Ενημερώσου και μην αγνοείς τις ενδείξεις!
Διαβήτης και ινσουλίνη
Κανόνες φύλαξης της ινσουλίνης
Η ινσουλίνη για να διατηρήσει την αποτελεσματικότητα και τη δραστικότητά της απαιτεί κάποιους κανόνες φύλαξης και συντήρησης. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να αποφεύγεται η πολλή ζέστη και η ινσουλίνη πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο. Όταν ανοιχτεί πρέπει απλώς να φυλαχθεί σε σκιερό και δροσερό σημείο.
Τρόπος φύλαξης της ινσουλίνης στα ταξίδια: Υπάρχουν κάποιες ειδικές θήκες που είναι θερμομονωτικές και βοηθούν στη μεταφορά της ινσουλίνης. Τοποθέτησέ την ανάμεσα σε ρούχα. Βεβαιώσου ότι βρίσκεται σε ασφαλές σημείο μέσα στη χειραποσκευή σου και δεν κινδυνεύει να χτυπήσει κάπου.
Οδηγίες για την ένεση ινσουλίνης: Κάν’ την σωστά!
Είτε με τη χρήση σύριγγας είτε με τη χρήση της ειδικής πένας ινσουλίνης, ο τρόπος που θα χρησιμοποιηθεί επηρεάζει τη δράση της. Ο στόχος είναι να δράσει στο λιπώδη ιστό κάτω από το δέρμα. Για να γίνει αυτό μπορείς να ακολουθήσεις μία από αυτές τις 2 τεχνικές:
- Τσίμπησε το σημείο που θες να κάνεις την ένεση προς τα πάνω και βάλε τη βελόνα μέσα σε κάθετη στάση- αυτή η μέθοδος προτιμάται στην περιοχή της κοιλιάς και σε όποιο σημείο δεν έχει πολύ λίπος.
- Τέντωσε το σημείο και βάλε κατευθείαν τη βελόνα μέσα- η μέθοδος προτιμάται σε περιοχές με περισσότερο λίπος όπως οι γλουτοί.
Αν εξακολουθείς να έχεις απορίες σχετικά με το πώς θα τα βγάλεις πέρα με την ένεση ινσουλίνης, μπορείς να κατεβάσεις έναν αναλυτικό οδηγό με όλες τις λεπτομέρειες από την ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ-ΛΙΛΛΥ εδώ.
6 tips για να κάνεις σωστά την ένεση ινσουλίνης
-
Μη φοβάσαι τη βελόνα! Πλέον, οι πένες και οι σύριγγες που χρησιμοποιούνται είναι πολύ μικρές και γλιστρούν ευκολότερα μέσα στο δέρμα.
-
Βγάλε την ινσουλίνη από το ψυγείο λίγη ώρα πριν τη χρησιμοποιήσεις. Το κρύο μπορεί να προκαλέσει πόνο.
-
Βάλε τη βελόνα μέσα στο δέρμα όσο πιο γρήγορα μπορείς. Απαιτούνται 5 περίπου δευτερόλεπτα μέχρι το υγρό να εγχυθεί μέσα στο υποδόριο.
-
Αν καθαρίσεις την περιοχή με οινόπνευμα πριν εφαρμόσεις την ένεση, περίμενε μέχρι να στεγνώσει, διότι μπορεί να νιώσεις πόνο.
-
Κράτα τη σταθερή σε μία θέση και μην μεταβάλλεις την κατεύθυνσή της κατά τη διάρκεια της εισαγωγής ή της εξαγωγής της.
-
Η πένα/ σύριγγα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο μία φορά. Πέταξέ την άμεσα μετά την εφαρμογή.
Ανεπιθύμητες ενέργειες
Μη δοκιμάσεις να κάνεις την ένεση μόνος σου την πρώτη φορά. Συμβουλεύσου ένα γιατρό για το πώς και πού ακριβώς πρέπει να την κάνεις. Υπάρχει περίπτωση να τρέξει λίγο αίμα ή να μελανιάσει το σημείο εφαρμογής, αλλά αυτό είναι φυσιολογικό στην αρχή. Αν επιμένει, ενημέρωσε το γιατρό σου.
Διαβητικός ασθενής και καθημερινές ασχολίες
Ο διαβήτης δεν πρέπει να επηρεάζει την καθημερινότητά σου και τις δραστηριότητές σου. Μπορείς να ταξιδεύεις, να ασκείσαι, να κάνεις τις δραστηριότητές σου κανονικά. Ωστόσο, καλό θα ήταν να ακολουθείς κάποιους κανόνες και ειδικά αν λαμβάνεις ινσουλίνη, να ενημερωθείς από τον ιατρό σου για αυτά που θα πρέπει να έχεις μαζί σου πάντα.
Καλό είναι να έχεις πάντα μαζί σου σε δραστηριότητες και εκδρομές τα φάρμακά σου και μάλιστα σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που θα χρειαστείς.
Αν καθυστερήσεις κάποιο γεύμα, θα πρέπει να έχεις πάντα μαζί σου ένα σνακ, ώστε να διατηρήσεις σταθερή τη γλυκόζη στο αίμα σου.
Μαζί σου σε εκδρομές και ταξίδια πρέπει να έχεις επίσης:
- Επαρκή ποσότητα ινσουλίνης ή φαρμάκων
- Φάρμακα για τον εμετό και τη διάρροια
- Σνακ και καραμέλες
- Την πάγια φαρμακευτική αγωγή σου
- Βιβλιάριο υγείας με λεπτομέρειες ιατρικού ιστορικού