glaukoma
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Γλαύκωμα

Συμπτώματα και επιπτώσεις υψηλής πίεσης στα μάτια

Κανδαράκης Αρτέμιος Κανδαράκης Στυλιανός

Συντάχθηκε από τον Οφθαλμίατρο Κανδαράκη Αρτέμιο και τον Οφθαλμίατρο Κανδαράκη Στυλιανό στις 20 Ιουνίου 2019

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Παιδικό ή συγγενές γλαύκωμα

Το παιδικό ή βρεφικό γλαύκωμα, γνωστό και ως συγγενές, εμφανίζεται στα μωρά και στα μικρά παιδιά. Συνήθως διαγιγνώσκεται μέσα στον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού. Είναι μια εξαιρετικά σπάνια κατάσταση που μπορεί να οφείλεται είτε στην κληρονομικότητα είτε σε ελλιπή ανάπτυξη του ματιού του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η βλάβη μπορεί να αυξήσει την πίεση στα μάτια, που με τη σειρά της καταστρέφει το οπτικό νεύρο.

Τα συμπτώματα του παιδικού γλαυκώματος είναι διάφορα και ποικίλουν αναλόγως του περιστατικού ή και της ηλικίας. Σε κάποιες περιπτώσεις, τα παιδιά δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα, ενώ σε άλλες τα συμπτώματα μπορεί να εκδηλώνονται σιγά-σιγά και είναι τα εξής:

  • Δακρύρροια

    Δακρύρροια

  • Βούφθαλμος υδρόφθαλμος

    Βούφθαλμος/ υδρόφθαλμος (μεγάλα μάτια που εξέχουν)

  • Φωτοευαισθησία

    Φωτοευαισθησία

  • Πόνος στα μάτια

    Πόνος στα μάτια

  • Διαστολή οφθαλμών

    Διαστολή οφθαλμών

  • Σπασμοί βλεφάρων

    Σπασμοί βλεφάρων

  • Θολή όραση

    Θολή όραση

Το θόλωμα του κερατοειδούς είναι το πρώτο και πιο κοινό σύμπτωμα. Ο υγιής κερατοειδής είναι διαφανής. Η απώλεια αυτής της διαφάνειας προκαλείται από το υπερβολικό υδατοειδές υγρό που συσσωρεύεται. Η προσεκτική παρακολούθηση του κερατοειδούς θα δώσει σημεία και ενδείξεις ότι υπάρχει κάποια διαταραχή στο εσωτερικό στρώμα του ματιού, μαζί με την αυξημένη πίεση στα μάτια.

Στις περισσότερες περιπτώσεις γλαυκώματος σε παιδιά κάτω των 3 ετών μαζί με τα συμπτώματα από τα μάτια, το παιδί μπορεί να αντιμετωπίζει και δευτεροπαθή συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά αφορούν ερεθισμό, απώλεια όρεξης, εμετό, κακοδιαθεσία και γκρίνια. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μπερδέψουν τους γονείς πριν τη διάγνωση.

Τα αίτια του γλαυκώματος σε νεογνική ή παιδική ηλικία δεν είναι γνωστά, σύμφωνα με τις νεότερες επιστημονικές μελέτες.

Η θεραπεία του συγγενούς γλαυκώματος, στο οποίο η γωνία του προσθίου θαλάμου είναι βουλωμένη, εστιάζει στη χειρουργική επέμβαση με γωνιοτομία, όπου δημιουργείται μια τομή στην αποχέτευση και το υδατοειδές απομακρύνεται. Η γωνιοτομία έχει πολύ καλά αποτελέσματα και απαλλάσσεται κανείς από το γλαύκωμα αν γίνει σωστά. Παράλληλα με την επέμβαση θα πρέπει να εφαρμοστούν και κολλύρια στα μάτια, ώστε να μειωθεί η οφθαλμική πίεση.

Εικόνα παιδιού με γλαύκωμα

παιδι με γλαύκωμα

Τι να περιμένεις από το γλαύκωμα στην παιδική ηλικία

Χιλιάδες παιδιά με γλαύκωμα μπορούν να ζήσουν μια απόλυτα φυσιολογική ζωή. Αν και η χαμένη όραση δεν μπορεί, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, να ανακτηθεί, είναι εφικτό να μεγιστοποιηθεί η υπάρχουσα οπτική ικανότητα του παιδιού. Είναι πολύ σημαντικό το παιδί να ενθαρρύνεται να συμμετέχει σε καθημερινές δραστηριότητες και στην αυτοφροντίδα του.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.