Ενημερώσου και μην αγνοείς τις ενδείξεις!
Ποια είναι τα αίτια και ποια τα συμπτώματα του διαβήτη
Ο διαβήτης τύπου Ι είναι μία αυτοάνοση κατάσταση που εκδηλώνεται αιφνίδια στον οργανισμό, ενώ στον διαβήτη τύπου ΙΙ σημαντικό ρόλο διαδραματίζει η παχυσαρκία, ο τρόπος ζωής (παχυσαρκία, έλλειψη άσκησης) και η κληρονομικότητα. Ο διαβήτης κύησης οφείλεται στην ίδια την εγκυμοσύνη (ορμόνες της κύησης), γι’ αυτό και «θεραπεύεται» μετά την ολοκλήρωσή της. Ο διαβήτης μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα, μπορεί όμως να είναι και ασυμπτωματικός.
Τα συμπτώματα του σακχαρώδους διαβήτη είναι:
έντονη δίψα
συχνουρία
πολυουρία
ξηροστομία
κούραση και εξάντληση
θολή όραση
απώλεια σωματικού βάρους
Διάγνωση του διαβήτη
Η διάγνωση του διαβήτη είναι εύκολη όταν υπάρχουν τα κλασικά συμπτώματα και αρκεί η επιβεβαίωση με τη μέτρηση του σακχάρου του αίματος. Η διάγνωση τίθεται επίσης εύκολα όταν ο ασθενής παρουσιάζεται με συμπτώματα και σημεία διαβητικής κετοξέωσης. Τα διαγνωστικά κριτήρια που έχουν θεσπιστεί για τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη είναι τα ακόλουθα:
- Παρουσία κλασικών συμπτωμάτων του διαβήτη και τιμή γλυκόζης σε οποιαδήποτε στιγμή > 200 mg/dl
- Τιμή σακχάρου νηστείας (που λαμβάνεται δηλαδή μετά από 8 τουλάχιστον ώρες αποχής από την πρόσληψη τροφής) > 126 mg/dl
- Τιμή σακχάρου 2 ώρες μετά από φόρτιση με 75g γλυκόζης από του στόματος > 200 mg/dl
Ένας άλλος χρήσιμος δείκτης είναι η τιμή της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c). Δεν χρησιμοποιείται για τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη, αλλά για την παρακολούθηση της ρύθμισης του σακχάρου αίματος, αφού αντικατοπτρίζει τη μέση τιμή σακχάρου αίματος τους τελευταίους 3 μήνες πριν την εξέταση. Τιμές HbA1c < 6% θεωρούνται ενδεικτικές καλού γλυκαιμικού ελέγχου.
Κριτήρια για τη διάγνωση του σακχαρώδους διαβήτη και των άλλων διαταραχών του μεταβολισμού των υδατανθράκων:
Σακχαρώδης Διαβήτης | Γλυκόζη Νηστείας ≥126 mg/dl ή/και Γλυκόζη 2 ωρών κατά την OGTT ≥200 mg/dl |
---|---|
Διαταραγμένη Γλυκόζη Νηστείας (IFG) | Γλυκόζη νηστείας 100-125 mg/dl και Γλυκόζη 2 ωρών κατά την OGTT < 140 mg/dl |
Διαταραγμένη Ανοχή στη Γλυκόζη (IGT) | Γλυκόζη νηστείας < 126 mg/dl και Γλυκόζη 2 ωρών κατά την OGTT ≥140 και <200 mg /dl |
*Εάν δεν γίνει OGTT δεν μπορεί να αποκλεισθεί η ύπαρξη ΣΔ ή συνύπαρξη της IFG με IGT.
“Απαραίτητος είναι ο προληπτικός έλεγχος για όλους μας. Ειδικότερα στα άτομα που έχουν κληρονομικό ιστορικό μεταβολικών νοσημάτων (καρδιαγγειακά νοσήματα, υπερλιπιδαιμία, σακχαρώδη διαβήτη, θυρεοειδοπάθεια) θα πρέπει να διενεργείται τακτικός προληπτικός εργαστηριακός έλεγχος και παρακολούθηση από ειδικούς”.