This question and its answers are only available in Greek

  • Diet and nutrition
  • Submitted on 20/09/2024

Καλησπέρα! Αν ένα γιαούρτι μπει στην κατάψυξη για μόνο μια ώρα, σκοτώνονται τα προβιοτικά του;

Καλησπερα! Να ρωτησω κατι για τα γιαουρτια; Αν ενα γιαουρτι μπει στη καταψυξη για μονο μια ωρα, σκοτωνονται τα προβιοτικα του; Ευχαριστω!

5 specialists answered

  • Όχι δεν σκοτώνονται.

    Konstantinou Krini

    Dietitian - Nutritionist

    Voula

  • Τα προβιοτικά του γιαουρτιού, δηλαδή τα ζωντανά βακτήρια, είναι ευαίσθητα στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, το να βάλεις το γιαούρτι στην κατάψυξη για μόνο μία ώρα πιθανότατα δεν θα σκοτώσει τα προβιοτικά, αφού δεν προλαβαίνει να καταψυχθεί πλήρως.
    Η μακροχρόνια αποθήκευση στην κατάψυξη μπορεί να μειώσει τη δραστικότητα κάποιων προβιοτικών, αλλά συνήθως τα περισσότερα παραμένουν ζωντανά αν το γιαούρτι καταναλωθεί σύντομα μετά την απόψυξη.

    Λιναρδάκη Εύα

    Dietitian - Nutritionist

    Heraklion

  • Είναι μια πολύ καλή ερώτηση. Η κατάψυξη μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα προβιοτικά σε ένα γιαούρτι, αλλά ας δούμε πιο αναλυτικά τι συμβαίνει:
    Τα προβιοτικά είναι ευαίσθητα στις ακραίες θερμοκρασίες: Οι χαμηλές θερμοκρασίες της κατάψυξης μπορούν να επιβραδύνουν σημαντικά ή ακόμα και να σταματήσουν την ανάπτυξη των προβιοτικών βακτηρίων. Ωστόσο, δεν τα σκοτώνουν πάντα αμέσως.
    Ο χρόνος έκθεσης έχει σημασία: Μια σύντομη παραμονή στην κατάψυξη, όπως μια ώρα, μπορεί να μην έχει τόσο δραματικές επιπτώσεις σε όλα τα προβιοτικά. Ωστόσο, όσο περισσότερο παραμένει το γιαούρτι κατεψυγμένο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να καταστραφούν τα πρ
    ... Read more

    Παυλίδου Ελένη

    Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Drama

  • Δεν σκοτώνεται τίποτα στην κατάψυξη. Το κάθε τρόφιμο έχει συγκεκριμένες οδηγίες όσον αφορά τη συντήρηση του και για αυτό θα πρέπει να τηρούντε όλες αυτές οι οδηγίες ώστε να μην υπάρχουν μελλοντικά προβλήματα στον οργανισμό.

    Φιλιππόνη Βίντια

    Dietitian - Nutritionist

    Marousi

  • Καλησπέρα! Όταν το γιαούρτι μπει στην κατάψυξη για μικρό χρονικό διάστημα, όπως μία ώρα, τα προβιοτικά δεν καταστρέφονται απαραίτητα. Οι ζωντανοί οργανισμοί που περιέχει (προβιοτικά) ενδέχεται να γίνουν ανενεργοί λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά δεν πεθαίνουν αμέσως. Μόλις το γιαούρτι επιστρέψει σε θερμοκρασία ψυγείου ή δωματίου, τα προβιοτικά μπορούν να ξαναγίνουν ενεργά.

    Κουβάτσος Φίλιππος

    Dietitian - Nutritionist

    Koropi

The content of the answers is strictly informative and should not be considered a substitute for medical advice

Ask our specialists

Get answers to your health concerns. Submit your question anonymously and our specialists will help.

Submit your question
We’ll email you here when there is an answer
We got your question

We’ll email you when a specialist replies.

We couldn’t submit your question

An unexpected error occurred but we’re working on it. Please try again.

Question guidelines
  • Do

    • Provide details about your health concerns

    • Be short and to the point so specialists can give you a clear answer

  • Don’t

    • Refer to people by name

    • Request price for services

    • Post offensive or abusive content

How does it work?

Submit an anonymous question

We moderate your questions and send them to doctoranytime specialists

How does it work?

Get updates for your question

If you enter your email, we’ll notify you when a specialist answers your question

How does it work?

Check the answers

Once your question receives an answer, we’ll post it in the related doctoranytime sections

Do you need to see a health expert right away?

Start a Video Consultation with a health specialist within 5 minutes

Mobile Image

Do you need to Chat with a health expert right away?

Get instant expert guidance for your medical concerns now!

Mobile Image
success envelop We have received your question!

We’ll send you an email when a specialist responds.