Συμπτώματα και επιπτώσεις υψηλής πίεσης στα μάτια
Θεραπεία και αντιμετώπιση για το γλαύκωμα
Στο χρόνιο γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας απαιτείται μείωση της πίεσης στα μάτια με αύξηση της αποχετευτικής ικανότητας του υδατοειδούς υγρού ή με μείωση της παραγωγής του υγρού αυτού. Τα φάρμακα μπορούν να στοχεύσουν και στα δύο.
Όταν το γλαύκωμα διαγνωστεί εγκαίρως, συνήθως ελέγχεται με σταγόνες στα μάτια, οι οποίες μειώνουν την οφθαλμική πίεση. Το γλαύκωμα είναι μια χρόνια πάθηση και απαιτεί τακτικό επανέλεγχο από τον οφθαλμίατρο.
Οι θεραπείες για το γλαύκωμα στοχεύουν στο να σταματήσουν τη βλάβη του οπτικού νεύρου. Δυστυχώς όταν το οπτικό νεύρο έχει υποστεί βλάβη, αυτή δεν είναι αναστρέψιμη. Γι’ αυτό και θεωρείται η πρώτη αιτία μόνιμης τύφλωσης στον κόσμο. Άρα, όταν πια διαγνωστεί, ο γιατρός στοχεύει στο να σταματήσει την καταστροφή του οπτικού νεύρου και όχι στο να το επαναφέρει στην προηγούμενη κατάσταση.
Πιο συγκεκριμένα, η θεραπεία γίνεται με:
Σταγόνες/ κολλύρια (αντιγλαυκωματικά φάρμακα)
Laser (στόχο έχει να ανοίξει την αποχετευτική οδό)
Χειρουργείο
Στο χειρουργείο περιλαμβάνεται η κλασική επέμβαση τραμπεκουλεκτομής (ο διηθητικός ηθμός, δηλαδή η αποχέτευση λέγεται trabeculum) ή ένθεση βαλβίδων (σωληνίσκοι που βοηθούν το υδατοειδές από το εσωτερικό του ματιού να βγει προς τα έξω).
Σε πρώτο στάδιο, χορηγούνται γλαυκωματικά φάρμακα σε μορφή κολλυρίου για να πέσει η πίεση στα μάτια. Εφαρμόζονται διάφορα φαρμακευτικά σχήματα και δοκιμάζεται αναλόγως η αποτελεσματικότητά τους στον συγκεκριμένο ασθενή.
Αν δεν πετύχει η φαρμακευτική θεραπεία, προχωράμε σε laser και αν δεν είναι αποτελεσματικό ούτε αυτό, εφαρμόζεται χειρουργική θεραπεία.
Υπάρχουν αμφοτερόπλευρα γλαυκώματα (αφορούν και τα 2 μάτια) και ετερόπλευρα γλαυκώματα (αφορούν το 1 μόνο μάτι).
Το πρωτοπαθές χρόνιο γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας είναι συνήθως αμφοτερόπλευρο. Προσβάλλεται πρώτα το ένα και μετά και το άλλο μάτι.
Υπάρχουν και γλαυκώματα, δηλαδή βλάβη στην αποχετευτική μοίρα που αφορούν μόνο το ένα μάτι.
Στην περίπτωση των παιδιών εφαρμόζεται η χειρουργική μέθοδος της γωνιοτομίας σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή (αντιγλαυκωματικά κολλύρια).