xronia-apofraktiki-pneumonopatheia
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια

Σε 10 χρόνια θα αποτελεί την 3η αιτία θανάτου παγκοσμίως

Αναστασάκος Βασίλης Μιχάλη Ηλιάνα

Συντάχθηκε από τον Πνευμονολόγο - Φυματιολόγο Αναστασάκο Βασίλη και την Διαιτολόγο - Διατροφολόγο Μιχάλη Ηλιάνα στις 10 Ιανουαρίου 2019

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Μύθοι και αλήθειες για τη ΧΑΠ

Μύθος #1

Αν έχεις ΧΑΠ δεν πρέπει να ασκείσαι.

Η αλήθεια

Ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Η άσκηση αποκατάστασης είναι μέρος της θεραπείας της νόσου. Ένας ασθενής πρέπει να γυμνάζεται τακτικά, ωστόσο θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικούς για να ακολουθήσει ειδικό πρόγραμμα αποκατάστασης, ώστε να βελτιώσει το σύμπτωμα της δύσπνοιας, αλλά και την αντοχή του.

Μύθος #2

Η ΧΑΠ και το άσθμα έχουν τα ίδια συμπτώματα.

Η αλήθεια

Φαινομενικά η ΧΑΠ και το άσθμα έχουν όντως τα ίδια συμπτώματα που είναι η δύσπνοια, ο βήχας και η βλέννη. Ωστόσο, υπάρχει διαφορά ως προς την ένταση και τη συχνότητα εμφάνισης των συμπτωμάτων. Το άσθμα τείνει να είναι εποχικό. Η ΧΑΠ παρουσιάζει μεγαλύτερες εξάρσεις σε περίοδο λοιμώξεων (παροξύνσεις).

Μύθος #3

Η παχυσαρκία δεν επιβαρύνει τη ΧΑΠ.

Η αλήθεια

Τόσο η παχυσαρκία επιβαρύνει τη ΧΑΠ όσο και η ΧΑΠ επιβαρύνει την παχυσαρκία. Αυτό συμβαίνει επειδή λόγω του οξειδωτικού στρες το σώμα ενός παχύσαρκου ατόμου δε μπορεί να διαχειριστεί σωστά το οξυγόνο. Επιπλέον, παρουσιάζεται συσσώρευση λίπους και απώλεια μυϊκής μάζας.

Μύθος #4

Το κάπνισμα είναι η μοναδική αιτία της ΧΑΠ.

Η αλήθεια

Το κάπνισμα είναι η βασικότερη και η συχνότερη αιτία της ΧΑΠ. Όχι, όμως η μοναδική. Μπορεί να συνυπάρχουν περισσότεροι του ενός παράγοντες κινδύνου. Άλλα αίτια που ευθύνονται για τη ΧΑΠ είναι τα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα, η χρήση πέλετ, οι μηχανές εσωτερικής καύσης –diesel, η επαγγελματική έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες (κάρβουνα, καμένα λάδια, σκόνες). Και τέλος, γενετικές παθήσεις όπως η έλλειψη του ενζύμου α1 αντιθρυψίνη.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Πηγές

1. Vogelmeier C, Agusti A, Anzueto A, et al. Global strategy for the diagnosis, management, and prevention of Chronic Obstructive Pulmonary Disease (2018Report) 2018., http://goldcopd.org/wp-content/uploads/2017/11/GOLD-2018-v6.0-FINAL-revised-20-Nov_WMS.pdf

2. The Health Consequences of Smoking—50 Years of Progress, U.S. Department of Health, Education, and Welfare, 2014

3. COPD Foundation (2016) "Nutritional Tips for Someone with COPD" [4R Slim Skinny Reference Guide° series]. Florida.

4. Rawal, G., & Yadav, S. (2015). Nutrition in chronic obstructive pulmonary disease: A review. Journal of translational internal medicine, 3(4), 151-154.

5. Grigorakos, L. (2018). The Role of Nutrition in Patients with Chronic Obstructive Pulmonary Disease: Mini Review. Acta Scientific Nutritional Health, 2 (4) 20-23.

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.