Καλησπέρα το πρόβλημα μου είναι ότι τώρα τελευταία δεν αντέχω την πολυκοσμία.Καφε φορά που βγαίνω έξω νιώθω εκνευρισμό και νιώθω ότι πνιγομαι δεν ξέρω τι φταίει....
Καλημέρα σας. Είναι πολύ σημαντικό ότι καταφέρατε να εντοπίσετε πως οι συνθήκες στις οποίες ενεργοποιείται ο εκνευρισμός σας φαίνεται να χαρακτηρίζονται από εξωτερικούς χώρους και πολυκοσμία. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι έχετε εντοπίσει πως αυτές οι συνθήκες φαίνεται να προκαλούν στο σώμα σας μια αίσθηση πνιγμού. Αυτό που περιγράφετε μοιάζει με αγχώδη διαταραχή, και σε αυτήν την απάντηση θα μοιραστώ μαζί σας λίγα λόγια σχετικά με το άγχος, τις διαταραχές του, και τους τρόπους αντιμετώπισής τους.
Τι είναι άγχος;
Το άγχος είναι ένας φυσιολογικός μηχανισμός του οργανισμού απέναντι σε αντικειμενικά απειλητικές καταστάσεις, ...όπως για παράδειγμα ένα άγριο θηρίο στο δάσος. Μας βοηθάει να είμαστε σε εγρήγορση ώστε να αντιληφθούμε έγκαιρα έναν κίνδυνο και να τον αντιμετωπίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που αυτός ο μηχανισμός μπορεί να ενεργοποιείται απέναντι σε καταστάσεις οι οποίες δεν είναι αντικειμενικά απειλητικές, αλλά για κάποιους δικούς μας έγκυρους λόγους ερμηνεύονται ως επικίνδυνες. Σε αυτές τις στιγμές το σώμα μας επειδή θέλει να μας προστατεύσει από κάθε κίνδυνο αρχίζει να ενεργοποιεί το μηχανισμό του άγχους με τρόπους που είναι δυσλειτουργικοί για τη ζωή μας. Αυτές οι εσφαλμένες ενεργοποιήσεις του άγχους μπορούν να πάρουν πολλές και διαφορετικές μορφές τις οποίες λέμε διαταραχές άγχους όπως η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, οι φοβίες, οι κρίσεις πανικού, η μετατραυματική διαταραχή, οι επίμονες σκέψεις, η παρορμητικότητα, οι αποφυγές, η έντονη ανησυχία, οι κοινωνικές δυσκολίες.
Τι είναι κρίση πανικού;
Η κρίση πανικού είναι μια ξαφνική στιγμή έντονου φόβου ή δυσφορίας που μπορεί να διαρκέσει από 5 έως και 20 λεπτά φθάνοντας την αποκορύφωσή της μέσα σε αυτό το διάστημα και μετά υποχωρεί. Κάποια βασικά συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν σε μια κρίση πανικού είναι τα εξής:
• Ταχυκαρδία
• Εφίδρωση
• Τρεμούλα
• Δύσπνοια
• Στηθάγχη
• Κόμπος στο λαιμό
• Αίσθημα πνιγμού
• Ζάλη, αίσθημα αστάθειας ή τάση για λιποθυμία
• Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
• Ναυτία
• Ξαφνικά αισθήματα ζέστης ή ρίγη
• Φόβος θανάτου (πχ¨θα πεθάνω¨)
• Φόβος απώλειας ελέγχου (πχ¨θα τρελαθώ¨)
Οι κρίσεις πανικού είναι ένα πολύ συχνό και συνηθισμένο φαινόμενο και μπορεί να συμβούν σε στιγμές που αισθανόμαστε αγχωμένοι ή και σε στιγμές που αισθανόμαστε ήρεμοι. Κάποιες είναι προβλέψιμες και εμφανίζονται έπειτα από ένα αντιληπτό ερέθισμα, ενώ άλλες κάνουν την εμφάνισή τους ξαφνικά και από το πουθενά. Είναι μια πολύ τρομακτική εμπειρία και πολλές φορές είναι πολύ λογικό να νομίσουμε ότι απειλούμαστε από κάποια πολύ σοβαρή σωματική πάθηση όπως μια καρδιακή προσβολή ή ένα εγκεφαλικό. Ωστόσο, οι κρίσεις πανικού δεν είναι επικίνδυνες. Η αλήθεια είναι ότι συμβαίνουν λόγω των φυσιολογικών αντιδράσεων που έχει αναπτύξει το σώμα μας για να αντιμετωπίσουμε κινδύνους.
Τι είναι οι φοβίες;
Οι φοβίες είναι μια διαταραχή άγχους η οποία χαρακτηρίζεται από έναν επίμονο, υπερβολικό, και μη ελεγχόμενο φόβο απέναντι σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα, κατάσταση, ή δραστηριότητα. Μια συνηθισμένη αντίδραση που μπορούν να μας προκαλέσουν είναι οι κρίσεις πανικού και οι αποφυγές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι κρίσεις πανικού είναι προβλέψιμες και καθώς γνωρίζουμε ότι προκαλούνται κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με το συγκεκριμένο ερέθισμα/κατάσταση τι πιο λογικό από το να αποφεύγουμε την επαφή μας με αυτό. Βραχυπρόθεσμα αυτή η επιλογή λειτουργεί διότι πέφτει το άγχος και νιώθουμε καλύτερα. Μακροπρόθεσμα, όμως, η συνέπεια είναι να επιβεβαιωθεί το σώμα μας ότι το συγκεκριμένο ερέθισμα είναι πράγματι επικίνδυνο επομένως καλά έκανε που σήμανε συναγερμό.
Τα ακόλουθα σενάρια είναι πολύ πιθανά:
• Να αναπτυχθεί μια φοβία η οποία να προκαλεί κρίσεις πανικού
• Να αναπτυχθεί μια φοβία η οποία να μην προκαλεί κρίσεις πανικού
• Να προκληθεί μια κρίση πανικού από την οποία να αναπτυχθεί μια φοβία
• Να προκληθεί μια κρίση πανικού από την οποία να μην αναπτυχθεί μια φοβία
Πως αντιμετωπίζονται;
Συνήθως, η αντιμετώπιση κάθε διαταραχής άγχους περιλαμβάνει την εκπαίδευση σε νέους και εξατομικευμένους τρόπους αντιμετώπισης των σκέψεων και των καταστάσεων που μας προκαλούν άγχος. Μαθαίνοντας πως σκεπτόμαστε, πως νιώθουμε, και πως πράττουμε όταν αγχωνόμαστε μπορούμε να μειώσουμε την έντασή τους ακόμη περισσότερο και να μάθει το σώμα μας ότι τελικά δεν απειλούμαστε οπότε δε χρειάζεται να ξεκινήσει το μηχανισμό άγχους. Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης μιας φοβίας είναι η σταδιακή έκθεση στο ερέθισμα ή την κατάσταση που μας φοβίζει. Είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθουμε την ανάγκη να αποφύγουμε την επαφή μας με αυτό το ερέθισμα, αυτό όμως θα επιβεβαιώσει στο σώμα μας ότι καλά έκανε που ενεργοποίησε το μηχανισμό άγχους. Αυτό μπορεί να μην είναι όσο εύκολο ακούγεται, αλλά δεν είναι αδύνατο και όσο περισσότερο εξασκούμαστε σε αυτό που μας δυσκολεύει, τόσο μεγαλύτερη θα γίνεται και η αντοχή μας κάθε φορά που εξασκούμαστε σε αυτό. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση. Ελπίζω να βοήθησα!
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα,
Η αίσθηση ότι πνίγεστε σε πολυκοσμία ίσως να δείχνει μια βαθύτερη σας ανάγκη. Εξετάστε το ενδεχόμενο, με την βοήθεια ψυχολόγου, να εξερευνήσετε τους λόγους πίσω από αυτό το συναίσθημα και να αναζητήσετε τρόπους να διαχειριστείτε την κατάσταση. Αναγνωρίζοντας τα συναισθήματά σας και κατανοώντας τις πηγές τους, θα μπορέσετε να διαχειριστείτε καλύτερα την καθημερινότητα σας και να βελτιώσετε την ψυχική σας υγεία.
Καλησπέρα σας. Κατανοώ πως η πολυκοσμία και η ένταση που τη συνοδεύει μπορεί να σας δημιουργούν δυσφορία και έντονο εκνευρισμό. Αυτό που περιγράφετε ενδεχομένως να συνδέεται με κάποιο είδος αγχώδους αντίδρασης ή υπερευαισθησίας σε έντονα ερεθίσματα, όπως ο θόρυβος, η κίνηση και η εγγύτητα πολλών ανθρώπων. Δεν είναι ασυνήθιστο να νιώθει κανείς πίεση ή ακόμη και να αισθάνεται ότι «πνίγεται» σε τέτοιες καταστάσεις, ειδικά αν υπάρχουν γενικότερα άγχη ή πίεση στην καθημερινότητα.
Θα ήταν καλό να αναρωτηθείτε αν έχουν αλλάξει πρόσφατα πράγματα στη ζωή σας που σας προκαλούν άγχος ή αν έχετε παρατηρήσει παρόμοια συμπτώματα σε άλλες... καταστάσεις. Ίσως ο εκνευρισμός και η αίσθηση του πνιξίματος να είναι σημάδια ότι χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για τον εαυτό σας ή ότι κάτι σας προβληματίζει σε βαθύτερο επίπεδο.
Σε αυτές τις περιπτώσεις, βοηθά να εστιάσετε σε τεχνικές χαλάρωσης, όπως βαθιές αναπνοές ή ασκήσεις ενσυνειδητότητας, που μπορούν να σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε την ένταση τη στιγμή που τη βιώνετε. Αν παρατηρήσετε ότι αυτή η δυσφορία επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά σας ή σας περιορίζει, τότε ίσως είναι χρήσιμο να μιλήσετε με έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Μέσα από τη συζήτηση, μπορείτε να κατανοήσετε καλύτερα τι σας συμβαίνει και να βρείτε τρόπους να αντιμετωπίσετε αυτή τη δυσφορία.
Θυμηθείτε, δεν είναι κακό να αναγνωρίζετε τις ανάγκες σας και να προσαρμόζετε τις δραστηριότητές σας σε αυτές, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να αποφεύγετε περιστασιακά καταστάσεις που σας επιβαρύνουν. Είναι ένα σημαντικό βήμα αυτοφροντίδας.
Διάβασε περισσότερα
Κλινική Ψυχολόγος
Καλησπέρα σας, αν πιστεύετε πως διαταράσσεται η καθημερινότητα σας, θα ήταν βοηθητικό να συζητήσετε με έναν επαγγελματία ειδικο ώστε να προσεγγιστούν τα συμπτώματα .
Η δυσανεξία στην πολυκοσμία είναι ένα φαινόμενο που πολλοί άνθρωποι βιώνουν, ειδικά σε περιόδους έντονου άγχους ή αλλαγών στη ζωή τους. Το αίσθημα πνιγμού, εκνευρισμού και δυσφορίας που προκαλείται από την παρουσία πολλών ανθρώπων μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο, καθιστώντας τις κοινωνικές δραστηριότητες δύσκολες. Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις αιτίες του και να εφαρμόσουμε πρακτικές λύσεις.
Μία από τις κύριες αιτίες της δυσανεξίας στην πολυκοσμία είναι το αυξημένο επίπεδο άγχους. Οι θορυβώδεις και πολυσύχναστοι χώροι συχνά δημιουργούν την αίσθηση απώλειας ελέγχου, προκαλώντας έντονη δυσφ...ορία. Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από ταχυκαρδία, εφίδρωση ή ακόμα και την επιθυμία να απομακρυνθεί κανείς γρήγορα από το περιβάλλον. Επιπλέον, η αισθητηριακή υπερφόρτωση αποτελεί μια συχνή αιτία. Τα έντονα ερεθίσματα, όπως ο θόρυβος, τα φώτα και οι κινήσεις, μπορούν να κουράσουν το νευρικό σύστημα, ιδιαίτερα σε άτομα που είναι πιο ευαίσθητα στις εξωτερικές αλλαγές.
Άλλες αιτίες σχετίζονται με την ψυχολογική κόπωση ή τη γενικότερη συναισθηματική κατάσταση του ατόμου. Η πίεση της καθημερινότητας, το άγχος και η έλλειψη χρόνου για ξεκούραση μπορεί να εντείνουν τη δυσφορία που νιώθει κάποιος σε κοινωνικά περιβάλλοντα. Επιπλέον, αλλαγές στις κοινωνικές ανάγκες είναι επίσης πιθανές. Ενώ σε παλαιότερες φάσεις της ζωής μπορεί να απολαμβάνατε την πολυκοσμία, είναι φυσιολογικό σε διαφορετικές φάσεις να χρειάζεστε περισσότερο ησυχία και απομόνωση.
Για τη διαχείριση της δυσανεξίας στην πολυκοσμία, είναι σημαντικό να υιοθετήσετε κάποιες πρακτικές στρατηγικές. Αρχικά, η αυτοπαρατήρηση είναι ένα βασικό εργαλείο. Αν αναγνωρίσετε τις συνθήκες που σας προκαλούν εκνευρισμό, θα μπορέσετε να τις αποφύγετε ή να προετοιμαστείτε καλύτερα για αυτές. Για παράδειγμα, αν γνωρίζετε ότι η πολυκοσμία σε εμπορικά κέντρα σας προκαλεί δυσφορία, μπορείτε να επισκέπτεστε τέτοια μέρη σε ώρες που είναι λιγότερο πολυσύχναστα.
Επίσης, η διαχείριση του άγχους μέσω τεχνικών χαλάρωσης μπορεί να βοηθήσει σημαντικά. Ασκήσεις όπως η βαθιά αναπνοή, ο διαλογισμός ή ακόμα και η φυσική άσκηση μπορούν να μειώσουν τη συναισθηματική ένταση που νιώθετε σε περιβάλλοντα με πολυκοσμία. Μια άλλη αποτελεσματική μέθοδος είναι η σταδιακή έκθεση. Αν προσπαθήσετε να εξοικειωθείτε με την πολυκοσμία ξεκινώντας από μικρότερα πλήθη και σταδιακά αυξάνοντας την έκθεση σε πιο πολυσύχναστα μέρη, είναι πιθανό να μειωθεί η δυσφορία σας με τον καιρό.
Παράλληλα, η δημιουργία προσωπικού χώρου μέσα στην πολυκοσμία μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη. Μπορείτε να αναζητάτε πιο ήσυχες γωνιές σε πολυσύχναστα μέρη ή να φροντίζετε να διατηρείτε αποστάσεις από μεγάλες συγκεντρώσεις ανθρώπων. Αν παρά τις προσπάθειές σας τα συναισθήματα πνιγμού και εκνευρισμού παραμένουν έντονα, η συζήτηση με έναν ειδικό ψυχικής υγείας είναι ιδιαίτερα σημαντική.
Για ο,τιδήποτε χρειαστείτε θα χαρώ να σας βοηθήσω.
Κότικας Μιχάλης Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπευτής
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα,
Η έντονη δυσφορία που περιγράφετε, μπορεί να σχετίζεται με την πολυκοσμία ή με τις αισθήσεις που προκαλούνται σε πολυσύχναστους χώρους. Είναι σημαντικό να παρατηρήσετε αν αυτή η αίσθηση εμφανίστηκε ξαφνικά, ή αν υπήρχαν σημάδια που σταδιακά αυξήθηκαν.
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι ίσως βρίσκεστε σε μια περίοδο αυξημένου άγχους ή κόπωσης, που σας κάνει πιο ευάλωτους σε περιβάλλοντα με πολλά ερεθίσματα. Επίσης σημαντικό ρόζο παίζουν και οι σκέψεις που κάνετε τη στιγμή που βρίσκεστε σε πολυσύχναστα μέρη, οι οποίες ενδέχεται να ενισχύουν το συναίσθημα ότι «πνίγεστε». Για αρχή, προσπαθήστε να βγαίνετε σε μέρη με λιγότερ...η πολυκοσμία, για μικρό χρονικό διάστημα και αυξήστε σταδιακά τη διάρκεια, ώστε να εξοικειωθείτε ξανά με τέτοιες καταστάσεις. Αν νιώθετε ότι αυτή η κατάσταση σας δυσκολεύει στην καθημερινότητά σας ή δεν υποχωρεί, θα ήταν καλό να συζητήσετε με έναν ψυχοθεραπευτή, ώστε να διερευνήσετε πιο βαθιά τις αιτίες και να δουλέψετε πάνω στη διαχείριση των σκέψεων. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία, είναι η πλέον αποτελεσματικότερη για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων άγχους.
Στη διάθεσή σας,
Α. Αρχοντή
Διάβασε περισσότερα
Αυτό που περιγράφετε μπορεί να σχετίζεται με άγχος ή αισθητηριακή υπερφόρτωση, ιδιαίτερα σε περιβάλλοντα με πολύ κόσμο. Ίσως το σώμα σας να στέλνει σήματα ότι χρειάζεστε ηρεμία. Προσπαθήστε να αναγνωρίσετε τι σας προκαλεί αυτή την ένταση και δώστε χρόνο στον εαυτό σας να χαλαρώσει. Τεχνικές αναπνοής ή χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν. Αν η δυσφορία συνεχίζεται, καλό θα ήταν να συζητήσετε με έναν ψυχολόγο.
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Οι ερωτήσεις αναφορικά με συστάσεις φαρμακευτικών σκευασμάτων ή η οποιαδήποτε συνταγογράφηση
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.