Ειμαι 16 χρόνων και εδώ και 2 μέρες έχω απώλεια όρεξης και δεν μπορώ γενικά να φάω. Νιώθω συνέχεια τάση για εμετό αλλά ποτε δεν κανω, το στομάχι μου ειναι καθημερινά σφιγμένο και ανακατεμένο χωρίς να έχω φάει κάτι. Επιπλέον νιώθω καθημερινά δύσπνοια. Ο γιατρός ειχε πει πως οφείλονται στο άγχος όλα τα συμπτώματα μου αλλά ακόμα όταν δεν ειμαι αγχωμένη το νιώθω.
Τότε μπορείτε να δείτε κάποιον γαστρεντερολόγο από κοντά και να κάνετε κάποιες εξετάσεις.
Από την ερώτησή σας και εγώ θα σας απαντούσα ότι φαίνεται να προκαλείται από άγχος. Παρολαυτά, καλό είναι να μιλήσετε εκ νέου με τον γιατρό σας για να σας γράψει μία σειρά εξετάσεων ώστε να αποκλειστούν άλλες αιτίες.
Στο γενικευμένο άγχος δεν είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί κάτι. Μιλήστε με τον γιατρό σας ώστε να σας βεβαιώσει ότι τα συμπτώματα δεν είναι παθολογικής αιτιολογίας και εάν προκύπτουν από άγχος μιλήστε με ειδικό ψυχικής υγείας.
Καλησπέρα ! Καταλαβαίνω, ότι αυτά τα συμπτώματα είναι ανησυχητικά και μπορεί να σε ταλαιπωρούν πολύ. Όταν βιώνεις άγχος, τα σωματικά συμπτώματα μπορούν να είναι έντονα και να συνεχίζουν ακόμα και όταν δεν αισθάνεσαι άμεσα αγχωμένη. Είναι πολύ συχνό να συνεχίζουν να εμφανίζονται συμπτώματα όπως η τάση για εμετό, η δυσφορία στο στομάχι και η δύσπνοια, ακόμα και αν δεν έχεις έντονο άγχος τη στιγμή που τα βιώνεις.
Πιθανοί λόγοι για τη συνέχιση των συμπτωμάτων:
1. Χρόνιο άγχος: Το άγχος μπορεί να παραμείνει στο σώμα ακόμα και όταν δεν είσαι σε κατάσταση άμεσης αγωνίας. Το σώμα σου είναι σε μια κατάσταση υπερβολικής εγρήγορσης, η οποία μπορ...εί να προκαλεί αυτά τα συμπτώματα.
2. Αυξημένη ευαισθησία στο σώμα σου: Όταν βιώνεις άγχος, μπορεί να γίνεσαι πιο ευαίσθητη σε κάθε αίσθηση στο σώμα σου, ακόμα κι αν δεν είναι κάτι επικίνδυνο ή σοβαρό. Αυτό μπορεί να κάνει τα συμπτώματα να φαίνονται πιο έντονα και να διαρκούν περισσότερο.
Τι μπορείς να κάνεις:
1. Τεχνικές χαλάρωσης: Οι ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης μπορεί να σε βοηθήσουν να μειώσεις την ένταση και να ηρεμήσεις το σώμα σου. Δοκίμασε να καθίσεις ήσυχα και να κάνεις αργές, βαθιές αναπνοές. Εισπνέεις αργά από τη μύτη για 4 δευτερόλεπτα, κρατάς την αναπνοή σου για 4 δευτερόλεπτα και εκπνέεις αργά από το στόμα για 6-8 δευτερόλεπτα.
2. Μικρά και συχνά γεύματα: Αν δεν έχεις όρεξη να φας, προσπάθησε να φας μικρές ποσότητες τροφής καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίλεξε φαγητά που είναι εύκολα στο να τα χωνέψεις και που δεν θα επιδεινώσουν τα συμπτώματα του στομάχου σου.
3.Αποφυγή καφεΐνης και διεγερτικών: Η καφεΐνη και τα διεγερτικά όπως η σοκολάτα μπορεί να εντείνουν τα συμπτώματα του άγχους, οπότε ίσως είναι καλή ιδέα να τα περιορίσεις ή να τα αποφύγεις για λίγο.
4. Συζήτηση με ειδικό: Αν τα συμπτώματα συνεχίζονται ή επιδεινώνονται, θα ήταν καλό να μιλήσεις με έναν ψυχολόγο. Μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις καλύτερα την αιτία του άγχους σου και να βρείτε τρόπους να το διαχειριστείς.
Να θυμάσαι ότι το άγχος μπορεί να προκαλέσει πολλές σωματικές αντιδράσεις και αν και δεν είναι πάντα εύκολο να το διαχειριστείς, υπάρχουν τρόποι να μειώσεις τα συμπτώματα και να νιώσεις καλύτερα με τη σωστή υποστήριξη. Δεν είσαι μόνη σε αυτό και μπορείς να βρεις βοήθεια για να το ξεπεράσεις.
Διάβασε περισσότερα
Τα συμπτώματα που περιγράφεις μπορεί πράγματι να συνδέονται με το άγχος, αλλά θα μπορούσαν επίσης να οφείλονται και σε άλλους παράγοντες. Είναι σημαντικό να παρακολουθήσεις την κατάσταση και να ενημερώσεις τον γιατρό σου αν συνεχιστεί ή επιδεινωθεί.
Πιθανοί Παράγοντες
Άγχος και στρες:
Το άγχος μπορεί να προκαλέσει απώλεια όρεξης, τάση για εμετό, σφιγμένο στομάχι και δύσπνοια. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να επιμένουν ακόμα και όταν δεν νιώθεις συνειδητό άγχος, λόγω της σωματικής επίδρασης του στρες στον οργανισμό.
Γαστρεντερικά θέματα:
Καταστάσεις όπως η γαστρίτιδα ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορούν να πρ...οκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα (ναυτία, σφιγμένο στομάχι).
Αναπνευστικά ή καρδιολογικά θέματα:
Η δύσπνοια ίσως χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για να αποκλειστούν άλλες αιτίες, όπως αλλεργίες, άσθμα ή ακόμα και καρδιακές παθήσεις.
Διατροφική έλλειψη:
Αν έχεις ανεπάρκεια βιταμινών ή άλλων θρεπτικών στοιχείων (π.χ. σίδηρος), μπορεί να επιδεινωθεί η αίσθηση κόπωσης ή δύσπνοιας.
Τι Μπορείς να Κάνεις:
Διατήρησε τη διατροφή σου:
Προσπάθησε να καταναλώνεις ελαφριά και εύπεπτα τρόφιμα (όπως κρέμα ρυζιού, σούπες ή μπανάνες).
Πίνε πολλά υγρά, για να αποφύγεις την αφυδάτωση.
Χαλάρωσε το σώμα σου:
Τεχνικές όπως βαθιές αναπνοές ή χαλαρωτικές δραστηριότητες (π.χ. γιόγκα ή διαλογισμός) μπορούν να μειώσουν τη σωματική ένταση.
Επανεκτίμησε με το γιατρό:
Εάν τα συμπτώματα συνεχίζονται, πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά. Ίσως χρειάζονται εξετάσεις αίματος, υπέρηχος κοιλιάς ή έλεγχος για πιθανές αλλεργίες ή λοιμώξεις.
Παρατήρησε τυχόν άλλα συμπτώματα:
Σημείωσε πότε εμφανίζονται τα συμπτώματα (π.χ. πρωί ή βράδυ), αν σχετίζονται με συγκεκριμένα τρόφιμα ή δραστηριότητες, ή αν επιδεινώνονται.
Μη διστάσεις να ζητήσεις περαιτέρω βοήθεια αν νιώθεις ότι δεν βελτιώνεσαι ή αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν. Εάν η δύσπνοια γίνει πιο έντονη ή συνοδευτεί από ζαλάδα, πόνο στο στήθος ή λιποθυμία, αναζήτησε άμεσα ιατρική βοήθεια.
Διάβασε περισσότερα
Είναι σημαντικό να επισκεφθείτε έναν κλινικό διαιτολόγο ώστε να σας βοηθήσει, να σας ρυθμίσει τη διατροφή σας κατάλληλα, να σας συντάξει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σας και να σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κατάλληλες μετρήσεις και θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα.
Καταλαβαίνω πως η απώλεια όρεξης και τα υπόλοιπα συμπτώματα σε απασχολούν αρκετά. Είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείς τις συμβουλές του γιατρού σου και να φροντίζεις τον εαυτό σου.
Παρακάτω ακολουθούν κάποιες συστάσεις σχετικά με τη διατροφή σου:
• Μικρά και συχνά γεύματα: Αντί για μεγάλα γεύματα, προτίμησε μικρότερα και πιο συχνά. Αυτό θα βοηθήσει το στομάχι σου να μην επιβαρύνεται και θα μειώσει την αίσθηση της ναυτίας.
• Εύπεπτες τροφές: Επέλεξε τροφές που είναι εύπεπτες και δεν φουσκώνουν το στομάχι σου, όπως:
o Φρούτα (μπανάνες, μήλα, αχλάδια)
o Λαχανικά (καρότα, κολοκύθι, σπανάκι)
o Όσπρια (φακές, ρεβίθια)
o ...Ρύζι
o Κοτόπουλο ή ψάρι βραστό ή στον ατμό
o Γιαούρτι
• Αποφυγή:
o Πικάντικα φαγητά
o Λιπαρά και τηγανητά
o Γαλακτοκομικά (αν προκαλούν φούσκωμα)
o Καφεΐνη και αλκοόλ
o Αεριούχα ποτά
• Υγρά: Πίνε άφθονο νερό καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας για να παραμείνεις ενυδατωμένος.
• Βιταμίνες και μέταλλα: Μπορείς να συμβουλευτείς τον φαρμακοποιό σου για ένα συμπλήρωμα πολυβιταμίνης, ειδικά αν δεν έχεις καλή όρεξη και ανησυχείς για τυχόν ελλείψεις.
Συμβουλές για να αυξήσεις την όρεξή σου:
• Δημιούργησε ένα ευχάριστο περιβάλλον: Φάε σε ένα ήρεμο μέρος, μακριά από οθόνες και άγχος.
• Μάσησε αργά: Αφιέρωσε χρόνο σε κάθε μπουκιά και απόλαυσε τη γεύση του φαγητού.
• Συνδύασε γεύσεις: Προσπάθησε να συνδυάσεις διαφορετικές γεύσεις για να κάνεις το φαγητό πιο ενδιαφέρον.
• Μικρά γεύματα πριν τον ύπνο: Ένα μικρό και υγιεινό σνακ πριν τον ύπνο μπορεί να σε βοηθήσει να μην ξυπνήσεις πεινασμένη.
Τι μπορείς να κάνεις, επιπλέον της διατροφής:
• Μίλησε σε κάποιον: Μοιράσου τα συναισθήματά σου με κάποιον που εμπιστεύεσαι, όπως έναν φίλο, ένα μέλος της οικογένειας ή έναν συμβουλευτικό σύμβουλο. Το να μιλήσεις για αυτό που νιώθεις μπορεί να σε ανακουφίσει σημαντικά.
• Τεχνικές χαλάρωσης: Δοκίμασε τεχνικές χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοής ή το yoga. Αυτές οι τεχνικές μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το άγχος και να χαλαρώσεις το σώμα σου.
• Επαρκής ύπνος: Φρόντισε να κοιμάσαι σωστά
• Σωματική δραστηριότητα: Η άσκηση μπορεί να σε βοηθήσει να μειώσεις το άγχος και να βελτιώσεις τη διάθεσή σου. Ξεκίνα με ήπιες ασκήσεις και αύξησε σταδιακά την ένταση.
• Συνεχής επικοινωνία με τον γιατρό σου: Ενημέρωσε τον γιατρό σου για οποιαδήποτε αλλαγή στα συμπτώματά σου και μην διστάσεις να ζητήσεις περαιτέρω συμβουλές ή εξετάσεις.
Είναι σημαντικό να θυμάσαι:
• Δεν είσαι μόνη και πολλά παιδιά βιώνουν παρόμοια συναισθήματα.
• Υπάρχουν πολλές θεραπείες και τρόποι αντιμετώπισης του άγχους και των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων.
• Με τη σωστή υποστήριξη, μπορείς να νιώσεις καλύτερα και να ξεπεράσεις αυτή τη δύσκολη περίοδο.
• Αν τα συμπτώματά σου επιμένουν, μην διστάσεις να επικοινωνήσεις με τον γιατρό σου.
Εύχομαι να αισθανθείς καλύτερα σύντομα!
Disclaimer: Αυτές οι πληροφορίες είναι γενικής φύσης και δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή. Συμβουλέψου πάντα τον γιατρό σου για οποιαδήποτε ανησυχία σχετικά με την υγεία σου.
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα,
θα ρωτούσα πώς είναι οι σχέσεις με τους συνομιλήκους αυτή την περίοδο. Αλλά σε κάθε περίπτωση λίγες συνεδρίες ψυχοθεραπευτικές θα βοηθούσαν πάρα πολύ στο άγχος, αλλά και στις σχέσεις!
Καταλαβαίνω ότι αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστα και να σας ανησυχούν. Το γεγονός ότι ο γιατρός σας ανέφερε πως μπορεί να οφείλονται στο άγχος είναι μια σημαντική πληροφορία, αλλά είναι επίσης καλό να εξετάσετε αν μπορεί να συνυπάρχει και κάτι άλλο που επιβαρύνει την κατάσταση. Θα ήταν χρήσιμο να επικοινωνήσετε ξανά με τον γιατρό σας για να αποκλειστούν άλλοι πιθανοί λόγοι για τα συμπτώματα. Εάν όλα είναι καλά σε σωματικό επίπεδο, τότε πιθανότατα το άγχος παίζει βασικό ρόλο. Ακόμα, χρήσιμο θα ήταν να μιλήσετε με έναν ψυχολόγο για να κατανοήσετε καλύτερα τις αιτίες του άγχους σας και να μάθετε τρόπους να το διαχειριστείτε. Υπά...ρχουν αποτελεσματικές τεχνικές που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε τη δυσφορία και να αισθανθείτε καλύτερα! Διάβασε περισσότερα
Γεια σας. Δύο ημέρες ανορεξίας δεν είναι κάτι που χρειάζεται να σας ανησυχεί, τουλάχιστον στο ψυχοθεραπευτικό επίπεδο. Αυτό που έχει σημασία να προσέξετε είναι ότι ενώ εσείς υποστηρίζετε ότι κάποιες στιγμές δεν έχετε άγχος, το σώμα σας φαίνεται να έχει άλλη άποψη! Συνεπώς, θα σας πρότεινα να κάνετε μερικές συνεδρίες σωματικής ψυχοθεραπείας που θα σας βοηθήσουν να αφουγκράζεστε το σώμα σας, το οποίο δεν κάνει ποτέ λάθος και δεν λέει ποτέ ψέματα.
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.