Καλησπέρα σας, είναι γνωστό ότι η αναλογία των ω3 προς ω6 λιπαρών οξέων πρέπει να είναι ίση 1:1 για την βέλτιστη υγεία και λειτουργία του οργανισμού. Κάθε πρωί καταναλώνω ψωμί με ταχίνι για πρωινό το οποίο ταχίνι όμως περιέχει μεγάλες ποσότητες ω6 λιπαρών οξέων σε σχέση με τα ω3. Υπάρχει περίπτωση αυτή η μεγάλη ανισορροπία των λιπαρών οξέων να μου προκαλέσει μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας στο μέλλον (παρόλο που το ταχίνι θεωρείται πολύ ωφέλιμη τροφή και περιέχει πλήθος θρεπτικών συστατικών); Θα ήταν καλύτερο να εντάξω περισσότερα ω3 λιπαρά οξέα στη διατροφή μου μέσω συμπληρωμάτων; Ευχαριστώ.
Καλησπέρα σας, η αναλογία δεν υποστηρίζεται απαραίτητα τόσο αυστηρή από τη βιβλιογραφία, καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι ακόμα και 2:1 ή 4:1 είναι καλές αναλογίες. Τα προβλήματα υγείας που μπορούν να αφορούν την μεγάλη ανισορροπία μεταξύ των 2 λιπαρών οξέων (π.χ. 20:1 όπως έχει φανεί ότι μπορεί να ισχύει για την τυπική δυτική διατροφή στα χρόνια μας), όπως αυξημένες φλεγμονές, αλλεργίες, και αυτοάνοσες αντιδράσεις, είναι δύσκολο να εμφανιστούν σε μία γενικά υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Προσπαθήστε να εντάξετε στη διατροφή σας τα λιπαρά ψάρια 1-2 φορές/εβδομάδα και να χρησιμοποιείτε το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών αντί για άλλα έλαια, γι...α μεγαλύτερη πρόσληψη ω-3 λιπαρών οξέων. Οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος είναι επίσης καλές πηγές ω-3. Πιθανότατα σε ένα υγιές άτομο που ακολουθεί μία καλή διατροφή, δεν είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων. Διάβασε περισσότερα
Αν δεν υπάρχει έλλειψη τότε δεν είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων η καλύτερη αναλογία είναι 1:1 αλλά στην διάρκεια της μέρας και όχι σε ένα γεύμα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Ελευσίνα
Δυστυχώς οι ξηροί καρποί που περιέχουν ω3, περιέχουν και δυσανάλογα πολλά ω6. Καταναλώστε τους αλλά με μέτρο. Πέρα από το ταχίνι, ω3 θα βρείτε στα καρύδια, τους ηλιόσπορους, τους κολοκυθόσπρορους, τον λιναρόσπορο και τη chia.
Αν προσπαθείτε να αυξήσετε την κατανάλωση ω3, αυξήστε την κατανάλωση αγριόχορτων, σαλιγκαριών και αυγών από κότες ελευθέρας βοσκής. Αυτά τα τρόφιμα θα σας εξασφαλίσουν κυρίως α-Λινολενικό οξύ - το μικρότερο των ω3 σε μέγεθος και βιολογική δράση. Πάρα ταύτα, σήμερα πιστεύουμε ότι σε αυτό οφείλεται ένα μεγάλο μέρος των οφελών της μεσογειακής διατροφής.
Φυσικά δεν παραλείπουμε την κατανάλωση λιπαρών ψαριών ανοικτής ...θαλάσσης τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και σε ποσότητα από 120-140 γρ.
Όσο δε για την κατανάλωση συμπληρωμάτων ω3, υπάρχει πλέον η τάση να αμφισβητείται η αξία τους. Αυτό ενδεχομένως σχετίζεται με την ποιότητα των ιχθυελαίων από τα οποία προέρχονται τα σκευάσματα που χρησιμοποιούμε. Τα υπεροξειδωμένα ιχθυέλαια μπορεί να έχουν την αντίθετο αποτέλεσμα από το επιθυμητό. Για τον λόγο αυτόν προτιμήστε συμπληρώματα πιστοποιημένα και δώστε προσοχή στις ημερομηνίες λήξης.
Τέλος η αναλογία στην οποία αναφέρεστε δεν είναι 1:1 - αυτό είναι πρακτικά αδύνατο να επιτευχθεί εκτός και αν πρόκειτα για εσκιμώο. Η προτεινόμενη αναλογία ω3 προς ω6 είναι 1:2 έως 1:4 . Σκεφτείτε ότι η δυτικού τύπου διατροφή οδηγεί σε αναλογίες της τάξης του 1:80 - 1:90.
Συνεπώς: καταναλώστε ξηρούς καρπούς χωρίς υπερβολή, αυξήστε αγριόχορτα, καλά αυγά και σαλιγκάρια και καταναλώστε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.
Διάβασε περισσότερα
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος
Έδεσσα
Καλησπέρα σας. Μην ανησυχείτε, δεν υπάρχει πρόβλημα.
Καλησπέρα σας, η αναλογία ω3/ω6 στην Δυτικού τύπου διατροφή που κάνουν οι περισσότεροι άνθρωποι στην Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική είναι κοντά στην αναλογία 1/16 δηλαδή (επικίνδυνη αναλογία για την υγεία). Η αναλογία 1:1 χωρίς καθημερινό συμπλήρωμα διατροφής ω3 EPA/DHA είναι σχεδόν απίθανος στόχος για έναν άνθρωπο στην Ελλάδα μέσω τις διατροφής του. Η προσωπική μου άποψη είναι πως δεν πρέπει να αναλώνεστε σε λεπτομέρειες όπως η αναλογίες των ω3/ω6. Αν καταναλώνετε 2 φορές ανα εβδομάδα λιπαρά μικρά ψάρια όπως σαρδέλες, γαύρο, σολομό, σκουμπρί και οι μεγαλύτερες ποσότητες των λιπαρών σας προέρχονται από έξτρα παρθένο ελαιόλαδό, αβοκάντο και φυτικά... αλείμματα ξηρών καρπών θα έχετε όλα τα οφέλη και την προστασία των καλών διατροφικών λιπαρών χωρίς την αναλόγια 1:1. Τώρα αν θέλετε να λάβετε συμπλήρωμα διατροφής ω3 (EPA/DHA) έξτρα από τις διατροφικές συμβουλές δεν έχουμε πολλές ξεκάθαρες ενδείξεις πως μπορεί να σας βελτιστοποιήσει την υγεία, αλλά ούτε το να σας βλάψει. Διάβασε περισσότερα
Καλησπέρα σας. Η ισορροπία μεταξύ των ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων στη διατροφή σας είναι σημαντική για την υγεία σας, αλλά δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε για τη μεγάλη ανισορροπία που μπορεί να προκύψει από την κατανάλωση ταχινιού αν διατηρείτε μια ισορροπημένη διατροφή συνολικά.
Το ταχίνι είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία, όπως πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά συστατικά. Επίσης τα ω-6 λιπαρά οξέα που περιέχει δεν έχουν υποστεί επεξεργασία σε πολύ υψηλή θερμοκρασία επομένως δεν έχουν οξειδωθεί που είναι και το βασικό τους πρόβλημα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η ι...σορροπία των λιπαρών οξέων δεν πρέπει να εξετάζεται απομονωμένα για κάθε τροφικό στοιχείο, αλλά στο πλαίσιο της συνολικής διατροφής σας.
Αν θέλετε να εξασφαλίσετε μια καλή ισορροπία μεταξύ ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων, μπορείτε να εντάξετε περισσότερες πηγές ω-3 στη διατροφή σας, όπως ψάρια όπως σολομός, σαρδέλες, θυμάρι και σπόροι λιναρόσπορου. Αν κάνετε τα παραπάνω δεν είναι απαραίτητη η πρόσληψη συμπληρώματος ω-3.
Διάβασε περισσότερα
Ναι καλο θα ηταν να προσεχετε τον λογο ω-3/ω-6 στο διαιτολογιο σας. Ωστοσο, δεν θα ήταν υπεύθυνο απο την πλευρά μας να σας δώσουμε μια απάντηση χωρίς να έχουμε ολοκληρωμένη την εικόνα του καθημερινού σας διαιτολόγιου. Θα σας προτείναμε να μιλήσετε με τον προσωπικό σας διαιτολόγιο ώστε να να σας δώσει υπεύθυνα τη σωστή αξιολόγηση.
Καλησπέρα σας, δεν υπάρχει λόγος να αποφύγετε ένα τόσο θρεπτικό τρόφιμο όπως είναι το ταχίνι. Οι τροφές που κατηγορούνται για φλεγμονές είναι τα κορεσμένα trans λιπαρά, η ζάχαρη, το αλκοολ κ.α. Θα σας πρότεινα να αυξήσετε την κατανάλωση ω3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής. Τροφές όπως σαρδέλες, σκουμπρί, κολιός, λιναρόσπορος, καρύδια κ.α
Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε πολύ για την ερώτησή σας. Είναι γεγονός αυτό που αναφέρετε και ισχύει από έρευνες ότι για την βέλτιστη υγεία προτείνεται η αναλογία μεταξύ ω6 και ω3 λιπαρών να είναι 1:1 η 2:1. Παρ΄όλα αυτά για να μπορέσουμε να δώσουμε μια πιο εξατομικευμένη απάντηση χρειάζεται να γνωρίζουμε την διατροφή σας μιας ολόκληρης ημέρας ή και εβδομάδας και όχι μόνο ενός γεύματος.
Ακόμα και να ισχύει όμως η μεγαλύτερη κατανάλωση ω6 λιπαρών λόγω του ταχινιού τότε ίσως προτείναμε την ενίσχυση της πρόσληψης ω3 λιπαρών από τις τροφές και αν δεν επαρκούσε αυτό, τότε να εξετάζαμε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος.
σημείωση: η καλύτερη... επιλογή σκευάσματος ταχινιού είναι από 100% αποφλοιωμένο σουσάμι και ιδανικά να είναι ολικής αλέσεως.
Διάβασε περισσότερα
Είναι αλήθεια ότι η ισορροπία μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων είναι σημαντική για τη συνολική υγεία, καθώς αυτά τα λιπαρά οξέα παίζουν ουσιαστικό ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες. Ωστόσο, η ιδέα μιας αυστηρής αναλογίας 1:1 μεταξύ ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρών οξέων μπορεί να είναι λίγο υπεραπλουστευμένη. Και οι δύο τύποι λιπαρών οξέων είναι απαραίτητοι για τον οργανισμό, αλλά το κλειδί είναι να διατηρείται μια ισορροπημένη αναλογία και όχι να επιδιώκεται μια ακριβής αναλογία 1:1.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως αυτά που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες), οι λιναρόσποροι, οι σπόροι chi...a και τα καρύδια, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς, τη λειτουργία του εγκεφάλου και άλλα. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα, είναι επίσης απαραίτητα, αλλά ενδέχεται να συμβάλουν στη φλεγμονή όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. Οι πηγές ωμέγα-6 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν φυτικά έλαια όπως το καλαμπόκι, η σόγια και το ηλιέλαιο.
Το ταχίνι, το οποίο παρασκευάζεται από σουσάμι, περιέχει πράγματι περισσότερα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα σε σύγκριση με τα ωμέγα-3. Ωστόσο, το ταχίνι είναι επίσης μια καλή πηγή άλλων θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Η ύπαρξη του ταχινιού στη διατροφή σας εξακολουθεί να είναι ευεργετική, αλλά είναι σημαντικό να διατηρείται μια ισορροπία με άλλες πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Συνοψίζοντας, ενώ είναι σημαντικό να προσέχετε την αναλογία ωμέγα-3 προς ωμέγα-6, η κατανάλωση του ταχινιού στη διατροφή σας μπορεί ακόμα να προσφέρει οφέλη όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής. Εξετάστε το ενδεχόμενο να διαφοροποιήσετε τις πηγές ωμέγα-3 και να διατηρήσετε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στη διατροφή σας. Εάν έχετε συγκεκριμένες ανησυχίες για την υγεία σας ή διατροφικούς στόχους, η συμβουλή από έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο μπορεί να σας προσφέρει εξατομικευμένη καθοδήγηση.
Διάβασε περισσότερα
Μπορείτε εκτός από το ταχίνι να καταναλώνετε και άλλες τροφές πλούσιες σε ω3 πχ λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλες, σολομός, τόνος, μπακαλιάρος, γαύρο, τσιπούρα. Το αβοκάντο είναι εξαιρετική πηγή ω3 λιπαρών οξέων, όπως και οι ξηροί καρποί ώμοι και αναλατοι. Τα καλά λιπαρά μπορείτε να τα βρείτε και στο ελαιόλαδο, πάντα να μαγειρεύετε με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και μπορείτε να το προσθέσετε και στις σαλάτες σας. Σε όλα όμως τα παραπάνω είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη μας τις ποσότητες στα διάφορα φαγητά, διότι αυτές οι τροφές είναι ευεργετικές σε μικρές ποσότητες αλλά σε μεγάλες δόσεις μπορεί να προκληθούν διάφορα προβλήματα υγείας. Το λίπος παρότι κα...λής ποιότητας είναι λίπος όποτε παν μέτρον άριστον σε όλα. Αν τώρα δεν τα έχετε αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σας τότε θα χρειαστεί να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα ω3 λιπαρών οξέων. Διάβασε περισσότερα
Η αναλογία αυτή είναι καλό να κρατείται εντός γενικότερης ρουτίνας δλδ για παράδειγμα εντός 24ωρης ρουτίνας. Όχι εντός ενός γεύματος αυτού καθαυτού! Επίσης δεν έχει φανεί το αντίστροφο. Δλδ αν υπερτερεί ένα εκ των δυο κ ομάδων να έχει αρνητικές επιπτώσεις.
Καλησπέρα σας! δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα! μπορούμε να προσθέσουμε ω-3 από τρόφιμα! Θα σας βοηθούσε μια συνεδρία με διατροφολόγο για πιο εξειδικευμένη διαχείριση!
Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής
Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.
Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.
Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.
Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού
Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα
Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα
Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες
Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου
Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime
Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου
Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime
Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά
Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.
Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.