Καλησπέρα σας κυρίως με αντισυλληψη αντιμετωπίζεται. Ωστόσο και με απώλεια βάρους υπάρχει πιθανότητα να εξαφανιστούν οι πολυκυστικες!
Καλησπέρα σας. Εκτός από την κλασική ιατρική και τις θεραπείες που υπάρχουν σε αυτή την περίπτωση προτείνεται να γίνει και μια λιπομέτρηση καθώς και μέτρηση του σπλαχνικού λίπους ώστε να αξιολογηθούνε με σκοπό ένα μακροπρόθεσμο πλάνο και πρόγραμμα διατροφής.
Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν γυναικολόγο για φαρμακευτική αγωγή. Όσον αφορά στη διατροφή κάτι που θα βοηθούσε είναι η απώλεια περιττού βάρους με μία ισορροπημένη διατροφή και η άσκηση!
Αναλόγως τα συμπτώματα που έχετε ο γιατρός σας ενδέχεται να σας προτείνει κάποια αγωγή. Εάν πάλι έχετε ήπιες πολυκυστικές χωρίς σημαντικά συμπτώματα που χρήζουν αγωγής, η διατροφική προσέγγιση - θεραπεία εστιάζει στην μείωση των απλών σακχάρων και στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Καλησπέρα,
ειδικός να σας απαντήσει είναι γυναικολόγος και ενδοκρινολόγος.
Καλησπέρα σας και ευχαριστώ για την ερώτηση.
Για τις πολυκυστικές ωοθήκες έχουν προταθεί διάφορα διατροφικά σχήματα που φαίνεται να βοηθούν στην ύφεση των συμπτωμάτων.
Η επιλογή του κατάλληλου διατροφικού σχήματος είναι ωστόσο μια διαδικασία που λαμβάνει υπόψη διάφορους παράγοντες, όπως οι τιμές των αιματολογικών εξετάσεων (επίπεδα χοληστερόλης, γλυκόζης αίματος κ.λπ.), πιθανές συννοσηρότητες, και φυσικά τον τρόπο ζωής του ανθρώπου.
Η ρύθμιση του σωματικού βάρους είναι επίσης ευεργετική στην ύφεση των συμπτωμάτων.
Συνολικά η υιοθέτηση υγειών διατροφικών συνηθειών και η ρύθμιση του σωματικού βάρους επιδρούν ευεργετικά στην ύφεσ...η των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής.
Διάβασε περισσότερα
Για γυναικολογικά θέματα μπορείτε να απευθεινθείτε σε έναν γυναικολόγο. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, η υγιεινή διατροφή και η άσκηση λειτουργούν θετικά στην αντιμετώπιση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Τρίκαλα
Η κυρια θεραπεια των πολυκυστικων ειναι τα αντισσυληπτικα.
Για τη θεραπεία των πολυκυστικών ωοθηκών θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γυναικολόγο σας. Ωστόσο φαίνεται ότι υπάρχει συσχέτιση των ωοθηκών και κακής ρύθμισης του σακχάρου, οπότε και μία διατροφή που να ελέγχει τα επείπεδα σακχάρου σας και να μην κάνει απότομα σκαμπανεβάσματα μέσα στην ημέρα, θα ήταν βοηθητική.
Από πλευράς διατροφής, υπάχει θεραπευτική προσέγγγιση για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Υστερα από επίσκεψη στον Διαιτολόγο-Διατροφολόγο, σύμφωνα με τις ανάγκες σας και λαμβάνοντας αναλυτικό ιστορικό της κατάστασης της υγείας σας, σωματομετρήσεων, αιματολογικών εξετάσεων, φαρμακευτικής αγωγής κ.λ θα βγει και το κατάλληλο πρόγραμμα διατροφής που θα βοηθήσει στην θεραπευτική προσέγγιση των πολυκυστικών.! Φυσικά, θα πρέπει να γίνουν αναλυτικές εξετάσεις και σε συνεργασία με τον γυναικολόγο σας θα ύπαρξει και η αντίστοιχη αντιμετώπιση του προβλήματος.
μια ισορροπημένη διατροφή προσφέρει οφέλη στην υγεία μας. συγκεκριμένα, για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών υπάρχουν πρωτόκολλα που ακολουθούμε ωστε να επωφεληθείτε πλήρως κάνοντας μία διατροφή χωρίς στερήσεις πάντα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.
θα χαρώ να συνεργαστούμε και να φανώ βοηθητική
Σοφία Κανέλλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Θησείο
Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη ρύθμισή τους. Μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις τιμές των ορμονών. Εκτός απο την ειδικότητα του διατροφολόγου, μπορείτε να συμβουλευτείτε και έναν ενδοκρινολόγο για πιθανή λήψη φαρμακευτικής αγωγής παράλληλα.
Καλύτερα να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο ή τον ενδοκρινολόγο σας, από πλευράς διατροφής, φαίνεται πως η ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βοηθήσει και προλάβει.
Θα πρέπει να απευθυνθείτε στον γυναικολόγο σας ώστε να σας παραπέμψει στην κατάλληλη θεραπεία για εσάς εάν κρίνεται αναγκαίο για την περίπτωση σας. Η διατροφή σε αυτήν την περίπτωση λειτουργεί μόνο συμπληρωματικά.
Τις πολυκυστικες ωοθήκες διατροφικά τις αντιμετωπίζουμε όπως αντιμετωπίζουμε τους διαβητικούς ασθενείς τύπου 2.
Δίνεται έμφαση στα προϊόντα ολικής αλέσεως, σε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες και αποφεύγεται η ζάχαρη, η περίσσεια αλατιού καθώς και όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η θεραπεία διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Μετά από τον ολοκληρωμένο έλεγχο ο γιατρός θα αποφασίσει ποια είναι η κατάλληλη αγωγή.
Κυρίαρχα στοιχεία της θεραπείας είναι η απώλεια βάρους, η υγιεινή διατροφή καθώς και η συστηματική άσκηση.
Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να περιλαμβάνει αντισυλληπτικά, προγεστερόνη, μετφορμίνη και άλλα.
Η ρύθμιση των ορμονών μπορεί να ελαττώσει τον κίνδυνο ενδομήτριου καρκίνου, αιμορραγιών, ανεπιθύμητης τριχοφυΐας και ακμής.
Συνδυαστικά, για την αντιμετώπιση της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας μπορεί να χρησιμοποιηθεί Laser αποτρίχωσης ή και άλλες μεθόδου.
Εξαρτάται από τη σοβαρότητα της νόσου. Υπάρχουν ήπιες θεραπείες, καθώς και πιο εντατικές. Η θεραπεία εκλογής είναι τα αντισυλληπτικά, αλλά χρειάζεται ενδελεχής έλεγχος πριν δοθεί τέτοια αγωγή. Όλες οι θεραπείες προϋποθέτουν συνοδό διατροφή και άσκηση. Χωρίς αυτές, καμιά θεραπεία δεν είναι πλήρης.
Υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που εφαρμόζεται για τη διαχείριση του υπέρβαρου/παχυσαρκίας αλλά και της ινσουλινοαντίστασης για τη αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Κάτω Τούμπα
Καλησπέρα σας! Θα πρέπει να απευθυνθείτε πρώτα στον/ην γυναικολόγο σας να σας δώσει την κατάλληλη αγωγή (αν κρίνεται απαραίτητη) και σε δεύτερο χρόνο να επισκεφθείτε ένα διαιτολόγο αν οι πολυκυστικές έχουν επηρεάσει και το βάρος σας! Θα χαρούμε να σας εξυπηρετήσουμε!
Γεια σας. Η θεραπεία των πολυκυστικών είναι δουλειά γυναικολόγου. Παρ ολ αυτά, είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με επαρκές νερό, χαμηλά και καλά λιπαρά και τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως τα προιόντα ολικής, τα φρούτα και τα λαχανικά, αποφεύγοντας παράλληλα αναψυκτικά και επεξεργασμένες τροφές όπως το κίτρινο τυρί, τα αλαντικά και σε κάποιες περιπτώσεις, το γάλα.
Σύμβουλος Διατροφής - Διαιτολόγος
Αθήνα
Αυτό που φαίνεται να είναι αποτελεσματικό είναι ένας συνδυασμός άσκησης με κατάλληλη διατροφή, ώστε να μειωθεί η αντίσταση στην ινσουλίνη που ενισχύει το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Αμπελόκηποι
Γεια σας. Αυτή η ερώτηση καλό είναι να απαντηθεί από κάποιον γυναικολόγο ή ενδροκρινολόγο. Ο διαιτολόγος εδώ μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρος, το οποίο μπορεί να συνοδεύει τις πολυκυστικές ωοθήκες. Σας ευχαριστώ πολύ!
καλησπερα σας, δεν υπαρχει ειδκη διατροφικη θεραπεια για τις πολυκυστικες. Απλα εαν πασχετε από παχυσαρκία , συνιστάτατι η απώλεια του περιττου σωματικού βάρους και φυσικά μία θεραποευτική διατροφή για την ισορροπία του ορμονικού συστήματος. Προσωπικά έχω αναλάβει αρκετά περιστατικά με γυναικολογικές διατατραχές ,μέχρι και περιστατικά που δεν΄είχαν έμμηνο ρήση και σε μερικούς μήνες υπό την παρακολούθηση μου , όλα κύλισαν φυσιολογικά με κανονική πλέον έμμηνο ρήση. Σας ευχαριστω.
Καλησπέρα σας!
Για το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών, υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές, για τις οποίες αρμόδιος να σας καθοδηγήσει είναι ο γυναικολόγος ή/και ο ενδοκρινολόγος σας.
Σε σχέση με τη διατροφή και το σωματικό βάρος, λόγω της ινσουλινοαντίστασης που μπορεί να υπάρχει, είναι σημαντικό να ακολουθεί ένα διατροφικό πλάνο με κατάλληλη πρόσληψη υδατανθράκων, ποιοτικά και ποσοτικά, και ενδεχομένως να εξεταστεί η απώλεια σωματικού βάρους σε περίπτωση υπέρβαρου ή παχυσαρκίας. Τέλος, η υιοθέτηση σωματικής άσκησης είναι ευεργετική τόσο στη σύσταση σώματος όσο και στη ρύθμιση ορμονών και της γενικότερη ευεξία που νιώθει το ά...τομο.
Παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση!
Ευαγγελία Αυγεράκη
Διάβασε περισσότερα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Νέο Ψυχικό
καλησπέρα. Την φαρμακευτική αγωγή θα πρέπει να την συζητήσετε με τον θεράποντα γιατρό σας. από εκεί και πέρα ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο και συμπλήρωμα διατροφής θα βελτιώσει σημαντικά την κατάσταση της υγεία σας. Είμαι στην διάθεση σας.
Με εκτίμηση,
Νίκος Καφετζόπουλος
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Γλυφάδα
Υπάρχει στενή σχέση μεταξύ του βάρους και των πολυκυστικών ωοθηκών. Ακολουθείστε μια σωστή διατροφή με έμφαση στην ποιότητα των υδατανθράκων και των λιπαρών
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ελευσίνα
Πολλές γυναίκες στην σημερινή εποχή έχουν διαγνωστεί με πολυκυστικες οωθηκες. Ο σημερινός τρόπος ζωής με κακής ποιότητας διατροφή, αυξημένο σωματικό βάρος, μειωμένη σωματική δραστηριότητα, κατάχρηση σε αλκοόλ, κάπνισμα, πολύ στρες και άγχος μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην εμφάνιση αυτού του προβλήματος. Καλό θα είναι τουλάχιστον όσον αφορά τη διατροφή να συμβουλευτείτε ως θεραπεία έναν κλινικό διαιτολόγο ώστε να σας βοηθήσει στο κομμάτι αυτό. Να συνταχθεί ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα με μειωμενους υδατάνθρακες και μειωμένα λιπαρά κυρίως, μειωμένη ζάχαρη και να ενταχθούν τροφές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ώστε να βοηθήσο...υν μαζί με άλλες ιατρικές θεραπείες στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Διάβασε περισσότερα
Η διατροφη σας και ένα ειδοσ Διατροφής που σας ταιριάζει παίζει σημαντικό ρόλο στην βελτίωση της συμπτωμάτων των πολυκυστικών ωοθηκών!
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Τρίκαλα
Αρχικά θα μιλήσετε με το γιατρό σας για να σας παρακολουθεί.
Διατροφικά μειώστε τη κατανάλωση ζάχαρης και λιπαρών. Δώστε έμφαση στη διαχείριση του βάρους σας και αυξήστε όσο μπορείτε την κίνησή σας. Υπάρχουν και φαρμακευτικές λύσεις αλλά αυτές θα πρέπει να τις συζητήσετε με το γιατρό σας
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Άλιμος
Διατροφικά η μειωμένη κατανάλωση υδατανθράκων βοηθάει σημαντικά στα πρηξίματα, στην κατακράτηση υγρών και επίσης στην μείωση του πόνου κατά την περίοδο.
Συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας - για το αν απαιτείται φαρμακευτική θεραπεία.
Αναλόγως αν έχετε σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ή απλά απεικόνιση πολυλυστικών ωοθηκών στο υπερηχογράφημα
Καλημέρα. Η μέθοδος της θεραπείας εξαρτάται απ' την συνολική κατάσταση του ορμονικού και νευρικού συστήματος,της ασθενούς. Η αρχική διάγνωση μέσω ιριδολογιας, θα μας δώσει τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να δημιουργηθεί το σωστό εξατομικευμένο πρωτόκολλο συνδυαστικής θεραπείας.
Το σύνδρομο περιγράφεται από ποικίλα συμπτώματα όπως:διαταραχές στην ωοθυλακιορρηξία, φαινοτυπικά χαρακτηριστικά υπερανδρογονισμού, υπογονιμότητα, ευκολία στην πρόσληψη βάρους και δυσκολία στην απώλειά του,παχυσαρκία και κατάθλιψη.
Η αιτιοπαθογένεια του PCOS παραμένει άγνωστη. Θεωρείται σε γενικές γραμμές αποτέλεσμα τόσο γενετικής προδιάθεσης όσο και επίδρασης περιβαλλοντικών παραγόντων. Η σχετικά πρόσφατη σύνδεση του συνδρόμου των πολυκυστικών ωοθηκών με το μεταβολικό σύνδρομο άνοιξε νέους ορίζοντες τόσο για τη διερεύνηση της αιτιοπαθογένειας και των μακροχρόνιων επιπτώσεων του συνδρόμου, όσο και για τη θεραπευτική του προσέγγιση. Σ...τις αρχικές υποθέσεις, οι οποίες θεωρούσαν την πρωταρχική διαταραχή στο επίπεδο υποθαλάμου-υπόφυσης και μιαν επακόλουθη διαταραχή στο επίπεδο της ωοθήκης, προστέθηκε τελευταία και η θεωρία της αντίστασης στην ινσουλίνη. Στο πλαίσιο αυτό έχει αρχίσει να διερευνάται ο ρόλος της φλεγμονής και του οξειδωτικού stress στο σύνδρομο, καθώς είναι σαφής η συνεισφορά τους στην ινσουλινική αντίσταση. Στην πρόσφατη βιβλιογραφία υπάρχουν δεδομένα που υποστηρίζουν την παρουσία στο PCOSαυξημένων επιπέδων δεικτών φλεγμονής γενικά, όπως επίσης και πρώιμων δεικτών αθηροσκλήρωσης, καρδιαγγειακού κινδύνου και ενδοθηλιακής δυσλειτουργίας. Η παρουσία αυτών των δεικτών εμφανίζεται αυξημένη και σε παχύσαρκες νέες γυναίκες, χωρίς PCOS. Η φλεγμονή φαίνεται να συνδέει την παχυσαρκία με την αντίσταση στην ινσουλίνη, καθώς ο λιπώδης ιστός είναι η κύρια πηγή φλεγμονωδών κυττοκινών. Η παχυσαρκία, από την άλλη πλευρά, είναι μία συχνή εκδήλωση του PCOS. Πολλές φορές οι ασθενείς μας στο άκουσμα και μόνο του όρου πολυκυστικές ωοθήκες αισθάνονται έντονη ανησυχία μιας και παραπέμπει σε ωοθήκες γεμάτες με κύστεις. Είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε ότι οι πολυκυστικές ωοθήκες δεν είναι νόσος αλλά ένα υπερηχογραφικό εύρημα. Δηλαδή οι ωοθήκες περιέχουν πολλά ανώριμα ωοθυλάκια τα οποία δεν αναπτύχθηκαν και συσσωρεύτηκαν. Επίσης, ονομάζονται και πολυθυλακικές ωοθήκες και ανευρίσκονται στο 20% περίπου των γυναικών.
Kάποιες γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες μπορεί να πάσχουν από το Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών που αποτελεί μια κατάσταση με ορμονικά προβλήματα, ανωμαλίες στον εμμηνορρυσιακό κύκλο, προβλήματα γονιμότητας, αυξημένη τριχοφυΐα, ανδρογενετικού τύπου τριχόπτωση, αυξημένη λιπαρότητα δέρματος και ακμή, υπερχρωματικές δερματικές αλλοιώσεις, διαταραχές ύπνου και ροχαλητό, υπερχοληστερολαιμία, αύξηση σωματικού βάρους με δυσκολία στην απώλειά του, αλλά και μεταβολές στη ψυχική διάθεση. Παρότι δεν γνωρίζουμε τα ακριβή αίτια έχει παρατηρηθεί ότι δύο κυρίως ομάδες ορμονών παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο σε αυτό το σύνδρομο.
Τα ανδρογόνα, όπως για παράδειγμα η τεστοστερόνη, μπορεί να είναι λίγο αυξημένα σε κάποιες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Επίσης, οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη (ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα) με αποτέλεσμα αυτή η ορμόνη να υπερεκκρίνεται δημιουργώντας συνθήκες όπου η συνεχής πρόσληψη βάρους να είναι αναπόφευκτη. Γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, ο υγιεινός τρόπος ζωής αποτελεί προτεραιότητα στη συμβουλευτική μας σε αυτή την κατηγορία ασθενών. Πολλές φορές η συνεργασία με διατροφολόγο, δερματολόγο, ψυχολόγο και ενδοκρινολόγο επιταχύνει τα αποτελέσματα.
Πρώτη αναφορά σχετική με το PCOS έχουμε το 1935 από τους Stein και Leventhal , οι οποίοι περιέγραψαν τη συνύπαρξη αμηνόρροιας και πολυκυστικής μορφολογίας των ωοθηκών, κατάσταση που είναι σήμερα γνωστή ως σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών (Polycystic Ovary Syndrome - PCOS). Το PCOS αποτελεί μία από τις συχνότερες ενδοκρινικές διαταραχές, καθώς παρατηρείται στο 4% έως 8% των γυναικών της αναπαραγωγικής ηλικίας. Επιπλέον, το σύνδρομο έχει συσχετισθεί με σημαντικές μακροπρόθεσμες επιπλοκές, οι οποίες αφορούν την αναπαραγωγική, μεταβολική και καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών .
Δεδομένου ότι η αιτιολογία του PCOS δεν έχει διαλευκανθεί, η διάγνωσή του στηρίζεται σε φαινοτυπικά χαρακτηριστικά, τα οποία όμως είναι ετερογενή και μεταβάλλονται με την πάροδο του χρόνου. Μία διεθνής επιτροπή επιχείρησε πρόσφατα να συγκεράσει τις διάφορες απόψεις ως προς τη διάγνωση του PCOS και πρότεινε ότι, για ενήλικες γυναίκες, το σύνδρομο πρέπει να διαγιγνώσκεται εφόσον τεκμηριώνεται η ύπαρξη τουλάχιστον δύο από τα παρακάτω τρία κριτήρια:
αραιοωοθυλακιορρηξία ή ανωοθυλακιορρηξία, οι οποίες συνήθως εμφανίζονται κλινικά ως αραιομηνόρροια ή αμηνόρροια
αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων (υπερανδρογοναιμία) ή κλινικές εκφάνσεις της υπερανδρογοναιμίας (δασυτριχισμός, ακμή)
πολυκυστικές ωοθήκες, ως μορφολογικό εύρημα (κατά το υπερηχογράφημα ή τη λαπαροσκόπηση). Η πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών περιγράφεται με την παρουσία 12 ή περισσότερων ωοθυλακίων σε κάθε ωοθήκη με διάμετρο 2-9mm και / ή αυξημένο όγκο των ωοθηκών (> 10 ml).
Ταυτόχρονα με την ύπαρξη των δύο από τα παραπάνω κριτήρια, για να είναι έγκυρη η διάγνωση PCOS σε μια ασθενή, πρέπει να έχει ήδη αποκλειστεί η παρουσία καταστάσεων που προκαλούν διαταραχές στην έμμηνο ρύση και υπερπαραγωγή ανδρογόνων, όπως:
μη κλασική μορφή της συγγενούς υπερπλασίας των επινεφριδίων (ανεπάρκεια της 21-υδροξυλάσης)
σύνδρομο Cushing (υπερκορτιζολαιμία)
προλακτίνωμα ή άλλο αίτιο υπεπρολακτιναιμίας
πρωτοπαθής υποθυρεοειδισμός
μεγαλακρία
πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια
παχυσαρκία
νεοπλασία των ωοθηκών ή των επινεφριδίων, που παράγει ανδρογόνα
χρήση φαρμακευτικών ουσιών.
Ως προς τις έφηβες γυναίκες, επίσημα δεν έχουν ορισθεί διαγνωστικά κριτήρια για το PCOS και δεν μπορεί να εφαρμοσθεί ως έχει η διαγνωστική ρουτίνα που προαναφέρθηκε για τις ενήλικες, διότι η εφηβεία χαρακτηρίζεται από κάποιες ιδιαιτερότητες, όπως:
- είναι δύσκολο να διακριθεί η “φυσιολογική” ανωοθυλακιορρηξία από αυτήν που αποτελεί μέρος του PCOS. Ειδικότερα, είναι φυσιολογικό για τις έφηβες να εμφανίζουν ανωοθυλακιορρηξία στο 50% περίπου των κύκλων, κατά τα δύο πρώτα χρόνια μετά την εμμηναρχή .
- κατά το υπερηχογράφημα των ωοθηκών, αρκετά συχνό εύρημα, θεωρούμενο ως παραλλαγή του φυσιολογικού, αποτελούν οι πολλαπλές μικρές κύστεις (multicystic ovaries), που προσομοιάζουν με πολυκυστικές ωοθήκες .
- κατά την εφηβεία πολύ πιο συχνά χρησιμοποιείται το διακοιλιακό υπερηχογράφημα έναντι του διακολπικού. Ωστόσο, καθώς το πρώτο χαρακτηρίζεται από αρκετά χαμηλότερη διακριτική ικανότητα, δεν προτιμάται η χρήση του κατά την εξέταση των ενηλίκων γυναικών .
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι δύο από τα τρία διαγνωστικά κριτήρια του PCOS στις ενήλικες γυναίκες, δηλαδή οι διαταραχές της έμμηνης ρύσης και η πολυκυστική μορφολογία στο υπερηχογράφημα, δεν μπορούν να εφαρμοσθούν διαγνωστικά κατά την εφηβική ηλικία. Με αυτό τον τρόπο, ως μοναδικό κριτήριο που υποστηρίζει τη διάγνωση απομένει η υπερανδρογοναιμία. Επομένως, ως PCOS κατά την εφηβεία ορίζεται η χρόνια ωοθηκική ή επινεφριδιακή υπερανδρογοναιμία, η οποία επιβεβαιώνεται από ορμονικές εξετάσεις και δεν οφείλεται σε άλλα γνωστά αίτια. Με τη χρήση του παραπάνω ορισμού, ποσοστό υψηλότερο του 90% των περιπτώσεων υπερανδρογοναιμίας κατά την εφηβεία χαρακτηρίζεται ως PCOS. Οι ποικίλες φαινοτυπικές μορφές περιλαμβάνουν :
κλασική μορφή: υπερανδρογοναιμία, διαταραχές της έμμηνης ρύσης και πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών.
μη κλασική μορφή: υπερανδρογοναιμία και διαταραχές της έμμηνης ρύσης, χωρίς υπερηχογραφικά ευρήματα.
άτυπη μορφή: υπερανδρογοναιμία, επιβεβαιωμένη με εργαστηριακό έλεγχο, χωρίς διαταραχές της έμμηνης ρύσης και χωρίς υπερηχογραφικά ευρήματα.
Το PCOS κατά κανόνα παρουσιάζεται κλινικά κατά την εφηβική ηλικία. Οι διαταραχές της έμμηνης ρύσης είναι δυνατό να αρχίζουν από την εμμηναρχή ή να εμφανιστούν αργότερα, συνήθως μετά από αύξηση του σωματικού βάρους. Επίσης, είναι δυνατό οι διαταραχές της έμμηνης ρύσης να παρουσιάζονται ως καθυστέρηση της έναρξης (πρωτοπαθής αμηνόρροια). Πρόδρομος του PCOS κατά την προεφηβική ηλικία, μπορεί να είναι η οφειλόμενη σε επινεφριδιακή υπερανδρογοναιμία πρώιμη αδρεναρχή, η οποία χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση τρίχωσης στις περιοχές του εφηβαίου και της μασχάλης, πριν από την ηλικία των οκτώ ετών .
Η κλινική εικόνα του PCOS περιλαμβάνει ανωοθηλακιορρηξία, δασυτριχισμό, παχυσαρκία και εκδηλώσεις αντίστασης στην ινσουλίνη. Αναλυτικότερα για τους φαινοτύπους αυτούς έχουμε τα εξής δεδομένα:
Ανωοθυλακιορρηξία
Παρατηρείται στις δύο από τις τρεις έφηβες με PCOS, ανεξάρτητα από την ηλικία. Στην εφηβεία, η αναγνώριση των συμπτωμάτων της ανωοθυλακιορρηξίας γίνεται συνήθως με καθυστέρηση. Οι νεαρές έφηβες δεν γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά του φυσιολογικού κύκλου και, ως εκ τούτου, δεν μπορούν να αντιληφθούν άμεσα τις αποκλίσεις. Οι ακόλουθες διαταραχές της έμμηνης ρύσης αποτελούν εκδηλώσεις ανωοθυλακιορρηξίας κατά την εφηβεία
πρωτοπαθής αμηνόρροια, η οποία ορίζεται ως η μη έναρξη της έμμηνης ρύσης έως την ηλικία των 14 ετών
αραιομηνόρροια, η οποία ορίζεται ως η απουσία περισσότερων των τεσσάρων κύκλων ανά έτος
δευτεροπαθής αμηνόρροια, η οποία ορίζεται ως χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών χωρίς έμμηνο ρύση
δυσλειτουργικές αιμορραγίες της μήτρας, οι οποίες ορίζονται ως οι αιμορραγίες σε διαστήματα μικρότερα των 21 ημερών ή η αιμορραγία με διάρκεια μεγαλύτερη των 7 ημερών.
Ο κύκλος φυσιολογικής διάρκειας δεν συνεπάγεται υποχρεωτικά την ύπαρξη ωοθυλακιορρηξίας. Στα πρώτα δύο έτη από την εμμηναρχή, το 50% περίπου των κύκλων είναι ανωοθυλακιορρηκτικοί. Οι κύκλοι αυτοί χαρακτηρίζονται από απουσία προεμμηνορρυσιακών συμπτωμάτων, όπως πόνος και ευαισθησία των μαστών. Οι έφηβες που εκδηλώνουν διαταραχές του κύκλου, όπως αυτές περιγράφηκαν παραπάνω, εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν ανωοθυλακιορρηξία και κατά την ενήλικη ζωή. Όταν η διάρκεια των διαταραχών υπερβαίνει τους έξι μήνες μετά την εμμηναρχή, ο κίνδυνος αυτός είναι 40%, ενώ όταν υπερβαίνει τα δύο έτη, αυξάνεται στο 70% .
Δασυτριχισμός
Ως δασυτριχισμός ορίζεται η υπέρμετρη ανάπτυξη τρίχωσης με κατανομή ανδρικού τύπου (άνω χείλος, παρειές, θώρακας, θηλές των μαστών, μέση γραμμή της κοιλιάς, εσωτερική πλευρά των μηρών). Κλινικά ισοδύναμα του δασυτριχισμoύ θεωρούνται η ακμή, η σμηγματόρροια και η απώλεια των τριχών της κεφαλής [9]. Δασυτριχισμός παρατηρείται στις δύο από τις τρεις γυναίκες με υπερανδρογοναιμία. Η απουσία του δασυτριχισμού στις υπόλοιπες οφείλεται στη χαμηλότερη ευαισθησία των θυλάκων των τριχών και των σμηγματογόνων αδένων στα ανδρογόνα.
Παχυσαρκία
Παρατηρείται στο 50% των γυναικών με PCOS, και συχνά αποτελεί την πρώτη εκδήλωσή του . Μπορεί να παρουσιαστεί νωρίς κατά την εφηβεία, ακόμη και στην προεφηβική ηλικία. Η παχυσαρκία μπορεί να αποτελεί το μοναδικό σημείο στην εφηβεία, έως ότου το PCOS αναπτυχθεί πλήρως κλινικά. Συνήθως, η παχυσαρκία είναι κεντρική (ανδρικού τύπου), με ανώτατο όριο για την περιφέρεια της μέσης τα 88 εκατοστά. Το PCOS αποτελεί την πιο συχνή ενδοκρινοπάθεια η οποία οδηγεί σε παχυσαρκία ή παθολογική κατανομή του λίπους στις γυναίκες.
Εκδηλώσεις της αντίστασης στην ινσουλίνη
Η αντίσταση στην ινσουλίνη στο PCOS αφορά κυρίως τις γυναίκες με ανωοθυλακιορρηξία και επιδεινώνεται από την παχυσαρκία. Σπάνιο αλλά χαρακτηριστικό κλινικό σημείο αποτελεί η μελανίζουσα ακάνθωση, που έχει την εικόνα καφέ κηλίδων ή γραμμών, σε περιοχές του δέρματος με πτυχές (αυχένας, μασχάλες, κάτω από τους μαστούς, βουβωνικές πτυχές). Σε μερικές περιπτώσεις, η μελανίζουσα ακάνθωση μπορεί να αποτελεί την πρώτη εκδήλωση του PCOS . Το μεταβολικό σύνδρομο είναι επίσης εκδήλωση της αυξημένης αντίστασης στην ινσουλίνη. Σύμφωνα με έναν ορισμό, ως μεταβολικό σύνδρομο ορίζεται ο συνδυασμός τουλάχιστον τριών από τα παρακάτω σημεία: κεντρική παχυσαρκία, αρτηριακή υπέρταση, υψηλά τριγλυκερίδια, χαμηλή HDL, χοληστερόλη και υψηλές συγκεντρώσεις γλυκόζης ορού. Από μελέτες σε έφηβες με PCOS, ανευρέθηκε ότι το 25% εκδήλωσε μεταβολικό σύνδρομο, ποσοστό τρεις φορές υψηλότερο από το αναμενόμενο για την ηλικία και το σωματικό βάρος .
Η εργαστηριακή εικόνα του PCOS περιλαμβάνει υπερανδρογοναιμία και πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών στο υπερηχογράφημα. Συγκεκριμένα:
Υπερανδρογοναιμία
Για τη διάγνωση του PCOS απαιτούνται περιοδικές, επαναλαμβανόμενες μετρήσεις των ανδρογόνων, καθώς για να καταστεί εργαστηριακά ανιχνεύσιμη η υπερανδρογοναιμία απαιτούνται μέχρι και τρία έτη από την εμμηναρχή . Στις περιπτώσεις όπου ανευρίσκονται υψηλές συγκεντρώσεις ανδρογόνων, πρέπει να γίνονται πρόσθετες εργαστηριακές και απεικονιστικές εξετάσεις, ώστε να αποκλεισθούν άλλες καταστάσεις, οι οποίες σχετίζονται με υπερανδρογοναιμία. Η εργαστηριακή τεκμηρίωση της υπερανδρογοναιμίας σε συνδυασμό με τον αποκλεισμό άλλων αιτίων της θέτουν τη διάγνωση του PCOS. Από τη στιγμή που τεθεί η διάγνωση, οι έφηβες πρέπει να εκτιμηθούν για την πιθανή παρουσία σημείων του μεταβολικού συνδρόμου.
Πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών στο υπερηχογράφημα
Ανευρίσκεται στο 55% των εφήβων με υπερανδρογοναιμία, όπου συνήθως διενεργείται διακοιλιακό υπερηχογράφημα, και στο 75% των ενηλίκων γυναικών με υπερανδρογοναιμία, όπου συνήθως διενεργείται διακολπικό υπερηχογράφημα. Οι ωοθήκες μπορεί να μην αναπτύξουν τη χαρακτηριστική πολυκυστική μορφολογία μέχρι και δύο έτη μετά την εμμηναρχή . Το πιο χαρακτηριστικό υπερηχογραφικό εύρημα, που χρησιμοποιείται για τη διάκριση μεταξύ πολυκυστικών (polycystic) και πλειοκυστικών (multicystic) ωοθηκών, αποτελεί ο αυξημένος όγκος των ωοθηκών.
Η διαγνωστική προσέγγιση του PCOS αποσκοπεί στον αποκλεισμό παθολογικών καταστάσεων με παρόμοια κλινική εικόνα. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο αποκλεισμός της ύπαρξης νεοπλασίας. Σε αυτήν την περίπτωση, ο δασυτριχισμός είναι έντονος και εξελίσσεται γρήγορα. Η διαφορική διάγνωση περιλαμβάνει:
Επινεφριδικοί ή ωοθηκικοί όγκοι, που εκκρίνουν ανδρογόνα. Η παρουσία ακανόνιστης έμμηνης ρύσης σε συνδυασμό με αυξημένες συγκεντρώσεις των ανδρογόνων στον ορό (τεστοστερόνης ή / και θειικής δεϋδροεπιανδροστερόνης - DHEA-S) καθιστούν πολύ πιθανή την ύπαρξη νεοπλασίας. Συγκεντρώσεις ολικής τεστοστερόνης μεγαλύτερες των 200 ng/dl θέτουν ισχυρή υποψία νεοπλασίας των ωοθηκών ή των επινεφριδίων . Συγκεντρώσεις DHEA-S μεγαλύτερες των 600 μg/dl θέτουν υποψία νεοπλασίας των επινεφριδίων. Καθώς οι επινεφριδιακοί όγκοι δεν είναι ψηλαφητοί, η διάγνωσή τους υποβοηθείται από απεικονιστικό έλεγχο (αξονική ή μαγνητική τομογραφία). Αντίθετα, στην περίπτωση των ωοθηκών, τόσο η αμφίχειρη γυναικολογική εξέταση όσο και το υπερηχογράφημα μπορούν να δώσουν πληροφορίες σχετικά με ύποπτες διογκώσεις. Επιπρόσθετα, το υπερηχογράφημα μπορεί να εκτιμήσει το πάχος του ενδομητρίου και να επιβεβαιώσει την πολυκυστική μορφολογία των ωοθηκών.
Συγγενής υπερπλασία των επινεφριδίων. Η μέτρηση της 17-ΟΗ-προγεστερόνης στον ορό συμβάλλει στη διάγνωση της συγγενούς υπερπλασίας των επινεφριδίων. Η ανεύρεση συγκεντρώσεων μεγαλύτερων των 3 ng/ml θα πρέπει να ακολουθείται από τη δοκιμασία διέγερσης με ACTH (Synacthen), η οποία μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση των μη κλασικών περιπτώσεων .
Σύνδρομο Cushing. Ο προσδιορισμός των συγκεντρώσεων της ελεύθερης κορτιζόλης σε ούρα 24ώρου και η δοκιμασία καταστολής με δεξαμεθαζόνη χρησιμεύουν στη διάγνωση συνδρόμου.
Άλλες καταστάσεις. Σε περίπτωση μηνο-μητρορραγίας είναι απαραίτητη η διαγνωστική απόξεση του ενδομητρίου. Η παρουσία γαλακτόρροιας καθιστά αναγκαίο τον προσδιορισμό της προλακτίνης του ορού. Εάν υπάρχουν παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση σακχαρώδη διαβήτη, θα πρέπει να γίνει προσδιορισμός γλυκόζης νηστείας ή, σε επιλεγμένες περιπτώσεις, δοκιμασία ανοχής γλυκόζης.
Τέλος, σε περίπτωση επιθυμίας τεκνοποίησης, η ολοκλήρωση του διαγνωστικού ελέγχου, πριν την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας, περιλαμβάνει την υστεροσαλπιγγογραφία στη γυναίκα και το σπερμοδιάγραμμα στον άνδρα.
Οι θεραπευτικοί στόχοι στο PCOS περιλαμβάνουν την αποκατάσταση της έμμηνης ρύσης και της ωοθυλακιορρηξίας, την αντιμετώπιση του δασυτριχισμού και της ακμής, την απώλεια βάρους και τη βελτίωση του λιπιδαιμικού και γλυκαιμικού profile. H θεραπευτική προσέγγιση στοχεύει στην αντιμετώπιση του κύριου προβλήματος, που μπορεί να είναι οι κλινικές επιπτώσεις της υπερανδρογοναιμίας (δασυτριχισμός, ακμή, τριχόπτωση), οι διαταραχές της έμμηνης ρύσης, οι μεταβολικές διαταραχές ή η υπογονιμότητα.
Διάφορες θεραπείες που εφαρμόζονται στοχεύουν στο να μειώσουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και να βελτιώσουν τον μεταβολισμό των υδατανθράκων. Η μεταβολική κατάσταση της ασθενούς μπορεί να βελτιωθεί και από σκευάσματα βιταμινών με κατάλληλα συμπληρώματα. Η εξατομικευμένη όμως και στοχευμένη προσέγγιση που βασίζεται στην ηλικία, τα συνοδά συμπτώματα και τα πιθανά προβλήματα γονιμότητας οδηγεί στην επιτυχή θεραπεία.
Είναι πολλές φορές απαραίτητη η ομαλοποίηση άλλων παραγόντων πριν ενταχθεί μια γυναίκα με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών σε θεραπεία υπογονιμότητας κατά την οποία αρχικά χρησιμοποιούνται φάρμακα που βοηθούν την ωοθυλακιορρηξία. Η βελτίωση αυτών των παραγόντων, όπως για παράδειγμα του σωματικού βάρους και του μεταβολισμού των υδατανθράκων, θα βοηθήσει και στην πρόληψη πιθανών επιπλοκών της κύησης.
Διάβασε περισσότερα
Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αλλά η διαχείριση βασίζεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων καθώς και από το αν η γυναίκα επιθυμεί εγκυμοσύνη στο άμεσο μέλλον. Βασικές αρχές της θεραπείας είναι η απώλεια βάρους στις παχύσαρκες ασθενείς, η καθημερινή άσκηση και η σωστή διατροφή με τα οποία θα επιτευχθεί σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων και πιθανόν αποκατάσταση της ωορρηξίας.
Για την αποκατάσταση της περιόδου μπορεί να χορηγηθούν αντισυλληπτικά δισκία ή προγεσταγόνα. Για την ακμή και την υπερτρίχωση χορηγούνται αντισυλληπτικά μαζί με αντι-ανδρογόνα. Τέλος για γυναίκες που επιθυμούν να μείνουν ...έγκυες μπορεί να χορηγηθούν χάπια ή ενέσεις για την πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας.
Διάβασε περισσότερα
Διάφορες. Αλλά πάνε πάντα κατα πραξιν και περίπτωση που εξατομικεύει τα θεραπευτικά πρωτόκολλα αναλογως.
Η βασική θεραπεία που φαντάζομαι κάνετε με τον γυναικολόγο σας έχει να κάνει με την χρήση ορμονών. Τώρα άν ρωτάτε από την ομοιοπαθητική σκοπιά σε όλα τα χρόνια προβλήματα όπως το δικό σας η θεραπεία είναι εξατομικευμένη για τον κάθε ασθενή και αποσκοπεί στην καλύτερη ρύθμιση και λειτουργία του οργανισμού σας ώστε αυτός να εξαλείψει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν.
Οι θεραπείες είναι πολλά, αλλά η επιλογή εξαρτάται από το σύμπτωμα των πολυκυστικών ωοθηκών που επιθυμούμε να θεραπεύσουμε. Άλλη αγωγή δίνουμε για την ρύθμιση του βάρους, του σακχάρου, του κύκλου, της τριχοφυΐας, της ακμής ή της γονιμότητας. Συνεπώς θα πρέπει με τον γιατρό μας να συζητήσουμε τι μας απασχολεί και μαζί να επιλέξουμε αυτό που ρυθμίζει καλύτερα το πρόβλημά μας.
Οι πολυκυστικές είναι ένα σύνθετο θέμα κ ορμονικό που πρέπει να ψαχτούμε πολλές ορμονικές εξετάσεις είμαστε στη διάθεσή σας να σας γράψουμε όλο τον έλεγχο και να δούμε με τον υπέρηχο τι ακριβώς συμβαίνει
Καλησπέρα σας. Υπάρχει διατροφή που βελτιώνει τα συμπτώματα τους και ρυθμίζει καλύτερα τις ορμόνες τους. Το αποτέλεσμα εξαρτάται από το δικό σας ιστορικό υγείας και την γυναικολογική θεραπεία που ακολουθείτε (αν ακολουθείτε).
καλησπερα σας
Ο συνδυασμος αυξηση της φυσικης δραστηριοτητας ,βελτιωση της διατροφη ( επιλογη τροφων χαμηλου γλυκαιμικου δεικτη ) θα βοηθησουν στην βελτιωση των συμτωματων.
Εξατομικευμενα με τον γιατρο σας και η φαρμακευτικης αγωγη
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Νέος Κόσμος
Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΛΗΨΗΣ ΜΕΤΦΟΡΜΙΝΗΣ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΟΛΙΓΟΘΕΡΜΙΔΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝ ΣΤΟ 3ΜΗΝΟ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΤΕ ΕΝΑΡΞΗ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ.
Στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών συστήνεται η υιοθέτηση της Μεσογειακής Διατροφή με παράλληλη μείωση του σωματικού βάρους, αν αυτό δεν είναι στα όρια του φυσιολογικού. Συγκεκριμένα δίνεται έμφαση στην κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ψαριού και ολικής άλεσης προϊόντων, ενώ προτείνεται η μείωση της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος, επεξεργασμένων προϊόντων και ζάχαρης. Φυσικά δεν ξεχνάμε τη σωστή ενυδάτωση μέσα στην ημέρα.
καλησπέρα σας. Αυτό εξαρτάται απο το τι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε, διαταραχές κύκλου ή υπογονιμότητα, ενώ αν δεν υπάρχουν συμπτώματα δε χρειάζεται καποια θεραπεία.
Consultant in Reprodructive Medicine Care Fertility, London, UK-Γυναικολόγος Αναπαραγωγής
Μαρούσι
Όσον αφορά τη διατροφή:
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών αποτελεί μια από τις συνηθισμένες ενδοκρινικές διαταραχές στις γυναίκες, η οποία και επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των ωοθηκών. Συχνά, οι γυναίκες με PCOS παρουσιάζουν αντίσταση στην ινσουλίνη ενώ, ένα ακόμα χαρακτηριστικό του συνδρόμου είναι η αυξημένη παραγωγή ανδρογόνων.
Τα συμπτώματα του συνδρόμου μπορεί να περιλαμβάνουν:
1. Διαταραχές της εμμήνου ρύσεως (ακανόνιστοι κύκλοι ή απουσία έμμηνου ρύσεως).
2. Ανεπιθύμητη τριχοφυΐα, ιδιαίτερα στο πρόσωπο, στο στήθος, την κοιλιά, στην πλάτη ή και αραίωση τριχωτού της κεφαλής.
3. Ακμή και λιπαρότητα δ...έρματος.
4. Υπογονιμότητα.
5. Δυσκολία διατήρησης ενός υγιούς σωματικού βάρους κλπ.
Το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων προβλημάτων υγείας, όπως ο σακχαρώδης διαβήτη τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά (αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, υψηλή αρτηριακή πίεση κλπ).
Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών σε συνδυασμό με αύξηση της φυσικής δραστηριότητας και την φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να συμβάλει στην διαχείριση των συμπτωμάτων του συνδρόμου.
Συστάσεις διατροφής
1. Επιλέξτε τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης εκφράζει την επίδραση ενός τροφίμου στην συγκέντρωση του μεταγευματικού σακχάρου, συγκριτικά με το λευκό ψωμί (τρόφιμο αναφοράς). Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, προκαλούν πιο ήπιες μεταγευματικές αυξήσεις του σακχάρου.
2. Μειώστε την κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις και αντικαταστήστε το με μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα.
3. Συνδυάστε τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη με πηγές ακόρεστων λιπαρών και φυτικές ίνες (ξεκινήστε τα γεύματα σας με σαλάτα) έτσι ώστε να καθυστερήσει η διαδικασία της πέψης και συνεπώς να αποφευχθεί η απότομη αύξηση των επιπέδων τη γλυκόζης στο αίμα.
4. Προσπαθήστε να πραγματοποιείτε μικρά και συχνά γεύματα. Η πολύωρη αποχή από το φαγητό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση υπογλυκαιμίας, η οποία συνήθως συνοδεύεται από έντονη επιθυμία για κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη και κορεσμένα λιπαρά, καθώς και κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού ( μεγαλύτερης από αυτή αυτήν που έχουμε πραγματικά ανάγκη) σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό οδηγεί σε υπεργλυκαιμία, η οποία συνήθως συνοδεύεται από αντιδραστική υπογλυκαιμία. Ένας από τους στόχους στην διαχείριση του PCOS είναι η διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης σε σταθερά επίπεδα!
5. Η διατήρηση ενός φυσιολογικού σωματικού βάρους επίσης είναι κρίσιμης σημασίας! Μια ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με άσκηση συμβάλλει στην διατήρηση ή επίτευξη του!
Διάβασε περισσότερα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Θεσσαλονίκη
Θα χρειαστεί να ακολουθήσετε συγκεκριμένη διατροφή με έμφαση στην αποφυγή της ζάχαρης, κορεσμένων λιπαρών, αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών μέσω της διατροφής, αυξηση φυσικής δραστηριότητας!
Οι θεραπειες υπαρχουν αλλα δεν ειναι ιδιες για ολουσ τουσ αθενεις
Καλησπέρα σας! Συνήθως οι πολυκυστικες ωοθήκες συνδέονται με ινσουλινοαντισταση! Μια ειδική διατροφή μαζί με άσκηση θα βοηθήσει στη θεραπεία και της ινσουλινοαντιστασης και κατεπεκταση των πολυκυστικων! Επιπρόσθετα, η απώλεια βάρους και ιδιαίτερα του σπλαχνικου λίπους φαίνεται από έρευνες ότι βοηθά ακόμα περισσότερο στη θεραπεία των πολυκυστικων ωοθηκών.
Είναι ανάλογα εάν σχεδιάζουμε μια εγκυμοσύνη ή αν απλά θέλουμε να φτιάξουμε τον κύκλο. Συνήθως είναι φαρμακευτική με αντισυλληπτικά
Καλημέρα σας. Για τις πολυκυστικές έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα από τη μείωση στην πρόσληψη απλών υδατανθράκων μέσω της διατροφής. Έπισης στη περίπτωση που υπάρχει αυξημένο βάρος η μείωση του έχει συχνά ως αποτέλεσμα την θεραπεία των πολυκυστικών
Αρχικά να διευκρινίσουμε οτι δεν υπάρχει ίαση για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών, αλλά αντιμετώπιση. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του συνδρόμου, ανάλογα με τα συμπτώματα που εκδηλώνεται και τους στόχους. Σίγουρα το κυριότερο για κάθε περίπτωση είναι η απώλεια βάρους και η άσκηση. Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας για εξατομικευμένη αντιμετώπιση.
Δεν είναι τοσο εύκολο να απαντηθεί αυτή η ερώτηση. Χρειαζόμαστε ιστορικό και κλινική εξέταση. Οι θεραπείες του συνδρομου των πολυκυστικών ωοθηκών εξατομικεύονται ανάλογα το στόχο και το κυρίαρχο προβλημα της κοπέλας (διαταραχες κύκλου, τριχοφυία/ακμή, γονιμότητα, μεταβολισμός).
Μία βασική αρχή διατροφής για πολυκυστικές, είναι χαμηλή πρόσληψη απλών υδατανθράκων και ισορροπία στα υπόλοιπα μακροθρεπτικά.
Καλημέρα σας,
Το ΣΠΩ είναι μια πολύ συχνή ενδοκρινολογική διαταραχή.
Η διατροφική τους αντιμετώπιση (παράλληλα με την κατάλληλη αγωγή) εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία, το βάρος και ο τρόπος ζωής.
Αν υπάρχει υπερβάλλον βάρος, η απώλεια βάρους θα βοηθήσει πολύ στην καλύτερη γλυκαιμία του οργανισμού έως και μπορεί να ρυθμίσει την έμμηνο ρύση (αν υπάρχει διαταραχή). Οι διατροφές που μπορούν να ακολουθηθούν σε τέτοιες περιπτώσεις ειναι πολλές ωστόσο εξατομικεύονται αναλόγως την περίπτωση.
Καλημέρα σας,
Είναι απαραίτητο να γίνει ενας πλήρης γυναικολογικός έλεγχος με λήψη ιστορικού και διενέργεια υπερηχογραφήματος και ορμονολογικών εξετάσεων, προκειμένου να διαπιστώσουμε το είδος των πολυκυστικών ωοθηκών. Αφού τεθεί σίγουρη διάγνωση πολυκυστικών ωοθηκών υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές επιλογές.
Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία πολυσύνθετη κατάσταση χωρίς συγκεκριμένη αιτοπαθογένεια. Χαρακτηρίζεται από ινσουλινοαντίσταση και η απώλεια βάρους μπορεί να βοηθήσει. Ενδοκρινολογικά, υπάρχουν κάποιες θεραπευτικές επιλογές αλλά είναι ένα ζήτημα που χρειάζεται ολιστική προσέγγιση.
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ιλίσια
υπάρχει διατροφική θεραπεία γαι τον περιορισμό των πολυκυστικων ωοθηκών. η οποία δυστυχώς εχει χαμηλό γλυκαντικό δείκτη και αρκετά προσεγμένη όσον αφορά τους υδατάνθρακες.
Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία. Ανάλογα με τα συμπτώματα που ταλαιπωρουν την κάθε ασθενή προτείνουμε εξειδικευμενες λύσεις.
Οι θεραπείες είναι αρκετές αναλογα με τα συμπτώματα και τη βαρύτητα του συνδρόμου. Απευθυνθείτε σε Ενδικρινολογο για περαιτέρω οδηγίες.
Υπαρχουν και φαρμακευτικη θεραπεια αλλα και μη φαρμακευτικες και κυριως η θεραπεια ειναι αναλογα με το κλινικο προβλημα που θελουμε να θεραπευσουμε.
Εξαρτάται από την αιτιολογία στην πραγματικότητα, πάντως πρέπει να γίνει ολιστική αντιμετώπιση.
Σήμερα, υπάρχει τρόπος θεραπείας για τις πολυκυστικές ωοθήκες, με φάρμακα ή χειρουργική επέμβαση. Η θεραπευτική προσέγγιση για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εξαρτάται από τα συμπτώματα κάθε γυναίκας και τον πρωτεύοντα στόχο στη δεδομένη χρονική στιγμή της ζωής της, π.χ. θεραπεία ακμής ή υπερβολικής τριχοφυΐας, θεραπεία υπογονιμότητας, αντιμετώπιση άλλων προβλημάτων υγείας λόγω του συνδρόμου.Για τις γυναίκες που προσπαθούν να επιτύχουν μία εγκυμοσύνη, η επίτευξή της, με ή χωρίς πρόκληση ωορρηξίας, είναι ό,τι χρειάζεται. Για τις γυναίκες που ταλαιπωρούνται από τα παραπάνω συμπτώματα, η ενδεδειγμένη θεραπεία θα αποφασιστεί μετά από την διεξαγ...ωγή εργαστηριακών και αιματολογικών εξετάσεων. Η θεραπεία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών για τη θεραπεία της υπογονιμότητας εστιάζεται στην πρόκληση ωορρηξίας προκειμένου να μπορέσει η γυναίκα να συλλάβει.
Απώλεια βάρους και άσκηση
Για πολλές ασθενείς, η απώλεια βάρους είναι από μόνη της μια αποτελεσματική θεραπεία. Η καλύτερη στρατηγική είναι η απώλεια σταδιακά, αλλά σταθερά, με σκοπό το μόνιμο αποτέλεσμα. Οι απότομες και πολύ αυστηρές δίαιτες που σοκάρουν τον οργανισμό δεν είναι αποτελεσματικές. Στην προσπάθεια για απώλεια βάρους μπορεί να χρειαστείτε τη βοήθεια ενός διαιτολόγου. Σίγουρα η άσκηση επίσης βοηθάει, γιατί γίνεται καλύτερα ο μεταβολισμός του σακχάρου. Αεροβικές δραστηριότητες όπως το περπάτημα, το τρέξιμο ή το κολύμπι είναι καλές επιλογές.
Αντίσταση στην ινσουλίνη
Σήμερα γνωρίζουμε ότι πολλές ασθενείς με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών εμφανίζουν αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό συμβαίνει και στους διαβητικούς, δηλαδή έχουν υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα (υπερ-ινσουλιναιμία), αλλά η απόκριση του οργανισμού στην ινσουλίνη είναι μειωμένη. Σε αυτές τις γυναίκες χορηγείται φαρμακευτική αγωγή (αντι-διαβητικά φάρμακα) και αυτό βοηθάει να αποκατασταθεί η ορμονική ισορροπία και να βελτιωθεί η ωορρηξία τους.
Χειρουργική επέμβαση
Σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η λαπαροσκόπηση για τη θεραπεία του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών. Κατά τη διάρκεια της λαπαροσκόπησης γίνεται καυτηριασμός των ωοθηκών, δηλαδή αφαιρείται ο ιστός των ωοθηκών που έχει υποστεί αλλοιώσεις με στόχο να αποκατασταθεί η φυσιολογική λειτουργία των ωοθηκών και να προκληθεί ωορρηξία. Η λαπαροσκόπηση είναι απαραίτητη όταν έχουν αποτύχει άλλοι τρόποι πρόκλησης ωορρηξίας.Μετά από μια τέτοια επέμβαση, περίπου 80% των ασθενών έχουν φυσιολογικό κύκλο και το 50% από αυτές θα συλλάβουν μέσα σε διάστημα 1 έτους χωρίς επιπλέον φαρμακευτική αγωγή ή άλλη θεραπεία. Μια επιπλοκή αυτής της επέμβασης όμως είναι ο σχηματισμός συμφύσεων.
Διάβασε περισσότερα
Θα πρέπει να διαχωρίσουμε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών από την «πολυκυστική απεικόνιση» στον υπέρηχο. Εφόσον τεθεί η διάγνωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (η οποία δεν τίθεται μόνο βάση της υπερηχογραφικης εικόνας αλλά έχει συγκεκριμένα κριτήρια ) η σύσταση είναι απώλεια βάρους κυρίως με αερόβια γυμναστική, σωστή και ισορροπημένη διατροφή και ρύθμιση του κύκλου με φαρμακευτική υποβοήθηση κατά κύριο λόγο. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια αγωγή που να θεραπεύει το σύνδρομο μέχρι σήμερα.
Καλησπέρα σας, οι θεραπείες είναι συνάρτηση πολλών παραγοντων, και κυρίως τι διαταραχή προκαλεί στον κύκλο σας.
ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΠΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΕ ΤΙΣ ΥΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΒΟΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΑΝΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΒΑΘΜΟΥ
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΚΕΤΕΣ- ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΜΩΣ ΕΞΑΤΟΜΙΚΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΣΑΣ! Η ΟΠΟΙΑ ΜΠΠΟΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΟΝΟΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΗ, ΕΝΔΟΚΟΛΠΙΚΟ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ, ΛΗΨΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ+ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ!
καλησπέρα σας.
ανάλογα με τα συμπτώματα σας και σε ποια φάση της ζωή σας είστε, όσον αφορά τη γονιμότητα σας υπάρχουν εξατομικευμένες θεραπείες, ορμονικές και μη.
Καλησπέρα σας, ένα από τα βασικά βήματα για τη θεραπεία του Συνδρόμου Πολυκυστικών είναι η διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους και η άσκηση. Επιπλέον ανάλογα με το ιστορικό, βαρύτητα και προφίλ της ασθενούς υπάρχουν διαθέσιμες ασφαλείς ορμονικές ή μη φαρμακευτικές θεραπείες.Ευχαριστω πολυ
Καλησπέρα. Οι πολυκυστικές ωοθήκες έχουν ένα μεγάλο φάσμα συμπτωμάτων από γυναίκες που έχουν κάποιες ήπιες διαταραχές στον κύκλο τους εως γυναίκες που εκφράζουν όλα τα συμπτώματα του συνδρόμου. Σαν γενικός κανόνας ισχύει, αφού φυσικά είμαστε σίγουροι ότι μια γυναίκα έχει διαγνωστεί σωστά, ότι εντοπίζουμε τα συμπτώματα του συνδρόμου που είναι πιο "ενοχλητικά" και προσπαθούμε να τα αντιμετωπίσουμε με τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας (αλλαγή τρόπου ζωής, απώλεια βάρους, φαρμακευτική αγωγή). Συμπερασματικά, η θεραπεία των πολυκυστικών ωοθηκών εξατομικεύεται για κάθε κορίτσι ή γυναίκα και δεν είναι μία και μοναδική. Ελπίζω να βοήθη...σα. Διάβασε περισσότερα
υπαρχουν κατι παραφαρμακευτικα σκευασματα με αμφιβολα αποτελεσματα σιγουρα οχι Αντισυλληπτικα
τεραστιο θεμα! η θεραπεια προσαρμοζεται στο προφιλ της γυναικας, την ηλικα κλπ και τα συμπτωματα που την ενοχλουν (πχ διαταραχες κυκλου, ακμη, τριχοφυια, προσπαθεια για μωρο, αυξημενο βαρος κλπ).
επιγραμματικα: αντισυλληπτικα, μετφορμινη, ινοσιτολη (inofert)
παντα ξεκιναμε ομως με αεροβια ασκηση και διατροφη.
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.