• Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Υποβλήθηκε 13/01/2025

Πώς να επαναφέρω την όρεξη μετά από θεραπεία παλινδρόμησης και αγχώλησης;

Καλησπέρα σας. Έπειτα από κάποια συμπτώματα που με δυσκόλευαν καθημερινά όπως δυσκολια στη κατάποση,αίσθημα κόμπου ,αίσθημα πνιγμού σε στεγνες τροφεσ ,καούρες,φούσκωμα,ναυτίες και απώλεια όρεξης/αισθημα πείνας και μετά από μια σειρά εξετάσεων όπως αιματολογικές,ενδοκρινολογικές,υπέρηχο άνω και κάτω κοιλιας που βγήκαν καθαρές , στο τέλος πραγματοποιήθηκε η γαστροσκοπηση η οποια έδειξε παλινδρόμηση και για την οποια έλαβα φαρμακευτική αγωγή και τα συμπτώματα υποχώρησαν εκτός από το αίσθημα της πείνας που δεν έχει επανέλθει. Αυτό έχεις ως αποτέλεσμα να τρωω τα γεύματα μου αναγκαστικά και κάποιες φορές υπό πίεση το οποίο ψυχολογικά με έχει κουράσει. Να σημειώσω ότι λαμβάνω και αγχολυτική αγωγή καθώς λόγω των συμπτωμάτων που είχα , παθαινα παράλληλα και κρίσης άγχους. Οι γιατροί με ενημερώνουν ότι από τη στιγμή που φαίνεται παθολογικά να μην υπάρχει κάτι ,το πιο πιθανόν είναι να οφείλεται σε ψυχολογικό επίπεδο καθώς αυτό είναι σπάνιο γεγονός. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι το εξής: Αν υπάρχει κάτι ώστε να με βοηθήσει στο να ανοίξει η όρεξη μου ή αν υπάρχει κάτι επιπλέον που ισως μπορεί να οφείλεται και θα πρέπει να ψάξω. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

5 ειδικοί απάντησαν

  • Γεια σας. Οι γιατροί σας λένε με απλά λόγια ότι έχετε ψυχοσωματικά συμπτώματα. Πρακτικά, αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν ανέκφραστα συναισθήματα και βιώματα. Θυμίζω ότι το σώμα είναι βασικός εκφραστής των συναισθημάτων μας (βλ. γλώσσα του σώματος) και εν γένει είναι καλό να ακούμε ευλαβικά αυτά που μας λέει.

    Αν δεν ακούμε το σώμα μας, που σημαίνει εν προκειμένω ότι δεν εκφράζουμε τα βιώματα και τα συναισθήματα μας, τότε αυτό αντιδρά και αντί να λειτουργεί ομαλά, μας υπενθυμίζει μέσω των σωματικών συμπτωμάτων ότι πρέπει να ξεκινήσουμε να εκφραζόμαστε και κατ' επέκταση να διαχειριζόμαστε τις καταστάσεις που μας ανησυχούν, προβληματίζ
    ... Διάβασε περισσότερα

    Σιμιντζής Χάρης

    Ψυχοθεραπευτής

    Νέος Κόσμος

  • Καλησπέρα σας. Καλό θα είναι άμεσα να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία μέσω βιντεοκλήσης αρχικά, σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή μπορείτε να συνεχίσετε την αγωγή για 6 μήνες σε συνδυασμό με ψυχοθεραπεία γνωσιακής-συμπεριφοριστικής κατεύθυνσης. Για περισσότερες πληροφορίες/ραντεβού στο: 6949739526. Δρ. Αλεξοπούλου Κωνσταντίνα-Μαρία.

    Αλεξοπούλου Κωνσταντίνα-Μαρία

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Ψυχικό

  • Δεν υπάρχει τίποτα που να ανοίγει την όρεξη.
    Όσο για το αν πρέπει να κάνετε άλλες εξετάσεις δεν θα μπορούσα να απαντήσω χωρίς να δω τις εξετάσεις που έχετε ήδη κάνει.

    Οικονόμου Γεώργιος

    Γαστρεντερολόγος

    Μαρούσι

  • Η σωματική άσκηση (σε τακτικό επαναλαμβανόμενο πρόγραμμα) είναι κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στο ζήτημα της όρεξης αλλά και του ελέγχου του στρες. Εάν από όλες τις εξετάσεις που αναφέρατε δεν προέκυψε κάτι περίεργο, είναι πολύ πιθανό να οφείλεται στον ψυχολογικό παράγοντα. Στην παρούσα φάση θα πρότεινα να ελέγχετε το βάρος σας. Εάν, παρά την ανορεξία, το βάρος σας είναι περίπου σταθερό, η πιθανότητα για κάποιο οργανικό πρόβλημα μειώνεται.

    Ζιρκόπουλος Δημήτριος

    Γαστρεντερολόγος

    Νέο Ηράκλειο

  • Καλησπέρα σας. Από όσα περιγράφετε, φαίνεται ότι έχετε περάσει μια δύσκολη περίοδο με έντονα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα, που έχουν επηρεάσει την καθημερινότητά σας. Είναι κατανοητό ότι η επίμονη απώλεια της όρεξης σας έχει κουράσει, ειδικά αφού τα υπόλοιπα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει με τη φαρμακευτική αγωγή.

    Η ψυχολογική διάσταση των σωματικών συμπτωμάτων, όπως το αίσθημα απώλειας όρεξης, μπορεί να είναι έντονη και να απαιτεί χρόνο για να αντιμετωπιστεί πλήρως. Το άγχος και οι κρίσεις πανικού που έχετε βιώσει πιθανώς να έχουν δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο όπου το σώμα σας αντιδρά με τρόπους που ενισχύουν το άγχος. Ακόμα κι α
    ... Διάβασε περισσότερα

    Αναστοπούλου Φιλίππα

    Κλινική Ψυχολόγος

Το περιεχόμενο των απαντήσεων είναι αυστηρά ενημερωτικό και δεν πρέπει να θεωρηθεί υποκατάστατο ιατρικής συμβουλευτικής

Ρώτα τους ειδικούς μας

Βρες απαντήσεις στα θέματα υγείας που σε απασχολούν. Υπόβαλε την ερώτησή σου ανώνυμα και οι ειδικοί μας θα σε βοηθήσουν.

Υποβολή ερώτησης
Θα στείλουμε email εδώ όταν υπάρξει απάντηση
Λάβαμε την ερώτησή σου

Θα σε ενημερώσουμε με email μόλις απαντήσει κάποιος ειδικός.

Η ερώτηση δεν υποβλήθηκε

Παρουσιάστηκε άγνωστο σφάλμα, αλλά το διορθώνουμε. Παρακαλούμε προσπάθησε ξανά.

Οδηγίες υποβολής ερωτήσεων
  • Επιτρέπονται

    • Η αναλυτική περιγραφή του ιατρικού σου προβληματισμού

    • Οι σύντομες και εύστοχες ερωτήσεις, ώστε οι ειδικοί να μπορούν να απαντήσουν όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα

  • Δεν επιτρέπονται

    • Οι ονομαστικές αναφορές σε άτομα

    • Τα αιτήματα τιμών για υπηρεσίες

    • Η δημοσίευση προσβλητικού ή υβριστικού περιεχομένου

Πώς λειτουργεί;

Υποβάλεις την ερώτησή σου ανώνυμα

Ελέγχουμε την ερώτηση σου και την στέλνουμε σε ειδικούς του doctoranytime

Πώς λειτουργεί;

Ενημερώνεσαι για την ερώτησή σου

Αν καταχωρήσεις το email σου, θα σε ενημερώσουμε όταν ένας ειδικός απαντήσει στην ερώτησή σου

Πώς λειτουργεί;

Βλέπεις τις απαντήσεις

Όταν η ερώτησή σου λάβει μια απάντηση, θα την δημοσιεύσουμε στις σχετικές ενότητες του doctoranytime

Χρειάζεσαι να δεις έναν επαγγελματία υγείας άμεσα;

Ξεκίνα τη βιντεοκλήση με έναν ειδικό μέσα σε 5 λεπτά

Mobile Image
success envelop Λάβαμε την ερώτησή σας!

Θα σας στείλουμε ένα email όταν απαντήσει κάποιος ειδικός.

docontime

Δε θες να περιμένεις; Πάρε άμεσες απαντήσεις από Γενικούς Ιατρούς/Παθολόγους μέσω chat!

Κάνε εγγραφή στο πρόγραμμα Instant Care και απόκτησε πρόσβαση σε απεριόριστα chat με γιατρούς για να καλύψεις τις ιατρικές σου ανάγκες άμεσα.