Ενημερώσου και μην αγνοείς τις ενδείξεις!
Διαβήτης και διατροφή: Συμβουλές και ειδικό διαιτολόγιο
1. Διαβήτης τύπου Ι, διαβήτης τύπου ΙΙ, διαβήτης κύησης: τι πρέπει να τρώω, τι να αποφεύγω, τι να προσέχω
Σε όλους τους τύπους διαβήτη οι συστάσεις διατροφής είναι περίπου ίδιες. Αρχικά, ο διαβητικός θα πρέπει να επιλέγει υγιεινές τροφές. Συνιστάται η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης και σίκαλης, φρούτων και λαχανικών, ψαριών, κοτόπουλου και η χρήση ελαιόλαδου. Η μεσογειακή διατροφή είναι η ιδανική για την πρόληψη, αλλά και για την αντιμετώπιση του διαβήτη.
Σε γενικές γραμμές, καλό θα ήταν να αποφεύγονται η ζάχαρη, το μέλι, τα γλυκά, τα κορεσμένα λιπαρά, το βούτυρο και τα τηγανητά. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι πρέπει να ακολουθείς μικρά και συχνά γεύματα (3 κύρια γεύματα και 2-3 ενδιάμεσα γεύματα). Ακόμη κι αν θέλεις να καταναλώσεις κάποια τροφή που δεν συνιστάται, μπορείς να το κάνεις λαμβάνοντας υπόψιν τα ισοδύναμα της.
2. Πόσο σημαντική είναι η διατροφή στο διαβήτη;
Η διατροφή είναι απόλυτα σημαντική στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του σακχαρώδη διαβήτη. Αν δεν σιτίζεσαι σωστά, επηρεάζεται το επίπεδο σακχάρου στο αίμα και αυξομειώνεται. Αυτή η αυξομείωση οδηγεί στη μείωση της παραγωγής ινσουλίνης, με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Το σημαντικό είναι, όπως προαναφέρθηκε, να ακολουθείς μικρά και συχνά γεύματα, ώστε να μην «σοκάρεται» ο οργανισμός σου με πολύωρες περιόδους αφαγίας ή αντίστοιχα υπερφαγίας.
3. Πόσο επηρεάζει η παχυσαρκία την πρόκληση διαβήτη;
Η παχυσαρκία είναι η μητέρα όλων των παθήσεων. Η αύξηση του βάρους σε μη φυσιολογικά επίπεδα, η διάρκεια της παχυσαρκίας, αλλά και η κατανομή του λίπους στο σώμα συμβάλλουν στην εκδήλωση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Το υγιές βάρος και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας μειώνουν τον κίνδυνο, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση είναι εξίσου σημαντική και η ισορροπημένη ως προς την ποιότητα διατροφή.
4. Ποιο είναι το ιδανικό βάρος για κάθε φύλο και ύψος;
Δεν υπάρχει ιδανικό βάρος για κάθε φύλο και ύψος. Παλαιότερα επικρατούσε η αντίληψη ότι το ιδανικό βάρος είναι τα 10 κιλά κάτω από το ύψος σου. Δεν ισχύει όμως κάτι τέτοιο. Για να βρεις ποιο είναι το ιδανικό βάρος για το σώμα σου θα πρέπει να ληφθεί υπόψιν ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η μυϊκή σου μάζα και να γίνει ανάλυση σύστασης σώματος. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο ο διαιτολόγος. Έτσι, για να βρεις ποιο θα είναι το ιδανικό βάρος για το δικό σου σώμα θα πρέπει να το κάνεις κατόπιν συγκεκριμένων μετρήσεων.