sumbouleutiki-zeugous
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Θεραπεία ζεύγους

Αντιμετώπιση προβλημάτων στο ζευγάρι και στη σχέση με τα παιδιά

Κορδόση Αλεξάνδρα

Συντάχθηκε από την Ψυχολόγο - Ψυχοθεραπευτή - Σύμβουλο Ψυχικής Υγείας Κορδόση Αλεξάνδρα στις 04 Δεκεμβρίου 2024

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Τι είναι η θεραπεία ζεύγους

Η θεραπεία ή συμβουλευτική ζεύγους εστιάζει στην συμβουλευτική υποστήριξη για την αντιμετώπιση ενός ή περισσότερων σημαντικών προβλημάτων ή αποφάσεων που το ζευγάρι καλείται να αντιμετωπίσει. 

Το ζευγάρι πραγματοποιεί συνεδρίες μαζί είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά (κάτι που επιτρέπει σε κάθε μέλος της τριάδας να βρίσκεται ακόμα και σε διαφορετικό χώρο). Τα θέματα τα οποία συνήθως απασχολούν το ζευγάρι είναι διαπροσωπικά, δηλαδή το πώς είναι η μεταξύ τους σχέση, η σχέση τους με τρίτα πρόσωπα (ευρύτερη oικογένεια, εργασία, σχολεία παιδιών, φίλους, εξωσυζυγικές σχέσεις κτλ.). 

Η θεραπεία διερευνά το αρχικό «άγραφο συμβόλαιο» μεταξύ του ζεύγους - το τι τους έφερε κοντά δηλαδή, τα θετικά και συνεργατικά στοιχεία αυτής της ομάδας καθώς και τα ασυνείδητα κίνητρα τους, όπως είναι οι ασυνείδητες συσχετίσεις με την οικογένεια καταγωγής τους ή άλλα γνώριμα σχεσιακά μοτίβα. Στη πορεία η θεραπεία επικεντρώνεται ενδελεχώς στο πώς νιώθουν τα μέλη της δυάδας και ενθαρρύνονται να εκφράσουν και να ακούσουν τα δύσκολα συναισθήματά τους όπως ο θυμός, η ανησυχία, η αδικία, η απογοήτευση, η ζήλεια κτλ.

Παράλληλα διερευνάται η εγγύτητα ή η απόστασή τους σε κάθε επίπεδο (συναισθηματικό, νοητικό, σεξουαλικό, κοινωνικό). Μελετάται, επίσης, η σχέση με το θεραπευτή και το θεραπευτικό πλαίσιο, καθώς αναμένεται ότι τα σχεσιακά ζητήματα που προβληματίζουν το ζευγάρι θα μεταφερθούν / επικοινωνηθούν ασυνείδητα και στη συσχέτιση με το θεραπευτή και το θεραπευτικό πλαίσιο.

Συμβουλευτική ζεύγους

Όταν το ζευγάρι έχει παιδιά, η θεραπεία ζεύγους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διερευνηθούν διάφορα θέματα που σχετίζονται με αυτά, όπως τη διαπαιδαγώγησή τους, τα πρακτικά ζητήματα της καθημερινότητας κτλ. Επιπλέον, ανησυχίες ή δυσκολίες γύρω από τη τεκνοποίηση (αδυναμία σύλληψης, προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, αποβολές, τραυματικές γέννες, επιλόχειος κατάθλιψη κ.ά.) μπορούν να εξεταστούν σε μία θεραπεία ζεύγους, προκειμένου να διερευνηθεί η επίδραση αυτών στο ζευγάρι καθώς και για να διευκολυνθεί η διαχείριση τους.

Το διαζύγιο και το πώς θα το διαχειριστεί ένα ζευγάρι, αποτελεί ένα ακόμα δύσκολο και σημαντικό πεδίο επικοινωνίας και επεξεργασίας που η θεραπεία ζεύγους μπορεί να προσφέρει, τόσο για το διευκόλυνση του ζευγαριού όσο και για τη διευκόλυνση των εμπλεκόμενων παιδιών.

Άλλες μεταβάσεις στο κύκλο ζωής όπως η απομάκρυνση των παιδιών από το σπίτι (για σπουδές / για να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια), η συνταξιοδότηση των μελών ή άλλες σημαντικές αλλαγές όπως η αλλαγή τόπου διαμονής, η αλλαγή εργασίας, οικονομικοκοινωνικές αλλαγές, πένθη που προκύπτουν σε ένα ή και στα δύο μέλη μετά από ασθένειες στους ιδίους ή θανάτους στενών προσώπων, αποτελούν θέματα που μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία του ζευγαριού και μπορούν να εξεταστούν στη θεραπεία ζεύγους.

Μετά από ένα διαζύγιο, οι γονείς μπορούν να αναζητήσουν τη συμβουλευτική γονέων, που είναι διαφορετική από τη θεραπεία ζεύγους, καθώς αυτή στοχεύει περισσότερο στην υποστήριξη των γονέων στη σχέση τους και συμπεριφορά τους με τα παιδιά τους. Συγκεκριμένα αναπτυξιακά ή άλλα πρακτικά ζητήματα που αφορούν στα παιδιά μπορούν να εξεταστούν σε μία συμβουλευτική γονέων.

Ποιοι είναι συχνά οι στόχοι της θεραπείας ζεύγους

  • Βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των δύο συντρόφων
  • Συζήτηση σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στη σχέση τους
  • Μείωση των καυγάδων / εντάσεων/ συναισθηματικής αποξένωσης
  • Αύξηση της συναισθηματικής εγγύτητας και σεξουαλικής ικανοποίησης
  • Αναγνώριση της ατομικής ευθύνης και αποφυγή προβολής φταιξίματος στον άλλο
  • Στρατηγικές αντιμετώπισης θεμάτων που αφορούν στα παιδιά  / σχέσεις με την εκτεταμένη οικογένεια

Πόσες συνεδρίες θα χρειαστούν;

Η κάθε συνεδρία διαρκεί περίπου  50 – 60 λεπτά. Το σύνολο των συνεδριών που θα χρειαστούν εξαρτάται από το αίτημα του ζεύγους, δηλαδή από τους στόχους που θέλουν τα μέλη του ζευγαριού να επιτύχουν, καθώς και από το πόσο δεσμευμένα θα εργαστούν προς αυτήν τη κατεύθυνση μαζί με τη βοήθεια του θεραπευτή. 

Μέσα στις πρώτες κιόλας συνεδρίες, μπορούν να αποσαφηνιστούν συγκεκριμένα αιτήματα που έχει το ζευγάρι και να οριστούν οι στόχοι της θεραπείας ζεύγους. Αυτό αποτελεί και το άγραφο «θεραπευτικό συμβόλαιο» τους. Επιπλέον, μπορούν να ορίσουν αν το επιθυμούν ένα συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών, να επανεξετάσουν το συμβόλαιο τους στο τέλος αυτών (για συνέχιση ή οριστική διακοπή), ή ακόμα και να αφήσουν το συμβόλαιο τους τελείως ανοιχτό χρονικά, χωρίς ορισμό συγκεκριμένων συνεδριών – κάτι που είναι και το πιο σύνηθες.

Κόστος θεραπείας ζεύγους

Το κόστος καθορίζεται από τον εκάστοτε ειδικό που θα επιλεγεί. Κάθε ειδικός έχει το δικό του πλαίσιο αμοιβής,  θεραπευτικής προσέγγισης, πολιτική ακυρώσεων, διακοπών κτλ. Ο κατάλληλος ειδικός για εσάς είναι εκείνος που θα νιώσετε εμπιστοσύνη και ότι ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στα αιτήματα σας και που μπορεί να σας βοηθήσει να δουλέψετε τους στόχους που έχετε θέσει. 

Σε ποιους απευθύνεται η θεραπεία ζεύγους;

Στα ζευγάρια που έχουν αποφασίσει να συζητήσουν και να δουλέψουν για τη σχέση τους, το γάμο τους ή για την οικογένειά τους. Στα ζευγάρια αυτά που επιθυμούν μία καλύτερη επικοινωνία, λιγότερες εντάσεις και βαθύτερη εγγύτητα. Που διαχειρίζονται αλλαγές και μεταβάσεις στη ζωή του ζευγαριού. Απευθύνεται ιδιαίτερα στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν συναισθηματική αποξένωση, ελλιπή ή προβληματική επικοινωνία με εντάσεις, σε όσους βιώνουν μία κρίσιμη καμπή στο γάμο τους, που σκέφτονται να χωρίσουν ή που χρειάζονται τρόπους να αλλάξουν τις ισορροπίες προκειμένου να μπορέσουν να συνεχίσουν μαζί. Σε όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα τεκνοποίησης σεξουαλικότητας ή έχουν προβληματισμούς στις σχέσεις τους με τα παιδιά τους ή την ευρύτερη οικογένεια.

Συχνές ερωτήσεις σε ειδικούς για τη θεραπεία ζεύγους

  • Μπορούμε να έρθουμε ακόμα και αν δεν έχουμε σοβαρά προβλήματα ως ζευγάρι;

    Φυσικά, όλα τα ζευγάρια είναι ελεύθερα να επιλέξουν εάν και πότε θέλουν να επισκεφτούν  έναν ειδικό για να βελτιώσουν τη μεταξύ τους σχέση και να αγγίξουν το στόχο που ως ζευγάρι έχουν θέσει για τη ζωή τους. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, ακόμη και καθημερινοί προβληματισμοί ή πρακτικά ζητήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα αν υπάρχει ένας θεραπευτικός χώρος διερεύνησης.

  • Τι γίνεται αν θέλει μόνο ο ένας από τους δύο να συμμετέχει σε θεραπεία ζεύγους;

    Συχνά ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ζευγάρια πριν απευθυνθούν σε ειδικό είναι ότι αυτό αποτελεί επιθυμία του ενός μόνο από τους δυο συντρόφους. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί για αρχή ο σύντροφος που επιθυμεί τη θεραπεία να ξεκινήσει μόνος του ατομική ψυχοθεραπεία με ειδικευμένο θεραπευτή ζεύγους ή ομάδας, ώστε να τον βοηθήσει να διαχειριστεί τα δικά του συναισθήματα, να κατανοήσει τη σχέση του και να εντοπίσει τις δικές του δυνατότητες βελτίωσης. Επιπλέον, ο σύντροφος που αντιστέκεται να ξεκινήσει θεραπεία ζεύγους, μπορεί να κάνει ένα μικρό βήμα και να παρευρεθεί σε μία μόνο διερευνητική συνεδρία ζεύγους, χωρίς να δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει εάν δεν το επιθυμεί. Εάν ο σύντροφος απλώς φοβάται ή έχει παρεξηγήσει το ρόλο της θεραπείας ζεύγους, τότε μπορεί να φανεί αποτελεσματική μία συζήτηση σχετικά με τη θεραπεία, ώστε να λυθούν όλες οι απορίες και να καμφθεί τυχόν προκατάληψη απέναντι σε αυτό. Εάν παρόλες τις προσπάθειες το ένα μέλος του ζεύγους συνεχίζει να αρνείται, τότε χρειάζεται να γίνει σεβαστή η απόφασή του και να συνεχίσει ατομική ψυχοθεραπεία το πρόθυμο μέλος. Η αλλαγή στη συμπεριφορά και στάση ενός ατόμου μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο περιβάλλον σύστημα του, καθώς μπορεί να επηρεάσει τη δυναμική των σχέσεων του. Επίσης, η ατομική θεραπεία ίσως να βοηθήσει το άτομο να αναπροσδιορίσει τις επιλογές, προσδοκίες και αποφάσεις του σε σχέση με το σύντροφο του, π.χ να βοηθηθεί να αποδεχτεί και να αναλάβει την ατομική του ευθύνη για ένα χωρισμό.

  • Θα μας κατηγορήσει ο θεραπευτής ή θα πάρει το μέρος κάποιου από τους δύο;

    Στη θεραπεία ζεύγους, ο θεραπευτής δεν πρόκειται να κατηγορήσει κανέναν ούτε να πάρει το μέρος του ενός ή του άλλου. Ο βασικός στόχος του θεραπευτή είναι να «δώσει χώρο» να ακουστούν και να ανακουφιστούν και οι δύο σύντροφοι, αποφεύγοντας να κάνει συμμαχία με ένα από τα δύο μέλη του ζευγαριού. Ο ρόλος του είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές και έμπιστο θεραπευτικό περιβάλλον, όπου και οι δύο θα μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους, χωρίς να νιώθουν κριτική ή πίεση.

    Ο θεραπευτής επικεντρώνεται στην αναγνώριση των δυναμικών της σχέσης, στην καλύτερη επικοινωνία και στη συνεργασία του ζευγαριού για την καλύτερη και αμεσότερη επίλυση προβλημάτων. Εάν κάποιος από τους συντρόφους νιώσει ότι δεν είναι αποδεκτός ή ότι κρίνεται αυστηρά, αυτό μπορεί να συζητηθεί στη θεραπεία, καθώς είναι πιθανό ότι αυτό συμβαίνει και στην πραγματική ζωή του ατόμου έξω από το θεραπευτικό δωμάτιο (στη σχέση του με το σύντροφο ή με σημαντικούς άλλους) και ότι τα συναισθήματα και δυναμικά αυτά έχουν την ευκαιρία να μελετηθούν και εντός του θεραπευτικού δωματίου.

    Η θεραπεία ζεύγους στοχεύει στην κατανόηση και στη βελτίωση της σχέσης και ο θεραπευτής προσπαθεί να βοηθήσει τα μέλη να αποκομίσουν μία πιο σφαιρική ματιά της κατάστασης, αναπτύσσοντας νέους τρόπους αντιμετώπισης των δυσκολιών τους όπου αυτό χρειάζεται.

  • Είναι υγιές να πηγαίνει ένα ζευγάρι να κάνει θεραπεία ζεύγους;

    Φυσικά, τι πιο υγιές από την ανάληψη ευθύνης για τη βελτίωση μίας σχέσης ή κατάστασης; H θεραπεία ζεύγους στοχεύει στην επίτευξη καλύτερης επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι, ώστε και τα δύο μέλη να νιώθουν ότι ωφελούνται εξίσου. Στόχος της θεραπείας είναι το ζευγάρι να βρίσκει λύσεις στα προβλήματα που προκύπτουν μαζί και να μην νιώθει κανείς από τους δύο ότι δεν ακούγονται τα θέλω και οι επιθυμίες του.

  • Μπορώ να γλιτώσω το διαζύγιο ή το χωρισμό με τη θεραπεία ζεύγους;

    Αυτό εξαρτάται από το ζευγάρι. Η θεραπεία βοηθά να εξελιχθεί η σχέση, να βελτιωθεί η ποιότητά της, να αλληλοκατανοήσει το ζευγάρι τις ανάγκες του. Εάν το ζευγάρι επιθυμεί πραγματικά να αποφύγει το διαζύγιο και είναι δεσμευμένο να προσπαθήσει να βελτιώσει τη σχέση, αλλάζοντας συγκεκριμένες δυσλειτουργικές, για το ζευγάρι, συνήθειες και συμπεριφορές, τότε ναι, είναι αρκετά πιθανό να αποφευχθεί ένα διαζύγιο και να αναθερμανθούν οι συζυγικές σχέσεις.

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Βαϊδάκης, Ν., Γιωσαφάτ, Μ., Δημητρακόπουλος Χ., Ιωάννοβιτς Κ.,.  Παπασταμάτης, Κ., Πομίνι, Β. , Ρήγας, Δ.., Τζαβάρας, Β., Τομαράς Β., Χαραλαμπάκη Κ. (2008) .ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΖΕΥΓΟΥΣ: Ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσης από τη Ψυχαναλυτική, τη Συμπεριφορική και τη Συστημική Οπτική. Εκδόσεις Καστανιώτη.

2. MacNair-Semands, R. (2021). The Theory and Practice of Group Psychotherapy: by Irvin D. Yalom and Molyn Leszcz. New York, NY: Basic Books, ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΥΧΑΝΑΛΥΤΙΚΗ, ΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΟΠΤΙΚΗ

3. Ringstrom, P. A. (2014). A relational psychoanalytic approach to couples psychotherapy. Routledge.

4. Tatkin, S. (2024). Wired for love: How understanding your partner's brain and attachment style can help you defuse conflict and build a secure relationship. New Harbinger Publications.

5. https://advancedpsychiatryassociates.com/resources/blog/benefits-of-couples-therapy#:~:text=Fortunately%2C%20counseling%20and%20therapy%20for,the%20benefits%20of%20relationship%20counseling.

6. https://www.aamft.org/

7. https://www.psychologytoday.com/intl

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.