This question and its answers are only available in Greek

  • Panic attacks
  • Submitted on 22/01/2025

Πως να αποβάλλω φοβία κρίσεων πανικού κατά την οδήγηση;

Παθαίνω κρίσεις πανικού μέσα στο αυτοκίνητο και φοβάμαι να οδηγήσω. Πως μπορώ να αποβάλλω αυτή την φοβία?Μια χαρά οδηγούσα πριν και τώρα επειδή έπαθα μια φορά αισθάνθηκα σφίξιμο και πόνο στο στομάχι φοβάμαι ότι θα το ξαναπάρω και είμαι σε πανικό. Πώς μπορώ να αποβάλλω το άγχος μου?

15 specialists answered

  • Μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτό που σας απασχολεί με ψυχοθεραπεία.
    Η Γνωστική Συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στις ειδικές φοβίες.

    Φρέγκου Νικολίνα

    Ψυχολόγος

    Syntagma

  • Οι κρίσεις πανικού κατά την οδήγηση αποτελούν μια δυσάρεστη εμπειρία που μπορεί να επηρεάσει την αυτοπεποίθηση και την καθημερινότητα. Το γεγονός ότι κάποιος οδηγούσε στο παρελθόν χωρίς πρόβλημα δείχνει ότι η ικανότητά του να οδηγεί παραμένει άθικτη. Ωστόσο, το άγχος που συνδέθηκε με την εμπειρία μιας κρίσης πανικού έχει δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο φόβου, ο οποίος απαιτεί κατανόηση και αντιμετώπιση.

    Η αρχική κρίση πανικού μπορεί να προκλήθηκε από ένα τυχαίο γεγονός ή υπερβολικό άγχος εκείνη τη στιγμή. Ωστόσο, το μυαλό συνδέει την εμπειρία αυτή με την οδήγηση, δημιουργώντας φόβο ότι θα συμβεί ξανά. Επίσης, το περιβάλλον της οδήγησης
    ... Read more

    Κότικας Μιχάλης

    Ψυχολόγος

    Oreokastro

  • Κατανοώ ότι οι κρίσεις πανικού στην οδήγηση είναι πολύ δυσάρεστες. Ένας τρόπος να ξεκινήσετε είναι να παρατηρήσετε τις σκέψεις που σας προκαλούν πανικό και να δοκιμάσετε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ελεγχόμενη αναπνοή. Σταδιακή έκθεση στην οδήγηση, ξεκινώντας από μικρές και ασφαλείς διαδρομές, μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αν νιώθετε ότι χρειάζεστε περισσότερη υποστήριξη, η συζήτηση με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας θα μπορούσε να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά το ζήτημα.

    Προκοπίου-Δέδε Μαίρη

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Artemida

  • Καλησπέρα σας, αρχικά πρέπει να σκεφτείτε τι σημαίνει το αυτοκίνητο για εσάς. Και σε δεύτερο χρόνο να σκεφτείτε πιθανά πένθη και απώλειες οι οποίες έχουν μείνει ανεπεξεργαστές.
    Εύχομαι να σας βοήθησα λίγο.

    Γαβρίλη Αναστασία

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Piraeus

  • Η κρίση πανικού στο αυτοκίνητο δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο φόβου. Η ψυχοθεραπεία, ειδικά η Γνωστική-Συμπεριφορική Θεραπεία (CBT), μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την εμπιστοσύνη σας στην οδήγηση.

    Νταϊλάκης Παναγιώτης

    Ψυχολόγος

    Thessaloniki

  • Καλημέρα σας. Καταλαβαίνω ότι περνάτε δύσκολα και αυτό που περιγράψατε πράγματι μοιάζει με κρίση πανικού. Είναι μια πολύ τρομακτική εμπειρία και πολλές φορές είναι πολύ λογικό να νομίσουμε ότι σωματικά θα μας συμβεί κάτι πολύ κακό. Τα καλά νέα είναι ότι οι κρίσεις πανικού είναι τελείως ακίνδυνες και όταν συμβαίνουν σημαίνει πως το σώμα μας προσπαθεί να μας προστατεύσει μέσα από το μηχανισμό του άγχους. Σε αυτήν την απάντηση θα προσπαθήσω να μοιραστώ μαζί σας στις επόμενες παραγράφους τι είναι οι κρίσεις πανικού σε περίπτωση που δε γνωρίζετε. Αν γνωρίζετε, τότε μπορείτε να διαβάσετε τις δύο τελευταίες παραγράφους σχετικά με το πως αντιμετωπίζο... Read more

  • Μιλήστε με ψυχίατρο να σας ενημερώσει για όλες τις ψυχοθεραπευτικές και φαρμακευτικές επιλογές.

    THeleritis Hristos

    Ψυχίατρος- Ψυχοθεραπευτής

    Evaggelismos

  • Οι κρίσεις πανικού κατά την οδήγηση είναι συχνές και μπορούν να ξεπεραστούν με σταδιακή εξοικείωση και σωστή διαχείριση. Το πρώτο βήμα είναι να θυμάστε ότι οι κρίσεις πανικού δεν είναι επικίνδυνες, ακόμα κι αν αισθάνεστε έντονα συμπτώματα. Ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε και να επεξεργαστείτε τους φόβους σας! Το ότι οδηγούσατε μια χαρά πριν, δείχνει ότι μπορείτε να το ξανακάνετε. Το μυαλό σας απλώς συνδέει την οδήγηση με την πρώτη κρίση πανικού. Με την κατάλληλη στήριξη, θα επαναπρογραμματίσετε αυτές τις σκέψεις και θα αποκτήσετε ξανά την αυτοπεποίθησή σας!

    Γατίδου Μαρία, Τσικάκη Αναστασία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Thessaloniki

  • Η κρίση πανικού είναι μια τρομακτική εμπειρία ειδικά την πρώτη φορά που συμβαίνει. Από κοινού με τη δυσφορία των σωματικών συμπτωμάτων που έχει (πόνο στην κοιλιά, ζάλη, αίσθημα παλμών, εφίδρωση, τρέμουλο κα), συνοδεύεται και από σκέψεις ότι «θα πάθω εγκεφαλικό/ καρδιακή προσβολή» ή ότι «χάνω τα λογικά μου». Παρατηρείστε αν κάνετε τέτοιες ή παρεμφερείς σκέψεις πριν ή κατά τη διάρκεια της οδήγησης, καθώς όσα σκεφτόμαστε για μια κατάσταση επενεργούν και στο τί νιώθουμε γι αυτή την κατάσταση και σε τί ένταση το νιώθουμε. Από μόνες τους αυτές είναι στρεσογόνες σκέψεις, πόσο μάλλον αν τις σκεφτούμε και σε μια κατάσταση, όπως το ... Read more

    Γιαγκίνη Μέμα

    Ψυχολόγος

    Nea Filadelfia

  • Καλημέρα σας, είναι καλό να το αντιμετωπίσετε με κάποιον αριθμό συνεδριών Γνωσιακής Συμπεριφορικής Θεραπείας σε κάποιον ειδικό Ψυχικής Υγείας.

    Koulouvardi Stella

    Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπεύτρια

    Petralona

  • Καλησπέρα,
    Αρχικά, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι το σώμα σας προσπαθεί να σας προστατεύσει από κάτι που αντιλαμβάνεται ως απειλή, ακόμα κι αν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κίνδυνος. Ουσιαστικά, έχετε συνδέσει το αυτοκίνητο με την εμπειρία της κρίσης πανικού, με αποτέλεσμα να φοβάστε ότι θα επαναληφθεί.
    Μια χρήσιμη προσέγγιση είναι να αποσυνδέσετε το αυτοκίνητο από το φόβο. Μπορείτε να το πετύχετε κάνοντας μικρά, σταδιακά βήματα, όπως να καθίσετε στο αυτοκίνητο χωρίς να οδηγήσετε, να παρατηρήσετε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας και να εστιάσετε στην αναπνοή σας. Καθώς νιώθετε μεγαλύτερη άνεση, προχωρήστε σε μικρές διαδρομέ
    ... Read more

    Αρχοντή Άννα

    Ψυχολόγος

    Ampelokipoi

  • Καλησπέρα, η πρώτη κρίση πανικού συνήθως εμφανίζεται απρόοπτα χωρίς κάποιο άμεσο εμφανές αίτιο με αποτέλεσμα το άτομο που το βιώνει να αισθάνεται εξαιρετικά ανήσυχο και να φοβάται πως παθαίνει κάτι πολύ σοβαρό. Συνήθως νιώθει ταχυπαλμία, δυσκολία στην αναπνοή, εφίδρωση, τρέμουλο, προβλήματα στην όραση και αίσθηση δυσφορίας. Η κρίση πανικού θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι ένα καμπανάκι του οργανισμού μας που μας ενημερώνει πως οι ψυχικές μας δυνάμεις εξαντλούνται. Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία βοηθά δημιουργώντας ένα ασφαλές πλαίσιο και μια σχέση εμπιστοσύνης που χτίζεται με τον εκάστοτε θεραπευτή ώστε ο θεραπεύομενος να μπορέσει να προσεγγ... Read more

    Μητρακοπούλου Μαρία

    Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

    Elliniko

  • Αυτή είναι μια συνηθισμένη αντίδραση μετά από μια έντονη κρίση πανικού, ειδικά όταν αυτή συμβαίνει κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας όπως η οδήγηση. Το σώμα και το μυαλό σας έχουν συνδέσει την εμπειρία της κρίσης πανικού με το αυτοκίνητο, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο φόβου που σας αποτρέπει από το να αισθάνεστε ασφαλής πίσω από το τιμόνι. Ωστόσο, με τη σωστή προσέγγιση, είναι δυνατόν να ξεπεράσετε αυτή τη φοβία και να επιστρέψετε στην άνεση και την αυτοπεποίθηση που είχατε προηγουμένως.

    Καταρχάς, είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε ότι οι κρίσεις πανικού, αν και πολύ τρομακτικές, δεν είναι επικίνδυνες. Το σφίξιμο στο στομάχι, ο πόνο
    ... Read more

    Αναστοπούλου Φιλίππα

    Κλινική Ψυχολόγος

  • Καλησπέρα σας
    Oι κρίσεις πανικού μπορούν να είναι τρομακτικές και να σας κάνουν να νιώθετε ότι χάνετε τον έλεγχο. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές οι κρίσεις είναι μια έντονη, αλλά προσωρινή, αντίδραση του σώματος στο άγχος.

    Αν και τώρα φαίνεται πολύ δύσκολο, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι κρίσεις πανικού αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά. Με σωστή καθοδήγηση, μπορείτε να επανακτήσετε την εμπιστοσύνη σας και να ξεπεράσετε αυτό το πρόβλημα.

    Τι μπορείτε να κάνετε μόνοι σας:
    1-Αναγνωρίστε τα συμπτώματα: Θυμηθείτε ότι τα συμπτώματα της κρίσης είναι δυσάρεστα αλλά όχι επικίνδυνα. Το σώμα σας προσπαθεί να σας "προ
    ... Read more

    Μπόγιαρτσουκ Ναταλία

    Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια και Κοινωνική Λειτουργός

    Syntagma

  • Η κατανόηση και η αντιμετώπιση των κρίσεων πανικού δεν θα σας βοηθήσει μόνο στην οδήγηση αλλά και την γενικότερη ψυχική σας υγεία.
    Ψάξτε για προοδευτικές μορφές έκθεσης, όπου θα αρχίσετε να οδηγείτε για μικρές χρονικές περιόδους σε ασφαλές και ήρεμο περιβάλλον, προοδευτικά αυξάνοντας την έκθεση έως ότου νιώσετε άνετα.
    Εάν συνεχίσετε να νιώθετε δυσφορία καλό θα ήταν να αναζητήσετε βοήθεια από ψυχολόγο ώστε μαζί να δουλέψετε και να βρείτε τις αιτίες που δημιουργούν αυτά τα συμπτώματα.

    Καλοβάδης Γιώργος

    Ψυχολόγος - Ψυχοσεξολόγος - Ψυχοθεραπευτής

    Kypseli

The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Question guidelines
  • Do

    • Provide details about your health concerns

    • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

  • Don’t

    • Refer to people by name

    • Request price for services

    • Post offensive or abusive content

    • Request pharmaceutical products recommendations or any medical prescription

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections

Do you need to see a health expert right away?

Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes

Mobile Image
success envelop We have received your question!

We’ll send you an email when a specialist responds.

docontime

No time to wait? Get immediate answers from a General Practitioners/Pathologists via chat!

Subscribe our Instant Care plan to access unlimited chat consultations and address your medical needs instantly.