καλημερα και χρονια πολλα. ο συντροφος μου εχει σχιζοφρενεια και πολλες φορες παρεξηγει αυτα [που λεω το ξερω πως αυτο οφειλεται στην ασθενεια του .εγω πως μπορω να τον βοηθησω ωστε να καλυτερευσει η ζωη του? τωρα θα περασει απο επιτροπη κεππα .να εργαστει δεν πιστευω οτι μπορει τι ποσοστοπ δινουν στην σχιζοφρενεια? υπαρχει περιπτωση να τον κοψουν?
Γεια σας. Τις απορίες σας αυτές μπορεί να σας τις λύσει ο ψυχίατρος που σας ετοιμάζει τον φάκελο για το ΚΕΠΠΑ.
Καλησπέρα σας,
Θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κοινωνικό λειτουργό για πληροφορίες που αφορούν επιδόματα, επιτροπή κ.ο.κ
Είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί ο σύντροφος την συμπτωματολογία που αφορά μια κλινική κατάσταση του άλλου συντρόφου
Αυτό χρειάζεται ψυχοεκπαιδευση αλλά και διαχείριση στρες και πιθανής θλίψης που μπορέι να προκύπτει
Αυτό σημαίνει να μπορείτε σιγα σιγά να ξεχωρίζετε τι οφείλεται σε σύμπτωμα τι σε προσωπικότητα του συντρόφου αλλά και μέχρι που χρειάζεται να βάζετε όρια για την καλύτερη λειτουργία της σχέσης
αυτό επιτυγχάνεται μέσω ψυχοθεραπευτικών συνεδριών που θα έχουν συμβγουλε...υτικό χαρακτηρα καθώς και υποστηρικτικό με διαχείριση στρες και εκπαιδευση
ευχαριστώ πολύ
στην διάθεση σας
Διάβασε περισσότερα
Είναι σημαντική η συμβουλευτική καθοδήγηση σε ανθρώπους που ζουν με άτομα με χρόνια ζητήματα ψυχικής υγείας. Σας προτείνω να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να σας καθοδηγήσει στη διαχείριση των ζητημάτων του συζύγου σας!
Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν εξειδικευμένες δομές που βοηθούν και δίνουν πληροφορίες, τόσο σε άτομα που στηρίζουν ανθρώπους με συγκεκριμένες παθήσεις, όσο και στα ίδια τα άτομα, όπως για παράδειγμα το "Δίκτυο Ανθρώπων που Ακούνε Φωνές". Θα μπορέσετε να πάρετε περισσότερες πρακτικές πληροφορίες από "πρώτο χέρι" όπως λένε.
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Παλαιό Φάληρο
Για να βοηθήσετε τον σύντροφό σας πρέπει να ψυχοεκπαιδευθείτε τόσο εσείς όσο και ο ίδιος. Ο ψυχίατρος που τον παρακολουθεί μπορεί να σας συμβουλέψει σε αυτήν την κατεύθυνση. Με την ψυχοεκπαίδευση και την σταθερή χρήση φαρμάκων το επίπεδο ζωής του συντρόφου σας θα βελτιωθεί σημαντικά. Σε ό,τι αφορά το ποσοστό αναπηρίας που θα του δοθεί από την επιτροπή αυτό εξαρτάται από την σοβαρότητα των συμπτωμάτων και την χρονιότητα της κατάστασής του.
Καλησπέρα σας και καλή χρονιά. Το να έχουμε μέσα στην οικογένεια ένα μέλος με σχιζοφρένεια είναι κάτι που απαιτεί μια ιδιαίτερη διαχείριση σε βάθος χρόνου. Αυτό που σας προτείνω έτσι ώστε να πάρετε τις απαντήσεις σας αλλά και να βρείτε τρόπους να διαχειριστείτε τον σύντροφό σας είναι να απευθυνθείτε σε έναν/μία ειδικό ψυχοθεραπευτή/τρια. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια.
Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά,
Βάση των λεγομένων σας καταλαβαίνω πως ο σύντροφος σας έχει επίσημη διάγνωση σχιζοφρένειας (εφόσον θα περάσει και ΚΕΠΠΑ), οπότε λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή και παρακολούθηση από κάποιον ψυχίατρο.
Σχετικά με το ποσοστό της αναπηρίας αυτό θα αποφανθεί από την επιτροπή βάση της διάγνωσης και της κλινικής του εικόνας.
Αναφορικά με εσάς και για το πως θα μπορούσατε να στηρίξετε τον σύντροφο σας αλλά και να διαχειριστείτε η ίδια προσωπικά την κατάσταση του, ενδεχομένως να σας βοηθούσε η ψυχοεκπαίδευση (μια διαδικασία που βοηθάει τους φροντιστές/ μέλη της οικογένειας να διαχειριστούν μια ν...όσο ενός κοντινού τους προσώπου) είτε η ψυχοθεραπεία (σε ατομικό επίπεδο είτε σε επίπεδο οικογενειακής θεραπείας).
Η νόσος ενός μέλους αφορά και επηρεάζει ολόκληρη την οικογένεια και όχι μόνο το άτομο που φέρει το όποιο νόσημα. Είναι φυσικό να προκύπτουν δυσκολίες και συναισθήματα και στα υγιή μέλη.
Εάν νιώθετε πως χρειάζεστε υποστήριξη, πλαισίωση, ανάπτυξη εργαλείων ή ακόμα και κάποιον να σας ακούσει, μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον ψυχοθεραπευτή.
Τζο Γρηγοριάδου, Ψυχολόγος, Msc
Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα και χρόνια πολλά. Καταλαβαίνουμε ότι ο άνθρωπός σας δίνει τον δικό του αγώνα, μαζί του και εσείς. Οι διαγνώσεις αρκετές φορές αποτελούν ταμπέλες για τους ανθρώπους προσθέτοντάς τους ένα ακόμη βάρος, αυτό του στιγματισμού. Καλό θα ήταν όσο μπορείτε να του συμπεριφέρεστε σαν να μην είναι ένας διαγνωσμένος ασθενής γιατί ενδεχομένως το αντιλαμβάνεται και προσπαθεί να το εκφράσει με τον δικό του τρόπο. Όσο ο καθένας θα εκφράζεται με τον τρόπο του η επικοινωνία σας θα επιβαρύνεται λόγω των πολύπλοκων και διαφορετικών μηνυμάτων που θα παράγονται. Μία αλλαγή στον τρόπο έκφρασης από μεριάς σας ίσως φέρει αλλαγές και στην δική του ανταπόκριση.... Τέλος, στις περισσότερες περιπτώσεις άνθρωποι με σχιζοφρένεια επιδοτούνται από το κράτος, σύμφωνα πάντα και με το ποσοστό της αναπηρίας βάσει του οποίου θα αξιολογηθούν. Διάβασε περισσότερα
Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας-Ψυχοθεραπευτής
Χαϊδάρι
καλησπέρα και χρόνια πολλά, η σχιζοφρένεια είναι μια πολύ σοβαρή νόσος που χρειάζεται αρκετή φροντίδα και υποστήριξη από το οικογενειακό/κοινωνικό πλαίσιο αλλά και από ομάδα ειδικών. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σταθερά ψυχίατρος που θα τον παρακολουθεί και εκείνος μπορεί να σας καθοδηγήσει σε όλη τη διαδικασία του ΚΕΠΠΑ αλλά και στο πώς να είστε υποστηρικτική προς τον σύντροφό σας.
Η ερώτηση σας αφορα την διαδικασία αξιολόγησης και αυτό έχει πολλές παραμέτρους που λαμβάνουν υπόψην οι αρμόδιοι. Σχετικά με τη δική σας συμβολή σας θα πρότεινα να μιλήσετε με κάποιον ψυχίατρο ή και ψυχολόγο ώστε να συζητήσετε μαζί του συνολικά για τη σχέση σας και ότι σας προβληματίζει αλλά και για να ενημερωθείτε σχετικά με τη φύση της συγκεκριμένης ψυχικής διαταραχής. Η σχιζοφρένεια δεν εκφράζεται σε όλους τους ανθρώπους με τον ίδιο τρόπο και η επικοινωνία με το σύντροφό σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διερευνήσετε μαζί του τους τρόπους που μπορείτε πιο αποτελεσματικά να έχετε μια υγιή σχέση.
Καλημέρα σας και Χρόνια πολλά! Σχετικά με το ερώτημα σας για τα ΚΕΠΠΑ δεν είναι κάτι που θα μπορούσα να σας απαντήσω καθώς το ποσοστό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που θα εξεταστούν κατά την διαδικασία, με την αρμόδια επιτροπή επιστημόνων να αποφανθεί τελικώς.
Καλησπέρα σας, αν ο σύντροφος σας παρακολουθείται από γιατρό και έχει σχετική διάγνωση, θα του δώσουν ποσοστό 67-80% που αντιστοιχεί στη διάγνωση αυτή. Ενημερωθείτε από το γιατρό που τον παρακολουθεί για προγράμματα ψυχοεκπαιδευσης του οικογενειακού περιβάλλοντος του ασθενούς. Με αυτό τον τρόπο πιστεύω πως θα βοηθηθείτε!
Τον παρακολουθεί ψυχίατρος ;; Εάν ναι αυτός θα σας δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε .
καλησπερα και καλη χρονια. Συνηθως εγκρινουν σε αυτες τις καταστασεις. Ο άνθρωπος χρειάζεται να παίρνει σταθερά την αγωγή του, ώστε να μείνει το άγχος σε ανεκτό επίπεδο. χρειάζεται σταθερότητα και ασφάλεια. Ϊσως χρειαστεί εσείς να δείτε κάποιον ώστε να ενισχύσει την προσπάθειά σας να τον βοηθήσετε
Καλησπέρα σας, αυτό που περιγράφετε είναι μέρος του συμπτώματος όποτε αυτό που μπορείτε εσείς να κάνετε είναι να ενημερωθείτε για την κατάσταση και να έχετε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για να μιλάτε σε ενα υποστηρικτικό πλαίσιο. Η επιτροπή ΚΕΠΠΑ θα κρίνει το ποσοστό, δε γνωρίζω παραπάνω γιατί αλλάζουν και συχνά τα κριτήρια.
Ψυχοθεραπεύτρια
Αμπελόκηποι
Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά αρχικά είναι πολύ σημαντικό σαν σύντροφος ενός ατόμου που πάσχει από σχιζοφρένεια είναι να λαμβάνετε κι εσείς στήριξη από κάποιον ειδικό που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσει την καθημερινότητα μαζί. Η σχιζοφρένεια είναι υψηλή αναπηρία αλλά έχει να κάνει και με την λειτουργικότητα του ατόμου δεν μπορώ να σας απαντήσω λοιπόν χωρίς να έχει υπάρξει εξέταση. Με εκτίμηση Γεωργουδάκη Μαρία Διονυσία ψυχολόγος
Ψυχολόγος
Λαύριο
Καλημέρα και καλή χρονιά. Το ποσοστό που δίνει το ΚΈΠΠΑ εξαρτάται ανάλογα από τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο. Παρόλα αυτά είναι αρκετά σπάνιο να κοπεί κάποιος με σχιζοφρένεια. Για να έχει κάλλη ποιότητα ζωής θα πρέπει πρώτων να παίρνει την αγωγή του σωστά και πάντα με τις οδηγίες ψυχιάτρου. Η τακτική επίσκεψη σε ψυχίατρο είναι επίσης απαραίτητα για την ρύθμιση της αγωγής. Η ψυχοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τα συμπτώματα στην καθημερινότητα. Τέλος, ένα σταθερό πρόγραμμα καθημερινότητας είναι πολύ ευεργετικό στην αντιμετώπιση της σχιζοφρένειας (σταθερό πρόγραμμα ύπνου, εβδομαδιαίας... δραστηριότητες, καλές διατροφικές συνήθειες). Υπάρχουν άνθρωποι με σχιζοφρένεια που με την σωστή καθοδήγηση έχουν καταφέρει να έχουν μια πλήρως λειτουργική ζωή, να δουλεύουν και να κάνουν οικογένεια. Διάβασε περισσότερα
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Πάρε άμεση καθοδήγηση από έναν ειδικό τώρα!
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.