Γεια σας. Περνάω μέρες που τρώω συνέχεια και δεν σταματάω να τρώω μέχρι να νιώσω ότι δεν αντέχω άλλο. Μετά αγχώνομαι και νιώθω τύψεις και κλαίω. Δεν κάνω όμως εμετό. Μετά πάλι έχω μέρες που τις περνάω χωρίς να τρώω απολύτως τίποτα φτάνοντας σε σημείο να ζαλίζομαι και να νιώθω άρρωστη. Υπάρχει περίπτωση να έχω κάποια διατροφική διαταραχή? Ψάχνω σε άρθρα και δεν βρίσκω κάποια που να περιέχει υπερφαγία αλλά και μηδενική κατανάλωση φαγητού άλλες μέρες.
Από τα λίγα που μου έγραψες καταλαβαίνω ότι είναι Διαταραχή Υπερφαγίας (Binge Eating Disorder) καθώς οι περίοδοι που δεν καταναλώνεις σχεδόν τίποτα είναι λόγω των τύψεων που σε κατακλύζουν.
Είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις την ανάγκη για βοήθεια και να μην μένεις μόνη σε αυτόν τον αγώνα. Η υγεία σου είναι προτεραιότητα, και οι επαγγελματίες μπορούν να σου προσφέρουν υποστήριξη και καθοδήγηση για να βρεις έναν πιο υγιή και ισορροπημένο τρόπο ζωής. <3
Αυτό που περιγράφεις μπορεί να σχετίζεται με μια διατροφική διαταραχή, και είναι σημαντικό να αναζητήσεις βοήθεια από έναν ειδικό, όπως έναν ψυχολόγο ή διατροφολόγο, για να λάβεις μια σωστή διάγνωση και υποστήριξη.
Η συμπεριφορά σου, όπως η υπερβολική κατανάλωση φαγητού (υπερφαγία) ακολουθούμενη από περιόδους νηστείας ή μηδενικής κατανάλωσης φαγητού, θα μπορούσε να είναι ενδεικτική μιας διαταραχής όπως η *διαταραχή υπερφαγίας* (binge eating disorder) ή ακόμα και μιας πιο σύνθετης κατάστασης όπως η *βουλιμία*, παρόλο που δεν κάνεις εμετό. Η *βουλιμία* συχνά περιλαμβάνει φάσεις υπερφαγίας και στη συνέχεια συμπεριφορές "καθαρμού&qu...ot; (όπως εμετός), αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλοι τρόποι εξισορρόπησης, όπως η νηστεία ή η υπερβολική άσκηση.
Επιπλέον, μπορεί να υπάρχει και η *εναλλαγή φάσεων* ή *συναισθηματική υπερφαγία*, όπου τρως πολύ λόγω συναισθηματικού στρες, ακολουθούμενη από περιόδους αυστηρής δίαιτας ή αποχής από το φαγητό λόγω ενοχών.
Είναι κρίσιμο να μιλήσεις με έναν ειδικό, διότι αυτές οι καταστάσεις μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την υγεία σου, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια, καθώς η έγκαιρη παρέμβαση μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην ποιότητα ζωής σου.
Read more
Αυτό που περιγράφετε έχει τα χαρακτηριστικά μιας διατροφικής διαταραχής και πιο συγκεκριμένα της διατροφικής υπερφαγίας, όπου τα επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης τροφής συνοδεύονται από ενοχές και άγχος, οδηγώντας σε περιόδους στέρησης τροφής. Αυτή η αλληλουχία συμπεριφορών επηρεάζει σημαντικά τόσο την ψυχολογική όσο και τη σωματική σας ευεξία. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα και να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, όπως ψυχολόγο ή διατροφολόγο, για να σας βοηθήσουν να κατανοήσετε και να διαχειριστείτε καλύτερα την κατάσταση.
Τα συμπτώματα που περιγράφετε, όπως η υπερφαγία, η αίσθηση τύψεων και οι διακυμάνσεις στην κατανάλωση τροφής, είναι χαρακτηριστικά που μπορεί να σχετίζονται με διατροφικές διαταραχές. Η συνδυασμένη παρουσία αυτών των συμπτωμάτων μπορεί να υποδηλώνει μια πιο περίπλοκη διαταραχή που δεν ταιριάζει πλήρως σε μια κατηγορία αλλά ενδέχεται να σχετίζεται με χαρακτηριστικά και των δύο διαταραχών. Στην πράξη, πολλές φορές οι διατροφικές διαταραχές περιλαμβάνουν ποικιλία συμπτωμάτων και ενδέχεται να μην ταιριάζουν πλήρως σε κλασικά διαγνωστικά πρότυπα. Η ψυχολογική υποστήριξη είναι κρίσιμη σε αυτές τις περιπτώσεις. Η συνεργασία με έναν ειδικό ψυχικής υγ...είας, όπως ψυχολόγος ή ψυχίατρος, που έχει εμπειρία με διατροφικές διαταραχές, μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε τις αιτίες πίσω από αυτά τα συμπτώματα και να αναπτύξετε στρατηγικές για την αποτελεσματική διαχείριση τους. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία (όπως η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία), καθώς και πιθανή υποστήριξη από διατροφολόγο ή ειδικό σε διατροφικές διαταραχές. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια για να αντιμετωπίσετε αυτά τα ζητήματα, καθώς οι διατροφικές διαταραχές μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία σας. Read more
Γεια σας,
Η υπερφαγία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπερβολικής κατανάλωσης τροφής, τα οποία συχνά συνοδεύονται από έντονα συναισθήματα άγχους και ενοχής. Οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή την κατάσταση αγωνίζονται με την αίσθηση της απώλειας ελέγχου κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, γεγονός που μεγαλώνει την ψυχολογική τους δυσφορία.
Οι μέρες όπου δεν καταναλώνεται καθόλου τροφή οδηγούν σε σωματική αδυναμία και ζαλάδα, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για ισορροπημένη διατροφή και ψυχολογική υποστήριξη.
Αν και η αναζήτηση πληροφοριών για τις διατροφικές διαταραχές είναι ένα πρώτο βήμα, είναι απαραίτητ...ο να αναζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από ψυχολόγο, ώστε να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθηματικά και σωματικά σας συμπτώματα για να μπορέσετε να διαχειριστείτε αυτήν την κατάσταση.
Read more
Γεια σας. Αυτό που περιγράφετε μοιάζει με υπερφαγικά επεισόδια. Καλό θα ήταν να δράσετε άμεσα.
Μπορεί να ενταχθεί στις διαταραχές λήψεις τροφής εάν είναι κάτι το οποίο συμβαίνει καιρό τώρα.
Συνηθως η συναισθηματικη υπερφαγια συνοδευεται απο τυψεις και μειωμενη ληψη τροφης μετα απο επεισοδιο. Θα σύστηνα αρχικα καποιον ψυχολογο και επειτα διαιτολογο να το συζητήσετε
Από αυτά που περιγράφετε είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε κάποια μορφή Διατροφικής Διαταραχής.
Η Αδηφαγική Διαταραχή ή Διαταραχή Επεισοδιακής Υπερφαγίας (Binge Eating Disorder - BED) και η Ψυχογενής (Νευρική) Βουλιμία (Bulimia Nervosa) είναι Διαταραχές Σίτισης και Πρόσληψης Τροφής (δηλ. Διατροφικές Διαταραχές) με κοινά χαρακτηριστικά, όμως διαφέρουν σε ορισμένα σημεία, όπως στην επαναλαμβανόμενη ακατάλληλη αντισταθμιστική συμπεριφορά (π.χ. αυτοπροκαλούμενος εμετός, κατάχρηση καθαρτικών, διουρητικών ή κλύσματος), που παρατηρείται στη Νευρική Βουλιμία (ΝΒ) και απουσιάζει από την Αδηφαγική Διαταραχή (ΑΔ).
Σε αντίθεση με τα άτομα... με ΝΒ, τα άτομα με ΑΔ συνήθως δεν παρουσιάζουν έντονο ή διαρκή περιορισμό πρόσληψης τροφής με σκοπό να επηρεάσουν το σωματικό τους βάρος μεταξύ των υπερφαγικών επεισοδίων. Μπορεί, ωστόσο, να αναφέρουν συχνές προσπάθειες δίαιτας.
Σύμφωνα με το Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών V (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders V, DSM-5), που αποτελεί το επίσημο διαγνωστικό όργανο της Αμερικανικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, ένα επεισόδιο αδηφαγίας (ή υπερφαγικό επεισόδιο) χαρακτηρίζεται από:
1. Κατανάλωση, σε σύντομο χρονικό διάστημα (π.χ. εντός 2 ωρών) μιας ποσότητας τροφής που είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή που θα έτρωγαν οι περισσότεροι άνθρωποι κατά τη διάρκεια μιας παρόμοιας χρονικής περιόδου και υπό παρόμοιες συνθήκες και
2. Αίσθημα έλλειψης ελέγχου της κατανάλωσης φαγητού κατά τη διάρκεια του επεισοδίου (π.χ. το άτομο αδυνατεί να σταματήσει να τρώει ή να ελέγξει τι ή πόσο τρώει).
Επιπλέον, τα επεισόδια αδηφαγίας συνοδεύονται από τρία (ή περισσότερα) από τα ακόλουθα:
1. Το άτομο τρώει πολύ πιο γρήγορα από το φυσιολογικό.
2. Το άτομο τρώει μέχρι να νιώσει άβολα χορτάτο.
3. Το άτομο καταναλώνει μεγάλη ποσότητα φαγητού, χωρίς να νιώθει ότι πεινάει.
4. Το άτομο τρώει μόνο του επειδή νιώθει αμηχανία για τις ποσότητες φαγητού που καταναλώνει.
5. Το άτομο νιώθει αηδία με τον εαυτό του, κατάθλιψη ή έχει πολλές ενοχές μετά το υπερφαγικό επεισόδιο.
Επιπλέον χαρακτηριστικά της αδηφαγίας είναι:
- η έντονη δυσφορία σχετικά με την υπερφαγία.
- ότι εμφανίζεται, κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα σε διάστημα 3 μηνών.
- ότι δε συνδέεται με την επαναλαμβανόμενη ακατάλληλη αντισταθμιστική συμπεριφορά (π.χ. αυτοπροκαλούμενος εμετός ή υπερβολική άσκηση μετά από υπερφαγία για την πρόληψη της αύξησης του σωματικού βάρους) όπως στη ΝΒ και δεν εμφανίζεται αποκλειστικά κατά τη διάρκεια της ΝΒ ή της Ψυχογενούς (Νευρικής) Ανορεξίας.
Ανάλογα με τη συχνότητα εμφάνισης των επεισοδίων, η ΑΔ μπορεί να είναι:
Ήπια: 1-3 υπερφαγικά επεισόδια την εβδομάδα
Μέτρια: 4-7 υπερφαγικά επεισόδια την εβδομάδα
Σοβαρή: 8-13 υπερφαγικά επεισόδια την εβδομάδα
Πολύ σοβαρή: 14 ή περισσότερα υπερφαγικά επεισόδια την εβδομάδα
Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία υγείας, όπως έναν διαιτολόγο με εξειδίκευση στις διατροφικές διαταραχές ή έναν ψυχολόγο, για να λάβετε μια έγκυρη διάγνωση και υποστήριξη, αλλά και να κατανοήσετε καλύτερα την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε, ώστε να βρείτε τις κατάλληλες στρατηγικές αντιμετώπισης και θεραπείας.
Η αναζήτηση βοήθειας είναι ένα σημαντικό και θετικό βήμα προς την προαγωγή της ψυχικής και σωματικής σας υγείας, γι' αυτό μη διστάσετε να αναζητήσετε την υποστήριξη που χρειάζεστε.
Read more
Γεια σου! Καταλαβαίνω πως αυτή η κατάσταση σε προβληματίζει πολύ και είναι εντελώς φυσιολογικό να αναζητάς απαντήσεις.
Αυτό που περιγράφεις μπορεί να σχετίζεται με μια διατροφική διαταραχή που ονομάζεται Επεισοδιακή Υπερφαγία.
Σε αυτή τη διαταραχή, τα άτομα βιώνουν επεισόδια υπερφαγίας κατά τα οποία καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα, συχνά αισθανόμενοι ότι έχουν χάσει τον έλεγχο. Μετά από αυτά τα επεισόδια, μπορεί να αισθάνονται τύψεις, ντροπή και να καταφεύγουν σε διάφορες συμπεριφορές για να αντιμετωπίσουν αυτά τα συναισθήματα, όπως το να μην τρώνε για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Είναι σημαντ...ικό να σημειώσω ότι μόνο ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να διαγνώσει μια διατροφική διαταραχή. Οι πληροφορίες που βρίσκεις στο διαδίκτυκο μπορούν να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις καλύτερα τι συμβαίνει, αλλά δεν αντικαθιστούν την επαγγελματική βοήθεια.
Γιατί είναι σημαντικό να αναζητήσεις βοήθεια:
Για να κατανοήσεις καλύτερα τι συμβαίνει: Ένας ειδικός μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις τις αιτίες των προβλημάτων που αντιμετωπίζεις και να αναπτύξεις στρατηγικές αντιμετώπισης.
Για να βελτιώσεις τη σχέση σου με το φαγητό: Μια διατροφική διαταραχή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τη ζωή σου, συμπεριλαμβανομένης της σωματικής και ψυχικής υγείας σου.
Για να αποκτήσεις μια πιο υγιή ζωή: Με τη σωστή θεραπεία, μπορείς να αναπτύξεις μια πιο υγιή σχέση με το φαγητό και να βελτιώσεις την ποιότητα ζωής σου.
Τι μπορείς να κάνεις τώρα:
Μίλησε σε κάποιον που εμπιστεύεσαι: Μπορείς να μιλήσεις σε έναν φίλο, σε ένα μέλος της οικογένειας ή σε έναν επαγγελματία υγείας για αυτό που νιώθεις.
Αναζήτησε επαγγελματική βοήθεια: Ένας ψυχολόγος ή ένας διατροφολόγος μπορεί να σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις τα προβλήματά σου.
Φρόντισε τον εαυτό σου: Προσπάθησε να κοιμάσαι επαρκώς, να ασκείσαι τακτικά και να τρέφεσαι ισορροπημένα.
Μην απομονώνεσαι: Πέρασε χρόνο με αγαπημένα πρόσωπα και κάνε δραστηριότητες που σε ευχαριστούν.
Θυμήσου: Δεν είσαι μόνη/ος σε αυτό. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα και μπορούν να σε υποστηρίξουν.
Read more
Καλημέρα σας!
Ακούγεται ότι οδηγείτε τον εαυτό σας στα άκρα. Όλα ή τίποτα. Είναι μια ιδιαίτερα δύσκολη λειτουργία αυτή και είναι λογικό να μην μπορείτε να την διαχειριστείτε μόνη σας. Λέτε ότι σας αγχώνει όταν γίνεστε υπερφαγική. Πιθανότατα όμως να γίνεστε υπερφαγική επειδή αγχώνεστε. Ο τρόπος ο οποίος αντιμετωπίζουμε το φαγητό πολύ συχνά συνδέεται με την ψυχολογική μας κατάσταση. Αυτό λοιπόν που σας συμβαίνει χρίζει περαιτέρω διερεύνησης. Νομίζω ότι θα σας βοηθούσε πολύ να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία. Αυτός είναι ο τρόπος για να καταλάβετε τι είναι αυτό /α που σας οδηγούν σε αυτή την διατροφική συμπεριφορά.
Βικτωρία Παπαδημητροπού...λου
Read more
Καλησπέρα σας. Κατανοώ ότι περνάτε μία δύσκολο περίοδο και η σχέση μας με το φαγητό επηρεάζει την υγεία και την ψυχολογία σας. Θα σας πρότεινα αρχικά να επισκεφτείτε έναν παθολόγο για να κάνετε γενικές εξετάσεις. Αν δεν υπάρχει κάποιο παθολογικό εύρημα (θυροειδής, διαβήτης, ορμονικές διαταραχές) τότε μπορείτε να απευθυνθείτε σε έναν διατροφολόγο ή κλινικό ψυχολόγο.
Συχνα εναλλασετε μια διατροφική διαταραχη απο την υπερφαγια στην αφαγία. Αυτο που περιγραφετε φαινετε να είναι βουλιμία. Στη περιπτωση της βουλιμιας δεν γίνεται απαραιτητα εμετός. Σε καθε περιπτωση θα προτρινα να ξεκινησετρ να βλεπετε καποιο ειδικο για ψυχοθεραπεία.
Καλησπέρα σας. Φαίνεται ότι υπάρχει κάποια διαταραχή που σχετίζεται με τη λήψη τροφής. Είναι καλό να αποκαταστήσετε τη σχέση σας με το φαγητό και να έρθετε σε μια πιο υγιή και ισορροπημένη κατάσταση. Θα σας βοηθήσει να συνεργαστείτε με έναν διαιτολόγο και με έναν ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή ώστε να μπορέσετε να λειτουργείτε πιο ισορροπημένα!
Καλό θα είναι να επισκεφθείτε έναν κλινικό διαιτολόγο ώστε να σας βοηθήσει, να σας συντάξει ένα εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες σας, να σας παρακολουθεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα με κατάλληλες μετρήσεις και να σας βοηθήσει να υιοθετήσετε υγιεινές διατροφικές συνήθειες εφ όρου ζωής.
Η ποιότητα της ζωής μας εξαρτάται από την ποιότητα των σκέψεων μας. Οι σκέψεις δημιουργούν συναισθήματα και αυτά συμπεριφορές. Όποτε άποψη μου είναι πως δεν οφελεί κάπου να προσπαθούμε να κάνουμε διάγνωση στον ίδιο μας τον εαυτό. Θα σας συμβούλευα να βρείτε έναν επαγγελματία ψυχολόγο με τον οποίο συνεργατικά να βρείτε λύση στο ζήτημα.
Πιθανολογώ ότι ο πιο ενδεδειγμένος τρόπος για να απαντηθεί το ερώτημά σας είναι η επίσκεψη σε ψυχίατρο, ώστε να αξιολογηθούν τα συμπτώματά σας με ακρίβεια.
The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice
Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.
We’ll email you when a specialist replies.
An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.
Provide details about your health concerns
Be short and to the point so specialists can give you a clear answer
Refer to people by name
Request price for services
Post offensive or abusive content
We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists
If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question
Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections
Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes
We’ll send you an email when a specialist responds.
Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.