Ο Ματθαίου Δημήτριος είναι Ψυχολόγος και Παιδοψυχολόγος εκπαιδευμένος στη Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία CBT από το Κέντρο Ψυχοθεραπείας και Συμβουλευτικής και διατηρεί ιδιωτικό γραφείο στην περιοχή Γκύζη Αττικής.
Για να εξασφαλίσουμε ότι:
είναι απαραίτητο για εμάς να συλλέγουμε και να επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σου δεδομένα στο βαθμό που μας επιτρέπεις.
Γι αυτό το λόγο θα θέλαμε να σε ενημερώσουμε ότι τηρούμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των προσωπικών σου δεδομένων, σύμφωνα με τον Νέο Ευρωπαϊκό Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (“GDPR”), τους όρους της Πολιτικής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του doctoranytime (τους οποίους μπορείς να διαβάσεις αναλυτικά εδώ) και τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας.
Για οποιαδήποτε απορία αναφορικά με την προστασία της ιδιωτικότητας σου από τo doctoranytime ή εάν επιθυμείς να ασκήσεις τα δικαιώματα που σου παρέχει ο GDPR ως προς τα προσωπικά σου δεδομένα (ενημέρωση, πρόσβαση, διόρθωση, διαγραφή, περιορισμός της επεξεργασίας, φορητότητα των δεδομένων σου, εναντίωση και δικαίωμα υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα) μπορείς να επικοινωνήσεις με τον Data Protection Officer του doctoranytime στο e-mail: [email protected].
Η εγγραφή σου ολοκληρώθηκε.
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT) είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που εφαρμόζεται για προβλήματα όπως η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, οι καταχρήσεις, τα προβλήματα σχέσεων και γάμου, οι διατροφικές διαταραχές και οι σοβαρές ψυχικές ασθένειες. Ο θεραπευτής δίνει έμφαση στο τι συμβαίνει στην τρέχουσα ζωή και όχι στο παρελθόν και στο τι οδήγησε στις δυσκολίες του.
Αναγνώριση των στρεβλώσεων στην σκέψη ενός ατόμου που προκαλούν προβλήματα και στη συνέχεια, εξέταση αυτών υπό το πρίσμα της πραγματικότητας. Κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων των άλλων και χρήση δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. Αντιμετώπιση φόβων αντί της αποφυγής τους. Παιχνίδι ρόλων για την καλύτερη προετοιμασία για πιθανές προβληματικές αλληλεπιδράσεις με άλλους. Εσύ γίνεσαι ο ίδιος θεραπευτής του εαυτού σου.
Βοηθά το άτομο να αλλάξει να δυσλειτουργικά πρότυπα σκέψης και συμπεριφορές. Βελτιώνει τη λειτουργικότητα και την ποιότητα ζωής σου, βοηθώντας να αλλάξεις μοτίβα και συμπεριφορές. Σε μαθαίνει να είσαι ο ίδιος θεραπευτής του εαυτού σου.
Είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας που διδάσκει το άτομο να εντοπίζει τα αρνητικά μοτίβα σκέψης και να τα αλλάζει. Η DBT ενισχύει την αποδοχή ότι όλες οι σκέψεις σου είναι έγκυρες, καθώς αποτελούν κομμάτι των εμπειριών ζωής σου και αυτού που είσαι. Το άτομο ενεργεί κάνοντας το καλύτερο που μπορεί για τη δεδομένη στιγμή. Χρησιμοποιείται σε άτομα με αυτοκτονική συμπεριφορά, μετατραυματική διαταραχή στρες, διαταραχή χρήσης ουσιών, διπολική διαταραχή, διατροφικές διαταραχές, ΔΕΠΥ, κατάθλιψη, άγχος.
Η DBT επικεντρώνεται στην αποδοχή και την αλλαγή. Βοηθά το άτομο να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του, να σκεφτεί γιατί κάνει αυτό που κάνει, χωρίς κριτική. Να αντικαθιστά μια αρνητική συμπεριφορά ή συνήθεια με αυτές που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του. Η διαλεκτική είναι η ιδέα ότι δύο διαφορετικά πράγματα μπορούν να είναι αληθινά ταυτόχρονα. Ταυτόχρονα με την αποδοχή του εαυτού σου όπως ακριβώς είσαι, έρχεται και η αναγνώριση της προσπάθειάς σου να αλλάξεις.
Σε βοηθά να κάνεις θετικές αλλαγές στον τρόπο που ενεργείς. Εντοπίζει τα αρνητικά μοτίβα σκέψης σου και τα αλλάζει, βοηθώντας να γίνουν θετικές αλλαγές στον τρόπο που ενεργείς. Σε διδάσκει τρόπους διαχείρισης των έντονων συναισθημάτων και των αγχωτικών σκέψεων όταν εμφανίζονται.
Η ανθρωπιστική θεραπεία είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας στην οποία η αυτογνωσία και η αυτοαποδοχή θεωρούνται τα κλειδιά για την προσωπική ανάπτυξη. Δίνει έμφαση στη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση μεταξύ του ατόμου και του θεραπευτή, με τεχνικές όπως το παιχνίδι ρόλων.
Κάθε άτομο αποτελεί ένα συνδυασμό νου, συναισθημάτων, σώματος και ψυχής με μοναδικές εμπειρίες και γεγονότα. Κανένα μεμονωμένο γεγονός ζωής, χαρακτηριστικό προσωπικότητας ή ψυχολογική διάγνωση δεν σε ορίζει.
Βελτιώνει την αυτογνωσία και την αυτοπεποίθηση, σε βοηθά να αντιληφθείς πώς το παρελθόν σου επηρεάζει το παρόν, πώς να αντιμετωπίζεις αποτελεσματικά καταστάσεις στρες, βελτιώνει τις ανθρώπινες σχέσεις και σε βοηθά να διαχειρίζεσαι καλύτερα τα συναισθήματά σου.
Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία είναι ομιλητική θεραπεία που στόχο έχει την κατανόηση των τωρινών σκέψεων και συναισθημάτων μέσα από τις συμπεριφορές που διαμορφώνονται από προηγούμενες εμπειρίες και το παρελθόν. Η κατανόηση του παρελθόντος μπορεί να σε βοηθήσει να αποφύγεις την επανάληψη των μη βοηθητικών μοτίβων που υπήρξαν σε αυτό και να διευκολύνεις την ποιότητα ζωής σου παράλληλα με την ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα. Χρησιμοποιείται στην κατάθλιψη, το άγχος, τα διαπροσωπικά προβλήματα, τις εξαρτήσεις, τα τραύματα, τις διατροφικές διαταραχές, τη διαταραχή προσωπικότητας.
Η ψυχοδυναμική ψυχοθεραπεία παρέχει ένα χώρο εξερεύνησης και κατανόησης πώς τα μη χρήσιμα μοτίβα του παρελθόντος μπορεί να επηρεάζουν τις σημερινές μας δυσκολίες. Διερευνώνται αμυντικοί μηχανισμοί και πώς διαμορφώνονται τα συναισθήματα και οι συμπεριφορές μας στο παρόν, από τις προηγούμενες εμπειρίες μας.
Βοηθά τους ανθρώπους να ζήσουν μια πιο υγιή ζωή. Ενδέχεται να υπάρχουν πράγματα στο ασυνείδητο ενός ατόμου που δεν τα γνωρίζει και τα οποία του προκαλούν πόνο ή τα κρατούν κολλημένα στο παρελθόν. Ο εντοπισμός αυτών και η κατανόησή τους, μπορεί να σε οδηγήσει να προχωρήσεις μπροστά.
Η συστημική ψυχοθεραπεία επικεντρώνεται στις αλληλεπιδράσεις και τις σχέσεις μεταξύ της ομάδας, ώστε να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα και να προχωρήσουν. Δίνει σε όλα τα μέλη της ομάδας την ευκαιρία να εξερευνήσουν τα συναισθήματά τους και να πουν τι σκέφτονται σε ένα ασφαλές, μη επικριτικό περιβάλλον. Εφαρμόζεται σε περιπτώσεις οικογενειακών συγκρούσεων/προβλημάτων, οικογενειακής δυναμικής, προβλήματα συμπεριφοράς παιδιών και εφήβων, εξαρτήσεις, διαχείριση θυμού, διαταραχές διάθεσης, άγχος, διατροφικές διαταραχές.
Η θεραπεία επιδιώκει να εντοπίσει βαθιά ριζωμένα μοτίβα μέσα στις σχέσεις του ατόμου, αλλά και με τα μέλη της ομάδας. Η διαδικασία βοηθά στην αποκάλυψη των τρόπων με τους οποίους τα μέλη επικοινωνούν και συμπεριφέρονται μέσα σε ένα σύστημα, με βάση τις πεποιθήσεις για τους αντίστοιχους ρόλους τους. Χρησιμοποιούνται κυκλικές ερωτήσεις, αφηγηματικές τεχνικές, αναπλαισίωση και αναδιάρθρωση.
Βοηθά στην κατανόηση και βελτίωση της δυναμικής μέσα στην οικογένεια και στις σχέσεις. Αλλάζει τα δυσλειτουργικά πρότυπα επικοινωνίας και συμπεριφοράς στο σύστημα, ενισχύει την ενσυναίσθηση, βοηθά στην οικοδόμηση ισχυρότερων σχέσεων και ωθεί την ομάδα να ξεπεράσει τα προβλήματά της.