Ενημερώσου και μην αγνοείς τις ενδείξεις!
Συχνές ερωτήσεις για διαβητικούς
Γιατί πρέπει να αλλάζω συχνά τα σημεία που κάνω ενέσεις ινσουλίνης;
Γιατί δημιουργούνται λιποϋπερτροφίες, δηλαδή συγκέντρωση λίπους στο σημείο. Σε αυτή την περίπτωση δεν αποδίδουν οι ίδιες μονάδες ινσουλίνης, διότι αργούν να φτάσουν στο στόχο και έτσι, δεν είναι πια εύκολο να ελέγξεις τη γλυκόζη. Καλό είναι να χρησιμοποιείς όλες τις περιοχές που μπορείς και σε όλα τα σημεία τους, ώστε να μην χρησιμοποιείται κάποιο πάρα πολύ και σκληραίνει. Καλό θα ήταν να αφήνεις 2-3 εκατοστά απόσταση σε κάθε σημείο της ένεσης, ώστε να αποφεύγονται οι σκληρίες.
Υπάρχουν σημεία του σώματος που η ινσουλίνη εισέρχεται πιο γρήγορα στο αίμα;
Ναι, υπάρχουν. Η μύτη της βελόνας που χρησιμοποιείται φτάνει στο υποδόριο (σημείο κάτω από το δέρμα). Σημαντικές αλλαγές ανάλογα με το σημείο που θα γίνει δεν υπάρχουν. Ωστόσο, στα χέρια τείνει να απορροφάται καλύτερα από ό, τι στην κοιλιά. Προτιμάται σημείο που να μην έχει χρησιμοποιηθεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν για την εφαρμογή της ένεσης. Η εναλλάξ χορήγηση σε χέρια, πόδια και κοιλιά είναι μια καλή λύση, έτσι ώστε να μην εφαρμόζεται η ένεση συνέχεια στο ίδιο σημείο. Αν στο σημείο που θα γίνει η ένεση υπάρχει «σκληρία» ή αιμάτωμα, τότε η ινσουλίνη απορροφάται πιο αργά. Γι’ αυτό, καλό θα είναι πριν της εφαρμογή, ψηλαφητικά να ελέγχεται η περιοχή της ένεσης.
Μπορεί ο διαβήτης να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία;
Η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένα από τα αρχικά συμπτώματα του διαβήτη, πριν καν να γνωρίζει ο ασθενής ότι έχει πρόβλημα με το σάκχαρο. Είναι επίσης, συνηθισμένο σύμπτωμα κατά τη διάρκεια της νόσου. Γι’ αυτό, για τους άνδρες θα πρέπει να είναι ένα προειδοποιητικό σημείο η εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας, ώστε να ελεγχθεί η γλυκόζη στο αίμα. Είναι σημαντικό τέτοια συμπτώματα να αναφέρονται στο θεράποντα ιατρό, αφενός γιατί δείχνουν την κατάσταση των αγγείων στο σώμα και αφετέρου για να βοηθηθεί ο ίδιος ο ασθενής.