glaukoma
ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ

Διάβασε επιστημονικά άρθρα για

ΝΕΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Γλαύκωμα

Συμπτώματα και επιπτώσεις υψηλής πίεσης στα μάτια

Κανδαράκης Αρτέμιος Κανδαράκης Στυλιανός

Συντάχθηκε από τον Οφθαλμίατρο Κανδαράκη Αρτέμιο και τον Οφθαλμίατρο Κανδαράκη Στυλιανό στις 20 Ιουνίου 2019

Ελέγχθηκε από την Ιωάννα Βλάσση και την επιστημονική ομάδα doctoranytime

Συχνές ερωτήσεις για το γλαύκωμα

οραση γλαύκωμα

Πώς βλέπει ένας ασθενής με γλαύκωμα;

Ένας ασθενής με γλαύκωμα έχει μικρότερο οπτικό πεδίο από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Συνήθως ξεκινά με μειωμένη οπτική ικανότητα στη δεξιά και αριστερή πλευρά του οπτικού του πεδίου. Από κάποιο σημείο και ύστερα, ο γλαυκωματικός ασθενής βλέπει σαν μέσα από έναν πολύ στενό κύλινδρο. Έχει δηλαδή χάσει την περιφερειακή του όραση. Όσο περνάει ο καιρός και μένει χωρίς θεραπεία, το οπτικό πεδίο του ασθενή μικραίνει όλο και περισσότερο.

εξετάσεις γλαύκωμα

Τι εξετάσεις πρέπει να κάνω για να δω αν έχω αυξημένο κίνδυνο γλαυκώματος;

Πλέον, είναι διαθέσιμες διάφορες γονιδιακές εξετάσεις που ανιχνεύουν τον κίνδυνο ανάπτυξης γλαυκώματος, ακόμη και αυτόν του συγγενούς γλαυκώματος. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, τα γονίδια CYP1B1, MYOC, OPTN και WDR36 ευθύνονται για την εμφάνιση γλαυκώματος, ενώ μία μετάλλαξη στο γονίδιο LOXL1 ευθύνεται για το ψευδοαποφολιδωτικό γλαύκωμα. Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, συμβουλέψου τον οφθαλμίατρό σου για τις εξετάσεις που σου προτείνει να κάνεις.

διατροφή γλαύκωμα

Παίζει ρόλο η διατροφή στο γλαύκωμα;

Η διατροφή δεν παίζει κανένα ρόλο στην αντιμετώπιση του γλαυκώματος. Φυσικά, μια ισορροπημένη δίαιτα πάντα συντελεί στην καλύτερη πορεία της θεραπείας οποιασδήποτε πάθησης, καθώς ο οργανισμός γίνεται πιο δυνατός και επανέρχεται ταχύτερα. Έτσι, προληπτικά, η διατροφή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων των ματιών. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου, η διατροφή που βασίζεται στα καλά λιπαρά και είναι φτωχή σε υδατάνθρακες περιορίζει τον κίνδυνο.

μη έγκαιρη διάγνωση

Τι θα συμβεί αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως το γλαύκωμα;

Το γλαύκωμα είναι πολύ σημαντικό να διαγνωστεί εγκαίρως, καθώς αν μείνει χωρίς θεραπεία και εξελιχθεί, οδηγεί σε τύφλωση. Η βλάβη ξεκινά με περιορισμό του οπτικού πεδίου και εξελίσσεται σιγά- σιγά μέχρι να οδηγήσει σε ολική απώλεια όρασης. Γι’ αυτό, η προληπτική εξέταση κάθε ένα με δύο χρόνια είναι καθοριστικής σημασίας, ειδικά αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Αν υπάρχει ιστορικό συγγενούς γλαυκώματος, καλό θα ήταν να γίνεται γονιδιακός έλεγχος στα νεογνά της οικογένειας.

Σημείωση: Η αναφορά "γιατρός" χρησιμοποιείται χάριν συντομίας και μπορεί να περιλαμβάνει και επαγγελματίες υγείας.
Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.
Αυτή η σελίδα δεν περιέχει προωθητικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις. Δες την πολιτική διαχείρισης διαφημίσεων.
Αυτό το περιεχόμενο είναι αξιόπιστο και επιστημονικά επιβεβαιωμένο. Βασίζεται σε επίσημες ιατρικές μελέτες, έχει ελεγχθεί και επιμεληθεί από γιατρούς και επαγγελματίες υγείας και παρουσιάζει αντικειμενική πληροφόρηση στη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών. Περιέχει βιβλιογραφικές πηγές αναφοράς. Αν είστε επιστήμονας υγείας και διαπιστώσατε ότι εμπεριέχονται ανακρίβειες, λάθη ή παραλείψεις, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας στο [email protected]
Ευχαριστούμε!

Η εμπειρία σου μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους συνανθρώπους σου.

Γίνε μέλος στο doctoranytime δωρεάν πατώντας εδώ.

Κάτι πήγε στραβά

Προσπάθησε αργότερα

Η άποψή σου καταχωρήθηκε

Πες μας πώς μπορούμε να το βελτιώσουμε.