Η νόσος που παρουσιάζουν 175 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως
Μύθοι και αλήθειες για την ενδομητρίωση
Η εγκυμοσύνη θεραπεύει την ενδομητρίωση.
Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Υπάρχουν περιστατικά που μετά την εγκυμοσύνη μπορεί να παρατηρήσουν βελτίωση των συμπτωμάτων τους και λιγότερες υποτροπές. Ωστόσο, δεν έχει θεραπευθεί η ενδομητρίωση. Έχει κατασταλεί.
Αν λάβω φαρμακευτική θεραπεία, δεν θα επανεμφανιστεί η ενδομητρίωση.
Δυστυχώς, η ενδομητρίωση είναι μία πάθηση από την οποία δεν μπορεί να απαλλαγεί εύκολα με φαρμακευτική αγωγή μια ασθενής. Η μόνη σίγουρη διάγνωση και θεραπεία παράλληλα είναι η λαπαροσκόπηση. Καμία άλλη μορφή θεραπείας από μόνη της δεν καταφέρνει να εξαλείψει οριστικά τα επώδυνα συμπτώματα. Ακόμη και στην περίπτωση της λαπαροσκόπησης δεν είναι εγγυημένο ότι δεν μπορούν ποτέ να επανεμφανιστούν τα συμπτώματα. Για το λόγο αυτό και πρέπει να γίνεται ένα πολύ καλό χειρουργείο.
Η ενδομητρίωση δεν ισοδυναμεί απαραιτήτως με την υπογονιμότητα και τη στειρότητα.
Η αλήθεια είναι πως η βασικότερη και συχνότερη επίπτωση της ενδομητρίωσης είναι η υπογονιμότητα. Δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να επηρεάσει ανεπανόρθωτα τη γονιμότητα μιας γυναίκας, άλλωστε εξαρτάται από το στάδιο και το βαθμό που βρίσκεται, αλλά σίγουρα αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες σήμερα.
Ο πόνος στην περίοδο υποκρύπτει ενδομητρίωση.
Η δυσμηνόρροια δεν υποδηλώνει πάντα ενδομητρίωση. Ο υπερβολικά έντονος πόνος μπορεί να είναι σύμπτωμα της ενδομητρίωσης, ωστόσο υπάρχουν και άλλες αιτίες στις οποίες μπορεί να οφείλεται ο πόνος αυτός. Για παράδειγμα, αν πρόκειται για πρωτοπαθή δυσμηνόρροια (αν δηλαδή έχει ξεκινήσει με πόνο από την πρώτη περίοδο της γυναίκας), τότε μπορεί να μην οφείλεται σε ενδομητρίωση, αλλά σε άλλα αίτια, ενώ η επιδεινούμενη κάθε χρόνο έχει περισσότερες πιθανότητες να συσχετίζεται.
Είμαι πολύ νέα για να έχω ενδομητρίωση.
Η πάθηση αυτή δεν μπορεί να διαγνωστεί από πολύ νεαρή ηλικία. Το σύνηθες είναι η διάγνωση να γίνεται γύρω στα 20-22 έτη. Είναι πολύ σπάνιο να υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενδομητρίωσης σε κορίτσια κάτω των 19 ετών, ωστόσο μια αρχική διάγνωση σε νεαρή ηλικία είναι εφικτό να γίνει, αν και παρακινδυνευμένο. Ο μέσος χρόνος διάγνωσης από τη στιγμή που η γυναίκα θα πρωτοαναφέρει συμπτώματα είναι τα 10 έτη.
Η ενδομητρίωση μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.
Η πάθηση αυτή δε σχετίζεται με τον καρκίνο. Ίσως μπορεί κατά τη διάγνωση να συγχυστεί με εστίες καρκίνου, ωστόσο δεν έχει καμία σχέση. Η μόνη σοβαρή επιπλοκή είναι ότι μπορεί να μεταφερθούν οι συμφύσεις και σε άλλα παρακείμενα όργανα (π.χ. έντερο, κοιλιά, πνεύμονες) όπου εκεί θα μπορούσαν δυνητικά να προκαλέσουν σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.
Όταν λαμβάνεις αντισυλληπτικά, δεν μπορείς να πάθεις ενδομητρίωση.
Τα αντισυλληπτικά μπορούν να αποτρέψουν τη δημιουργία κύστεων ενδομητρίωσης, καθώς καταστέλλουν την ωορρηξία που ευθύνεται για τη δημιουργία σοκολατοειδών κύστεων στις γυναίκες με γενετική προδιάθεση για ενδομητρίωση.