να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα γιατί το ασυνείδητο μας πολύ επιμελώς φροντίζει να κρύψει οτιδήποτε πραγματικά μας ενοχλεί. Τέλος, ας έχετε στα υπόψη ότι σε αυτή την πορεία η τέχνη (arttherapy) και το σώ...μα (σωματική ψυχοθεραπεία) μπορεί να αποδειχθούν δύο πολύ χρήσιμα εργαλεία.
Με εκτίμηση,
Χάρης Σιμιντζής
Διάβασε περισσότερα
Γειά σας!
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (obsessive-compulsive disorder ή OCD στα αγγλικά) είναι μια ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την παρουσία εμμονών και/ή καταναγκαστικών ενεργειών (obsessions και compulsions αντίστοιχα) που προκαλούν σημαντική δυσφορία και επηρεάζουν την καθημερινότητα.
Σύμφωνα με τα κριτήρια του DSM-5, οι εμμονές (obsessions) είναι επαναλαμβανόμενες και επίμονες σκέψεις, επιθυμίες ή εικόνες που είναι ενοχλητικές και ανεπιθύμητες. Οι καταναγκαστικές ενέργειες (compulsions) είναι επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές ή νοητικές πράξεις που ένα άτομο αισθάνεται υποχρεωμένο να εκτελεί ως απάντηση σε μια εμμονή &a...mp; σύμφωνα με αυστηρούς κανόνες, ( καταναγκασμοί) με στόχο τη μείωση της αγωνίας ή/και την πρόληψη φανταστικών ή υπερβολικών "κινδύνων".
Η OCD μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή του ατόμου, οδηγώντας σε αίσθημα ντροπής, ενοχής και απομόνωσης. Η γνωσιακή-συμπεριφοριστική θεραπεία (cognitive-behavioral therapy ή CBT στα αγγλικά) είναι η πρώτη επιλογή θεραπείας για την OCD, με αποτελεσματικότητα που φτάνει το 90% οπως έχει αποδειχθεί σε πάμπολλες ερευνητικές μελέτες.
Κατά τη διάρκεια της CBT, οι ασθενείς εκπαιδεύονται να αναγνωρίζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που σχετίζονται με την OCD, και μαθαίνουν τεχνικές αντιμετώπισης τους.
Οι τεχνικές αυτές μπορούν να περιλαμβάνουν αναγνώριση και η αλλαγή των δυσλειτουργικών σκέψεων και πεποιθήσεων (cognitive restructuring),
έκθεση σε φοβικά ερεθίσματα, (αντικείμενο ή κατάσταση) (exposure), πρόληψη καταναγκαστικής αντίδρασης (response prevention) κλπ.
Η γνωσιακή ψυχοθεραπεία
θα σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση οχι μόνον των συμπτωμάτων αλλά κυρίως στην αύξηση της αυτογνωσίας, και κατά συνέπεια την κατανόηση των αιτιών που οδήγησαν σε αυτά τα συμπτώματα και και ως εκ τούτου στην μόνιμη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας...
Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με την CBT, αλλά δεν είναι η πρώτη επιλογή!
Δημήτριος Παπαθανασίου
Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής
Διάβασε περισσότερα
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ανήκει στις αγχώδεις διαταραχες και το κύριο χαρακτηριστικό είναι οι σκεψεις , ιδεοληψίες και καταναγκασμοί με τις οποίες ασχολείται το άτομο αρκετές ώρες την ημέρα . Οι επιπτώσεις στον ίδιο τον άνθρωπο και στους γύρω του εξαρτάται από το ποσό έντονοι είναι καταναγκασμοί και κατά πόσο επηρεάζουν την λειτουργικότητα του καθημερινά. Η συμπεριφορική θεραπεία ή η γνωσιακή θεραπεία είναι αποτελεσματικότερες στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Θα σας πρότεινα να βρείτε ψυχολόγο που έχει ειδικευτεί σε μια από τις δυο προσεγγίσεις. Όσο αφήνετε τα συμπτώματα χωρίς να τα αντιμετωπίζετε τόσο μπορεί να επιδεινώνονται.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ Η ΙΔΕΟΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΦΟΡΑ ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΔΥΣΑΡΕΣΤΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΗΡΕΜΟΥΝ ΜΕ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ. ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΔΙΑΓΝΩΣΤΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΜΟΡΦΗ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΩΝ. ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ Η ΤΑΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΑΡΧΙΚΑ ΠΙΘΑΝΟΤΑΤΑ ΔΥΣΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΑΣ ΚΑΘΩΣ Η ΕΥΕΛΙΞΙΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ ΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΘΑ ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ. ΠΟΛΥ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΔΙΕΥΡΕΥΝΗΣΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΝΤΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΑ. ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΒΕΒΑΙ...Α ΤΗΣ ΒΑΡΥΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ ΕΚΤΙΜΗΣΗ. Διάβασε περισσότερα
Γράφετε ότι έχετε διαγνωσθεί με αυτή την διαταραχή ..
ποιος σας την διέγνωσε ;;;;; Δεν ήταν επαγγελματίας ψυχικής υγείας ;;; Διότι επιτρέψτε μου με όλο τον σεβασμό δεν είναι δυνατόν να έχετε αυτή την διάγνωση δίχως τις απαντήσεις σε όλες αυτές τις ερωτήσεις που σας απασχολούν ..
Ως τόσο σας παραθέτω απαντήσεις στα ερωτήματα σας , τα οποία επαναλαμβάνω έπρεπε να έχουν απαντηθεί μαζί με την διάγνωση .
Η Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή ή ΙΨΔ ή Μανιοπαρορμητική Διαταραχή (obsessive–compulsive disorder, OCD) περιλαμβάνεται στην ομάδα των αγχωδών διαταραχών και αυτές με τη σειρά τους στην ευρύτερη ομάδα των νευρώσεων. Χαρακτηρίζεται ...είτε από ιδεοληψίες (obsessions) είτε από ψυχαναγκασμούς (compulsions) είτε και από τα δύο, ψυχοπαθολογικές εκδηλώσεις που συνιστούν πηγή δυσφορίας για το άτομο και απασχολούν σημαντικό μέρος από το χρόνο του και από την επαγγελματική, κοινωνική και την συναισθηματική του ζωή. Το άγχος συνδέεται συχνά με τους ψυχαναγκασμούς, καθώς και με την αντίσταση σε αυτούς, και υποχωρεί αμέσως μόλις το άτομο ενδώσει στον καταναγκασμό. Οι περισσότεροι πάσχοντες αναγνωρίζουν τον παθολογικό χαρακτήρα αυτών των καταναγκασμών καθώς και ότι είναι ανούσιοι και υπερβολικοί, ωστόσο κρίνεται εξαιρετικά δυσχερές από τους ίδιους να τους σταματήσουν. Η κατάθλιψη εμφανίζεται συχνά είτε πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων είτε ταυτόχρονα με αυτά.
Η φαρμακοθεραπεία περιλαμβάνει τη χρήση αντικαταθλιπτικών κυρίως, από αυτά η κλομιπραμίνη φαίνεται να είναι το πιο αποτελεσματικό. Γενικά, τα φάρμακα που επιδρούν στις δράσεις του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη (5-ΗΤ) στον εγκέφαλο μειώνουν σημαντικά τα συμπτώματα της ψυχαναγκαστικής διαταραχής. Σε σοβαρές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται για ένα μικρό διάστημα το λίθιο και νευροληπτικά. Λόγω της ισχυρής σχέσης που υπάρχει ανάμεσα στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και τις διαταραχές με τικ (μερικές μελέτες δείχνουν 35% επιπολασμό διαταραχών με τικ σε ασθενείς με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή), στις διαταραχές με τικ χορηγούνται αντιψυχωτικά. Τα φάρμακα βοηθούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων της ιδεοψυχαναγκαστικής διαταραχής, αλλά συχνά, όταν η θεραπεία διακοπεί, ακολουθεί υποτροπή. Πράγματι, ακόμη και αφού τα συμπτώματα υποχωρήσουν, οι περισσότεροι άνθρωποι θα χρειαστεί να συνεχίσουν τη θεραπεία επ’ αόριστον, ίσως σε μικρότερη δοσολογία..
Θεραπείες της συμπεριφοράς
Οι θεραπείες της συμπεριφοράς είναι σχετικά εύκολα εφαρμόσιμες και βραδείας διάρκειας και έχουν καλά αποτελέσματα. Σε αυτή την προσέγγιση, ο ασθενής έρχεται αντιμέτωπος εκούσια και εθελοντικά με το αντικείμενο ή ιδέα που τον φοβίζει, είτε ρεαλιστικά είτε φαντασιωσικά και ταυτόχρονα παροτρύνεται να αποφύγει την τελετουργία με την υποστήριξη και τη δομή που του παρέχει ο θεραπευτής.
Ψυχαναλυτική θεραπεία
Η ψυχαναλυτική θεραπεία, μια θεραπεία μακράς διαρκείας, η οποία αποδεικνύεται περισσότερο αποτελεσματική απέναντι στην ψυχαναγκαστική προσωπικότητα και λιγότερο απέναντι στην ιδεοψυχαναγκαστική συμπτωματολογία που περιλαμβάνει ιδεοληψίες και ψυχαναγκασμούς.
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, μου κάνει εντύπωση που έχετε τόσο θεμελιώδεις απορίες παρόλο που έχετε διαγνωστεί με τη συγκεκριμένη διαταραχή. Το καλύτερο βήμα για εσάς αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι είναι να έρθετε σε επαφή με τον θεράποντα ιατρό σας.
Στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, το άτομο έχει έμμονες ιδέες που προκαλούν δυσφορία, και γι' αυτό τον λόγο καταφεύγει σε συμπεριφορές καταναγκασμού που αποσκοπούν να απαλύνουν τις ιδέες αυτές. Όλο αυτό όμως καταλήγει σε έναν φαύλο κύκλο που εντείνει τη δυσφορία και το άγχος. Δίχως την κατάλληλη βοήθεια, το άτομο μπορεί να γίνει δυσλειτουργικό σε σημαντικό βαθμό σε ένα...ν ή περισσότερους τομείς της ζωής, όπως τον προσωπικό ή επαγγελματικό.
Η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ανάλογα πάντα και με την έντασή της, αντιμετωπίζεται σε αρχικό στάδιο με αγχολυτική και ίσως αντικαταθλιπτική φαρμακευτική αγωγή, και σε δεύτερο στάδιο με ψυχοθεραπεία. Ειδικότερα, η γνωστική-συμπεριφορική ψυχοθεραπεία μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των δυσκολιών και επιστρέφει στο άτομο την πολυπόθητη λειτουργικότητά του.
Σε κάθε περίπτωση, για περισσότερες και πιο σαφείς πληροφορίες, υπενθυμίζω να επισκεφθείτε τον γιατρό που σας έκανε τη διάγνωση. Αν δεν είστε ικανοποιημένη/ος μαζί του/της, μπορείτε να επισκεφθείτε έναν άλλον ψυχίατρο/ψυχολόγο.
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας.
Εμμονές και καταναγκασμοί συμπεριλαμβάνονται στην ΙΔΣ διαταραχή.
Ενδείκνυται η επίσκεψη σε ειδικό ψυχικής υγείας, για να λάβετε βοήθεια και τη σχετική κατεύθυνση.
Με εκτίμηση.
Η Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, με λίγα λόγια είναι η ''εισβολή'' ιδεών που οδηγούν σε καταναγκαστική συμπεριφορά (η και πλήρη αποφυγή συμπεριφοράς). Οι ιδεοληψίες είναι ιδέες που ''κολλάνε'' και προκαλούν άγχος/δυσφορία, ένταση και αναστάστωση επειδή ερμηνεύονται με λάθος τρόπο ως απειλητικές. Το άγχος/ δυσφορία υποχωρούν μόνο όταν το άτομο προβεί σε κάποια ενέργεια/ πράξη που αισθάνεται υποχρεωμένο να κάνει προκειμένου να ανακουφιστεί. Δυστυχώς για αυτόν η ανακούφιση είναι προσωρινή, αφού η ιδέα επανέρχεται με την ίδια ή και περισσότερη ένταση και προκαλώντας ανάλογη δυσφορία, οπότε και το άτομο νιώθει αναγκα...σμένο να μπει στο φαύλο κύκλο των καταναγκασμών ή διαβεβαιώσεων, διαιωνίζοντας το πρόβλημα.
H Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια από τις απο τις ψυχιατρικές διαταραχές που μπορεί να προκαλέσει σημαντική δυσλειτουργία στην καθημερινότητα του ατόμου και πτώση της ποιότητας ζωής του, αναλόγως την ένταση και τη συχνότητα των ιδεοληψιών και των καταναγκασμών που τις ακολουθούν.
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία θεωρείται η αποτελεσματικότερη μορφής ψυχολογικής θεραπείας για τη ΙΨΔ. Έχει τα σημαντικότερα αποτελέσματα στην ύφεση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Η μεικτή θεραπεία, δηλαδή φαρμακοθεραπεία σε συνδυασμό με (γνωσιακή- συμπεριφορική ) ψυχοθεραπεία, δείχνει να έχει τα βέλτιστα αποτελέσματα.
Στη διάθεσή σας ό,τι χρειαστεί
Δήμητρα Κούρου
Ψυχολόγος, Msc
Διάβασε περισσότερα
Η ψυχαναγκαστική διαταραχή είναι μια ανάγκη στην οποία δεν μπορεί κανείς να αντισταθεί (ο ψυχικά αναγκαστικός της χαρακτήρας) που παίρνει πολλές μορφές. Μπορεί δηλαδή να κάνει επαναλαμβανόμενους ελέγχους, π.χ. αν έκλεισε τον θερμοσίφωνα, κλπ., όπου αμφιβάλλει κανείς ότι τα έχει όλα εντάξει, ενώ ξέρει ότι π.χ. έκλεισε τον θερμοσίφωνα ή το μάτι της κουζίνας.Μπορεί να πλένει πολλές φορές τα χέρια του για μικρόβια, ή να θέλει τακτοποιημένα τα πράγματά του με μια ορισμένη σειρά. Αυτά είναι μερικά μόνο παραδείγματα. Υπάρχουν πολλές καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι σύμπτωμα του άγχους και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί. Ενδείκνυται η ψυχοθερ...απεία Διάβασε περισσότερα
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.