Η νόσος που παρουσιάζουν 175 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως
Συμβουλές και πρόληψη της ενδομητρίωσης
Η ενδομητρίωση είναι μία πολυπαραγοντική νόσος. Τα συμπτώματά της μπορεί να αυξομειώνονται αναλόγως του επιπέδου της συνολικής υγείας που έχει η ασθενής. Η άσκηση, η σωστή διατροφή και η ισορροπημένη ψυχική διάθεση παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία και την εξέλιξη της νόσου.
Μην αμελείς τον τακτικό γυναικολογικό σου έλεγχο
Αναλόγως της ηλικίας σου θα πρέπει να κάνεις κάποιες τακτικές ιατρικές εξετάσεις που θα σε κρατούν ενήμερη για την κατάσταση της υγείας σου και έτσι, θα προλάβεις εγκαίρως να λάβεις τη θεραπεία που απαιτείται, αν κάτι δεν πάει καλά.
Η διατροφή σου, ο σύμμαχός σου στη γυναικολογική σου υγεία
Όσο πιο υγιεινά τρέφεσαι, τόσο πιο θωρακισμένη και έτοιμη να αντιμετωπίσει δυσκολίες θα είναι η υγεία σου. Σε όλη τη διάρκεια της ζωής σου, θα πρέπει να τρέφεσαι ισορροπημένα με φρούτα, λαχανικά, ψάρι και να αποφεύγεις τις λιπαρές τροφές και αυτές που περιέχουν ζάχαρη. Η σωστή διατροφή θα σε βοηθήσει να ανακουφιστείς από συμπτώματα της ενδομητρίωσης, ενώ θα θωρακίσει και τη γονιμότητά σου.
Κάνε την άσκηση τρόπο ζωής
Η γυμναστική θα προσφέρει στον οργανισμό σου ευεξία και θα σου δώσει τη δυνατότητα να μάθεις τεχνικές χαλάρωσης και ανακούφισης από τον πόνο σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας (η οποία είναι σύμπτωμα της ενδομητρίωσης). Επίσης, θα σε δυναμώσουν και θα βελτιώσουν την υγεία σου γενικότερα.
Η καλή διάθεση θα σε γεμίσει αισιοδοξία
Σίγουρα δεν είναι ευχάριστα τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης όταν υπάρχουν, αλλά προσπάθησε να παραμείνεις ψύχραιμη και να σκέφτεσαι θετικά. Αν σε στενοχωρεί το κομμάτι της υπογονιμότητας, να θυμάσαι ότι πολλές είναι οι γυναίκες που παρόλο που είχαν ενδομητρίωση κατάφεραν και έκαναν παιδιά.
Bonus συμβουλή από το doctoranytime: Μη φοβάσαι τη λαπαροσκόπηση! Αν έχεις διαγνωστεί με ενδομητρίωση, μην επαναπαύεσαι στο νεαρό της ηλικίας. Όσο νωρίτερα λάβεις θεραπεία, τόσο καλύτερα για 'σενα, διότι με τη θεραπεία θα απαλλαγείς από τα συμπτώματα και θα μειώσεις τον κίνδυνο πριν η ενδομητρίωση προχωρήσει και σε άλλα όργανα και να σου προκαλέσει πιο σοβαρές βλάβες.