Η νόσος που παρουσιάζουν 175 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως
Θεραπεία ενδομητρίωσης
Η θεραπεία της ενδομητρίωσης εστιάζει στη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και στη χειρουργική επέμβαση (λαπαροσκόπηση). Η επιλογή της θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο της νόσου, από την ηλικία στην οποία βρίσκεται η ασθενής, από τη βαρύτητα των συμπτωμάτων και από το αν επιθυμεί να μείνει έγκυος σύντομα. Σε γενικές γραμμές, η ασθενής ξεκινά με τη συντηρητική αγωγή και συνεχίζει με φαρμακευτική αγωγή. Καμία θεραπευτική μέθοδος δεν είναι μόνιμη, αν δε δράσει συνδυαστικά με την άλλη. Σε κάθε περίπτωση αρμόδιος να χορηγήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή είναι μόνο ο θεράπων ιατρός.
Λαπαροσκόπηση
Είναι η πιο αποτελεσματική και βέβαιη μέθοδος θεραπείας. Γίνεται υπό γενική αναισθησία σε χειρουργείο. Κατά την επέμβαση, ο γιατρός αφού εντοπίσει τις συμφύσεις, τις εστίες και τις ουλές και τις σοκολατοειδείς κύστεις, τις αφαιρεί με τη χρήση του λαπαροσκοπίου. Για να μειωθεί στη συνέχεια η πιθανότητα υποτροπών, η ασθενής λαμβάνει συμπληρωματικά φαρμακευτική αγωγή. Για τους επόμενους 6 μήνες τουλάχιστον από την εφαρμογή της λαπαροσκόπησης αυξάνεται σημαντικά η πιθανότητα αυτόματης σύλληψης. Το ανοιχτό χειρουργείο δεν επιλέγεται συχνά, διότι καταστρέφει την κοιλιά και μπορεί να προκαλέσει συμφύσεις.
Φαρμακευτική αγωγή
Τα φάρμακα που χορηγούνται στοχεύουν είτε στην ανακούφιση από τον πόνο που προκαλεί η ενδομητρίωση είτε στην αποκατάσταση των ορμονικών διαταραχών. Μπορεί να χορηγηθούν αναλγητικά για να αντιμετωπιστεί η δυσμηνόρροια.
Η ορμονοθεραπεία (αντισυλληπτικά χάπια και προγεσταγόνα) χορηγείται για πεπερασμένο χρονικό διάστημα και δρα επιβραδύνοντας την ανάπτυξη του ενδομητριωσικού ιστού και αποτρέποντας τη δημιουργία νέων συμφύσεων. Όταν σταματήσεις να λαμβάνεις ορμονοθεραπεία τα συμπτώματα επιστρέφουν.
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Αν η λαπαροσκόπηση δεν καταφέρει να αποκαταστήσει τη γονιμότητα της γυναίκας, τότε μπορεί να επιλέξει την εξωσωματική γονιμοποίηση.
Υστερεκτομή
Αυτή η μέθοδος αντιμετώπισης της συμπτωματολογίας της ενδομητρίωσης είναι το τελευταίο βήμα που επιλέγεται όταν οι άλλες μέθοδοι έχουν αποτύχει και φυσικά, όταν η γυναίκα δεν επιθυμεί να τεκνοποιήσει. Εφαρμόζεται μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις ενδομητρίωσης και περιλαμβάνει την ολική αφαίρεση της μήτρας και των ωοθηκών, μαζί με τις ουλές της ενδομητρίωσης.
Το σημαντικότερο βήμα για να αντιμετωπιστεί σωστά η ενδομητρίωση είναι η επιλογή της κατάλληλης ιατρικής ομάδας. Θα πρέπει να επισκεφθείς κάποιον εξειδικευμένο ιατρό και γιατί όχι, να λάβεις και μία δεύτερη γνώμη πριν προχωρήσεις στη θεραπεία. Η κάθε περίπτωση ενδομητρίωσης είναι διαφορετική και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.
“Η ενδομητρίωση πρέπει να διαγιγνώσκεται και να αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένες ομάδες, με γνώση και εμπειρία στον τομέα.”