Καλησπέρα σας. Είμαι 21 ετών και έχει ένα μήνα που ξεκίνησα να κάνω διατροφή σε ειδικό διατροφολόγο. Οι ποσότητες είναι λίγες καθώς πρέπει να έχω το θερμιδικό έλλειμα και συνήθως για βράδυ τρωω μια σαλάτα μαρούλι ή ένα γιαουρτάκι 1,7% λιπαρά, παρ όλα αυτά πεινάω μόνο το πρωί και μετά όλη την υπόλοιπη ημέρα είμαι εντάξει.. μην σας πω ότι νιώθω και «φουσκωμα». Τα τελευταία πρωινά έχω ένα θέμα, ξυπνάω και νιώθω μια "ξυνιλα", δεν ξέρω πως να το περιγράψω.. υπάρχει περίπτωση να ευθύνεται η διατροφή; (Καθε βράδυ όταν τρωω περιμένω να περάσουν 2-3 ωρες και μετά κοιμάμαι)Και αν όχι τότε τι μπορεί να ευθύνεται; Ίσως το άγχος; Ευχαριστώ εκ των προτέρων ..
Να θυμαστε παντα οτι : Μια διατροφη που δεν μπορειτε να ακολουθησετε αβιαστα εφ ορου ζωης τοτε δεν ειναι για εσας! Η αλλαγή διατροφικής συμπεριφοράς θα πρέπει να μας προκαλει ευχαρίστηση κ ευεξία οτιδηποτε αλλο χρειάζεται διερεύνηση...
Καλησπέρα! Από την περιγραφή σου, η «ξινίλα» που νιώθεις το πρωί μπορεί να έχει διάφορες αιτίες. Ας δούμε τις πιθανές εξηγήσεις, τη σχέση της με τη διατροφή και τι μπορείς να κάνεις για να το αντιμετωπίσεις.
1. Η διατροφή και η "ξινίλα"
Η διατροφή σου, αν και υγιεινή, μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο στο πώς νιώθεις το πρωί:
Η σαλάτα ή το γιαούρτι το βράδυ: Τα τρόφιμα αυτά είναι υγιεινά, αλλά μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία σε άτομα που έχουν ευαισθησία στο στομάχι:
Το μαρούλι και γενικά οι ωμές σαλάτες είναι δύσπεπτες για κάποιους ανθρώπους, ιδιαίτερα αν τρώγονται αργά το βράδυ.
Το γιαούρτι, πα...ρόλο που είναι ελαφρύ, περιέχει γαλακτικό οξύ, που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσει το pH του στομάχου.
Μειωμένες θερμίδες και θερμιδικό έλλειμμα: Η χαμηλή πρόσληψη θερμίδων μπορεί να αυξήσει την παραγωγή γαστρικών υγρών, ειδικά εάν υπάρχει μεγάλος χρόνος ανάμεσα στα γεύματα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει αίσθημα «ξινίλας».
2. Πιθανές άλλες αιτίες
Αν η διατροφή σου δεν είναι ο κύριος παράγοντας, υπάρχουν άλλες πιθανές αιτίες:
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ): Η παλινδρόμηση οξέος είναι συχνή και μπορεί να προκαλεί αυτή την «ξινίλα» το πρωί. Προκαλείται από:
Υπερβολική παραγωγή γαστρικού οξέος.
Ξάπλωμα μετά το φαγητό, ακόμα και αν έχουν περάσει 2-3 ώρες.
Άγχος και στρες: Το άγχος μπορεί να αυξήσει την παραγωγή γαστρικού οξέος και να προκαλέσει στομαχική δυσφορία ή παλινδρόμηση.
Κακή πέψη ή δυσπεψία: Αν ο μεταβολισμός σου είναι αργός ή αν υπάρχουν τροφές που σου προκαλούν δυσανεξία, αυτό μπορεί να επηρεάσει το στομάχι σου.
3. Τι μπορείς να κάνεις
Μερικές αλλαγές στη ρουτίνα και τη διατροφή σου ίσως σε βοηθήσουν να μειώσεις αυτή την ενόχληση:
(α) Διατροφικές αλλαγές
Προσαρμογή βραδινού:
Αντικατάστησε τη σαλάτα με ελαφρώς μαγειρεμένα λαχανικά (π.χ. βραστά κολοκυθάκια, καρότα) που είναι πιο εύπεπτα.
Επέλεξε κάτι διαφορετικό από γιαούρτι, όπως ένα μικρό κομμάτι άπαχο πρωτεΐνης (π.χ. κοτόπουλο, γαλοπούλα) ή ένα αυγό με λίγα λαχανικά.
Προσθήκη υδατανθράκων: Ένα μικρό κομμάτι ψωμί ολικής άλεσης ή λίγη πατάτα μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της πέψης και στη μείωση της παραγωγής οξέων.
Μείωση καφέ/οξέων: Αν πίνεις καφέ ή καταναλώνεις όξινα τρόφιμα (π.χ. εσπεριδοειδή) το πρωί, δοκίμασε να τα μειώσεις.
(β) Ρουτίνα ύπνου
Ύπνος με ανύψωση του κεφαλιού: Αν υποψιάζεσαι παλινδρόμηση, χρησιμοποίησε ένα επιπλέον μαξιλάρι για να διατηρείς το κεφάλι ψηλότερα από το στομάχι.
Μη τρώς πολύ κοντά στον ύπνο: Ακόμα και αν περνούν 2-3 ώρες, δοκίμασε να φας νωρίτερα.
(γ) Άλλα μέτρα
Πιες νερό το πρωί: Το χλιαρό νερό με λίγο λεμόνι μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση του στομάχου, παρά το ότι είναι όξινο.
Δοκίμασε προβιοτικά: Βοηθούν στη βελτίωση της χλωρίδας του εντέρου και της πέψης.
Συζήτα με τον διατροφολόγο: Ενημέρωσε τον ειδικό σου για τη δυσφορία σου. Ίσως χρειαστεί να προσαρμόσει τις ποσότητες ή τη σύνθεση των γευμάτων σου.
4. Πότε να ανησυχήσεις
Αν το αίσθημα της «ξινίλας» επιμένει ή συνοδεύεται από:
Πόνο στο στήθος.
Αίσθημα καύσου ή όξινη γεύση στο στόμα.
Συνεχές φούσκωμα. τότε είναι καλό να επισκεφθείς έναν γαστρεντερολόγο για αξιολόγηση.
Συμπέρασμα
Η «ξινίλα» που περιγράφεις μπορεί να σχετίζεται είτε με τη διατροφή είτε με λειτουργικά θέματα του στομάχου, αλλά είναι συχνά εύκολα διαχειρίσιμη. Δοκίμασε τις παραπάνω αλλαγές για λίγες εβδομάδες και παρακολούθησε τα συμπτώματά σου. Αν δεν δεις βελτίωση, καλό θα ήταν να ζητήσεις περαιτέρω καθοδήγηση. 😊
Διάβασε περισσότερα
Γειά σας.
Είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθετε πείνα, ειδικά τις πρώτες εβδομάδες μιας νέας διατροφής. Όταν ο οργανισμός προσαρμόζεται σε λιγότερες θερμίδες και διαφορετικές τροφές, μπορεί να εμφανιστούν αυξημένες ορέξεις. Επίσης, το αίσθημα του φουσκώματος μπορεί να οφείλεται σε αλλαγές στη βακτηριακή χλωρίδα του εντέρου, κάτι που είναι επίσης συχνό στις αρχές μιας διατροφικής αλλαγής.
Η "ξινίλα" που περιγράφετε, ειδικά το πρωί, θα μπορούσε να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες:
Διατροφή:
Έλλειψη ορισμένων θρεπτικών συστατικών: Ειδικά αν η διατροφή σας είναι πολύ περιοριστική, μπορεί να μην λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐν...η ή υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι απαραίτητα για τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και την αποφυγή της πρωινής πείνας και "ξινίλας".
Ανεπάρκεια φυτικών ινών: Οι φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και μπορούν να μειώσουν την όρεξη.
Υπερβολική κατανάλωση οξέων τροφίμων: Ορισμένα τρόφιμα, όπως τα εσπεριδοειδή, τα μήλα και τα τομάτες, μπορεί να αυξήσουν την οξύτητα στο στομάχι, προκαλώντας δυσφορία.
Άλλοι παράγοντες:
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση: Εάν το στομάχι σας παράγει υπερβολικό οξύ, μπορεί να προκαλέσει καούρα και ξινίλα, ειδικά όταν ξαπλώνετε.
Στρες και άγχος: Το στρες μπορεί να επηρεάσει την πέψη και να προκαλέσει διάφορα πεπτικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της "ξινίλας".
Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όπως η ξινίλα.
Τι μπορείτε να κάνετε:
Συμβουλευτείτε τον διατροφολόγο σας: Είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον διατροφολόγο σας για τα συμπτώματά σας, ώστε να προσαρμόσει το διατροφικό σας πρόγραμμα ανάλογα.
Κρατήστε ημερολόγιο διατροφής: Καταγράφοντας όλα όσα τρώτε και πίνετε, μπορείτε να εντοπίσετε τυχόν συνδέσεις μεταξύ των τροφών και των συμπτωμάτων σας.
Αυξήστε την πρόσληψη πρωτεΐνης και φυτικών ινών: Εντάξτε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη, όπως κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια και γιαούρτι, καθώς και τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά.
Μειώστε την κατανάλωση οξέων τροφίμων: Αν παρατηρήσετε ότι ορισμένα τρόφιμα σας προκαλούν ξινίλα, προσπαθήστε να τα αποφύγετε.
Διαχειριστείτε το στρες: Εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός ή η γιόγκα, για να μειώσετε το άγχος.
Επισκεφτείτε έναν γιατρό: Αν τα συμπτώματά σας επιμένουν ή επιδεινώνονται, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να αποκλείσετε άλλες πιθανές αιτίες.
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και οι αντιδράσεις σε μια νέα διατροφή μπορεί να ποικίλλουν. Μην αποθαρρύνεστε και συνεχίστε να συνεργάζεστε με τον διατροφολόγο σας για να βρείτε τη διατροφή που σας ταιριάζει καλύτερα.
Ελπίζω αυτές οι πληροφορίες να σας είναι χρήσιμες.
Σημείωση: Αυτές οι πληροφορίες έχουν μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελούν ιατρική συμβουλή.
Θα ήθελα να τονίσω ότι είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για οποιοδήποτε θέμα σχετίζεται με την υγεία σας.
Διάβασε περισσότερα
Η πρωινή ξυνίλα λογικά σημαίνει νυχτερινή παλινδρόμηση. Είναι πολύ πιθανόν να οφείλεται είτε στο ξύδι ή το λεμόνι που βάζετε στην μαρουλοσαλάτα ή στο γιαούρτι σε συνδιασμό με τα παραπανίσια κιλά που φαντάζομαι ότι σας οδήγησαν στον διατροφολόγο, ακόμα και αν έχουν περάσει αρκετές ώρες πριν ξαπλώσετε. Αλλάξτε τα γεύματα και αν επιμείνουν τα ενοχλήματα να σας δει γαστρεντερολόγος.
Πολύ αργά το βράδυ καλό θα είναι να μην τρώτε. Ο μεταβολισμός σας τις βραδινές ώρες επιβραδύνεται παρά πολύ. Τις πρωινές ή μεσημεριανές ώρες καίμε γενικότερα τις περισσότερες θερμίδες σαν οργανισμός και όσο βραδιάζει καλό θα είναι να μειώνετε τις ποσότητες στο φαγητό. Μετά τις 21.00 το βράδυ καλό θα είναι να μην τρώτε τίποτα ή τουλάχιστον τροφές με χαμηλές θερμίδες, χαμηλά λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες. Όσον αφορά την ξυνιλα που αισθάνεστε το πρωί συζητήστε το με το διαιτολόγο σας και θα σας βοηθήσει. Ένας κλινικός διαιτολόγος γνωρίζει και θα σας κατευθύνει επαγγελματικά και αποτελεσματικά. Θα πρέπει να εμπιστευτείτε έναν κλινικό διαιτολόγ...ο ώστε να σας βοηθήσει, να σας συντάξει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σας και να σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κατάλληλες μετρήσεις και θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα. Διάβασε περισσότερα
Οποιαδήποτε πρέπει να ενημερώσεις το διατροφολόγο σου για τα συμπτώματα που αναφέρεις
Ειδικά αν έχουν εκδηλωθεί τον τελευταίο μήνα πιθανόν να διαφοροποιηθεί η διατροφή σου προς ανακούφιση των συμπτωμάτων
Όσο αφορά το άγχος δεν νομίζω να ευθύνεται εκτός και αν έχει συμβεί κάτι έκτακτο τον τελευταίο καιρό που σε έχει επηρεάσει περισσότερο από πριν.
Καλησπέρα σας! Δεν υπάρχει κάτι το περίεργο στην διατροφή που μου περιγράψατε. Πιο πολύ με άγχος μου μοιάζει. Ελέγξτε και το ενδεχόμενο να σας πέσαν πολλές οι φυτικές ίνες (λαχανικά-όσπρια κλπ.) τις οποίες να μην είχατε συνηθίσει μιας και πιθανότατα τρώγατε διαφορετικά στο παρελθόν.
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Πάρε άμεση καθοδήγηση από έναν ειδικό τώρα!
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.